Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: ClaptownDesign vs

Damian M.:

Widzę to, że czasem niektórych ponoszą emocje, gdy widzą w czymś inspirację lub plagiat.
Wstawienie logo Google Wave ma się nijak?Ani trochę nie jest "inspirowane" logotypem z pierwszego posta?
Żebym nie był źle zrozumiany, nie pisze tu że google się czymkolwiek zainspirowało bo mam to głęboko gdzieś. Zwracam tylko uwagę że czasem ludzie przesadzają w węszeniu wszędzie plagiatów i inspiracji.

Fajnie Damianie ale to nie ma związku z tym tematem i Zbyszek ma tu rację mówiąc o tym wprost.
Przesadyzm możesz spotkać wszędzie, tak samo jak przy słuchawkach za więcej niż 150zł niektórzy zaczynają szafować pojęciami typu "audiofil" (co jest w najdelikatniejszym ujęciu przesadą), tak samo można trafić i na przypadki że doszukuje się tych przysłowiowych "dziur w całym".

... z tym że ludzie z niniejszej grupy tłumaczą wtedy że plagiat nie jest plagiatem a inspiracją lub najwyżej podobieństwem.

Gdyby iść za przykładem jaki podałeś, każdy logotyp mający swoją geometrię opartą na literze W jest kopią innego. A tak nie jest. Tak samo nie ma tutaj mowy o inspiracji / podobieństwie między logotypami jakie są przedmiotem dyskusji w tym wątku - to co Claptown zrobił to zwykłe ksero i nie ma co do tego wątpliwości, typowe złodziejstwo i łatwizna w 5 minut.

Twoje posty jednakże, o ile opisują pewne zjawisko, nijak nie pasują do tego tematu, bo podważają zdaje się to co jest ewidentne i bezdyskusyjne. Gdyby w temacie przedmiotem sporu były logotypy które FAKTYCZNIE zostały do siebie dobrane tak, że podobieństwo jest tylko w chociażby temacie przewodnim, to tak, wtedy widzę sens w pisaniu o przesadyzmie.
28.09.2010, 23:39

Temat: ClaptownDesign vs

Vivid Ways

..nie pamiętam już, jak tam ten "claptown" wyglądał, wątek zapamiętałem ze względu na CI vivid ways i właśnie trafiłem w jednym folio na taką identyfikację [url]http://milczarczyk.blogspot.com/2010/09/identyfikacja-...[url/]

..falujące kolorki, literki w/v w tęczowych odcieniach -- podobieństwo.. hmm?
19.04.2011, 11:52

Wyślij zaproszenie do