Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Maciej W. przedsiębiorca

Temat: czy prowadzenie kampanii adwords są opłalne?

Witam,

Jak myślicie, czy opłacalne jest przeprowadzanie kampanii adwords? Czy da sie na tym zarobić? Bo gugl udostępnia takie narzędzie, że można sobie bezproblemowo samemu się tym zajmować i nie korzystać z usług firm, które się tym zajmują.
Są klienci do przeprowadzania takich kampanii?
Jak wygląda ten rynek?

pozdrawiam,
M
11.02.2010, 12:04

Mateusz Bernat Online marketing /
SEM / Kwalifikowany
Specjalista
Google...

Opłacalność zależy od branży i celu kampanii, ale SEO/PPC jest jednym z najtańszych i najbardziej efektywnych sposobów na promocję Firmy i sprzedaż usług.

Odnośnie prowadzenia kampanii samemu, odpowiem nieco przewrotnie: prawo jazdy też może mieć każdy, ale nie każdy zostaje kierowcą rajdowym :)

Pozdrawiam
M.B.Mateusz Bernat edytował(a) ten post dnia 11.02.10 o godzinie 12:14
11.02.2010, 12:14

Maciej W. przedsiębiorca

Mateusz Bernat:
Opłacalność zależy od branży i celu kampanii, ale SEO/PPC jest jednym z najtańszych i najbardziej efektywnych sposobów na promocję Firmy i sprzedaż usług.

Odnośnie prowadzenia kampanii samemu, odpowiem nieco przewrotnie: prawo jazdy też może mieć każdy, ale nie każdy zostaje kierowcą rajdowym :)

Pozdrawiam
M.B.Mateusz Bernat edytował(a) ten post dnia 11.02.10 o godzinie 12:14
Bardzo trafne porównanie:)
Czyli mam przez to rozumieć, że rynek dot. kampanii adwords ma się dobrze. Ciekaw jestem, ile kampanii musi przeprowadzić i jaki czas zajęłoby przeciętnej osobie aby dobrze 'ogarnąć' temat adwords ;)
11.02.2010, 13:01

konto usunięte

Maciej Wojtas:
Ciekaw jestem, ile kampanii musi przeprowadzić i jaki czas zajęłoby przeciętnej osobie aby dobrze 'ogarnąć' temat adwords ;)

W przypadku kiedy masz czas i pieniądze na naukę, nie śpieszy Ci się aby od razu zacząć zarabiać, możesz próbować nauczyć się prowadzenia kampanii. Są różnego rodzaju szkolenia, które znacznie przyśpieszają naukę i do własnych potrzeb, i niewielkich serwisów jest zupełnie wystarczalne.Karol Busłowski edytował(a) ten post dnia 11.02.10 o godzinie 13:05
11.02.2010, 13:04

Dominik Myślak Kampanie Google
AdWords,
Pozycjonowanie stron

Ciekaw jestem, ile kampanii musi przeprowadzić i jaki czas zajęłoby przeciętnej osobie aby dobrze 'ogarnąć' temat adwords ;)

Jeśli chcesz wszystko robić na swoją rękę to polecam zacząć od tego http://www.google.pl/adwords/learningcenter/ , a później w miarę chęci szkolenia, na których będzie więcej zajęć praktycznych niż teorii. Da Ci to możliwość wykorzystania wiedzy, którą przyswoiłeś z centrum edukacji adwords. Niestety ani na szkoleniach, ani w centrum nie opiszą wszystkich przypadków, które musisz po prostu odczuć na własnej skórze.
11.02.2010, 13:09

Maciej W. przedsiębiorca

Dzięki za odpowiedzi, aczkolwiek ja nie chcę się tym zajmować, a wziąć brata na staż i aby on uczył się tego i później się tym zajmował ;) już uczy się ok 3tygodni, czyta wszelkiego rodzaju kursy itp i zaczyna powoli prowadzić kampanie na stronkach znajomych.
Jeśli rzeczywiście będzie na to popyt i będzie w tym dobry zaoferuje mu założenie firmy (firma w firmie) i świadczenie takich usług mojej firmie.
11.02.2010, 13:25

Maciej W. przedsiębiorca

możecie polecić jakieś dobre szkolenie :)
11.02.2010, 14:22

Maciej Wojtas:
http://www.google.pl/adwords/learningcenter/
11.02.2010, 16:54

Bartosz Szczęśniak:
Maciej Wojtas:

edit
przed Tobą 2 dni czytania + 2 do 10 k na kampanie testowe podczas nauki optymalizacji
11.02.2010, 16:55

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Maciej Wojtas:
Żeby się nauczyć efektywnie działać czy dowiedzieć jak zacząć poruszać się 'po temacie'?
11.02.2010, 16:58

Maciej W. przedsiębiorca

Bartosz Szczęśniak:
Bartosz Szczęśniak:
Maciej Wojtas:

edit
przed Tobą 2 dni czytania + 2 do 10 k na kampanie testowe podczas nauki optymalizacji
aż tyle sianka na testy? :)
11.02.2010, 17:39

Maciej W. przedsiębiorca

Rafał Hostyński:
Maciej Wojtas:
Żeby się nauczyć efektywnie działać czy dowiedzieć jak zacząć poruszać się 'po temacie'?
w sumie znalazłem dobry kurs dla początkujących i średnio-zaawansowanych co w zupełności wystarczy na aktualne potrzeby, tak mi się wydaje :)
http://www.marketingnet.pl/plan_szkolenia_adwords.html
11.02.2010, 17:41

Maciej W. przedsiębiorca

może możecie polecić jakieś ciekawe, dobre pozycje książkowe? Wiem, że może już wymyślam bo wszystko jest w necie, ale praca z książką jest wg mnie efektywniejsza :)
11.02.2010, 17:45

Maciej Wojtas:
może możecie polecić jakieś ciekawe, dobre pozycje książkowe? Wiem, że może już wymyślam bo wszystko jest w necie, ale praca z książką jest wg mnie efektywniejsza :)
nic aktualnego
11.02.2010, 18:05

Maciej W. przedsiębiorca

Bartosz Szczęśniak:
Maciej Wojtas:
nic aktualnego
zauważyłem niuchając po guglu ;/
11.02.2010, 18:57

Paweł M. PPC + SEO strategist

Maciej Wojtas:

nieodpłatne i aktualizowane na przełomie 2009/2010
i przydatne :
http://www.ittechnology.us/kurs-adwords/

do wydrukowania i zbindowania :)
11.02.2010, 19:04

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Maciej Wojtas:
w sumie znalazłem dobry kurs dla początkujących i średnio-zaawansowanych co w zupełności wystarczy na aktualne potrzeby, tak mi się wydaje :)
Skoro znalazłeś, to należy się cieszyć. Pamiętaj jednak, że znalazłeś tylko konspekt kursu...
11.02.2010, 21:45

Witam,
chcesz sam prowadzić swoją kampanię? Jeśli tak to ucz się i ucz.

Tylko żeby się nie skończyło na tym, ze wpakujesz kasę, efektów zero, a potem będziesz mruczał, że całe to Adwords to jakaś ściema.

:)
16.02.2010, 10:48

Peter K. programista
kreatywny ;)

Maciej Wojtas:

Zależy od rozmachu interesu, kampanii i branży. Ja zaczynałem prowadzić za kilka stówek w branży turystycznej i efekty od razu były widoczne. Firma niechętnie patrzyła na adwords kilka lat temu. Teraz praktycznie cała kasa na reklamę jest pchana w adwords. Powoli olewają papierowe materiały i inne duperele.

Natomiast w branży audio adwords się nie sprawdziło. Lepsze wyniki wyszły na ceneo i pochodnych.
16.02.2010, 10:56

Dominik Myślak Kampanie Google
AdWords,
Pozycjonowanie stron

Peter K.:
Maciej Wojtas:

Zależy od rozmachu interesu, kampanii i branży. Ja zaczynałem prowadzić za kilka stówek w branży turystycznej i efekty od razu były widoczne. Firma niechętnie patrzyła na adwords kilka lat temu. Teraz praktycznie cała kasa na reklamę jest pchana w adwords. Powoli olewają papierowe materiały i inne duperele.

Natomiast w branży audio adwords się nie sprawdziło. Lepsze wyniki wyszły na ceneo i pochodnych.

Prosimy o więcej tak uświadomionych Klientów. Ale jak każdy musieli się przekonać do tej formy reklamowania.
16.02.2010, 14:43

Wyślij zaproszenie do