Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dariusz Dąbrowski BenefitMedia.pl
www.hr.com.pl

Temat: Produkt marki Media Markt - czy to się sprzeda?

Jeszcze w tym roku Media Markt ma ruszyć z własną marką.

Sprzedawany pod nią będzie niemal cały asortyment sprzętu RTV: odtwarzacze DVD, sprzęt audio czy telewizory, w cenach niższych o ok. 20 proc. niż w przypadku markowych odpowiedników.

http://www.rp.pl/artykul/423143_Media_Markt_ruszy_z_wl...

będzie sukces? jakieś pomysły na kampanię? :)
21.01.2010, 21:59

Magdalena G. marketing/promocja/P
R

Dariusz Dąbrowski:

DVD - nie dla idiotów :)
21.01.2010, 22:03

Witek Kurdziel WWW.MOCNYSKLEP.PL,
WWW.MOCNYBLOG.PL

przy tak dużej sieci jest to logiczny krok
21.01.2010, 23:41

Michał Kędziora Od 9 lat w
strukturach
najwiekszych sieci
detalu i usług

Są batony "Tesco", mleko "Real", koszule i garnitury "Royal Collection", więc DVD marki "Media Markt" mnie nie dziwi.
21.01.2010, 23:46

W Tesco jest multum produktów z logo Tesco. Real kiedyś sprzedawał TiP - tanie i pewne, co niektórzy czytali jako tanie i przeterminowane ;)
21.01.2010, 23:51

Adam Jakub Maciejczyk newPR :: Grupa AG
ESSEKER

Tipy jeszcze sa w realu :)
21.01.2010, 23:55

Anna Kurdel z przyjemnością!

Dariusz Dąbrowski:

tak ja mam pomysł: proponuje rysunkową instrukcję podłączenia/obsługi/użytkowania sprzętów!

;P
22.01.2010, 09:24

Dariusz Dąbrowski BenefitMedia.pl
www.hr.com.pl

przychodzę do sklepu, który reklamuje taki gość:

kupuje telewizor np. marki Panasonic czy Sony i zanoszę do domu. nie mam dużego związku z marką Media Markt

ale jeżeli ten sam facet będzie reklamował produkt, który miałbym postawić na półce w domu - chyba jest różnica?
22.01.2010, 10:03

Michał Tryc Smart Ambient

Uda się.

Wiele osób z "rozpędu" przyjeżdza na zakupy do media
markt lub wchodzi z wygody dlatego, że jest blisko jakiegoś
supermarketu lub centrum handlowego.

A już nie wspomnę dla ilu osób najważniejsza jest cena
lub "subiektywne" zdanie specjalisty ds. sprzedaży.

Osobiście nie sądzę, że kupiłbym jakiś produkt media marktu,
ale nigdy nie mów nigdy :)
22.01.2010, 10:11

Jarosław Zwierzchowski Business Development
Director/Partner

Dariusz Dąbrowski:
Jeszcze w tym roku Media Markt ma ruszyć z własną marką.

Sprzedawany pod nią będzie niemal cały asortyment sprzętu RTV: odtwarzacze DVD, sprzęt audio czy telewizory, w cenach niższych o ok. 20 proc. niż w przypadku markowych odpowiedników.

http://www.rp.pl/artykul/423143_Media_Markt_ruszy_z_wl...

Niewątpliwe sukcesy wprowadzanych tanich substytutów marek pod nazwą Biedronka, 1, itd. spowodują masowe zakupy przez konsumentów dla których liczy się tylko cena.
A więc pseudo-delicje z Biedronki czy Cola Original mają bardzo wysoka sprzedaż.
Dotyczy to wódek, piwa ( nawet 100 % tańszego)
Przy RTV i AGD może być podobnie.
Nie wiem tylko czy na sygnaturach będzie : Wyprodukowano dla MM przez Panasonc np. czy po prostu jako producent podwykonawczy będzie tylko MM".
To dość istotne.
22.01.2010, 10:49

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Michał Kędziora:
więc DVD marki "Media Markt" mnie nie dziwi.
Made in Markt
22.01.2010, 10:59

Adam Gabryelów Project manager,
4SIGHT

Ale chyba nazwa tej marki nie będzie nawiązaniem do nazwy Media Markt?

Co innego przysłowiowy "pasztet z Biedronki", a co innego sprzęt RTV, który ma działać długo i niezawodnie - przecież nazywanie go a la hipermaket byłoby tragedią.
22.01.2010, 23:21

Piotr L. • Weź Mnie •

Zalezy co będzie sie kryło pod tą marką... jesli coś w stylu medion to złapią się na nią tylko laicy nie mający pojęcia co kupują...
22.01.2010, 23:24

Tomasz Trochim Project Manager

MM dobrze kombinuje. Jeśli przeprowadzą najpierw odpowiednie testy i produkt się przyjmie (a można to zrobic za na prawdę śmieszne pieniądze) to wygrają na dużym woluminie zamiast wysokiej marży jaką ma sony i inni "markowi" producenci. Nie oszukujmy się - wszystko jedno jaka naklejka jest na sprzęcie i tak każdą sztukę wyprodukowały azjatyckie fabryki. Matryce do telewizorów Panasonic, Sony czy wszystkich innych "producentów" robi chińska firma AU Optronics. Tak samo jest z całym sprzętem RTV i AGD.
Klienci lecą na markę. A jak ktoś robi zakupy w MM to idzie tam tylko dlatego że dał się nabrac na kampanię pt "niska cena".
Jeśli zobaczy coś o 20% tańszego to zapakuje do wózka i pojedzie do kasy z ratami żagiel.
23.01.2010, 02:24

Piotr L. • Weź Mnie •

Tomasz Trochim:
MM dobrze kombinuje. Jeśli przeprowadzą najpierw odpowiednie testy i produkt się przyjmie (a można to zrobic za na prawdę śmieszne pieniądze) to wygrają na dużym woluminie zamiast wysokiej marży jaką ma sony i inni "markowi" producenci. Nie oszukujmy się - wszystko jedno jaka naklejka jest na sprzęcie i tak każdą sztukę wyprodukowały azjatyckie fabryki. Matryce do telewizorów Panasonic, Sony czy wszystkich innych "producentów" robi chińska firma AU Optronics. Tak samo jest z całym sprzętem RTV i AGD.
Klienci lecą na markę. A jak ktoś robi zakupy w MM to idzie tam tylko dlatego że dał się nabrac na kampanię pt "niska cena".
Jeśli zobaczy coś o 20% tańszego to zapakuje do wózka i pojedzie do kasy z ratami żagiel.

Zgadza się, tyle że jest też coś takiego jak kontrola jakości :) Przykładowo monitory LCD, praktycznie kazdy który świeci na naszych biurkach wyszedł z fabryki samsunga, jednak na pierwszy rzut oka widać różnicę między produktem samsunga, eizo, neca, czy producentów "słabszej jakości"... podobnie jest z firmami typu medion, robią wszystko w tych samych fabrykach, jednak ich produkty są bardziej zawodne, słabiej wykonane itp. Nawet skorupy kasków motocyklowych najwiekszych marek są produkowane w tych samych fabrykach co skorupy najtańszych (różnica 1000zł nie wynika tylko z ładnego malowania i nazwy firmy)...
Tylko od MM będzie zależało na co postawi, tania tandeta która szybko przeminie bo klienci się do niej uprzedzą, czy mniejszy zysk ale porządny sprzęt... poczekamy zobaczymy :)
23.01.2010, 03:09

konto usunięte

Dariusz Dąbrowski:

Atutem produktów niewątpliwie będzie ich cena ;)

Zresztą... co tu się czarować będziemy... większość z nas pisze na komputerze wyprodukowanym w chinach (w lepszym wypadku na taiwanie), popija kawę z kubka made in china, słucha radia wyprodukowanego w chinach....

MM płaci swoje za towar... tutaj unikną pośrednictwa... zbiją cenę - odniosą sukces ;p pod warunkiem, że towary będą do przyjęcia jakościowo
23.01.2010, 07:04

Krzysztof Michał Piątek Pasjonat biznesu,
zwłaszcza tego w
sieci

To wcale nie jest takie oczywiste, że się uda. Media Markt już raz tworzył swoją markę sprzętu i była klapa. Obecnie urządzenia te są sprzedawane w sklepach Aldi.

Pamiętajcie o tym, że elektronika pełni nie tylko funkcje użytecznościowe (odtwarzanie muzyki, filmów, etc.), ale również funkcje społeczne. Sprzęt, który stoi w dużym pokoju jest wyznacznikiem statusu społecznego, czyli: kupuję Sony, bo mnie na to stać. Sprzęt submarki Media Markt nie będzie wyznacznikiem statusu społecznego, nie będzie można się nim chwalić. To może stanowić naprawdę duży problem.

Nie wierzycie? To zauważcie, że Dacia bardzo słabo się sprzedaje w Polsce, a przecież jest najtańszym nowym samochodem tej wielkości. Barierą jest po prostu mało prestiżowa marka.
23.01.2010, 08:07

konto usunięte

Tomasz Trochim:

no właśnie jest zupełnie inaczej, wiem bo miałem/mam styczność z media saturn holding. W produktach typu odtwarzacze mp3/mp4, małe wieże, przenośne dvd, nawet sprzęt audio car, oraz wszystkiego rodzaju akcesoria firma ma szanse wejścia na swój rynek, klienci nie zwracają uwagi tak bardzo na markę, w większości marek tych produktów które są dostępne w MM klienci nie znają, zaś jeśli chodzi o produkty w stylu kin domowych/sprzętu stereo, tv, komputery nie mają zbyt dużych szans.

Po pierwsze jak napisał mój przedmówca, chodzi głównie o element statusu społecznego.
Wbrew temu co sądzisz w tego typu sklepach klienci nie kupują w większości produktów tanich, społeczeństwo jest bogatsze i poszukuje dobrego sprzętu,

po drugie jeśli MM wystartuje z głośną kampanią swojego produktu, podkreślając właśnie że to ich produkt, jestem przekonany że poniesie klęskę, lub zysk ze sprzedaży będzie nie współmierny.

Pozostaje jednak kwestia nacisku kierownictwa na sprzedawców.Paweł S. edytował(a) ten post dnia 23.01.10 o godzinie 08:58
23.01.2010, 08:57

konto usunięte

Krzysztof Michał Piątek:
To wcale nie jest takie oczywiste, że się uda. Media Markt już raz tworzył swoją markę sprzętu i była klapa. Obecnie urządzenia te są sprzedawane w sklepach Aldi.

Pamiętajcie o tym, że elektronika pełni nie tylko funkcje użytecznościowe (odtwarzanie muzyki, filmów, etc.), ale również funkcje społeczne. Sprzęt, który stoi w dużym pokoju jest wyznacznikiem statusu społecznego, czyli: kupuję Sony, bo mnie na to stać. Sprzęt submarki Media Markt nie będzie wyznacznikiem statusu społecznego, nie będzie można się nim chwalić. To może stanowić naprawdę duży problem.

Nie wierzycie? To zauważcie, że Dacia bardzo słabo się sprzedaje w Polsce, a przecież jest najtańszym nowym samochodem tej wielkości. Barierą jest po prostu mało prestiżowa marka.

Owszem, to może być problem, szczególnie w krajach nadal rozwijających się jak polska, jak i tych, które już do jakichś standardów przeszły i "byle czym" się nie zadowolą. Niestety tam gdzie wyznacznikiem statusu społecznego jest marka posiadanego pojazdu, tv, komputera itp. itd. - to jest jakiś tam problem, nie mniej jednak tym razem MM wstrzelił się w kryzysową lukę, którą może wypełnić. To zdecydowany plus... niestety albo stety będzie musiał konkurować z parkami typu first, clatronic itp.

Ogólnie to dobry moment, żeby zakorzeniać markę i walczyć ceną... potem będzie już z górki. Obawiam się tylko czy MM oby nie będzie chciał zbyt wysoko pozycjonować swojej marki - a to może okazać się zgubne ;)
23.01.2010, 09:34

Bartłomiej Brzoskowski Social media
manager..

Pewnie zauważyliście, że jakiś czas temu produkty takie jaki TiP zaczęły poważnie zmieniać swoje opakowania. Powód był prosty: klienci odczytywali je jako produkty dla biedoty i sprzedaż wcale nie była taka wysoka. Ale do czego piję? Do tego, że kotleciki z Biedronki czy delicje z Tesco to nie to samo co sprzęt elektroniczny marki Media Markt. To zupełnie inny sposób podejścia do towaru - wydaj 1,5 na ciasteczka a 1,5 tys. na telewizor.

Przypuszczam, że Media Markt zrobiło wcześniej badania rynku i profil klienta - nikt o zdrowych zmysłach nie wrzucałby nowej marki w ciemno. Przypuszczam również, że znajda się nabywcy, dla których cena jest ważna - ci, którzy kupują teraz produkty Manty czy innego Minta. Ja wśród swoich znajomych takich nie mam. Oni owszem - kupują w Media Markt, ale dlatego, że zazwyczaj nie mają zielonego pojęcia o sprzęcie a MM kojarzą jako sklep z doradcami :)Kupują wyłącznie markowe produkty, dlatego, że chcą mieć pewność, że za miesiąc nie będą musieli męczyć się z ich reklamacją.
23.01.2010, 10:28

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do