- 1
- 2
- 3
- Następna »
Temat: Chybiona kampania czy to ze mną coś nie tak?
Witam serdecznie,dziś przypadkowo natknąłem się na stronę producenta czapek VETI - http://veti.pl. Dodam, że szukałem czapek dziecięcych...
Nie wiem czy przypadek był już poruszany na forum GL (nie znalazłem nic w archiwum) dlatego chciałbym skonfrontować swoją skromną opinię z innymi ludźmi z branży - czy tylko wg mnie kojarzenie gołego tyłka oraz czapki to dość... dziwny zabieg?
Osoba odpowiedzialna za kampanię z pewnością postawiła na wywołanie kontrowersji, wzbudzenie szoku ale... Nie, nie potrafię się wysłowić ;) Temat mnie rozbroił.
Czekam na opinię innych.
Pozdrawiam!
Maciej
Kulig
"Kiedy ludzie są
tego samego zdania
co ja, mam zawsze
wra...
Ani kontrowersji, ani szoku.Standardowe myślenie "marketingowców" (stryjek Tadeusz miał marketing na jednym semestrze)- goła babka zawsze zwróci uwagę, przepis na reklamę, nie oni pierwsi i nie ostatni na to wpadli
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Maciej Kulig:Są trzy rzeczy, które sprzedają:
Standardowe myślenie "marketingowców" (stryjek Tadeusz miał marketing na jednym semestrze)- goła babka zawsze zwróci uwagę, przepis na reklamę, nie oni pierwsi i nie ostatni na to wpadli
- seks
- dzieci
- zwierzęta
I to fakt. A nie myślenie "marketingowców".
Krzysztof S.:
Maciej Kulig:Są trzy rzeczy, które sprzedają:
Standardowe myślenie "marketingowców" (stryjek Tadeusz miał marketing na jednym semestrze)- goła babka zawsze zwróci uwagę, przepis na reklamę, nie oni pierwsi i nie ostatni na to wpadli
- seks
- dzieci
- zwierzęta
No to jakby się przypatrzyć, to na niektórych fotach mamy pannę w dziecięcej czapce futrzanej.
Potrójny strzał :)
Wydaje mi się, że targetem są tatusiowie :P
Maciej Kulig:
Ani kontrowersji, ani szoku.
Oczywiście, że nie jest to nowość. Po prostu zastanawiam się, jaki był zamysł osoby odpowiedzialnej (pomijając - 'damy gołą babę to przyciągniemy ludzi').
A co do targetu, mi to wygląda na w ogóle nieprzemyślaną kampanię, jakby jej twórcy sami nie wiedzieli, kogo tak naprawdę chcą zwabić (może robili to 'pod siebie'?).
Maciej
Kulig
"Kiedy ludzie są
tego samego zdania
co ja, mam zawsze
wra...
Krzysztof S.:
Są trzy rzeczy, które sprzedają:
- seks
- dzieci
- zwierzęta
Ok, zgadzam się i na pewno jest więcej rzeczy, które sprzedają. Tyle tylko, że albo znamy swój produkt, wiemy komu chcemy go zareklamować i jak, albo nie wiemy i dajemy gołą babkę. Nie jestem pewien, czy mam ten głos rozumieć jako broniący tej ciekawej kampanii?
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Maciej Kulig:Niekoniecznie broniący.
Ok, zgadzam się i na pewno jest więcej rzeczy, które sprzedają. Tyle tylko, że albo znamy swój produkt, wiemy komu chcemy go zareklamować i jak, albo nie wiemy i dajemy gołą babkę. Nie jestem pewien, czy mam ten głos rozumieć jako broniący tej ciekawej kampanii?
Poza tym o jakiej kampanii mówimy? Jest zaprezentowana odzież na mniej lub bardziej urodziwych paniach. Jakoś nikogo takie coś nie dziwi i nie szokuje w przypadku producentów innej odzieży. Dlaczego szokuje w przypadku czapek? Lepiej, gdyby zaprezentowane były na manekinach?
Artur
Mikucki
może czas na coś
nowego...
Po pierwsze nie mówmy o kampanii reklamowej, bo to tylko podrzędna strona www podrzędnej firmy, a nie przemyślana taktyka. Grafik samouk zrobił im to za parę złotych i tyle. Nie było przy tym marketingowca zapewne. Koniec tematu.
Igor
Downar-Zapolski
marketing/reklama/pr
/www
Nawet niezłe te niektóre "czapki".Na pierwszy rzut oka myślałem, że to strona agencji modelek lub coś w tym rodzaju.
Czapki nie za ciekawe, modelki też nie zachwycają.Ta nagość w ogóle tam nie pasuje. Mogli to chociaż ująć w jakiś ciekawy sposób.

A to co ma być?
"Mieszkam w brzydkim domu, mam nieszczelne okna, a moja sąsiadka ma podbródek jak chłop i nosi mycę jak menel"Karolina B. edytował(a) ten post dnia 08.02.10 o godzinie 12:35
Karolina B.:
Czapki nie za ciekawe, modelki też nie zachwycają.
Ta nagość w ogóle tam nie pasuje. Mogli to chociaż ująć w jakiś ciekawy sposób.
A to co ma być?
"Mieszkam w brzydkim domu, mam nieszczelne okna, sikam do wiadra, a moja sąsiadka ma podbródek jak chłop i nosi mycę jak menel"
Zatem jak skomentować to:

Wersja pełnaKrzysiek Sabuda edytował(a) ten post dnia 08.02.10 o godzinie 12:12
Krzysiek Sabuda:Za dużo demotywatorów.
Zatem jak skomentować to:
Wersja pełnaKrzysiek Sabuda edytował(a) ten post dnia 08.02.10 o godzinie 12:12
Piotr F. ...
Maciej Kulig:
goła babka zawsze zwróci uwagę, przepis na reklamę, nie oni pierwsi i nie ostatni na to wpadli
nie zawsze. tyko wtedy gdy podana jest ze smakiem. a wtedy wcale nie musi byc gola. ale tego sie trzeba nauczyc :)
Karolina B.:
bo nagosc trzeba umiec fotografowac. i rzadko kiedy wsytarczy stryj z aparatem i modelka za stowke.
tyle tylko ze zeby dobrze zrealizowac taki pomysl trzeba zaplacic. i to wcale nei malo. jak widac sie nie oplacalo :) i efekt jest jaki jest.Piotr F. edytował(a) ten post dnia 08.02.10 o godzinie 12:19
Piotr F. ...
Krzysiek Sabuda:A to co ma być?Zatem jak skomentować to:
musze bardzo dokladnie poogladac te stronke .. bo cos mi sie wydaje ze zdjec "w tle" ta firma bynajmniej nie zakupila :D moze cos znajomego sie znajdzie .. jakby co . kotrys z kolegow bedzie mial nowy obiektyw
coz wiedze ze nawet modelki swiatowej slawy pozowaly dla firmy veti .. dopatrzylem zdjec kate moss jesli sie nie myle :DPiotr F. edytował(a) ten post dnia 08.02.10 o godzinie 12:29
Marcin
Chirowski
Praca która jest
pasją nigdy się
nie nudzi
Faktycznie porażkowe zestawienie czapek z kompletnie nie pasującymi fotami. Zdrowa pomyłka agencji która targetowała tą kampanie :/Pozdrawiam,
Marcin | Poligon Marketingowy
Jarosław Koć senior copywriter
Krzysiek Sabuda:Obejrzałem. Ta część ciała, która pojawia się na każdym zdjęciu nazywa się głowa, a nie tyłek. Tyłek jest na dwóch - trzech i to raczej zakryty.
Witam serdecznie,
dziś przypadkowo natknąłem się na stronę producenta czapek VETI - http://veti.pl. Dodam, że szukałem czapek dziecięcych...
Nie wiem czy przypadek był już poruszany na forum GL (nie znalazłem nic w archiwum) dlatego chciałbym skonfrontować swoją skromną opinię z innymi ludźmi z branży - czy tylko wg mnie kojarzenie gołego tyłka oraz czapki to dość... dziwny zabieg?
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Karolina B.:
A to co ma być?
"Mieszkam w brzydkim domu, mam nieszczelne okna, a moja sąsiadka ma podbródek jak chłop i nosi mycę jak menel"Karolina B. edytował(a) ten post dnia 08.02.10 o godzinie 12:35
no fakt - to jakaś porażka na caaaaaaaałej linii.
A ta czapka nazywa się Wiadro :) No po prostu dno odpadło..
Kuba Nowak copywriter
E... a nie przesadzacie trochę? "Kampania", "marketer", czy, o zgrozo, "agencja". Ja tu widzę stronę firmy Mint z Wąbienia, której właściciel ma aparat foto i kilka ładnych znajomych. Ładne znajome mają w tle nagie kobiety i inne zdjęcia ściągnięte z internetu. Jeżeli facet zrobił to sam, to pogratulować talentu. Jak na sprzedawcę czapek, nieźle mu wyszło.Lepiej tak: http://www.mofi.waw.pl/? Może tak: http://www.elison.pl/? Jak na samodzielnie stworzoną stronę małej firemki, jest całkiem nieźle.
Maciej
Kulig
"Kiedy ludzie są
tego samego zdania
co ja, mam zawsze
wra...
Kiedyś zorganizowana została akcja (niestety nie wiem kto był inicjatorem), dotycząca przedstawiania produktu właśnie w ten sposób:
Maciej Kulig edytował(a) ten post dnia 09.02.10 o godzinie 09:16
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Maciej Kulig:Czyżbyś wolał czapki zaprezentowane na atrakcyjnych panach? :)
Kiedyś zorganizowana została akcja (niestety nie wiem kto był inicjatorem), dotycząca przedstawiania produktu właśnie w ten sposób:
Nie rozumiem. Facet w reklamie nikogo nie dziwi i nie szokuje.
Kobieta w reklamie to seksizm od razu.