Temat: Warianty pozycji naturalnej
Dowiedziałem się, że pozycja góry jest wariantem pozycji naturalnej.1. Czy są inne jej warianty?
2. Czy niektóre ćwiczenia z Formy Ojca mozna próbowac robić w np pozycji góry?
Michał
Lattari
Programista /
Administrator
systemów Unix-Linux
/ Projekt...
Oleg P.:
Dowiedziałem się, że pozycja góry jest wariantem pozycji naturalnej.
1. Czy są inne jej warianty?
Może np. pozycja z czubkami stóp skierowanymi lekko do wewnątrz? hmmm sam nie wiem :-)
Pozdrawiam
Michał Lattari
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Oleg P.:
Witaj Olku,
To prawda, rzeczywiście „Pozycja góry" jest wariantem „Pozycji naturalnej (Wu Chi)".
Praktycznie jest to prawie ta sama pozycja.
„Pozycja góry" różni się od „Pozycji naturalnej" jedynie technicznie, szerokością i głębokością pozycji.
Dlatego chociaż stanie w „Pozycji góry" jest trudniejsze, większa szerokość i głębokość tej pozycji zwiększa efekt działania grawitacji na nasz organizm.
Dzięki temu praca w „Pozycji góry" przebiega intensywniej w porównaniu z podstawową wersją pozycji Wu Chi (naturalnej).
Wszystkie pozostałe aspekty w sensie pracy wewnętrznej, pozostają te same.
Przede wszystkim trzeba zadbać o realizację zasad tworzenia optymalnej struktury i równowagi.
Takich jak, prawidłowe ustawienie głowy i kręgosłupa, rozluźnienie i lekkie osadzenie klatki piersiowej, rozluźnienie zbytecznych napięć w barkach, wszystkich pozostałych stawach i całym ciele, prawidłowe obciążenie stóp itp.
Jednocześnie „Pozycja góry" jest pozycją do medytacji, dlatego ważne jest w niej ćwiczenie umysłu.
Między innymi dążenie do wyciszenia, rozwijanie naturalnej, niewumuszonej (bez napięcia) koncentracji uwagi, poszerzanie zdolności postrzegania różnych zjawisk (nawet bardzo subtelnych) związanych z przemianami Chi w nas i wokół nas.
Jednym z ważnych elementów wewnętrznej pracy w tej pozycji jest rozwijanie zdolności koncentracji na odczuwaniu dolnego Tan tien (centrum energetycznego w dolnej części brzucha).
Ponadto regularne stanie w „Pozycji góry" służy rozwijaniu umiejętności „zakorzeniania (Pan Jin)" i związanej z nią umiejętności „utrzymania równowagi w centrum (Zhong Ding)".
„Utrzymanie równowagi w centrum (Zhong Ding)" jest jedną z „Trzynastu podstawowych form zmiany (ruchu) energii", które są fundamentem całej sztuki Tai Chi (Tai Ki Kung, lub Tai Chi Chuan).
„Zhong Ding - Utrzymanie równowagi centrum" jest w „Trzynastu podstawowych formach" związane z elementem Ziemi z pięciu przemian.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz Nowakowski
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Oleg P.:
1. Czy są inne jej warianty?
W sensie zasad wewnętrznej pracy w pozycji Wu Chi (naturalnej), których przyklady podałem Ci w poprzedniej wypowiedzi o pozycji góry, każda pozycja i każdy ruch jest wariantem pozycji Wu Chi.
Z tego punktu widzenia techniki Tai Chi są praktyczną realizacją koncepcji, Tai Chi (dynamiczna równowaga przemian yin yang) rodzi się z Wu Chi.
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Oleg P.:
2. Czy niektóre ćwiczenia z Formy Ojca mozna próbowac robić w np pozycji góry?
Można, ale na bardzo zaawansowanym poziomie. Dopóki człowiek nie ma wystarczająco odblokowanych stawów, przede wszystkim bioder i kręgosłupa (chociaż dotyczy to wszystkich stawów) lepiej jest ćwiczyć w wersji uczonej przez prowadzącego nauczyciela. Jest to istotne ze względu na zachowanie jakości spiralnego ruchu w formie.
Jeszcze raz pozdrawiam,
Tomasz Nowakowski