Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Matylda S. bizneswoman

Temat: Jak najłatwiej zapłacić za CFA lvI?

Chciałabym zapłacić jeszcze prze polową lutego by nie wskoczyć w wyższy próg opłat - karty kredytowej nie mama ani konta w dolarach.
Jak najszybciej zapłacić w takim razie?
6.02.2010, 07:23

Sylwester Frątczak Controlling, Royal
Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate

a nie masz znajomych, ktorzy maja karte kred?
6.02.2010, 09:40

Michal G. UBS, Risk Control

Matylda S.:
Chciałabym zapłacić jeszcze prze polową lutego by nie wskoczyć w wyższy próg opłat - karty kredytowej nie mama ani konta w dolarach.
Jak najszybciej zapłacić w takim razie?
mam ten sam problem - ktos cos doradzi?
6.02.2010, 14:54

visa electron w moim przypadku działała jako "karta kredytowa"
12.02.2010, 14:14

Piotr Bednarczyk Specjalista ds.
Ryzyka Rynkowego,
PKO Bank Polski SA

czy probował ktoś płacić za CFA w mbank?

Ubiegając odpowiedz - mozna - sprobowalem wlasnie i spokojnie mozna zaplacic karta dodawana do eKonta - jeden warunek to ustanowic limity na transakcje internetowe inne niz 0 - jak to sie zrobi oplaty spokojnie przejda.

PozdrawiamPiotr Bednarczyk edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 09:46
10.03.2010, 10:58

Małgorzata K. Szkoła Główna
Handlowa w Warszawie
- Absolwent; CFA lvl
I...

Płaciłam zwykłym przelewem zagranicznym. Zgodnie z instrukcjami Instytutu dla pewności wysłałam faksem potwierdzenie przelewu (po kilku dniach od nadania) - po tym niemalże od razu zaksięgowali mi wpłatę na koncie i wysłali materiały.
21.03.2010, 19:11

Chciałbym ponownie odtworzyć ten wątek.
nigdy nie robiłem jeszcze przelewu zagranicznego, ani nie płaciłem przez internet w walucie obcej.

Czy mógłby ktoś mi rozpisać krok po kroku, w jaki sposób zapłacić za egzamin?

Chodzi mi tak od początku - gdzie obecnie można w Polsce założyć odpowiednie konto USD (i jakie to konto, w jakim banku), oraz czy jakąś kartę do tego potrzeba (najlepiej byłoby uniknąć karty kredytowej), oraz w jaki sposób później opłacić egzamin na stronie?

A może istnieje jakiś sposób (punkt obsługi, bank), że mająć w ręku te 1000USD możemy gdzieś wypełnić jakiś druczek (taki jak na poczcie) i nadać tą kasę do instytutu..?

Tylko skąd wziąć numer konta? Jak to wszystko wygląda?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.
13.06.2011, 21:48

konto usunięte

Podejrzewam, że wystarczy zwykła karta debetowa z możliwością płatności przez Internet (jak ktoś nie ma karty kredytowej).
14.06.2011, 06:50

Ale gdzie takie konto zalozyc w USD? Czy ktoś zna konkrety tej operacji?
14.06.2011, 08:27

konto usunięte

a po co zakładać w usd? żeby przewalutowania przez bank uniknąć?
14.06.2011, 17:17

Stanisław K.:
a po co zakładać w usd? żeby przewalutowania przez bank uniknąć?
Dokładnie tak. Mam USD w gotówce po dobrym kursie zakupione. Z tego, co się orientuję, to na rynku polskim są dostępne konta walutowe w USD + karta debetowa (np bank HSBC), jednak nie spotkałem się z kartą kredytową, a przy rejestracji ewidentnie napisane jest, aby przygotować: "credit card number and expiration date", a więc karta debetowa tutaj nic nie da.

Co w takim razie zrobić, aby zapisać się na egzamin?
14.06.2011, 17:53

konto usunięte

To raczej konwencja nazewnictwa bo amerykanie nie przypuszczają, że ktoś może nie mieć karty kredytowej. Płaciłem w wielu miejscach w Internecie za pomocą karty wirtualnej oraz karty debetowej i tylko raz miałem problem (gdy płatność nie była przetwarzana elektronicznie). Możesz też sprzedać USD co masz i zapłacić zwyczajnie. Albo napisać co CFAI w celu wyjaśnienia.

Polbank ma dobre kursy bo przelicza bezpośrednio z waluty transakcji na pln po kursie organizacji płatniczej.

Grosz na kursie to około 10 zł różnicy więc nie wiem czy gra jest warta świeczki.Stanisław K. edytował(a) ten post dnia 14.06.11 o godzinie 18:09
14.06.2011, 18:09

Moment.. Czyli właściwie w Polsce nie ma sposobu, aby zapłacić mająć USD za egzamin tak normalnie wypełniając formularz zgłoszeniowy na stronie? Trzeba w tej sprawie pisać do CFAI i prosić o dane do przelewu etc.?

W takim razie można już w ostateczności założyć konto w PLN z karta kredytową, a nastepnie normalnie przy rejestracji zlecić przelew na stronie rejestracyjnej CFAI, gdzie bank automatycznie przewalutuje kwotę PLN na USD i dokona tego całego przelewu?

Płacił tutaj ktoś w grupie? Ma ktoś takie doświadczenie? Zna ktoś konkrety tej transakcji? W jakim banku najkorzystniej to wypada?Radosław Tarasiuk edytował(a) ten post dnia 17.06.11 o godzinie 22:44
17.06.2011, 22:43

W takim razie można już w ostateczności założyć konto w PLN z karta kredytową, a nastepnie normalnie przy rejestracji zlecić przelew na stronie rejestracyjnej CFAI, gdzie bank automatycznie przewalutuje kwotę PLN na USD i dokona tego całego przelewu?

Tak, podczas rejestracji podajesz dane karty. Wydaje mi sie, ze karta wirtualna w zupelnosci wystarczy (dostaniesz ja bez problemu i oceny zdolnosci kredytowej;))
18.06.2011, 23:57

Jaki bank jest najbardziej "przyjazny" tego typu transakcjom?
19.06.2011, 11:25

Ja korzystam z mBanku. Dokonywalem platnosci zagranicznych zwykla kredytowka oraz wirtualna i jak na razie bank mnie nie zawiodl.
Pozdrawiam
19.06.2011, 13:20

Maciej Węgorkiewicz www.ePortfel.com

Zapytaj w banku jaka waluta jest walutą rozliczeniową dla karty którą będziesz chciał sobie wyrobić. Jeśli będzie to EURO to przy płatności za egzamin podwójnie Ci przewalutują płatność i podwójnie zapłacisz spread.
19.06.2011, 13:33

Paweł Duszek Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate

no dobra to i ja wszedlem na enroll& register celem podjecia konkretnych działan:):)

faktem jest ze tam trzeba podac credit card number and expiration date

Wogóle nie za bardzo kumam po co, skoro są przelewy normalne z rachunku na rachunek i chyba problemu nie byloby.nie mam karty kredytowej, generalnie nie wiem czy rodzina, znajomi byliby zachwyceni opcją podawania ich karty w necie.

Wiec czy moze to byc debetowa normalna karta do rachunku?

i tak czekam na nowy paszport, choc mimo ze tam jest numer itp of travel passport to pewnie ID by wystarczyl.nie istotne, 4 lipca odbiore paszport i zrobie zgodnie z liturgia,

tak czy siak nigdy nie robilemn przelewu zagranicznego, na pierwszą myśl, za CFA zaplacilbym własnie przelewem, czy moze poza troche wyższymi kosztami(to i tak pewnie nieistotny promil wszystkiego)jest to rozwiązanie złe

Prosze doświadczonych o komentarz , w końcu 1000 baksów w świat nie puszcze gołebiem:):)
28.06.2011, 17:59

Jakub Urbaniak Student, Uniwersytet
Łódzki

zwykła debetówka visa śmiga bez problemu, koszty zależą od spreadu w danym banku.

przelewem i koszty i czas to duży minus, więc pozostałbym przy karcie jednak.
11.07.2011, 18:14

Paweł Duszek Makler Papierów
Wartościowych, CFA
level II Candidate

spoko podalem im kredytową i jest ok

Kojarzycie jak mam śledzić postep dostawy ksiązek?
12.07.2011, 11:21

Wyślij zaproszenie do