Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Igor Downar-Zapolski marketing/reklama/pr
/www

Temat: Reklamy w TV nic nie warte?

http://film.wp.pl/id,105298,title,43-proc-Polakow-na-w...

"43 proc. Polaków w wieku 15 lat i więcej przyznaje, że gdy tylko w telewizji pojawia się blok reklamowy, zazwyczaj sprawdza, co jest w tym czasie emitowane na innych kanałach - wynika z sondażu Ipsos. Badani deklarują, że powodem takiej reakcji jest ogólny poziom reklam w polskiej telewizji, które ich nudzą lub irytują.

16 proc. badanych deklaruje, że gdy tylko w telewizji pojawiają się reklamy, wychodzi z pokoju. 26 proc. - zostaje w pokoju, ale nie ogląda uważnie; z uwagą reklamy śledzi 4 proc. Polaków."

No i... Po co wydawać na to kasę? Czy za te pieniądze nie można do klienta dotrzeć bardziej skutecznie, bezpośrednio?
3.02.2010, 10:45

konto usunięte

nic dziwnego

można mieć konwulsje jak ogląda się te męki zwane reklamą

poziom spada dramatycznie,bo kasa mniejsza ale nadal chce się żyć na wypasie w szklanych wieżowcach, więc odgrzewa się kotlety ( puszcza stare spoty) albo tworzy zapchajdziurę
3.02.2010, 10:48

Maciej Kulig "Kiedy ludzie są
tego samego zdania
co ja, mam zawsze
wra...

Zauważcie jednak, że chodzi o 15-latków, także można dyskutować nad przyszłością reklamy telewizyjnej. Generalnie mało jest reklam w tv skierowanym do ludzi w tym wieku, raczej wybiera się coraz częściej inne kanały komunikacji, zdecydowanie wygrywa internet i tu kampanie przynoszą coraz lepsze wyniki.

Zgadzam się z Janem, że współczesne spoty to straszliwe gnioty, ale wciąż spot w tv to chyba najlepszy sposób, żeby dotrzeć do ludzi od 40 w wzwyż, którzy mają dużo większe zaufanie do telewizji niż nastolatkowie. To by zapewne tłumaczyło również coraz mniejsze budżety na realizację drogich produkcji telewizyjnych.

Na razie chyba za wcześnie, żeby prorokować, czy reklamy w tv w przyszłości będą gatunkiem zagrożonym, myślę, że będzie to zależało od tego, jak rozwiną się technologia i zainteresowania. Telewizja teraz znowu przeżyje rozkwit dzięki technologii 3d i myślę, że reklamodawcy nie odpuszczą tak łatwo tego tematu.
3.02.2010, 11:23

/www

Jan D.:
nic dziwnego

można mieć konwulsje jak ogląda się te męki zwane reklamą

poziom spada dramatycznie,bo kasa mniejsza ale nadal chce się żyć na wypasie w szklanych wieżowcach, więc odgrzewa się kotlety ( puszcza stare spoty) albo tworzy zapchajdziurę

Czyli to wszystko, to wyłącznie pójście na łatwiznę? Kręcimy jeden spot, kupujemy czas antenowy, puszczamy kampanię - i rozpier... całą kasę którą mamy - lekko, łatwo i przyjemnie. Tylko zupełnie nieskutecznie. Czy to wina agencji, czy zlecających?
3.02.2010, 11:24

/www

Maciej Kulig:
Zauważcie jednak, że chodzi o 15-latków, także można dyskutować nad przyszłością reklamy telewizyjnej. Generalnie mało jest reklam w tv skierowanym do ludzi w tym wieku,

Nie, nie chodzi o 15-latków :) Czytaj proszę ze zrozumieniem. Chodzi o osoby w przedziale 15+.Igor Downar-Zapolski edytował(a) ten post dnia 03.02.10 o godzinie 11:26
3.02.2010, 11:25

Dominik N. Przeskakuję
budynki, miotam
piorunami i
przeżuwam gorącą
...

Igor Downar-Zapolski:
Maciej Kulig:
Zauważcie jednak, że chodzi o 15-latków, także można dyskutować nad przyszłością reklamy telewizyjnej. Generalnie mało jest reklam w tv skierowanym do ludzi w tym wieku,

Nie, nie chodzi o 15-latków :) Czytaj proszę ze zrozumieniem. Chodzi o osoby w przedziale 15+.Igor Downar-Zapolski edytował(a) ten post dnia 03.02.10 o godzinie 11:26

To proszę właściwie stawiać przecinki. Ja zrozumiałem tak samo.
3.02.2010, 11:27

Maciej Kulig "Kiedy ludzie są
tego samego zdania
co ja, mam zawsze
wra...

Igor Downar-Zapolski:
Nie, nie chodzi o 15-latków :) Czytaj proszę ze zrozumieniem. Chodzi o osoby w przedziale 15+.[edited]Igor Downar-Zapolski

Biję się w pierś, mea culpa, niedoczytałem
3.02.2010, 11:29

/www

Taak... I teraz zamiast dyskusji nad tematem, będzie wojna o przecinek? A zwrot "15 lat i więcej" zapewne nie jest jednoznaczny? :)
3.02.2010, 11:29

konto usunięte

Czyli to wszystko, to wyłącznie pójście na łatwiznę? Kręcimy jeden spot, kupujemy czas antenowy, puszczamy kampanię - i rozpier... całą kasę którą mamy - lekko, łatwo i przyjemnie. Tylko zupełnie nieskutecznie. Czy to wina agencji, czy zlecających?

jest kasa X dla układowej agencji ,nie ma za to już kasy XXX ,jak kiedyś.

więc co robi agencja? nadal bierze X ale ucina co się da tak żeby projekt przeszedł dalej.

nie bój się, sobie szefowie nie zabierają od koryta kasy,za to chętnie utną podwykonawcom choćby w imię "bo kryzys"Jan D. edytował(a) ten post dnia 03.02.10 o godzinie 12:56
3.02.2010, 11:31

Nie wiem jak Wy, ale ja zauważyłem po sobie i znajomych odejście od tv na rzecz internetu. Może będzie tak, że hardcorowy oglądacz tv będzie jednocześnie tym, który jest zadowolony z reklam z Hajzerem i niepotrzebne mu fajerwerki.
Ciekawsze kąski reklamowe może wylądują w necie w formie wirusów.
3.02.2010, 11:40

konto usunięte

no ale kto zapłaci za te "filmiki na youtube'???:)))

zgłaszają się firmy o virale i podają linki wypaśnych zachodnich produkcji sądząc że to produkcje za 500zł kręcone komórką.No i podstawowy warunek: ma być tak samo zabawny jak ten z linka:))))Nie domślają się że YT to tylko tani kanał dystrybucji ,a koszt spota jest taki sam jak przy produkcji dla TV,może poza
polami eksploatacji, ale i tak każdy spot z tv trafia do netu .

i są strasznie zdziwnieni że to moze kosztować tyle kasy

" no bo przecież ile można chcieć za filmik na yotube???"

W TYM KRAJU NIE DOCIERA ŻE "FILMIK NA YOUTUBE"może kosztować tyle co "REKLAMA W TELEWIZJI" bo różni się jedynie miejscem prezentacji.

Ci ludzie mylą koszty emisji spota w tv z darmowym umieszczeniem na YT

i sądzą że reklama kosztowała dlatego XXXXXXX tysięcy złotych bo ogląda się ją w TV.......

idąc tym debilnym tropem, niedługo pojawią się oferty 'filmików na komórki" też za jakieś grosze, no bo "ile może kosztować taki filmik co jest na takim małym ekraniku?????"Jan D. edytował(a) ten post dnia 03.02.10 o godzinie 13:00
3.02.2010, 11:48

Grzegorz Majewski Senior Account
Manager, Nextweb
Media

W moim przypadku jest tak samo, jak u Dominika, czyli Internet zdecydowanie absorbuję mój czas i w telewizji oglądam coś sporadycznie.

Jeśli chodzi o same kreację video, to wraz z rosnącą przepustowością łączy, filmy reklamowe w Internecie będą mogły być coraz lepszej jakości i tym samym argument o małym ekraniku i kiepskim wyglądzie upadnie. Już teraz jak porównuję kreacje video z tym co było jeszcze ze dwa lata temu widać olbrzymi postęp (youtube hd, nowsze playery na portalach, wyższe limity wagowe kreacji itd.). Ważne jest to, aby takie video nie było agresywne i nie wskakiwało od razu na cały ekran z głośnym dzwiękiem w tle, bo wtedy ludzi bardziej szlag trafi niż przy reklamach w tv :).
4.02.2010, 00:19

Joanna D. Pożeram
konsumentów

To jest jakiś pomysł na przyszłość dla świata reklamy. Kiedyś tv w ogóle zaniknie.
Już teraz zauważalne jest zjawisko, że młodzież jak "dorwie" jakąś fajną reklamę w internecie, to ją sobie przesyła. Skrzynki mailowe nastolatków pełne są takich filmików. Dzieciaki mają rozrywkę, a reklamowcy darmowe poszerzanie rynku... :)
5.02.2010, 13:58

Patryk R. copywriter, Słowa
trafiają w cel

To, że filmy lecące w telewizorni mogą być spokojnie puszczane różnymi kanałami w sieci wcale nie zabije spotów TV. Ktoś tam przewidywał, że reklama w telewizji się nie skończy. Zamiast spotów w bloku reklamowym moga być umieszczane w bardziej przemyślnej, czytaj sprytnie inwazyjnej formie, nie mówiąc już o product placement z kilkuminutowymi scenami poszukiwania ciucha w sieciowym sklepie znanej marki.
Ja bym wolał, żeby spoty leciały w bloku, niż byśmy mieli oglądać wyskakujące paski z filmikami podczas meczów, których wyłączyć się nie da, niż byśmy mieli paskudzić filmy czy seriale wciskanymi wszędzie placementami.
5.02.2010, 14:06

Witek Kurdziel WWW.MOCNYSKLEP.PL,
WWW.MOCNYBLOG.PL

napewno winne sa temu stacje ktore puszczaja w srodku filmu 25minutowe (sic!) bloki reklamowe

kto przy zdrowych zmyslach bedzie 25 minut gapil sie w reklamy ?

ja np ide do kibla , dorobic np herbate itp

jesli juz ma tych reklam byc tyle to niech beda czesciej a krotsze bloki
5.02.2010, 14:12

konto usunięte

dla mnie to mogą puszczać na dworcach pkp reklamy i przekazywać je sobie pocztą lotniczą.

jeśli ktoś sądzi że internet o razu powoduje że dana reklama ma kosztować 1/1000 tego co w tv, to jest debilem nawet jak piastuje wysokie stanowisko w bogatej firmie.

zatem do tekstu
"bo jest kryzys,trzeba ciąć koszta"
można dorzucić
" przecież internet jest tani, więc czemu reklama ma byc droga?"Jan D. edytował(a) ten post dnia 05.02.10 o godzinie 14:19
5.02.2010, 14:18

/www

Witek Kurdziel:
napewno winne sa temu stacje ktore puszczaja w srodku filmu 25minutowe (sic!) bloki reklamowe
kto przy zdrowych zmyslach bedzie 25 minut gapil sie w reklamy ?

ja np ide do kibla , dorobic np herbate itp

Widziałem kiedyś wypowiedź jakiegoś gościa z wodociągów warszawskich, który pokazywał takie wykresy zużycia wody w trakcie całej doby, z rozbiciem na minuty. Pokazywał wyraźnie widoczny na tych słupkach wzrost zużycia wody w czasie przerw reklamowych w popularnych serialach :)
6.02.2010, 13:27

Jarosław Koć senior copywriter

Dodajmy odrobinę sceptycyzmu do tej dyskusji.

Po pierwsze - mimo ogłoszenia śmierci reklam TV kampanie telewizyjne wciąż działają - i to nie tylko u nas, a na całym świecie. Marki najsilniej reklamowane w TV wciąż są "top of mind" u konsumentów.

Jeśli chodzi o dane sondażowe, na które powołuje się Autor wątku - są one wiarygodne w takim samym stopniu, jak opinie znakomitej większości ludzi, że "nie kupują pod wpływem reklamy".

Po prostu człowiek nie przyzna się, że jakąś część tych spotów śledzi i coś tam mu wpada do głowy.

To nie znaczy, że tematu nie ma.

Po pierwsze - i to już stwierdzono dawno - reklamy ogląda się INACZEJ niż to, co jest pomiędzy nimi, czyli np. film.

Film zazwyczaj oglądamy uważnie, śledząc akcję. Reklamy oglądamy po łebkach, znad filiżanki z herbatą, jednym okiem, podczas rozmowy z żoną czy przekrzykiwania dzieci.

Świadomość tego faktu jeszcze nie dociera do decydentów po stronie reklamodawcy. W każdym briefie np. czytam o piętnastu rzeczach, które mamy powiedzieć. A potem mój Klient ogląda spot 20 razy sekunda po sekundzie. Czyli tak, jak oglądać będzie tylko on i jego szef. To nie błąd, to wielbłąd!

Drugą kwestia: mamy - o zgrozo - te same spoty hulające np. w telewizjach masowych i kanałach specjalistycznych. To jakaś kompletna pomyłka. Bo ogólna prawda pozostaje taka: jeśli oglądasz kanał dla wędkarzy, to reklamy DLA WĘDKARZY powinny Cię interesować - i wtedy nie przerzucasz kanału w trakcie bloku.

I trzecia rzecz - absolutnie nie wierzę w śmierć TV (na rzecz internetu), jak to ktoś tu obwieszczał w jednej z poprzednich wypowiedzi. Natomiast z pewnością będzie postępowała coraz większa integracja i przenikanie tych dwóch mediów. Trochę nie ma miejsca, żeby uzasadniać :)
7.02.2010, 14:01

Katarzyna M. piszu.pl: e-PR,
copywriting, social
media

Wg mnie nie zaniknie reklama w tv. Pójdzie raczej w lepsze dopasowanie - tak jak jest (czy raczej powinno być) w kanałach tematycznych.
Coraz częściej też w spotach można zobaczyć adres strony internetowej - kampanie zaczną być holistyczne. Macie tak jak ja, że jeśli nie idzie interactive za kampanią tv, całość wydaje się niepełna?
7.02.2010, 14:45

Jarosław Koć senior copywriter

Katarzyna Mitas:
Wg mnie nie zaniknie reklama w tv. Pójdzie raczej w lepsze dopasowanie - tak jak jest (czy raczej powinno być) w kanałach tematycznych.
Coraz częściej też w spotach można zobaczyć adres strony internetowej - kampanie zaczną być holistyczne. Macie tak jak ja, że jeśli nie idzie interactive za kampanią tv, całość wydaje się niepełna?

No właśnie. Kampania TV będzie musiała być uzupełniona kampanią umożliwiającą interaktywność (internet, komórki nowej generacji) oraz różnymi innymi. Żeby użyć porównań militarnych - samo lotnictwo wojny nie wygra, ale bez lotnictwa wciąz trudno sobie wojnę wyobrazić...
7.02.2010, 17:31

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do