Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Witold Żywica specjalista PHP /
Symfony

Temat: Czy warto przejść na Django (z PHP)

http://www.goldenline.pl/forum/symfony/1493358

dyskusja na temat Symfony (Framework dla PHP).
26.04.2010, 12:22

Michał Jastrzębski Django-fu, phpjutsu,
sql-do

Używanie PDO, ADO lub co gorsza mysql_connect to jak ... szkoda słów - złe podejście :D

Nie zawsze...czasem warto z palca napisać zapytania, by mieć większą kontrolę nad nimi(optymalizacja etc). Ale tak, w 99% przypadkach ORM to jest to:)

Poza tym ten post to raczej chyba Python<>PHP, ponieważ Django, jak powiedziałeś to fw...jednak to de facto jedyny fw do Pythona(do www), więc można powiedzieć że pisze się w django;)
26.04.2010, 12:25

Symfony

ORM daje możliwość pisania zapytań z palca ... nie ma większych problemow :D

Mimo wszystko porównywanie framework'a do języka, to jakby powiedzieć ze BMW jest szybszy od tony stali w formie klocka. Porównujmy coś co się da porównać, a nie wymyślajmy sobie. To tak jakby porównać szybkość generowania grafiki przez ATI do szybkości wyświetlania grafiki przez kartkę papieru. Normalnie śmieszna sprawa.
26.04.2010, 13:00

Marek Wywiał Programista,
administrator,
instruktor

Michał Jastrzębski:
Poza tym ten post to raczej chyba Python<>PHP, ponieważ Django, jak powiedziałeś to fw...jednak to de facto jedyny fw do Pythona(do www), więc można powiedzieć że pisze się w django;)
* http://wiki.python.org/moin/WebFrameworks
26.04.2010, 13:06

Piotr Maliński Programista
Python/Django/PyQt4
i PHP :)

Tyle że dla ciebie Symfony, czy Zend to coś naturalnego przy programowaniu w PHP, ale powszechnie tak nie jest. Jeden z projektów firmowych - jakiś klient zawzięcie zażyczył sobie portal w Concrete5 - ten CMS wymaga PHP 5.1, a 5.2 zalecane... a do obsługi bazy używa ADODB. Oczywiście mysql-only, a reszta baz "może działać" (jak chyba wszystkie stare projekty na ADODB). Do tego każdy z takich projektów to spora dawka radosnej twórczości autorów - bo PHP na to pozwala, bo "tak robiono kiedyś", "bo wiemy lepiej" itd.

W przypadku Pythona, Ruby, Groovy... gdzie strony robi się de facto wyłącznie we frameworkach, a nie w surowym języku - każdy projekt trzyma się przynajmniej częściowo przyjętych przez framework reguł. Wchodząc w różne projekty nie trzeba na nowo uczyć się co autorzy mieli na myśli, gdzie co jest, po co i dlaczego (nie licząc przypadków ekstremalnych). A jak nie trzeba poznawać co chwila nowych "reguł" to można poświęcić czas na usprawnianie narzędzi i podnoszenie efektywności pracy.
26.04.2010, 13:15

Symfony

Z tym się w całości zgodzę :P

Co nie zmienia faktu, że naprawdę chętnie dowiem się z czego dokładnie (jaki framework, czy "radosna twórczość") przesiadł się na Django autor tego tematu (nie mylić z postem :D).
26.04.2010, 13:52

Krzysztof Krakowiak moving to scotland

pierwsze pytanie jakie przyszło mi do głowy to własne z czego się dokładnie przesiadł..

ale widać, ze zapewne już tu nie wróci, bo to pewnie reklama serwisu miała być, tylko ładniej opakowana ;p
26.04.2010, 16:28

Piotr Kenzi Pozycjonowanie
stron,
TakToSieRobi.pl

Krzysztof Krakowiak:
pierwsze pytanie jakie przyszło mi do głowy to własne z czego się dokładnie przesiadł..

ale widać, ze zapewne już tu nie wróci, bo to pewnie reklama serwisu miała być, tylko ładniej opakowana ;p

Autor powraca (ops ;p)

Odpowiadając na pytanie, to wcześniej na PHP działał autorski CMS, ale to nie zmienia faktu, że przy takiej samej ilości zapytań do bazy Django działa o wiele wydajniej niż PHP.
28.04.2010, 18:46

sql-do

Ale to nie kwestia bazy danych wiec?;) Albo lepszych zapytań? Może Django ORM lepiej je generuje...ale to wina programistów autorskiego CMSa że nieciekawie napisali zapytania;)
28.04.2010, 19:46

Marcin Baran Programista
Python/Django

Pytanie do autora tematu:

Django działa pod WSGI ? Jeśli tak to wiele tłumaczy w kwestii wydajności :)
29.04.2010, 09:22

Łukasz Anwajler Mobile & Web
Developer

Marcin Baran:
Pytanie do autora tematu:

Django działa pod WSGI ? Jeśli tak to wiele tłumaczy w kwestii wydajności :)

http://code.djangoproject.com/wiki/ServerArrangements
30.04.2010, 22:49

Marcin Baran Programista
Python/Django

Łukasz Anwajler:
[..]
http://code.djangoproject.com/wiki/ServerArrangements

Ja to wiem :) Bardziej chodziło mi o to czy dana aplikacja (videotesty) działa pod WSGI.

Poprzednia wersja serwisu napisana PHP była serwowana za pomocą CGI ?
1.05.2010, 10:28

Krzysztof Krakowiak moving to scotland

Wlasny cms z ormem czy bez orma?, bo moze zabraklo optymalizacji po stronie bazy. Czasami waskim gardlem sa umiejetnosci. A nie technologia ;)
1.05.2010, 20:57

sql-do

Krzysztof Krakowiak:
Wlasny cms z ormem czy bez orma?, bo moze zabraklo optymalizacji po stronie bazy. Czasami waskim gardlem sa umiejetnosci. A nie technologia ;)

To "czasami" to powiedziałbym 99% przypadków;) Mierny programista i w assemblerze wolny program napisze.
5.05.2010, 17:50

Marcin Kapusta eDojazd.pl - Niższe
koszty dojazdów dla
wszystkich

Piszę w Zend Framework już od paru ładnych lat. Na Django przeszedłem niedawno, ale widzę potężne możliwości na korzyść Django.

Pomijając już takie kruczki jak panel administracyjny, który się sam generuje, a składnia języka jest krótsza i czytelniejsza to przede wszystkim widzę zalety w tym, że do Django można doczepić wiele modułów, które pozwalają integrować się z serwisami społecznościowymi, płatnościami a takie rzeczy jak logowanie, rejestracja użytkowników, powiadomienia mailowe jest w zasadzie zrobiona i nie trzeba nic dłubać. Czy znacie takie moduły do Zenda czy sami pisaliście? Czy znacie moduły do łączenia, kompresowania i minimalizowania plików javascript lub do łączenia stylów w Zend Framework. Ja musiałem sam pisać. Jak chcecie napisać w Zend Framework forum lub bloga to od czego zaczynacie? W Django ładuje moduły i mam. Koncentruje się tylko na jakichś specjalnych niestandardowych szczegółach.

Druga sprawa, Zenda uczyłem się dość długo. Django praktycznie od razu załapałem. Jest po prostu dużo łatwiejszy do opanowania i zrozumienia. Dokumentacja obu frameworków jest porównywalna szablony, konstrukcje linków bardziej zrozumiała na korzyść Django.

Jeśli chcecie zrobić stronkę wielojęzykową - dużo prościej i szybciej w Django.

Na razie jeszcze raczkuje w Django, ale bardzo mi się to podoba. Poza tym python to wspaniały język z dużo większą ilością zaawansowanych bibliotek niż w php.

Wiem, że patrzę na to w ten sposób, że najpierw uczyłem się Zenda. Ucząc się Django później już wiedziałem czego szukać i mniej więcej jak co się nazywa. Uświadamiam sobie, że przede wszystkim dlatego nauka Django przyszła mi dużo łatwiej, przyjemniej i szybciej.Marcin Kapusta edytował(a) ten post dnia 22.03.12 o godzinie 07:55
22.03.2012, 07:54

Bartosz Krupa inżynier
oprogramowania

co do pythona vs. php - http://matt.might.net/teaching/scripting-languages/spr...
22.03.2012, 15:07

Maciej Wiśniowski Starszy specjalista,
Centralny Ośrodek
Informatyki
Górnic...

Michał Jastrzębski:
Django, jak powiedziałeś to fw...jednak to de facto jedyny fw do Pythona(do www), więc można powiedzieć że pisze się w django;)
A co z Pyramid (Pylons), Turbogears, Flask, Bottle, Zope/Grok...? No ale na końcu Twojej wypowiedzi był uśmieszek więc chyba żartowałeś? :)
7.04.2012, 00:29

Konrad Kur Programista

Wracając do pytanie z tematu (Czy warto przejść na Django (z PHP)), ja znam jedną odpowiedź - TAK BO PYTHON, KONIEC. ;)
7.04.2012, 00:46

Warto, fajny framework :) Trzymam kciuki :)
7.04.2012, 10:01

Wyślij zaproszenie do