- 1
- 2
- Następna »
Matylda S. bizneswoman
Temat: Jak najłatwiej zapłacić za CFA lvI?
Chciałabym zapłacić jeszcze prze polową lutego by nie wskoczyć w wyższy próg opłat - karty kredytowej nie mama ani konta w dolarach.Jak najszybciej zapłacić w takim razie?
Sylwester
Frątczak
Controlling, Royal
Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate
a nie masz znajomych, ktorzy maja karte kred?
Michal G. UBS, Risk Control
Matylda S.:mam ten sam problem - ktos cos doradzi?
Chciałabym zapłacić jeszcze prze polową lutego by nie wskoczyć w wyższy próg opłat - karty kredytowej nie mama ani konta w dolarach.
Jak najszybciej zapłacić w takim razie?
visa electron w moim przypadku działała jako "karta kredytowa"
Piotr
Bednarczyk
Specjalista ds.
Ryzyka Rynkowego,
PKO Bank Polski SA
czy probował ktoś płacić za CFA w mbank?Ubiegając odpowiedz - mozna - sprobowalem wlasnie i spokojnie mozna zaplacic karta dodawana do eKonta - jeden warunek to ustanowic limity na transakcje internetowe inne niz 0 - jak to sie zrobi oplaty spokojnie przejda.
PozdrawiamPiotr Bednarczyk edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 09:46
Małgorzata
K.
Szkoła Główna
Handlowa w Warszawie
- Absolwent; CFA lvl
I...
Płaciłam zwykłym przelewem zagranicznym. Zgodnie z instrukcjami Instytutu dla pewności wysłałam faksem potwierdzenie przelewu (po kilku dniach od nadania) - po tym niemalże od razu zaksięgowali mi wpłatę na koncie i wysłali materiały.
Radosław Tarasiuk Student.
Chciałbym ponownie odtworzyć ten wątek.nigdy nie robiłem jeszcze przelewu zagranicznego, ani nie płaciłem przez internet w walucie obcej.
Czy mógłby ktoś mi rozpisać krok po kroku, w jaki sposób zapłacić za egzamin?
Chodzi mi tak od początku - gdzie obecnie można w Polsce założyć odpowiednie konto USD (i jakie to konto, w jakim banku), oraz czy jakąś kartę do tego potrzeba (najlepiej byłoby uniknąć karty kredytowej), oraz w jaki sposób później opłacić egzamin na stronie?
A może istnieje jakiś sposób (punkt obsługi, bank), że mająć w ręku te 1000USD możemy gdzieś wypełnić jakiś druczek (taki jak na poczcie) i nadać tą kasę do instytutu..?
Tylko skąd wziąć numer konta? Jak to wszystko wygląda?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Podejrzewam, że wystarczy zwykła karta debetowa z możliwością płatności przez Internet (jak ktoś nie ma karty kredytowej).
Ale gdzie takie konto zalozyc w USD? Czy ktoś zna konkrety tej operacji?Temat: Jak najłatwiej zapłacić za CFA lvI?
a po co zakładać w usd? żeby przewalutowania przez bank uniknąć?
Stanisław K.:Dokładnie tak. Mam USD w gotówce po dobrym kursie zakupione. Z tego, co się orientuję, to na rynku polskim są dostępne konta walutowe w USD + karta debetowa (np bank HSBC), jednak nie spotkałem się z kartą kredytową, a przy rejestracji ewidentnie napisane jest, aby przygotować: "credit card number and expiration date", a więc karta debetowa tutaj nic nie da.
a po co zakładać w usd? żeby przewalutowania przez bank uniknąć?
Co w takim razie zrobić, aby zapisać się na egzamin?
To raczej konwencja nazewnictwa bo amerykanie nie przypuszczają, że ktoś może nie mieć karty kredytowej. Płaciłem w wielu miejscach w Internecie za pomocą karty wirtualnej oraz karty debetowej i tylko raz miałem problem (gdy płatność nie była przetwarzana elektronicznie). Możesz też sprzedać USD co masz i zapłacić zwyczajnie. Albo napisać co CFAI w celu wyjaśnienia.Polbank ma dobre kursy bo przelicza bezpośrednio z waluty transakcji na pln po kursie organizacji płatniczej.
Grosz na kursie to około 10 zł różnicy więc nie wiem czy gra jest warta świeczki.Stanisław K. edytował(a) ten post dnia 14.06.11 o godzinie 18:09
Moment.. Czyli właściwie w Polsce nie ma sposobu, aby zapłacić mająć USD za egzamin tak normalnie wypełniając formularz zgłoszeniowy na stronie? Trzeba w tej sprawie pisać do CFAI i prosić o dane do przelewu etc.?W takim razie można już w ostateczności założyć konto w PLN z karta kredytową, a nastepnie normalnie przy rejestracji zlecić przelew na stronie rejestracyjnej CFAI, gdzie bank automatycznie przewalutuje kwotę PLN na USD i dokona tego całego przelewu?
Płacił tutaj ktoś w grupie? Ma ktoś takie doświadczenie? Zna ktoś konkrety tej transakcji? W jakim banku najkorzystniej to wypada?Radosław Tarasiuk edytował(a) ten post dnia 17.06.11 o godzinie 22:44
Marek Łukasz Roszkowski Analityk M&A
W takim razie można już w ostateczności założyć konto w PLN z karta kredytową, a nastepnie normalnie przy rejestracji zlecić przelew na stronie rejestracyjnej CFAI, gdzie bank automatycznie przewalutuje kwotę PLN na USD i dokona tego całego przelewu?
Tak, podczas rejestracji podajesz dane karty. Wydaje mi sie, ze karta wirtualna w zupelnosci wystarczy (dostaniesz ja bez problemu i oceny zdolnosci kredytowej;))
Jaki bank jest najbardziej "przyjazny" tego typu transakcjom?
Marek Łukasz Roszkowski Analityk M&A
Ja korzystam z mBanku. Dokonywalem platnosci zagranicznych zwykla kredytowka oraz wirtualna i jak na razie bank mnie nie zawiodl.Pozdrawiam
Maciej Węgorkiewicz www.ePortfel.com
Zapytaj w banku jaka waluta jest walutą rozliczeniową dla karty którą będziesz chciał sobie wyrobić. Jeśli będzie to EURO to przy płatności za egzamin podwójnie Ci przewalutują płatność i podwójnie zapłacisz spread.
Paweł
Duszek
Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate
no dobra to i ja wszedlem na enroll& register celem podjecia konkretnych działan:):)faktem jest ze tam trzeba podac credit card number and expiration date
Wogóle nie za bardzo kumam po co, skoro są przelewy normalne z rachunku na rachunek i chyba problemu nie byloby.nie mam karty kredytowej, generalnie nie wiem czy rodzina, znajomi byliby zachwyceni opcją podawania ich karty w necie.
Wiec czy moze to byc debetowa normalna karta do rachunku?
i tak czekam na nowy paszport, choc mimo ze tam jest numer itp of travel passport to pewnie ID by wystarczyl.nie istotne, 4 lipca odbiore paszport i zrobie zgodnie z liturgia,
tak czy siak nigdy nie robilemn przelewu zagranicznego, na pierwszą myśl, za CFA zaplacilbym własnie przelewem, czy moze poza troche wyższymi kosztami(to i tak pewnie nieistotny promil wszystkiego)jest to rozwiązanie złe
Prosze doświadczonych o komentarz , w końcu 1000 baksów w świat nie puszcze gołebiem:):)
Jakub
Urbaniak
Student, Uniwersytet
Łódzki
zwykła debetówka visa śmiga bez problemu, koszty zależą od spreadu w danym banku.przelewem i koszty i czas to duży minus, więc pozostałbym przy karcie jednak.
Paweł
Duszek
Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate
spoko podalem im kredytową i jest okKojarzycie jak mam śledzić postep dostawy ksiązek?