Jacek
Wieczorek
Scrum Master, Grupa
Allegro
Temat: CRM online, czyli dlaczego wybrać SaaS – cz. 3
Odebrałem ostatnio telefon od potencjalnego klienta. Dzwonił, aby dowiedzieć się bliższych szczegółów dotyczących naszej usługi. Był dobrze obeznany w temacie, ponieważ zapoznał się ze stroną www, jednak kilka spraw wymagało doprecyzowania.Padło kilka pytań dotyczących modelu SaaS – jak działa, dlaczego w ten sposób, jak wygląda bezpieczeństwo danych, itp.
Po udzieleniu odpowiedzi na powyższe pytania, rozmowa zeszła na tematy czysto techniczne oraz wdrożeniowe. Zapamiętałem szczególnie jedno pytanie, klient zapytał mnie:
Ile czasu będę musiał czekać od zamówienia usługi do jej uruchomienia?
Przyznam, że zaskoczyło mnie to pytanie. Moje zdziwienie wynikało z tego, iż po prostu przywykłem do faktu, że z aplikacji typu SaaS można korzystać od razu po ich zamówieniu!
Automatycznie więc odpada nam:
- czas potrzebny na zadbanie o właściwą konfigurację maszyny docelowej (o to dba dostawca usługi)
- czas dotarcia do nas wdrożeniowców produktu (przecież nie zawsze zamawiamy produkt z tego samego miasta, a nawet kraju) lub jeśli produkt zostanie nam wysłany pocztą…
- czas potrzebny na instalację produktu na naszym serwerze
Co więcej, jeśli chcemy na początek przetestować wybraną usługę typu SaaS, również możemy to wykonać od ręki. Zazwyczaj usługi tego typu oferują dosyć długi (14 dniowy, 30 dniowy) okres próbny, który zaczyna funkcjonować zaraz po tym, jak dokonaliśmy zamówienia. Oczywiście okres testowy są bezpłatny.
Są ludzie, którzy kochają działać “tu i teraz” oraz lubią mieć wszystko gotowe od ręki. Inni po prostu chcą wspomóc swój biznes oprogramowaniem od zaraz, bez konieczności czekania na wdrożenia oraz uruchomienia rozwiązania.
Obie te grupy – oraz kilka innych nie wymienionych – chcą zapewne mieć swój software dostępny i gotowy do użycia w dowolnym czasie oraz w dowolnym miejscu… ale o tym innym razem :)
Więcej na naszym bloguJacek Wieczorek edytował(a) ten post dnia 05.02.10 o godzinie 10:22