- 1
- 2
- Następna »
Bartosz J. ...
Temat: Efektywne rozpoczęcie rozmowy
Witam wszystkichW jaki sposób efektywnie rozpocząć rozmowę telefoniczną z potencjalnym klientem?
W telemarketingu pierwsze zdania wypowiadane przez nas są najważniejsze, jak zrobić to dobrze?
Katarzyna
Wrzesień
Trener Biznesu |
Kierownik Działu
Telemarketingu |
Handlo...
Ja zaczynam tak:Witam, Katarzyna Wrzesień, TOSHIBA!
Mam nadzieje, że mogę zająć chwilę? - w większości przypadków dostaję odpowiedź "TAK".
Dzwonię do Pana, ponieważ (słowo ponieważ jest bardzo ważne, bo wg eksperymentu pani psycholog Langer, zwiększa szansę na powodzenie http://zb.eco.pl/zb/91/soc_tch.htm) chciałabym się z Panem spotkać. Chodzi o ... np. w moim przypadku redukcję kosztów tworzenia dokumentów w Pana firmie...
czy o zwiększenie liczby klientów Pana firmy...
Nna początku akcentuje mocno moje nazwisko, bo jest charakterystyczne oraz firmę, ze względu na posiadaną markę.
Beata
Witkowska
Dyrektor
Zarządzający Call
Center Training,
Dyplomowany T...
Efektywne rozpoczecie rozmowy to takie ktore, zaciekawi i odrozni od wielu innych rozmow. Wazne tez jest pokazanie, ze jest sie wiarygodnym partnerem do rozmowy, czyli zastosowanie profesjonalnego powitania (zwrot grzecznościowy, przedstawienia siebie i firmy (lub na odwrot, zalezy od tego co chcemy eksponowac) oraz celu rozmowy.Wazne jest takze, aby klient od razu wiedzial, ze romowa bedzie miala charakter biznesowy, a nie telemarketingowy.
To najwieksza dzis sztuka i kierunek w szkoleniach dla konsultantow telefonicznych.
Bartosz J. ...
Beata Witkowska:
Efektywne rozpoczecie rozmowy to takie ktore, zaciekawi i odrozni od wielu innych rozmow. Wazne tez jest pokazanie, ze jest sie wiarygodnym partnerem do rozmowy, czyli zastosowanie profesjonalnego powitania (zwrot grzecznościowy, przedstawienia siebie i firmy (lub na odwrot, zalezy od tego co chcemy eksponowac) oraz celu rozmowy.
Wazne jest takze, aby klient od razu wiedzial, ze romowa bedzie miala charakter biznesowy, a nie telemarketingowy.
To najwieksza dzis sztuka i kierunek w szkoleniach dla konsultantow telefonicznych.
A może jakieś przykłady?
Łukasz
Filo
Dyrektor Marketingu,
European Projects
Group Sp. z o.o.
Udane rozpoczęcie rozmowy powinno zawierać kilka podstawowych elementów, takich jak: przedstawienie się, krótka prezentacja oferty (dosłownie 1 zdanie, w przypadku rozbudowanego asortymentu należy przed rozmową przeprowadzić segmentację i wybrać 2-3 produkty dedykowane konkretnemu klientowi) i zapytanie o zainteresowanie podjęciem współpracy, czy też o plany zakupowe związane z oferowanym asortymentem.Całość powinna zamknąć się w przeciągu 15 sekund - niby trudne, ale jak najbardziej wykonalne.
Przykład:
"Dzień dobry, Jan Kowalski firma X. Nasza firma zajmuje się.. (branża)..., w naszej ofercie posiadamy m.in. ....(2-3 produkty).... Chciałbym się podpytać jak wyglądają Państwa plany związane z tego typu zakupami"
Krótko, zwięźle i na temat.Łukasz Filo edytował(a) ten post dnia 10.03.10 o godzinie 17:46
Wiesiek J. Właściciel, ERICA
Katarzyna Wrzesień:A ja odpowiadam tak ;-)
Ja zaczynam tak:
Witam, Katarzyna Wrzesień, TOSHIBA!Witam, ooooo, toshiba, automat.
Mam nadzieje, że mogę zająć chwilę?A skad takia nadzieja?
Dzwonię do PanaPrywatnie czy służbowo?
ponieważ chciałabym się z Panem spotkać.Ooo, ależ Pani bezpośrednia ;-)
Chodzi o ... redukcję kosztów tworzenia dokumentów w Pana firmieAha. To nie jestem zainteresowany.
Katarzyna
Wrzesień
Trener Biznesu |
Kierownik Działu
Telemarketingu |
Handlo...
1. Jak najbardziej jest to możliwa reakcja klienta...nie da się bowiem mieć 100% skuteczności. Natomiast Drogi Wiesławie wykonałam w sowim życiu ogromną liczbę telefonów i w większości słowa tzw. wytrychy np.oszczędności, redukcja kosztów wpływa pozytywnie na odbiór i raczej wzbudza chęć spotkania się. Bo kto nie chcę oszczędzać.2. To jest temat pt "Efektywne rozpoczęcie rozmowy" a więc nie cała rozmowa...
3. Jak wiemy w telemarketingu treść to tylko 20%, pozostałe 80% stanowi sposób mówienia tj. ton, stanowczość, dykcja, pewność głosu, itp...nie da się napisać tak samo jak powiedzieć, więc mam nadzieje, że kiedyś będę miała przyjemność porozmawiać z Tobą na żywo:)
Wiesiek J.:
Katarzyna Wrzesień:A ja odpowiadam tak ;-)
Ja zaczynam tak:
Witam, Katarzyna Wrzesień, TOSHIBA!Witam, ooooo, toshiba, automat.
Mam nadzieje, że mogę zająć chwilę?A skad takia nadzieja?
Dzwonię do PanaPrywatnie czy służbowo?
ponieważ chciałabym się z Panem spotkać.Ooo, ależ Pani bezpośrednia ;-)
Chodzi o ... redukcję kosztów tworzenia dokumentów w Pana firmieAha. To nie jestem zainteresowany.
Karolina
Gołek
doradca ds
nieruchomości
Ja osobiście wolę otrzymać drogą elektroniczną co owa firma proponuje. Rozmowa przez telefon niczego nie załatwia i tylko zajmuje czas.Podziwiam osoby które dzwonią do klientów. To ciężki kawałek chleba.
Dariusz Skraskowski konsultant, autor
Bartosz J.:
Witam wszystkich
W jaki sposób efektywnie rozpocząć rozmowę telefoniczną z potencjalnym klientem?
W telemarketingu pierwsze zdania wypowiadane przez nas są najważniejsze, jak zrobić to dobrze?
Na początku rozmowy zastosuj wzorzec potwierdzania. Zaraz po przedstawieniu się, potwierdź czy rozmawiasz z właściwą firmą/osobą zadając pytania:
Czy dodzwoniłem się do firmy X? Czy rozmawiam z Panem X?
Następnie przedstaw klientowi powód, dla którego warto Ciebie wysłuchać. Zastosuj wzorzec uzasadniania.
Dzwonię do Pani/a, ponieważ ... (tutaj wstaw powód lub korzyść dla klienta).
Dzwonię do Pana, ponieważ znaleźliśmy sposób na zmniejszenie wydatków na ogrzewanie o 20%.
Dzwonię do Pani, ponieważ chcę porozmawiać o tym, jak może Pani dotrzeć z ofertą do 10000 potencjalnych klientów.
Dzwonię do Pana, ponieważ znalazłem sposób na podwojenie skuteczności reklam, które emituje Pan w gazecie X.
Dzwonię do Pani, ponieważ znalazłem sposób na obniżenie o połowę kosztów drukowania wizytówek.
Jeśli klient nie usłyszy na początku rozmowy korzyści, będzie słabo zainteresowany kontynuacją rozmowy. Taki telefon będzie go parzył w ucho.
Jeśli jednak usłyszy na początku korzyści, chętnie dowie się co takiego masz do zaoferowania. Nawet jeżeli teraz jest zajęty, szybko poda kiedy możesz zadzwonić i podać więcej szczegółów.
hmmm jaka może byc korzyść w ubezpieczeniach? jedynie co mi się nasuwa to "zabezpieczenie płynności finansowej podczas choroby czy nieszczęśliwego wypadku" ma ktoś może lepszy pomysł ?
Anna
Podlasin
Właściciel Usługi
Ubezpieczeniowo-Inwe
stycyjne
No własnie.Jak przedstawić korzysc płynaca z ubezpieczeń?Zabezpieczenie płynności finansowej działa ale moze nie w takim stopniu jak bym sobie tego zyczyła!
Za wszelkie pomysły i podpowiedzi będe wdzieczna.
pozdrawiam wszystkich
Mam pytanie. Chodzi o branżę telefonów komórkowych. Lepiej powiedzieć: "chciałbym, aby wybrał pan nowy telefon dla siebie" czy "chciałbym, abyśmy wybrali nowy telefon dla pana" ?
.:
Mam pytanie. Chodzi o branżę telefonów komórkowych. Lepiej powiedzieć: "chciałbym, aby wybrał pan nowy telefon dla siebie" czy "chciałbym, abyśmy wybrali nowy telefon dla pana" ?
1. A po co mi nowy telefon ?
2. Myślę, że akurat na telefonach to ja znam się lepiej od Pana
;-)
Adam Kalik nic
Wiesiek J.:
;-)
Co w takim razie proponujesz zamiast tych słów ?
Adam Kalik:Odłożenie słuchawki ;-)
Wiesiek J.:
;-)
Co w takim razie proponujesz zamiast tych słów ?
Nie znoszę telemarketerów ;-)
Adam Kalik nic
Twoja odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Tu nie chodzi o wciskanie telefonu tylko o przedłużenie umowy, podczas której klient dostaje telefon (np. za darmo) więc nie wciskanie niczego na siłę.Twoje przekonanie na pewno bierze się z tego, iż trafiałeś na telemarketerów, którzy chcieli Ci po prostu sprzedać coś swojego. Tak, wiem, że brzmi to dziwnie, ale gdy zrozumie się prawdziwą ideę rozmowy (nie monologu) z klientem, to wiadomo o czym mowa.
Czy trafiłem w sedno ?
Adam Kalik:Nie ma nic za darmo, zawsze ktoś musi zapłacić ;-)
Tu nie chodzi o wciskanie telefonu tylko o przedłużenie umowy, podczas której klient dostaje telefon (np. za darmo) więc nie wciskanie niczego na siłę.
Twoje przekonanie na pewno bierze się z tego, iż trafiałeś na telemarketerów, którzy chcieli Ci po prostu sprzedać coś swojego. Tak, wiem, że brzmi to dziwnie, ale gdy zrozumie się prawdziwą ideę rozmowy (nie monologu) z klientem, to wiadomo o czym mowa.Mowa o tym, że telemarketer ma za zadanie sprzedać/umówić spotkanie/wypełnic ankietę, itp... Napisałem wyraźnie <b>ma zadanie</b> i z tego jest rozliczany.
Nie powiesz mi chyba, że jeżeli w trakcie rozmowy dojdziemy do wniosku że dla mnie oferta konkurencji jest lepsze to telemarketer zaproponuje mi ją ;-)
Co najwyżej podziękuje i zostawi sobie furtkę do następnego kontaktu, bo może gdzieś/kiedyś/coś tam.
Czy trafiłem w sedno ?Jak kulą w płot ;-)
Jolanta Zarwalska CIR, Oracle
Pracuje w firmie w czeskiej Pradze. Moim zadaniem jest pierwszy kontakt z klientem. Powiem to tak: nie jest to latwe. Ludzie sa juz "przejedzeni" ankietami, "zimnego" podejscia do nich przez osoby dzwoniace.Mam pare swoich sposobow na rozpoczecie takiej rozmowy. np jesli juz tam dzwonilam a osoba, z ktora chcialabym rozmawiac byla na urlopie, mowie tak:
Dzien dobry, moje nazwisko xxx, dzwonie z xxx. Mam nadzieje, ze urlop sie Panu udal. Po takim poczatku facet troche sie rozluznia mowi, ze bylo ok, no ale trzeba bylo wrocic do pracy i obowiazkow. Mowie: no tak, znam to. No ale coz, trzeba sie cieszyc z tego ze mogl Pan naladowac swoje baterie. Po drugiej stronie slychac smiech. To jest zawsze dobra reakcja. No a tak trzeba przejsc do tematu mojego telefonu. "ok, tak wrocmy do sedna sprawy. dzwonie poniewaz...."
Kazda informacja o firmie lub o osobie, z ktora bedziecie rozmawiac jest dla Was cenna. Mozna to w dobry sposob wykorzystac.
Powodzenia :)
Radosław
Kowalski
Właściciel Agencji
Novaline. Modeling.
Identyfikacja
wizu...
Witambardzo uważnie przeanalizowałem wszystkie wypowiedzi i - jako że macie w tym dużo większe doświadczenie niż ja - proszę o pomoc. Jak zaczęlibyście rozmowę oferującą stworzenie nowej strony internetowej/odświeżenie wizerunku firmy/projektowanie materiałów poligraficznych?
Próbujemy różnych rozwiązań i niespecjalnie odnosimy w tym sukcesy.
Dariusz Skraskowski konsultant, autor
Radosław Kowalski:
Witam
bardzo uważnie przeanalizowałem wszystkie wypowiedzi i - jako że macie w tym dużo większe doświadczenie niż ja - proszę o pomoc. Jak zaczęlibyście rozmowę oferującą stworzenie nowej strony internetowej/odświeżenie wizerunku firmy/projektowanie materiałów poligraficznych?
Próbujemy różnych rozwiązań i niespecjalnie odnosimy w tym sukcesy.
Proszę napisać przykład rozmowy stosowanej w firmie. Będzie to wyjściowy scenariusz do doskonalenia.