Michał
Lattari
Programista /
Administrator
systemów Unix-Linux
/ Projekt...
Temat: Tai Chi a odżywianie się
Witam!Mam nadzieję, że temat nie będzie się Wam wydawał głupi.
Intryguje mnie to, czy są jakieś produkty spożywcze, które usprawniają przepływ Qi\Chi\Ki.
Nie wiem.... wg. mojej intuicji można by do takiej listy zaliczyć np. IMBIR :-)
Pozdrawiam
Michał
To jest bardzo WIELKI TEMAT zwiazany z 5-cioma Przemianami.Ziemia,Metal,Woda,Drzewo,Ogień to archetypy ktorych odpowiedniki funkcjonują w naszym oraganizmie czyli kolejno do wymienionych ; ...
Żołądek,Płuca,Nerki,Watroba,Serce.
I w kolejności smaki,Słodki,Ostry,Słony,Kwaśny,Gorzki.
Temat jest rozległy,jak Ocean.
Wymaga osobnych studiów.
Aby leczyć potrzeba 10 lat studiów po 8 godzin dziennie.
Aby stosować indywidualnie,np.gotowanie wystarczy skojarzyć,smaki z pora roku,własne potrzeby[[czyli obserwacja organizmu]]aby gotować,smacznie i zdrowo.
Co do wzmocnienia CHI,medycyna chińska zaleca potrawy gotowane,nawet bardzo długo[pewną zupę z kurczaka gotuje się do 28 dni].
Chodzi o to że właśnie gotowanie wg zasad 5 żywiołów wzmacnia CHI do organu,który chcemy wzmocnić.
Np gotując zupę i kończąc w elemencie metalu[smak ostry np pory],wzmacniamy chi płuc.
Sama zasada jest prosta,ale diagnostyka wymaga dużo pracy,lecz jest do zrealizowania.
Moja kolezanka od wielu lat tak się odżywia i poprzez obserwacje swojego organizmu,gotując potrawy wg pow.zasady wyregulowała swój organizm.
Ale podkreslam,jak z TAI CHI...wymaga to codziennej pracy i swobodnej obserwacji.
Pozdro Vu Thien Mu
Vithold Thym:Zaraz, zaraz, panie niby expert. Jako taoistka siedzę w tym już troszkę i ośmielę się wtrącić, że jest 12 meridianów i dwanaście organów, które przyporządkowane są idei pięciu przemian w przyrodzie. Sama zasada nie jest taka prosta, bo jak widać już na wstępie są błędy. Niedouczonym pomaga entuzjazm, placebo i autosugestia. I dobrze, że komuś dobrze. Bardzo dobrze, to świadczy o niesamowitej sile umysłu, który tak na prawdę kreuje zdrowie, choroby i inne fanaberie. Pracujmy nad umysłem, bo tylko to zostaje po śmierci - wykonana praca.
To jest bardzo WIELKI TEMAT zwiazany z 5-cioma Przemianami.
Ziemia,Metal,Woda,Drzewo,Ogień to archetypy ktorych odpowiedniki funkcjonują w naszym oraganizmie czyli kolejno do wymienionych ; ...
Żołądek,Płuca,Nerki,Watroba,Serce.
I w kolejności smaki,Słodki,Ostry,Słony,Kwaśny,Gorzki.
Temat jest rozległy,jak Ocean.
Wymaga osobnych studiów.
Aby leczyć potrzeba 10 lat studiów po 8 godzin dziennie.
Aby stosować indywidualnie,np.gotowanie wystarczy skojarzyć,smaki z pora roku,własne potrzeby[[czyli obserwacja organizmu]]aby gotować,smacznie i zdrowo.
Co do wzmocnienia CHI,medycyna chińska zaleca potrawy gotowane,nawet bardzo długo[pewną zupę z kurczaka gotuje się do 28 dni].
Chodzi o to że właśnie gotowanie wg zasad 5 żywiołów wzmacnia CHI do organu,który chcemy wzmocnić.
Np gotując zupę i kończąc w elemencie metalu[smak ostry np pory],wzmacniamy chi płuc.
Sama zasada jest prosta,ale diagnostyka wymaga dużo pracy,lecz jest do zrealizowania.
Moja kolezanka od wielu lat tak się odżywia i poprzez obserwacje swojego organizmu,gotując potrawy wg pow.zasady wyregulowała swój organizm.
Ale podkreslam,jak z TAI CHI...wymaga to codziennej pracy i swobodnej obserwacji.
Pozdro Vu Thien Mu
Zasada gotowania Pani niby taoistko,jest bardzo prosta.Nie trzeba,mieć bardzo głębokiej wiedzy,aby pomóc sobie i wyregulować funkcjonowanie organizmu.
Tak jak powiedziałem moja koleżanka,wykorzystując podstawy wiedzy
[także tej kiedy chi o jakiej porze ma swoje maximum czy minimum,jeśli chodzi o organy wewnętrzne],poprawiła swój stan zdrowia.
Oczywiście jest to tylko wycinek tematu,bo aby leczyć innych jak napisałem potrzeba wielu lat studiów z zakresu medycyny chińskiej.
Tak jak powiedziałem,gotowanie w celu uzyskania potrawy w konkretnym
elemencie jest proste jak konstrukcja CEPA,powtarzam CEPA!!!!!!!!!!
Zaś wiedzieć co kiedy przygotować i w jakim celu wymaga już pewnej wiedzy.
I niekoniecznie trzeba być do tego taoistą,lub taoistką.
p.s.I to co jest najważniejsze,to wiedzieć,które rzeczy wychładzają
organizm[np żołądek] i kiedy wychłodzenie jest nie wskazane.
Np.banany mają działanie wychładzające.Vithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 06:40
Vithold Thym:Masz cechy osobowości schizoidalnej, wiesz? Nie, że bym cię chciała obrazić. Nie istnieją ludzie tzw. normalni, każdy jest w jakiś sposób skrzywiony. W tym co piszesz zwykle jest wiele sprzeczności i walczysz z własnymi sprzecznościami częściowo przypisując je innym, np. mnie. Piszesz tu np. że coś jest proste. A potem zaraz jak wielkiej wiedzy wymaga.
Zasada gotowania Pani niby taoistko,jest bardzo prosta.
Nie trzeba,mieć bardzo głębokiej wiedzy,aby pomóc sobie i wyregulować funkcjonowanie organizmu.
Tak jak powiedziałem moja koleżanka,wykorzystując podstawy wiedzy
[także tej kiedy chi o jakiej porze ma swoje maximum czy minimum,jeśli chodzi o organy wewnętrzne],poprawiła swój stan zdrowia.
Oczywiście jest to tylko wycinek tematu,bo aby leczyć innych jak napisałem potrzeba wielu lat studiów z zakresu medycyny chińskiej.
Tak jak powiedziałem,gotowanie w celu uzyskania potrawy w konkretnym
elemencie jest proste jak konstrukcja CEPA,powtarzam CEPA!!!!!!!!!!
Zaś wiedzieć co kiedy przygotować i w jakim celu wymaga już pewnej wiedzy.
I niekoniecznie trzeba być do tego taoistą,lub taoistką.
p.s.I to co jest najważniejsze,to wiedzieć,które rzeczy wychładzają
organizm[np żołądek] i kiedy wychłodzenie jest nie wskazane.
Np.banany mają działanie wychładzające.Vithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 06:40
Jeśli nie zgadzasz się ze mną, to wystarczy to napisać, nie trzeba się zaraz odnosić interpersonalnie do drugiej osoby. Ja nie zgadzam się z tym, że to jest proste, jak konstrukcja cepa, pisząc o swojej wiedzy taoistycznej nie piszę tego, by się popisać, czy ekscentrycznie zaprezentować, tylko informuję, że mam wieloletnie w tym względzie doświadczenie merytoryczne i metodyczne. Prowadziłam kursy, robiłam wykłady, praktykowałam i nadal to robię. Wszystko, co związane z tradycyjną medycyną chińską jest z pozoru proste - tak chcą byś myślał ci od marketingu. Oni sprzedają kursy - wszystko w weekend. Ludzie jadą, lizną coś i już to stosują. Guzik im to pomaga, ale czym jest autosugestia i jakie cuda może zdziałać! O tym piszę. Jeśli twoja koleżanka sumiennie weszła w temat i nadal go zgłębia - to uwierzę, że jej to pomaga. Ale cudów nie ma, jak mawiał mój ojciec. Efekt cudu to końcówka wielkiego procesu, który zaczyna się dużo wcześniej i nie jest tak spektakularny, jak efekt. Dlatego go nie widać (procesu).
Odniosłaś się interpersonalnie do mnie,że przypomnę,...panie niby ekspercie....Co do prostoty mam bezpośredni przykład, o którym mówiłem.
Większej wiedzy wymaga leczenie innych.Vithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 14:33
Vithold Thym:Sorry, jeśli mówisz o pięciu organach do pięciu elementów, to, he, he - panie niby expercie.
Odniosłaś się interpersonalnie do mnie,że przypomnę,...panie niby ekspercie....
Co do prostoty mam bezpośredni przykład, o którym mówiłem.
Większej wiedzy wymaga leczenie innych.Vithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 14:33
Większej wiedzy wymaga leczenie innych.Vithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 14:33Taaak, bo samemu, to kaszanka i piwo.
5 głównych organów w parach:np.Wątroba Yin - Woreczek[nazywany inaczej pęcherzykiem]żółciowy Yang
Wątroba jest w elemencie Drzewa.
Plus dwie funkcje Potrójny Ogrzewacz,Układ Krążenie-Seks.
To daje 12 meridianów głównych.
Pięć głównych organów i Pięć Elementów.
To oczywiście tylko sama podstawa,ale w przypadku indywidualnej praktyki gotowania dla zdrowia wystarczy.
Nawet w przypadku kaszanki i piwa.
Ale skoro masz takie życzenie,to bardzo proszę z przyjemnością-
kaszanka i piwo,oczywiście z mocno przysmażoną cebulą plus mnóstwo pieprzu i soli, 8 ziarenek kawy plus 13 kostek cukru,aby było już 5 elementów.
p.s.Mam nadzieję,że mogę po tym liczyć na Twoja pomoc medyczną
oczywiście wg zasad med.chińskiej
Pozdrawiam WitekVithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 17:28
Vithold Thym:No. poprawiłeś się. Ale złośliwość cię nie opuszcza. Nie jestem lekarzem medycyny chińskiej.
5 głównych organów w parach:
np.Wątroba Yin - Woreczek[nazywany inaczej pęcherzykiem]żółciowy Yang
Wątroba jest w elemencie Drzewa.
Plus dwie funkcje Potrójny Ogrzewacz,Układ Krążenie-Seks.
To daje 12 meridianów głównych.
Pięć głównych organów i Pięć Elementów.
To oczywiście tylko sama podstawa,ale w przypadku indywidualnej praktyki gotowania dla zdrowia wystarczy.
Nawet w przypadku kaszanki i piwa.
Ale skoro masz takie życzenie,to bardzo proszę z przyjemnością-
kaszanka i piwo,oczywiście z mocno przysmażoną cebulą plus mnóstwo pieprzu i soli, 8 ziarenek kawy plus 13 kostek cukru,aby było już 5 elementów.
p.s.Mam nadzieję,że mogę po tym liczyć na Twoja pomoc medyczną
oczywiście wg zasad med.chińskiej
Pozdrawiam WitekVithold Thym edytował(a) ten post dnia 18.02.10 o godzinie 17:28
Poprawiłem się na 3 plus,czy może 4 minus ??Akurat w poprzednim poście nie byłem złośliwy.
Ani teraz także.
Vithold Thym:Tak, tak, jesteś wobec mnie delikatny, jak pieprz turecki i subtelny, jak tarty chrzan.
Poprawiłem się na 3 plus,czy może 4 minus ??
Akurat w poprzednim poście nie byłem złośliwy.
Ani teraz także.
Wioletta
Adamczewska
Student, Uniwersytet
Warszawski
Poszukujemy uczestników do programu Menu Na Miarę.Nasza prowadząca zaprojektuje specjalnie dla Ciebie MENU NA MIARĘ. Sporządzi listę zakupów, pomoże przyrządzić potrawy, doradzi jak nakryć do stołu i jak stworzyć niezapomnianą atmosferę.
Za udział w programie proponujemy wynagrodzenie w wysokości
100 zł, za dzień zdjęciowy pokrywamy również koszt przyrządzonej kolacji.
Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic, masz wolny wieczór do zagospodarowania wyślij zgłoszenie na adres menu@fbf-film.pl W mailu napisz jaką okazję chciałbyś uczcić