Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Efektywne rozpoczęcie rozmowy

Witam wszystkich
W jaki sposób efektywnie rozpocząć rozmowę telefoniczną z potencjalnym klientem?

W telemarketingu pierwsze zdania wypowiadane przez nas są najważniejsze, jak zrobić to dobrze?
15.02.2010, 16:45

Katarzyna Wrzesień Trener Biznesu |
Kierownik Działu
Telemarketingu |
Handlo...

Ja zaczynam tak:

Witam, Katarzyna Wrzesień, TOSHIBA!
Mam nadzieje, że mogę zająć chwilę? - w większości przypadków dostaję odpowiedź "TAK".
Dzwonię do Pana, ponieważ (słowo ponieważ jest bardzo ważne, bo wg eksperymentu pani psycholog Langer, zwiększa szansę na powodzenie http://zb.eco.pl/zb/91/soc_tch.htm) chciałabym się z Panem spotkać. Chodzi o ... np. w moim przypadku redukcję kosztów tworzenia dokumentów w Pana firmie...
czy o zwiększenie liczby klientów Pana firmy...

Nna początku akcentuje mocno moje nazwisko, bo jest charakterystyczne oraz firmę, ze względu na posiadaną markę.
15.02.2010, 23:02

Beata Witkowska Dyrektor
Zarządzający Call
Center Training,
Dyplomowany T...

Efektywne rozpoczecie rozmowy to takie ktore, zaciekawi i odrozni od wielu innych rozmow. Wazne tez jest pokazanie, ze jest sie wiarygodnym partnerem do rozmowy, czyli zastosowanie profesjonalnego powitania (zwrot grzecznościowy, przedstawienia siebie i firmy (lub na odwrot, zalezy od tego co chcemy eksponowac) oraz celu rozmowy.
Wazne jest takze, aby klient od razu wiedzial, ze romowa bedzie miala charakter biznesowy, a nie telemarketingowy.
To najwieksza dzis sztuka i kierunek w szkoleniach dla konsultantow telefonicznych.
4.03.2010, 12:27

Beata Witkowska:
Efektywne rozpoczecie rozmowy to takie ktore, zaciekawi i odrozni od wielu innych rozmow. Wazne tez jest pokazanie, ze jest sie wiarygodnym partnerem do rozmowy, czyli zastosowanie profesjonalnego powitania (zwrot grzecznościowy, przedstawienia siebie i firmy (lub na odwrot, zalezy od tego co chcemy eksponowac) oraz celu rozmowy.
Wazne jest takze, aby klient od razu wiedzial, ze romowa bedzie miala charakter biznesowy, a nie telemarketingowy.
To najwieksza dzis sztuka i kierunek w szkoleniach dla konsultantow telefonicznych.

A może jakieś przykłady?
9.03.2010, 18:39

Łukasz Filo Dyrektor Marketingu,
European Projects
Group Sp. z o.o.

Udane rozpoczęcie rozmowy powinno zawierać kilka podstawowych elementów, takich jak: przedstawienie się, krótka prezentacja oferty (dosłownie 1 zdanie, w przypadku rozbudowanego asortymentu należy przed rozmową przeprowadzić segmentację i wybrać 2-3 produkty dedykowane konkretnemu klientowi) i zapytanie o zainteresowanie podjęciem współpracy, czy też o plany zakupowe związane z oferowanym asortymentem.
Całość powinna zamknąć się w przeciągu 15 sekund - niby trudne, ale jak najbardziej wykonalne.

Przykład:
"Dzień dobry, Jan Kowalski firma X. Nasza firma zajmuje się.. (branża)..., w naszej ofercie posiadamy m.in. ....(2-3 produkty).... Chciałbym się podpytać jak wyglądają Państwa plany związane z tego typu zakupami"
Krótko, zwięźle i na temat.Łukasz Filo edytował(a) ten post dnia 10.03.10 o godzinie 17:46
10.03.2010, 17:39

Wiesiek J. Właściciel, ERICA

Katarzyna Wrzesień:
Ja zaczynam tak:
A ja odpowiadam tak ;-)
Witam, ooooo, toshiba, automat.
Mam nadzieje, że mogę zająć chwilę?
A skad takia nadzieja?
Dzwonię do Pana
Prywatnie czy służbowo?
ponieważ chciałabym się z Panem spotkać.
Ooo, ależ Pani bezpośrednia ;-)
Chodzi o ... redukcję kosztów tworzenia dokumentów w Pana firmie
Aha. To nie jestem zainteresowany.
20.03.2010, 19:34

Katarzyna Wrzesień Trener Biznesu |
Kierownik Działu
Telemarketingu |
Handlo...

1. Jak najbardziej jest to możliwa reakcja klienta...nie da się bowiem mieć 100% skuteczności. Natomiast Drogi Wiesławie wykonałam w sowim życiu ogromną liczbę telefonów i w większości słowa tzw. wytrychy np.oszczędności, redukcja kosztów wpływa pozytywnie na odbiór i raczej wzbudza chęć spotkania się. Bo kto nie chcę oszczędzać.

2. To jest temat pt "Efektywne rozpoczęcie rozmowy" a więc nie cała rozmowa...

3. Jak wiemy w telemarketingu treść to tylko 20%, pozostałe 80% stanowi sposób mówienia tj. ton, stanowczość, dykcja, pewność głosu, itp...nie da się napisać tak samo jak powiedzieć, więc mam nadzieje, że kiedyś będę miała przyjemność porozmawiać z Tobą na żywo:)

Wiesiek J.:
Katarzyna Wrzesień:
Ja zaczynam tak:
A ja odpowiadam tak ;-)
Witam, ooooo, toshiba, automat.
Mam nadzieje, że mogę zająć chwilę?
A skad takia nadzieja?
Dzwonię do Pana
Prywatnie czy służbowo?
ponieważ chciałabym się z Panem spotkać.
Ooo, ależ Pani bezpośrednia ;-)
Chodzi o ... redukcję kosztów tworzenia dokumentów w Pana firmie
Aha. To nie jestem zainteresowany.
18.06.2010, 12:35

Karolina Gołek doradca ds
nieruchomości

Ja osobiście wolę otrzymać drogą elektroniczną co owa firma proponuje. Rozmowa przez telefon niczego nie załatwia i tylko zajmuje czas.
Podziwiam osoby które dzwonią do klientów. To ciężki kawałek chleba.
17.11.2010, 11:33

Dariusz Skraskowski konsultant, autor

Bartosz J.:
Witam wszystkich
W jaki sposób efektywnie rozpocząć rozmowę telefoniczną z potencjalnym klientem?

W telemarketingu pierwsze zdania wypowiadane przez nas są najważniejsze, jak zrobić to dobrze?

Na początku rozmowy zastosuj wzorzec potwierdzania. Zaraz po przedstawieniu się, potwierdź czy rozmawiasz z właściwą firmą/osobą zadając pytania:

Czy dodzwoniłem się do firmy X? Czy rozmawiam z Panem X?

Następnie przedstaw klientowi powód, dla którego warto Ciebie wysłuchać. Zastosuj wzorzec uzasadniania.

Dzwonię do Pani/a, ponieważ ... (tutaj wstaw powód lub korzyść dla klienta).

Dzwonię do Pana, ponieważ znaleźliśmy sposób na zmniejszenie wydatków na ogrzewanie o 20%.

Dzwonię do Pani, ponieważ chcę porozmawiać o tym, jak może Pani dotrzeć z ofertą do 10000 potencjalnych klientów.

Dzwonię do Pana, ponieważ znalazłem sposób na podwojenie skuteczności reklam, które emituje Pan w gazecie X.

Dzwonię do Pani, ponieważ znalazłem sposób na obniżenie o połowę kosztów drukowania wizytówek.

Jeśli klient nie usłyszy na początku rozmowy korzyści, będzie słabo zainteresowany kontynuacją rozmowy. Taki telefon będzie go parzył w ucho.

Jeśli jednak usłyszy na początku korzyści, chętnie dowie się co takiego masz do zaoferowania. Nawet jeżeli teraz jest zajęty, szybko poda kiedy możesz zadzwonić i podać więcej szczegółów.
27.12.2010, 12:54

konto usunięte

hmmm jaka może byc korzyść w ubezpieczeniach? jedynie co mi się nasuwa to "zabezpieczenie płynności finansowej podczas choroby czy nieszczęśliwego wypadku" ma ktoś może lepszy pomysł ?
26.04.2011, 17:15

Anna Podlasin Właściciel Usługi
Ubezpieczeniowo-Inwe
stycyjne

No własnie.Jak przedstawić korzysc płynaca z ubezpieczeń?
Zabezpieczenie płynności finansowej działa ale moze nie w takim stopniu jak bym sobie tego zyczyła!

Za wszelkie pomysły i podpowiedzi będe wdzieczna.

pozdrawiam wszystkich
28.04.2011, 11:21

konto usunięte

Mam pytanie. Chodzi o branżę telefonów komórkowych. Lepiej powiedzieć: "chciałbym, aby wybrał pan nowy telefon dla siebie" czy "chciałbym, abyśmy wybrali nowy telefon dla pana" ?
15.05.2011, 22:33

.:
Mam pytanie. Chodzi o branżę telefonów komórkowych. Lepiej powiedzieć: "chciałbym, aby wybrał pan nowy telefon dla siebie" czy "chciałbym, abyśmy wybrali nowy telefon dla pana" ?

1. A po co mi nowy telefon ?

2. Myślę, że akurat na telefonach to ja znam się lepiej od Pana

;-)
16.05.2011, 07:08

Wiesiek J.:

;-)

Co w takim razie proponujesz zamiast tych słów ?
16.05.2011, 15:33

Adam Kalik:
Wiesiek J.:

;-)

Co w takim razie proponujesz zamiast tych słów ?
Odłożenie słuchawki ;-)
Nie znoszę telemarketerów ;-)
16.05.2011, 15:34

Twoja odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Tu nie chodzi o wciskanie telefonu tylko o przedłużenie umowy, podczas której klient dostaje telefon (np. za darmo) więc nie wciskanie niczego na siłę.

Twoje przekonanie na pewno bierze się z tego, iż trafiałeś na telemarketerów, którzy chcieli Ci po prostu sprzedać coś swojego. Tak, wiem, że brzmi to dziwnie, ale gdy zrozumie się prawdziwą ideę rozmowy (nie monologu) z klientem, to wiadomo o czym mowa.

Czy trafiłem w sedno ?
16.05.2011, 15:43

Adam Kalik:
Tu nie chodzi o wciskanie telefonu tylko o przedłużenie umowy, podczas której klient dostaje telefon (np. za darmo) więc nie wciskanie niczego na siłę.
Nie ma nic za darmo, zawsze ktoś musi zapłacić ;-)
Twoje przekonanie na pewno bierze się z tego, iż trafiałeś na telemarketerów, którzy chcieli Ci po prostu sprzedać coś swojego. Tak, wiem, że brzmi to dziwnie, ale gdy zrozumie się prawdziwą ideę rozmowy (nie monologu) z klientem, to wiadomo o czym mowa.
Mowa o tym, że telemarketer ma za zadanie sprzedać/umówić spotkanie/wypełnic ankietę, itp... Napisałem wyraźnie <b>ma zadanie</b> i z tego jest rozliczany.
Nie powiesz mi chyba, że jeżeli w trakcie rozmowy dojdziemy do wniosku że dla mnie oferta konkurencji jest lepsze to telemarketer zaproponuje mi ją ;-)
Co najwyżej podziękuje i zostawi sobie furtkę do następnego kontaktu, bo może gdzieś/kiedyś/coś tam.

Czy trafiłem w sedno ?
Jak kulą w płot ;-)
17.05.2011, 14:34

Pracuje w firmie w czeskiej Pradze. Moim zadaniem jest pierwszy kontakt z klientem. Powiem to tak: nie jest to latwe. Ludzie sa juz "przejedzeni" ankietami, "zimnego" podejscia do nich przez osoby dzwoniace.
Mam pare swoich sposobow na rozpoczecie takiej rozmowy. np jesli juz tam dzwonilam a osoba, z ktora chcialabym rozmawiac byla na urlopie, mowie tak:
Dzien dobry, moje nazwisko xxx, dzwonie z xxx. Mam nadzieje, ze urlop sie Panu udal. Po takim poczatku facet troche sie rozluznia mowi, ze bylo ok, no ale trzeba bylo wrocic do pracy i obowiazkow. Mowie: no tak, znam to. No ale coz, trzeba sie cieszyc z tego ze mogl Pan naladowac swoje baterie. Po drugiej stronie slychac smiech. To jest zawsze dobra reakcja. No a tak trzeba przejsc do tematu mojego telefonu. "ok, tak wrocmy do sedna sprawy. dzwonie poniewaz...."
Kazda informacja o firmie lub o osobie, z ktora bedziecie rozmawiac jest dla Was cenna. Mozna to w dobry sposob wykorzystac.
Powodzenia :)
12.08.2011, 12:21

Radosław Kowalski Właściciel Agencji
Novaline. Modeling.
Identyfikacja
wizu...

Witam

bardzo uważnie przeanalizowałem wszystkie wypowiedzi i - jako że macie w tym dużo większe doświadczenie niż ja - proszę o pomoc. Jak zaczęlibyście rozmowę oferującą stworzenie nowej strony internetowej/odświeżenie wizerunku firmy/projektowanie materiałów poligraficznych?

Próbujemy różnych rozwiązań i niespecjalnie odnosimy w tym sukcesy.
14.12.2011, 12:23

Dariusz Skraskowski konsultant, autor

Radosław Kowalski:
Witam

bardzo uważnie przeanalizowałem wszystkie wypowiedzi i - jako że macie w tym dużo większe doświadczenie niż ja - proszę o pomoc. Jak zaczęlibyście rozmowę oferującą stworzenie nowej strony internetowej/odświeżenie wizerunku firmy/projektowanie materiałów poligraficznych?

Próbujemy różnych rozwiązań i niespecjalnie odnosimy w tym sukcesy.

Proszę napisać przykład rozmowy stosowanej w firmie. Będzie to wyjściowy scenariusz do doskonalenia.
14.12.2011, 18:39

Wyślij zaproszenie do