Temat: Co o tym sądzicie ?
"Jakby wyglądało twoje życie gdybyś mógł lub mogła przekonać dowolną osobę, aby zrobiła to czego sobie życzysz?" "Uwaga: Trwałe pozbycie się twoich fobii może trwać krócej niż pół godziny! Proponujemy nowe niezwykłe szkolenie, po którym Don Juan będzie wyglądał przy tobie jak jąkający się i wstydliwy idiota!! Sprawisz, że kobiety będą pragnąć tylko Ciebie!"Wielu ludzi poddanych presji współczesnej kultury szuka sposobów by sprostać nierealnym wizerunkom wciskanym w ich wyobraźnię oraz podświadomość przez media głównego nurtu. Skoro istnieją (wytworzone) potrzeby jest i zaspokajający je biznes. Sektor kursów samorozwoju, doradztwa życiowego (coaching), szkoleń biznesowych, pseudoterapii, różnych odmian supernauczania (superlearning), sugestopedii, pozytywnego myślenia. Jest kinezjologia edukacyjna, użytkowa hipnoza, programowanie neurolingwistyczne (NLP). Ta ostatnia metoda zawodowego i osobistego rozwoju staje się coraz bardziej popularna. Obiecuje właściwie wszystko. Przeprogramuj się a będziesz miał pieniądze, kobiety i sukces w nieograniczonych ilościach. I znajduje chętnych. „Tak, chcę się nauczyć, jak zrobić wodę z mózgu, galaretę w nogach, kisiel w kroku każdej kobiecie, która mnie się podoba.“ NLP przedstawiane jest jako nauka o osiąganiu doskonałości, najważniejsza synteza wiedzy na temat ludzkiego zachowania powstała od lat 60. ubiegłego wieku, technologia umysłu pozwalająca świadomie kształtować swój wizerunek, kierować emocjami, eliminować ograniczające nawyki, budować szczęśliwe związki z ludżmi, osiągać bez wysiłku satysfakcję i spełnienie. W krótkim czasie! Stań się tym, kim pragniesz być! Wykorzystaj w pełni swój potencjał! Niezbędne jest zaufanie trenerowi i dużo kasy.
NLP obiecuje uzyskanie pełnej kontroli nad swoim życiem. Oczywiście oszukuje.
Strony internetowe trenerów NLP pełne są świadectw zachwyconych adeptów. „Inaczej myślę, czuję się, wyglądam“ „W życiu nie przeżywałem czegoś tak ekscytującego“. Są też strony z relacjami ludzi zawiedzionych. Najpierw myślałem, że to moja wina, nie widziałem w sobie żadnych istotnych zmian. Potem myślałem, że to wina słabego trenera. Kiedy kolejny też nie był skuteczny, zrozumiałem, że to nie działa. Poprosiłem go, żeby pokazał mi skuteczność technik uwodzenia, których naucza w praktycznym działaniu. Kelnerka podrywana za pomocą formułek z ukrytymi sugestiami, gdy zapytał o adres uśmiechnęła się z politowaniem. Kobietę na ulicy przestraszył komplementami. Kompletna żenada.
A są trenerzy NLP obiecujący dostęp do kodów ludziej podświadomości, dzięki którym można nie tylko zmieniać postawy i wpływać na cudze decyzje, ale nawet zadawać i uśmierzać ból za pomocą słów oraz gestów!
NLP nie ma na oficjalnej liście skutecznych terapii opublikowanej w USA w 1994 roku. W Stanach uważa się NLP za terapię New Age. Naukowcy poświęcają jej tyle czasu ile astroterapii, umiejętnościom wróżek czytających klientów z fusów po kawie albo gematrii.
Francuski rządowy zespół do walk z sektami wymienił w 2002 roku NLP wśród podejść psychoterapeutycznych i kursów doskonanalenia zawodowego budzących szczególnie duże wątpliwości (obok analizy transakcyjnej oraz praktyk inspirowanych przez scjentologów). Podobne ostrzeżenia sformułowała komisja parlamentu belgijskiego do spraw sekt (1997 r.). W programie telewizyjnym „fenomen“ poświęconym różnym zadziwiającym przejawom współczesnej kultury, którego pilotażowe odcinki emitowane będą 26 oraz 27 grudnia o godzinie 16.00 w 1 Programie TVP, rozmawialiśmy z jednym z trenerów NLP. Janusz Gołyński wygłaszał samoprogramujące formułki o swoim geniuszu. Było mi go żal. Ale ile osób już nabrał? Ilu dał złudną nadzieję, pozbawił pieniędzy nic w istocie nie ofiarując?
NLP nie ma wiele wspólnego z nauką, bo jest bezkrytyczne wobec swoich twierdzeń. Stało się ideologią opakowano w pseudonakukowy język, na której zarabia się duże pieniądze. Za kurs uwodzenia panowie płacą 1477, a panie 977 zł. Jeden z trenerów bierze za szkolenie biznesowe „Mistrz manipulacji“ 2477 zł, za jego inny dwudniowy kurs płaci się 17 tys. 700 zł.
NLP jest częściowo skuteczne, ale tylko wobec osób otwartych na autorytet trenera. Wobec reszty metody te są jedynie żałosne. Trener może manipulować swymi uczniami, oni nie mogą skutecznie oddziaływać na innych. Wierzą jednak długo, że mają dostęp do serc i umysłów innych ludzi. Uwiedzeni i oszukani często nie chcą przyznać się, że zostali wykorzystani. Jednak rzeczywistość nie daje się oszukać. Prawda jest realna. Jak dębowy stół. Punkowy klasyk zaśpiewał kiedyś: "Głupi ludzie wierzą w głupie bzdury. Mądrzy ludzie wierzą w mądre bzdury".
Robert Tekieli
Pierwotna wersja tekstu opublikowana została w „Gazecie Polskiej” pod tytułem "Mądre bzdury".
Co o tym sądzicie ?
Artur
Król
Psycholog, coach:
specjalizacja
nieśmiałość i
odkochanie
Pole zbiera owoce działalności wielu jego przedstawicieli przez lata, ot co...
Malwina Anna Użarowska coach, trener
Andrzej... masz niezwykłe CV :))))Poniżej odniosę się nie do Twojej wypowiedzi ale do jej autora
a jest nim: Robert Tekieli
Pierwotna wersja tekstu opublikowana została w „Gazecie Polskiej” pod tytułem "Mądre bzdury".
A kontekst zamieszczenia artykułu też ciekawy, spójrzcie tutaj: http://newage.info.pl/index.php?option=com_content&tas...
Jest podany tam również zestaw modlitw chroniący Cię przed wpływem NLP
----
W pierwszej kolejności przedstawię sprostowanie artykułu w Przekroju:
Jest to cytat ze strony http://www.przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul_opinie,...
Sprostowanie jest długie ale gorąco polecam wszystkim osobom, które uważają, że NLP nie jest przebadane i mniej poważnie traktowane przez świat nauki.
Na marginesie - wrzuciliśmy z Pawłem hasło NLP do EBSCO i wyskoczyło nam kilkadziesiąt rzetelnie opracowanych badań psychologicznych na temat skuteczności poszczególnych narzędzi NLP.
Sukcesywnie będziemy umieszczać opisy tych badań na naszej stronie.
A oto sprostowanie.
Pola psychościemy
Sprostowanie powyższego artykułu
2009.11.23 12:30
Poniżej treść sprostowania, które zostało przesłane drogą oficjalną do Pana Redaktora Naczelnego. NLP – dziedzina psychologii i podejście psychoterapeutyczne W artykule „Pola psychościemy”, opublikowanym w Przekroju 3.XI.2009 r. znalazło się wiele nieścisłych i nieprawdziwych informacji, w tym na temat (1) prof. dr hab. Lidii Grzesiuk – współautorki i redaktora akademickiego podręcznika „Psychoterapia. Teoria”, „Psychoterapia. Praktyka” i „Psychoterapia. Badania i szkolenie” i (2) dr Mirosławy Huflejt-Łukasik – współautorki tych trzech tomów oraz (3) NLP. Informacje te godzą w dorobek naukowy tych dwóch pracowników Katedry Psychopatologii i Psychoterapii Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Są również szkodliwe dla potencjalnych pacjentów, którzy po zapoznaniu się z wybiórczymi i nieprawdziwymi informacjami artykułu mogą zrezygnować z podjęcia leczenia. 1. „Ustawienia systemowe” stworzone przez Berta Hellingera nie są psychoterapią. Informowała o tym Dziennikarkę prof. Lidia Grzesiuk w trakcie kilkunastominutowej rozmowy telefonicznej. Mówiła też Dziennikarce, że w kolejnym tomie podręcznika psychoterapii będą omawiane m.in. zagadnienia pogranicza psychoterapii, czyli (1) np. psychoterapia a filozofia czy (2) psychoterapia a inne psychologiczne oddziaływania (np. ustawienia systemowe). O braku podstaw wiedzy psychologicznej w metodzie opracowanej przez Hellingera oraz potencjalnych zagrożeniach z jej stosowaniem związanych mają okazję usłyszeć studenci Wydziału Psychologii w toku specjalistycznego kursu. 2. Nieprawdą jest, że NLP jest dedykowane tym, którzy marzą, by jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pożegnać się z depresją, lękiem i fobią, a w zamian zyskać pieniądze, sławę i szczęście. Reklamowanie w takich kategoriach tej metody jest nieodpowiedzialne i nieuprawnione. NLP ma za zadanie pomagać – dostarcza uniwersalnych metod, które są stosowane w komunikacji międzyludzkiej, rozwiązywaniu problemów, wyznaczaniu i realizacji celów życiowych. 3. Nie prawdą jest, że istnieje „guru polskich NLP-owców”. Występowanie z takiej pozycji, także w kontekście prowadzenia szkoleń, jest nieprofesjonalne i nieetyczne. Instytuty akredytowane w Europejskim Stowarzyszeniu Neurolingwistycznej Psychoterapii muszą mieć minimum 3 osoby prowadzące dany kurs, by unikać tego efektu idealizowania trenerów. 4. Nieprawdą jest, że NLP to pseudonauka, która próbuje udawać, że jest nauką, i która samozwańczo i bezpardonowo zawłaszczyła reguły wypracowane wcześniej przez poważnych badaczy. Neurolingwistyczna psychoterapia (NLPt) jest odrębną dziedziną, szkołą psychoterapii, zajmującą od 1999 r. miejsce na liście Europejskiego Stowarzyszenia Psychoterapii (wśród innych 31 szkół). Na tej liście znajdują się tylko te szkoły, które mogą udokumentować swoje naukowe podstawy. U podstaw NLP tkwiła psycholingwistyka Chomsky’ego oraz dorobek trzech uznanych za najbardziej efektywnych w latach 70. XX w. psychoterapeutów – Satir, Perlsa i Ericksona. 5. Nieprawdą jest, że nie istnieją dowody empiryczne uzasadniające stosowanie w praktyce NLP. Badania nt. NLPt były przeprowadzone i publikowane w Niemczech, Austrii, Finlandii czy Chorwacji. W Polsce badania nad NLPt prowadzi także dr Mirosława Huflejt-Łukasik. Badania empiryczne nad NLP były i są prowadzone od wielu lat. Już w latach 80. XX w. powstało około 100 prac z zakresu NLP i komunikacji, o czym pisze np. prof. dr hab. Lidia Grzesiuk w książce „Studia nad komunikacją interpersonalną” – prezentuje tam także badania swoich magistrantów nad NLP. Pani Profesor mogłaby opowiedzieć Dziennikarce o wynikach tych badań, gdyby została o NLP zapytana. W publikacji „Theorie und Praxis der Neuro-Linguistischen Psychotherapie” jest przytoczonych ponad 80 prac z wynikami badań dotyczących pomagania i efektywności technik NLP. Należy zaznaczyć, że NLPt wymaga co najmniej 4-letniego szkolenia. A uczestnicy szkolenia przystępują do egzaminów weryfikujących ich wiedzę, umiejętności, a także poszanowanie kodeksu etycznego. 6. Nieprawdą jest, że NLP uczy oddzielać się od swojego ciała! Pewne techniki NLP uczą, jak zwiększać dystans emocjonalny w stosunku do traumatycznych czy stresujących zdarzeń życiowych. Pozwalają na uczenie się konstruktywnego radzenia sobie z własnymi przeżyciami. 7. Nieprawdą jest, że 60% autorów najpoważniejszych prac poświeconych NLP jednoznacznie odrzuca założenia neurolingwistycznego programowania. Autorka używa nieuzasadnionej generalizacji i nie potwierdza takiego stwierdzenia dowodami czy badaniami. 8. Nieprawdą jest, że NLP jest nieetyczną metodą oddziaływań na innych ludzi! Prawdą jest, że jak każda inna metoda oddziaływań psychologicznych – nie może być udostępniana osobom nieodpowiedzialnym. Największe międzynarodowe organizacje NLP posiadają kodeksy etyczne, do respektowania, których są zobowiązani ich członkowie. 9. Nieprawdą jest, że NLP jest dla ludzi groźne, szkodliwe. Nieetyczne działanie kilku osób, bezpodstawnie nazywających się „guru NLP”, nie może podważać całej dziedziny, tak jak nierzetelnie przygotowany artykuł jednej Dziennikarki nie podważa sensu i konieczności wolnego dziennikarstwa. 10. Nieprawdą jest, że stosujący NLP eliminują ważne doświadczenia swoich klientów/pacjentów, nie respektując zasad kodeksu moralnego. Autorka artykułu dokonuje nieuzasadnionej generalizacji, kolejny raz na rzecz wypowiadanych poglądów nie przytacza dowodów czy wyników badań. Wyrażamy głębokie ubolewanie, iż autorka artykułu nie tylko nie sięgnęła do wielu źródeł, a przede wszystkim nie czerpała z wiedzy prof. Lidii Grzesiuk – choć miała taką możliwość. Nie autoryzowała - wbrew danej obietnicy – jej wypowiedzi oraz nie skontaktowała się z osobami wymienianymi w artykule, w tym przede wszystkim z dr Mirosławą Huflejt-Łukasik. W ten sposób naraziła na szkodę dobra osobiste, reputację i dorobek naukowy tych dwóch osób, a także wprowadziła w błąd przede wszystkim tych, którzy wystraszeni tezami Dziennikarki w ogóle nie podejmą psychoterapii. Prof. dr hab. Lidia Grzesiuk Dr Mirosława Huflejt-Łukasik Katedra Psychopatologii i Psychoterapii Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego
PsychologowieMalwina Anna Użarowska edytował(a) ten post dnia 28.02.10 o godzinie 10:16
Andrzej G.:
Francuski rządowy zespół do walk z sektami wymienił w 2002 roku NLP wśród podejść psychoterapeutycznych i kursów doskonanalenia zawodowego budzących szczególnie duże wątpliwości (obok analizy transakcyjnej oraz praktyk inspirowanych przez scjentologów). Podobne ostrzeżenia sformułowała komisja parlamentu belgijskiego do spraw sekt (1997 r.).
Czytałam to kiedyś. Zestawienie analizy transakcyjnej z scjentologią jest równie uprawnione naukowo, co stwierdzenie, ze lokomotywa parowa jest dziełem złego ducha lub Manitou.
Ten komunikat był stekiem bzdur i nawet nie warto o nim wspominać.
W programie telewizyjnym „fenomen“ poświęconym różnym zadziwiającym przejawom współczesnej kultury, którego pilotażowe odcinki emitowane będą 26 oraz 27 grudnia o godzinie 16.00 w 1 Programie TVP, rozmawialiśmy z jednym z trenerów NLP. Janusz Gołyński wygłaszał samoprogramujące formułki o swoim geniuszu. Było mi go żal. Ale ile osób już nabrał? Ilu dał złudną nadzieję, pozbawił pieniędzy nic w istocie nie ofiarując?
Ponownie zastanówmy się na jakie źródła się powołujemy?
Janusz Gołyński reklamował również zajęcia z hipnozy oklejając ulotkami śmietniki na warszawskich przystankach.
(Janusz, jeśli to czytasz, wybacz bezpośredniość)
No, tak - jak rozmawiać merytorycznie na temat NLP, to wejdźmy na płaszczyzny i źródła przynajmniej zbliżone do naukowcyh.
Wojtek Wypler (obecny tu na GL), z tego co pamiętam przy pracy doktorskiej zajmował się NLP - proponuję autorowi artykułu zapytać jego a nie oglądać program UWAGA czy inne produkcje podobnych lotów.
Przecież nie można zrezygnować ze spania na dobrym materacu, tylko dlatego, że gdzieś jest ktoś, kto nieuczciwie wciska staruszkom drogie buble.
---------
Uczestnicy certyfikowanych (pełnych) szkoleń NLP, są rzeczywiście zadowoleni. W większości jest to przełom w ich życiu. Cóż na to poradzić :)))
To bardzo proste - jeśli dla mnie poznanie NLP stało się ważnym punktem w życiu, jeśli te właśnie narzędzia spowodowały, że osiągam swoje cele - to naturalne jest, że pragnę się tym dzielić.
Dlaczego za taką cenę? Zdecydowanie zbyt małą jak na efekty i zmianę jakości życia. Ale rynek jest rynkiem. Trzeba brać pod uwagę również możliwości finansowe odbiorców.Malwina Anna Użarowska edytował(a) ten post dnia 28.02.10 o godzinie 10:14
Dariusz
Olszewski
tapicerstwo
stolarswo wnętrza
Dla mnie NLP to tylko narzędzia jakich wiele.Inną kwestią jest jak je wykorzystuje.
Priorytetem jest ETYKA w moich działaniach i mało mnie obchodzi co (złego) o NLP mówią.
Iwona
J.
Funkcjonariusz celny
/ Trener wewnętrzny
Dariusz Olszewski
Dla mnie NLP to tylko narzędzia jakich wiele.
Inną kwestią jest jak je wykorzystuje.
Priorytetem jest ETYKA w moich działaniach i mało mnie obchodzi
co (złego) o NLP mówią.
Dokładnie cytuję powyższe słowa i podpisuję się pod nimi
Iwona J.
Małgorzata
Urbańska
Natural Mind: Dbamy
o Twój naturalny
rozwój!
Ditto ;)
Mnie jednak interesuje, czy używam a później uczę narzędzi, które mają podstawy naukowe czy nie. :)Temat: Co o tym sądzicie ?
Jakby kogoś interesował temat krytyki NLP to polecam bardzo rzeczowy fragment książki"Zakazana psychologia. Pomiędzy szarlatanerią a nauką."
Tomasza Witkowskiego
http://www.tomaszwitkowski.pl/attachments/File/O_sztuc...Szymon Szewczyk edytował(a) ten post dnia 20.09.11 o godzinie 01:22