Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Jodzis Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)

Temat: Efekty wewnętrzne długoletniej praktyki Tai Chi

Tomasz Nowakowski:
Witajcie,

Dodam tylko, że to co tu pisze Jarek jest jego własnym poglądem i doświaczeniem.

Inni praktycy karate i Tai Chi Chuan mają inne doświaczenia.

Ciekawym przykładem może być karate Goyu ryu którego niektórzy okinawscy mistrzowie zaadaptowali Tai Chi Chuan do swojego treningu i wprowadzili je również do metodyki uczenia swojego stylu.
Jak pisałem, wiele osob cwiczac karate czy zewnetrzne style wushu, cwiczy tez taijiquan ale raczej nie na powaznie, w wersji rekreacyjnej jako relaks po ostrym treningu.
Watpie aby mistrzowie Gojuryu z Okinawy mieli głebszy wglad w taijiquan.
10.02.2011, 14:37

Tomasz Nowakowski Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist

Jarosław Jodzis:
Tomasz Nowakowski:

Andrzej wyjaśnił tu bardzo dokładnie znaczenie terminów Taolu i Ta lu i różnice między nimi.

I dokładnie w takim znaczeniu tych terminów używam. W takim znaczeniu używa się tych terminów we wszystkich szkołach Tai Chi Chuan które znam, od Kanady i USA przez Europę aż po Taiwan, Singapur, Malezję, Japonię itp.
Są to po prostu powszechnie stosowane w Tai Chi Chuan profesjonalne terminy.
Nie watpie ze to sa profesjaonalne terminy, Andrzej wyjasnił ich pisownie i znaczenie (przy okazji wielkie dzieki za szczegołowe opisy)

Moje pytanie było co nazywasz terminem 'talu' w kontekscie tuishou i sanshou?
W chenie, jak wspomniałem, okreslamy tak czwarta forme tuishou, bedaca rozwinieciem trzeciej, huo bu tuishou do szerokich i niskich pozycji (praktycznie prawie siada sie na piecie przy wycofaniu) w yang nie spotkałem sie z taka forma tuishou.
Moze sie czepiam, ale wydaje mi sie ze talu nie jest jakas nowa forma cwiczen w parach, obok tuishou i sanshou.

To wciaz forma tuishou. Bardziej adekwatna nazwa dla tego co robi sie w yang byłaby huo bu tuishou, ale moze ktos robił to kiedys nisko i szeroko i okreslał to talu, a potem utrwaliło sie ze tuishou to proste krazenia w miejscu a talu to te z krokami.
Warto miec jasnosc co jest co i skąd sie wzieło i jaka jest oryginalna wersja talu tuishou.

Jarku,

Nie snuj domysłów i nie próbuj sugerować, że klasyfikacje stosowane w stylu Chen powinno stosować się w innych stylach.
Od dawna w całym świecie ludzi uprawiających Tai Chi Chuan wyróżnia się pięć bardziej znanych stylów: Chen, Yang, Wu, drugi Wu, i Sun. Do tego dochodzą jeszcze style dopiero „odkrywane", lub mniej znane.

Wszystkie style przeze mnie wymienione są w swej pełnej, nieuproszczonej wersji kompletne.
Istnieją między nimi znaczne podobieństwa ale też i różnice. Zwłaszcza w metodyce uczenia stylów i rozwijania umijętności związanych z Tai Chi Chuan.

Również w stylu Chen macie dość poważne różnice metodyczne. Twoja linia przekazu pochodząca od
Chen Xiaowanga jest najbardziej znaną i rozreklamowaną ale nie jedyną.

Dlatego też sugerowanie przez Ciebie od roku, że ponieważ coś jest tak, a nie inaczej w Waszej wersji stylu Chen, to tak samo musi być w innych stylach jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem.
I świadczy o braku znajomości metodyki stosowanej w innych stylach oraz braku respektu dla ludzi, którzy te style tworzyli, rozwijali, przekazują i praktykują.
Taka postawa jest bardzo dziwna i niegodna człowieka zajmującego się Tai Chi Chuan tyle lat.

Jarku,

W kompletnym, nieuproszczonym stylu Yang praktykuje się kompletne Tuishou, a nie uproszczone jak często starasz się sugerować.
Podział na Tuishou, Ta lu i San Shou jest podziałem umownym związanym z klasyfikacją przyjętą w tym stylu i nie tylko, na przykład, podobny podział stosuje się również w stylu Wu i innych.

Podział ten jest oparty o „Trzynaście podstawowych form". Tuishou to cztery podstawowe jin: Peng jin (Ward off), Lu jin (Roll Back), Ji jin (Press) i An jin (Push), plus pięć kroków.

Ta lu to wszystkie „Trzynaście form", czyli wymienione cztery, plus wszystkie pozostałe.

San shou to kombinacje „Trzynastu podstawowych form" czyli zastosowania. Według umowy osób ćwiczących od podstawowych aplikacji aż do wolnego sparingu.

W takim znaczeniu używa się terminów tuishou, ta lu i san shou w stylu Yang i w takim właśnie znaczeniu ja ich używam.

Pozdrawiam,

Tomasz Nowakowski
10.02.2011, 15:03

Jarosław Jodzis Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)

Tomasz Nowakowski:

Jarku,

Nie snuj domysłów i nie próbuj sugerować, że klasyfikacje stosowane w stylu Chen powinno stosować się w innych stylach.
Od dawna w całym świecie ludzi uprawiających Tai Chi Chuan wyróżnia się pięć bardziej znanych stylów: Chen, Yang, Wu, drugi Wu, i Sun. Do tego dochodzą jeszcze style dopiero „odkrywane", lub mniej znane.
Wielokrotnie pisałem, ze nazwy stylow same w sobie sa drugorzedne. wzzystkie one maja lub powinny miec te same zasady i wszystkie wywodza sie z tego samego zrodła i to dosc niedawno sie wyodrebniły
Wszystkie style przeze mnie wymienione są w swej pełnej, nieuproszczonej wersji kompletne.
Zalezy co rozumiemy jako kompletność. Dla mnie jesli cos powstaje z czegos i zawiera tylko czesc, lub jeden aspekt oryginalnego zrodła nie jest kompletne.
Istnieją między nimi znaczne podobieństwa ale też i różnice. Zwłaszcza w metodyce uczenia stylów i rozwijania umijętności związanych z Tai Chi Chuan.
Również w stylu Chen macie dość poważne różnice metodyczne. Twoja linia przekazu pochodząca od
Chen Xiaowanga jest najbardziej znaną i rozreklamowaną ale nie jedyną.
Metodyka nie jest taka wazna. Metodyke stosuje sie w zaleznosci od celu jaki sie chce osiagnac.
Mozna cwiczyc tylko formy w jednostajnym wolnym tempie, mozna cwiczyc tui shou w formie harmonii ruchu z partnerem i osiaga sie dobre rezultaty zdrowotno terapeutyczne. To główny nurt taijiqong w ktory przekształaca sie oryginalne taijiquan
To co jest osia naszych dyskusji to zawartosc przekazu, rozumienie zasad. Podstawowe, ze tak powiem, jadro sztuki w jej oryginalnej wersji. Nie ma tu taijiquan Chen Xiaowanga czy taijiquan np z linii xiaojia, czy nawet huleijia, rozniacych sie w zasadach od tego co zaczeło sie w czasach Chen Wangtinga

Dlatego też sugerowanie przez Ciebie od roku, że ponieważ coś jest tak, a nie inaczej w Waszej wersji stylu Chen, to tak samo musi być w innych stylach jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem.
I świadczy o braku znajomości metodyki stosowanej w innych stylach oraz braku respektu dla ludzi, którzy te style tworzyli, rozwijali, przekazują i praktykują.
Taka postawa jest bardzo dziwna i niegodna człowieka zajmującego się Tai Chi Chuan tyle lat.
Gdybys dobrze rozumiał o czym pisze, na czym polegaja roznice ktore punktuje nie pisałbys takich opinii. Styl mistrza Chen Xiaowanga nie jest jakas wersja stylu chen taijiquan jedna z wielu istniejacych styli podstyli i wariantow ktorych sie namnozyło. Gdzie kazdy moze twierdzic, ze w stylu mistrza Chen jest taka zasada, a w innym inna i kazdy ma racje, bo to juz inny styl i inne metody.
Taijiquan jest jedno. Podstawowa zasada jest jedna. Zawartosc plus minus podobna, jesli zachowany jest pełny przekaz. Techniki, układ form i ruchow nie ma znaczenia, jesli wystepuje zasada chansijin.
Gdy taijiquan gubi zasade chansijin, gubi dynamiczny aspekt gubi metodyke treningu walki, staje sie taijiqong, zdrowotno rekreacyjnym tworem o zasadach ruchu i postawy nastawionych na terapeutyczny efekt.
To sa juz rzeczy, nie do porownywania z pierwotnym oryginałem

W kompletnym, nieuproszczonym stylu Yang praktykuje się kompletne Tuishou, a nie uproszczone jak często starasz się sugerować.
Podział na Tuishou, Ta lu i San Shou jest podziałem umownym związanym z klasyfikacją przyjętą w tym stylu i nie tylko, na przykład, podobny podział stosuje się również w stylu Wu i innych.
Podział ten jest oparty o „Trzynaście podstawowych form". Tuishou to cztery podstawowe jin: Peng jin (Ward off), Lu jin (Roll Back), Ji jin (Press) i An jin (Push), plus pięć kroków.
Ta lu to wszystkie „Trzynaście form", czyli wymienione cztery, plus wszystkie pozostałe.

Wszystkie one sa własnie uproszczone z punktu widzenia oryginalnego zrodła, z ktorego powstawały. Dla kogos kto porusza sie tylko w tych granicach oczywiscie sa pełne, bo nic wiecej nigdy nie poznał.
To nieprawda ze w tym co nazywasz tui shou sa tylko peng lu ji an. To własnie mam na mysli mowiac o uproszczeniach.
Trzynascie form o ktorych piszech tez nie wystepuje w tych wersjach styli,
poruszacie sie tylko w schemacie 8 energi plus 5 kierunkow,
Rozumiem, ze w opracowano taka systematyke i nazwy, wciaz jednak nie zmienia to faktu, ze jest to uproszczona wersja tego co wystepowało w oryginalnej wersji tych cwiczen gdzie dalu było i jest rzeczywiscie "wielkim zawinieciem"
11.02.2011, 11:22

Wyślij zaproszenie do