Wiesiek J. Właściciel, ERICA
Temat: Efektywne rozpoczęcie rozmowy
A ja odkryłem nową metodę pozbycia się nagabywaczy,szczególnie tych którzy:
- mają fantastyczną ofertę;
- ostatni dzień promocji;
- specjalnie dla mnie;
- nie mogą wysłać na meila;
- umowa tylko przez telefon.
I od razu w trakcie szybkiego bełkotu "rozmowa jest nagrywana itp... ble ble ble "
A że akurat byłem w trakcie testowania nowej zabawki, więc również pytam:
- a ja mogę nagrywać?
- niestety, nie moge wyrazić na to zgody;
- no to zna Pani procedurę, prawda?
- tak, do widzenia.
Co za ulga ;-)
Robert
S.
Bezpieczeństwo
Biznesu
Panie Wieśku co Pan próbuje udowodnić?
Robert S.:Wyrosłem już dawno z chęci udowadniania czegokolwiek komukolwiek.
Panie Wieśku co Pan próbuje udowodnić?
Podobnie jak część entuzjastów telemarketingu, wyrażam swoje zdanie na ten temat, a jest ono raczej na NIE. Myślę, że klienci w końcu zmeczą się tym i przestana odbierać telefony lub zaczną odkładać słuchawke, co zresztą wielu robi. Skuteczność telemarketingu ciagle maleje, nastepuje zmęczenie materiału po obydwu stronach.
Pomijając kilka przypadków np. umówienia na spotkanie z doradcą, generalnie uważam że telemarketing nie nadaje się do sprzedaży bowiem daje mozliwość manipulacji i pole do nieuczciwości.
W jaki sposób w ciagu kilku minut jazgotu telemarketera można porównac ofertę i coś świadomie kupić?
Np. jak wybrac w ciagu kilku minut taryfę komórkową skoro do tego trzeba kilku godzin lub specjalnych programów?
Moim zdaniem jest to naciąganie klienta i "zagadanie" go, w efekcie czasami cos kupi, a najczęściej później żałuje. Są kraje w których istnieją podręczniki jak sobie radzić z telemarketerami, to chyba o czymś świadczy, prawda?
Andrzej G. .....
Witam,Panie Wieśku to co Pan robi w tej grupie? :)
Robert
S.
Bezpieczeństwo
Biznesu
Andrzej G.:
Witam,
Panie Wieśku to co Pan robi w tej grupie? :)
trolluje...
Andrzej G.:
Witam,
Panie Wieśku to co Pan robi w tej grupie? :)
Trzeba poznać wroga jeżeli chce się z nim walczyć ;-)
Radosław
Kowalski
Właściciel Agencji
Novaline. Modeling.
Identyfikacja
wizu...
Materiał wyjściowy:Imię i nazwisko, Agencja Novaline, dzień dobry. Dzwonię do Pani/Pana, ponieważ znaleźliśmy dla Państwa firmy sposób na dotarcie do większej liczby klientów. Czy możemy na ten temat chwilę porozmawiać?
NIE - zamknięcie rozmowy.
TAK - Nasza agencja zajmuje się ... ... . Czy myśleli Państwo o wprowadzeniu takich rozwiązań?Radosław Kowalski edytował(a) ten post dnia 16.12.11 o godzinie 13:55
Dariusz Skraskowski konsultant, autor
Radosław Kowalski:
Jak zaczęlibyście rozmowę oferującą stworzenie nowej strony internetowej/odświeżenie wizerunku firmy/projektowanie materiałów poligraficznych?
Jeszcze jedno. Pisze Pan o 3 rodzajach działalności firmy. Z doświadczenia wiem, że dobrze skoncentrować się na jednej, która najlepiej działa.
+ Która z działalności generuje najwięcej zysku dla firmy?
+ Jakie korzyści daje ta działalność klientom?
Piotr
Krupa
menadżer i trener
otwarty na
propozycje
Radosław Kowalski:
Materiał wyjściowy:
Imię i nazwisko, Agencja Novaline, dzień dobry. Dzwonię do Pani/Pana, ponieważ znaleźliśmy dla Państwa firmy sposób na dotarcie do większej liczby klientów. Czy możemy na ten temat chwilę porozmawiać?
NIE - zamknięcie rozmowy.
TAK - Nasza agencja zajmuje się ... ... . Czy myśleli Państwo o wprowadzeniu takich rozwiązań?
I w tali sposób, przy pomocy dwóch pytań zamkniętych tracimy 75% potencjalnych klirntów. Klient nie ma czasu, ochoty ani o tym nie myśli i wcale go to nie obchodzi. Dopóki go nie zanteresujemy i nie przekonamy.
Aby efektywnie rozpocząć rozmowę, warto poznać podejście klienta do proponowanej oferty. Czasami warto postawić się w roli klienta i zastanowić się, czy to co mam mu do zaoferowania jest rzeczywiście konieczne/niezbędne itd., a jeżeli nie, to jak to przedstawić w ofercie, aby zachęcić klienta do dalszej rozmowy, zaciekawić tematem.Wszyscy jesteśmy klientami, a jako klienci odpowiadamy sobie (czasami na poziomie nieświadomym) na 3 podstawowe pytania:
1. Po co mi to ?
2. Co ja z tego będę miał jak to kupię ?
3. Ile to kosztuje ?
Brak dobrej odpowiedzi na 1 i 2 pytanie, powoduje automatyczne przejście do pytania 3, na które zawsze odpowiedź będzie NIE, bo żadna cena nie jest dobra, a za niska, podejrzana.
Jak przejść 1 i 2 pytanie ? Ha, to jest temat na szkoleniu "wzbudzanie potrzeb nieuświadomionych" u klienta. Pomyśl ...