- 1
- 2
- Następna »
Wojciech
D.
Kierownik oddziału -
Open Finance S.A.
Mam następujący problem. Od pewnego czasu boli mnie lewe biodro - nie jest to staw biodrowy, a raczej okolice kości biodrowej.
Ból jest dokładnie w miejscu, w którym wystaje kość z lewej strony (na wysokości paska).
Ból czuję w trakcie biegania i po bieganiu. Gdy zrobiłem sobie przerwe od treningów to ból ustał.
Mieliście podobny przypadek, może powodem jest zimno obecnie panujące...?
Z góry dzięki za opinie.
Magda
Królikowska
Trener fitness
CHICKENEGGER
Wojciech
D.
Kierownik oddziału -
Open Finance S.A.
Tomasz
S.
Trener/Doradca/Manag
er,
www.staskiewicz.pl,
A buty masz dobrze dobrane?
To moim zdaniem dwie potencjalnie najbardziej prawdopodobne przyczyny bólu.
Ćw. 1.
Stajesz w lekkim rozkroku - podnosisz rękę do góry i naciągasz się tak - jakbyś chciał nią dotkąć ściany po przeciwnej stonie niż jest ręka.
Ćw 2.
Siadasz na dywanie, prostujesz nogę, drugą - ugiętą w kolanie przekładasz tak, żeby stopa stała na wysokości kolana nogi wyprowstowanej. Przekładasz tułów "za nogę ugiętą" i popychasz kolano, tak żeby poczuć lekki ból na wysokości biodra nogi ugiętej.
Wojciech
D.
Kierownik oddziału -
Open Finance S.A.
Beata
B.
masaże i kursy -
dla osób
indywidualnych,masaż
ystów, rod...
Wojciech Droździel:
Cześć,
Mam następujący problem. Od pewnego czasu boli mnie lewe biodro - nie jest to staw biodrowy, a raczej okolice kości biodrowej.
Ból jest dokładnie w miejscu, w którym wystaje kość z lewej strony (na wysokości paska).
Spróbuj masażu rozluźniającego, relaksującego, rozciągającego - polecam Lomi Lomi.
Wojciech
D.
Kierownik oddziału -
Open Finance S.A.
Bartłomiej Monczyński:
Wojciech Droździel:
Rzeczywiście może problem leżeć w rozciąganiu, a raczej w jego braku. Nigdy specjalnie się do tego nie przykładałem, a ostatnio przez te mrozy w ogóle sobie odpuszczam i od razu idę biegać (na bieganie idę prosto z pracy, więc nie mam gdzie to zrobić w ciepłych warunkach). Wypróbuje Twoje ćwiczenia, dzięki:)
Z moich obserwacji wynika, że mróz w ogóle nie ma wpływu na rozgrzewkę i rozciąganie. Na miejsce treningu docieram delikatnym truchtem, potem poświęcam 8-10 minut na rozgrzewkę i dosłownie kilka ćwiczeń rozciągających. To sprawia, że gdy zaczynam "właściwy" bieg, jest mi już ciepło i jestem do niego dobrze przygotowany. Ale rzeczywiście z uwagi na mrozy, odpuszczam już sobie rozciąganie na zakończenie.
Ale pomysł rozciągania się jeszcze w ciepłym jest również wart polecenia.
Spróbuję się dzisiaj porozciągać i zobaczymy czy coś pomoże:)
Magda
Królikowska
Trener fitness
CHICKENEGGER
Wojciech
D.
Kierownik oddziału -
Open Finance S.A.
Magda K.:
Dobre rozciągające ćwiczenie oprócz tego co wskazał Tomek jest takie, że kładziesz się na plecach na podłożu, najlepiej na miękkiej karimacie. Następnie obracając się delikatnie w prawą stronę, uginasz lewą nogę w kolanie (prawa wyprostowana luźno) i starasz się prawą dłonią przyciągnąć to lewe kolano w kierunku klatki piersiowej i podłoża, oczywiście wszystko w granicach możliwości, nic na siłę. Warunek jest tylko taki, że nie możesz oderwać obu łopatek od podłoża. Potem analogicznie to samo w drugą stronę. Rozciągasz ładnie cały tułów z naciskiem na mięśnie międzyżebrowe i co ważne zwiększasz ruchomość w stawie biodrowym.
Też wypróbuję, dzięki:) Póki co dopóki temperatura nie wzrośnie do min. -5 stopni odpuszczam sobie bieganie (byłem wczoraj i bieganie w takiej temp. moim zdaniem to nic przyjemnego) i pochodzę na basen. Pływanie bardzo pozytywnie wpływa na moją kontuzję:)
Łukasz
Miler
Specjalista, Infosys
BPO Poland Sp z o.
o.
Mam (chyba) ten sam problem. Niestety u mnie ten ból się ciągnie już od 2,5 roku i nadal żadnej poprawy. Zaczęło się od niewinnego bólu po bieganiu ( do rozciąganiem też nigdy nie przykładałem zbyt dużej wagi ) pod kolcem biodrowym. Oczywiście ból zignorowałem, ale po kilku miesiącach udałem się do lekarza i.... tak od jednego do drugiego i nadal żadnych konkretów.
Bardzo mnie interesuje, czy Twój ból ustąpił?? I jak tak, to co Ci pomogło?
Bartosz
B.
"Musisz zadawać
sobie pytanie: Które
okazje pasują do
Two...
Bartosz
B.
"Musisz zadawać
okazje pasują do
Two...
Bartosz
B.
"Musisz zadawać
okazje pasują do
Two...
Bartosz B.:U mnie sie okazalo, ze miesien mi zahacza o kosc... zapomnialem jej nazwy ale na "k" byla :)(fachowa/medyczna nazwa kolca biodrowego)
Bartosz B.:
Wojciech D.:
Dzięki, widziałem tą dyskusję - tam mowa jest o stawie biodrowym, a u mnie ze stawem wszystko ok:)
2 tygodnie rehabilitacji z ultradzwiekami pradami itp i mozna startowac... niestety pomalu, bo jak pan doktor powiedzial: "to juz prosze pana nie te lata". Pozdrawiam
Bartosz
B.
"Musisz zadawać
okazje pasują do
Two...
Słyszałam parę razy, że "kręcę pupą" jak chodzę i nawet jak jeżdziłam na nartach to też zwracano mi na to uwagę. Myślałam, że już tak mam po prostu, a wychodzi na to, że i tak nie mogę na to wpłynąć ;)
A rozgrzewkę robię podobną do kolegi- też trucht:)
Wojciech
D.
Kierownik oddziału -
Open Finance S.A.
Łukasz Miler:
Czesc,
Mam (chyba) ten sam problem. Niestety u mnie ten ból się ciągnie już od 2,5 roku i nadal żadnej poprawy. Zaczęło się od niewinnego bólu po bieganiu ( do rozciąganiem też nigdy nie przykładałem zbyt dużej wagi ) pod kolcem biodrowym. Oczywiście ból zignorowałem, ale po kilku miesiącach udałem się do lekarza i.... tak od jednego do drugiego i nadal żadnych konkretów.
Bardzo mnie interesuje, czy Twój ból ustąpił?? I jak tak, to co Ci pomogło?
Przepraszam za zwłokę. Ból w końcu ustąpił i nigdy nie powrócił. Trochę więcej się rozciągam, ale nie sądzę prawdę mówiąc aby to miało większe znaczenie w tym przypadku. Prawdopodobnie był to jakiś "jednorazowy" uraz, więc nic nie mogę specjalnie doradzić...
Łukasz
Miler
Specjalista, Infosys
BPO Poland Sp z o.
o.
Aneta
R.
„Cokolwiek chcesz
zrobić, o
czymkolwiek marzysz
- zacznij...
Joasia
L.
Starszy Inspektor,
Ośrodek Pomocy
Społecznej
Bola w trakcie biegu, po nim i w nocy (ból wyrywa mnie ze snu)
Myslaam, że mi przejdzie, żę z czasem organizm sie przyzwyczai i ból przejdzie.Ale nie.
I tak myślę, że chyba pora do lekarza się udac:(
Koleżanka była ostatnio u ortopedy specjalizującego sie właśnie w "biodrach".
Podobno jak się rodziłam zwichnęli mi staw biodrowy (tak mi mama powiedziała).
Odkąd pamiętam zawsze miałam problemy z siadaniem po turecku czy "noga na nogę", bo coś mi przeskakiwało;)
Mam duża wytrzymałość na ból ale pod koniec dłuższych wybiegań nie jest mi do śmiechu:(Joasia L. edytował(a) ten post dnia 27.05.12 o godzinie 17:32