Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Edyta Floras trener XXI wieku

Temat: czym zajmują sie kobiety w IT ?

możecie powiedzieć coś na temat zajmowanych przez siebie stanowiskach, jakie macie obowiązki może podzielicie sie swoimi sukcesami w pracy ?!
22.09.2007, 18:12

Anna Agnieszka Warzecha software developer

Jestem programistką PHP oraz zajmuję się kontaktami z klientami. Moja praca nie polega więc tylko na klepaniu kodu, ale też na bezpośredniej styczności z ludźmi.
Jak na programistkę jeszcze brak mi doświadczenia, ale staram się rozwijać swoją wiedzę w tym temacie aby nie zostawać w tyle co z resztą nie wychodzi mi najgorzej.
Jeśli chodzi o IT to prywatnie interesuję się Linuksami, w szczególności dystrybucją Gentoo.
25.09.2007, 22:44

konto usunięte

Ja nie jestem do końca kobietą, chociaż posiadam większość jej pozytywnych cech.

Pracuję na stronie i obsługuję Klientów bez względu na płeć.
5.03.2008, 22:03

Dorota Zofia C. Programistka, CC

Po roku pracy jako programistka w firmie, przeszłam do duzo ciekawszej formy - Analizy - czyli spotkania z Klientami, Projektowanie a na koniec - najradośniejsze tłumaczenie reszcie zespołu "jak to ma działać". Zdecydowanie polecam.
30.03.2008, 21:39

Anna R. myślę w SQL

Obecnie Operator Systemu (IMHO idiotyczna nazwa stanowiska, bo kojarzy mi się z operatorem koparki) - pilnuję danych w bazie produkcyjnej (transakcje od strony "merytorycznej"), trzymam łapę na rozbudowanym systemie raportowym (kilkaset raportów dziennie plus raportowanie wewnętrzne), zabieram się powoli do projektu (całego 'od zera do bohatera' czyli projekt, implementacja i wdrożenie) związanego z nowym narzędziem Business Intelligence w firmie.

A już od czerwca przechodzę do działu wdrożeń i zapewnienia jakości (w skrócie QA) - testowanie i wdrożenie (czyli szukanie dziury w całym i krytykowanie każdej niedoróbki - w czymś w końcu jestem dobra :)).
23.04.2008, 22:53

Aleksandra Młyńczyk Analiza i
optymalizacja

W tej chwili koordynator Service Desk w Departamencie Eksploatacji i Utrzymania Systemów Informatycznych, czyli spec. ds skarg i zażaleń, że to wszystko nie tak działa jak należy a później ds znalezienia rozwiązania lub oddania w odpowiednie ręce, które znajdą rozwiązanie.
Plusy - ciągłe kształcenie i zdobywanie wiedzy w wielu dziedzinach (nie tylko IT), ciągły ruch, działanie, kontakt z masą ludzi. Minusy - trudno skupić się na jednej dziedzinie i rozwijać się w niej do perfekcji :((( brakuje mi tego, stres, nieprzewidywalność zwrotów akcji.
27.04.2008, 00:06

Olga R. PMP, Analiza
Biznesowa

Dorota Zofia Chęcińska (Romańska):
Po roku pracy jako programistka w firmie, przeszłam do duzo ciekawszej formy - Analizy - czyli spotkania z Klientami, Projektowanie a na koniec - najradośniejsze tłumaczenie reszcie zespołu "jak to ma działać". Zdecydowanie polecam.
zgadzam się całkowicie;))
A najlepsze: bycie project managerem i głownym analitykiem w dużym projekcie i 'dyrygować';) facetami starszymi lub dużo starszymi od ciebie. Trzeba mieć czasami niezłe nerwy i klasę, bo jesteś na początku dla nich 'gówniara'.
Ale za to jaka satysfakcja...
28.04.2008, 18:30

Monika S. always look on the
bright side of life
:)

Witam Kobitki z jajami ;)

ja jestem informatykiem jedna noga - pracuje w dziale indeksowania, ktory podlega bezposrednio pod departament IT.
Dalam sobie czas do wakacji na zmiane pracy, na poczatek help desk/1-sza linia, bo na wiecej nie moge liczyc bez doswiadczenia. Potem albo 2-ga i 3-cia idac za rzutem, albo CCNP i juz tylko Cisco - zobacze :).
Wiem jedno - nie wyobrazam juz sobie, zebym miala robic w zyciu cokolwiek innego :).
3.05.2008, 01:24

konto usunięte

Pracujecie w IT bo technologia Was interesuje czy też np. z powodu zarobków?
3.05.2008, 19:58

Anna R. myślę w SQL

Sergiusz Bezniakow:

Z tymi zarobkami to wcale nie jest tak różowo.

A jak ktoś dorastał w towarzystwie komputerów, ślęczał całe dnie i noce przed komputerami, nie zna innego świata, niż techniczny, to co może robić innego w życiu?
3.05.2008, 21:34

Agata S. Tester / Specjalista
/ Trener

Sergiusz Bezniakow:

Ani, ani :)

Z komputerami do czynienia miałam od dziecka, i w sumie odkąd pamiętam nudziły mnie gierki i klikałam gdzie popadnie w naszej biednej amidze, co skutkowało ciągłymi wizytami u znajomego informatyka. No ale w ten czas chciałam jeszcze być weterynarzem :)

Potem przyszło liceum, stałe łącze, koledzy informatycy. I tak nadszedł krytyczny moment decyzji - profil biologiczno-chemiczny czy matematyczno-informatyczny. Padło na to drugie.

Dość długo szukałam swojego miejsca, dotykałam po trochu i programowania, i baz danych, i linuxów, i tworzenia stron internetowych (baa, łącznie z grafiką i animacjami we flashu). Żaden temat nie potrafił skupić mojej uwagi na dłużej. Aż z przypadku, już w pracy zetknęłam się z testami i stwierdziłam, że to jest to. W testach mile widziana jest znajomość po trochu z wielu dziedzin IT, dlatego moje wzbranianie się przed specjalizacją jest tu na miejscu. Jest jeszcze kilka innych powodów, ale t nie ten temat :)
3.05.2008, 22:11

konto usunięte

Ciekawe odpowiedzi.

Agata:

Co masz na myśli pisząc, że wzbraniasz się przed specjalizacją w testach?

Ania:

Z zarobkami jest tak jak wszędzie--wąskie dziedziny lepiej płatne, szerokie gorzej :) Powrzechność dostępu do wiedzy z zakresu popularnych narzędzi i technologii programistycznych napewno wpływa na obniżenie zarobków. Administracja IT (utrzymanie systemów, monitoring etc.) niestety też jest na dole drabiny płacowej, nawet niżej niż programiści. Wyżej znacznie są analitycy, architekci, etc. generalnie te specjalności, które są najbliżej biznesu i zazwyczaj idą w parze z pewnymi kompetencjami stricte biznesowymi.Sergiusz Bezniakow edytował(a) ten post dnia 04.05.08 o godzinie 01:11
4.05.2008, 01:10

bright side of life

Sergiusz Bezniakow:

zarobki to drugorzedna sprawa, przede wszystkim technologia, zamilowanie do calej tej komputerowej logiki; poza tym lubie, jak cos dziala, a jak nie dziala, to nie usiade, jak dlugo sie nie dowiem dlaczego nie dziala i co zrobic, zeby dzialalo ;)
4.05.2008, 03:48

/ Trener

Sergiusz Bezniakow:
Ciekawe odpowiedzi.

Agata:

Co masz na myśli pisząc, że wzbraniasz się przed specjalizacją w testach?

Niezupełnie tak. Wzbraniam się przed specjalizacją w IT. I to nie świadomie, po prostu jakiś słomiany zapał. Siadałam do jakiejś rzeczy - dajmy na to programowanie, byłam w obłokach kilka di, a następnie mnie nudziło i szukałam czegoś nowego.
Takie podejście, choć wydaje się negatywne, okazało się przydatne w testach, po dzięki temu umiem wszystko po trochu. Trzeba coś na na Linuxie zrobić? Pogrzebać w bazie danych? A może zrobić jakiś automat? Moja szczątkowa wiedza się przydaje :)

Inna sprawa, że w testach też nie chcę się specjalizować. W mojej opinii są zawsze dwie ścieżki rozwoju. Jedna, niech to nazwę w dół, czyli specjalizacja, skupianie się zwykle na jednym rozwiązaniu, wnikanie w jego szczegóły i jego poznanie "na blachę" - bycie specjalistą. Druga w górę, czyli ku szerszemu spojrzeniu i zarządzaniu specjalistami z różnych dziedzin, procesem, a także szkolenia.

Oczywiście nie ma lepszego podejścia, jest tylko lepsze dla mnie. Ja lubię wiedzieć wszystko po trochu, w dodatku znosi mnie w tematy miękkie, psychologiczne, więc myślę, że to dla mnie dobry kierunek.

PS. Sergiusz, tak od razu skojarzyłam, że coś mi Twoje nazwisko mówi. Zaczęłam pracować w Codecu zaraz po Twoim odejściu. Jeśli jeździsz na motorze, to chyba nawet się poznaliśmy :)
4.05.2008, 10:23

konto usunięte

Zarządzanie specjalistami z różnych dziedzin rzeczywiście nie wymaga dogłębnej wiedzy nt danej technologii tylko raczej szczególnych umiejętności interpersonalnych :) Naturalnym etapiem rozwoju zawodowego w IT może być wyjście z kręgu technologii i rozwijanie umiejętności łączenia biznesu z technologią, gdzie patrzysz nie tylko pod kątem wydajności bazy danych, ale też pod kątem na ile dana struktura tabel, architektura rozwiązania etc. spełnia postawione wymagania biznesowe. Biznes płaci za serwery, mandaysy etc., dlatego to on jest najważniejszy at the end of the day :) Ja spotkałem się z sytuacjami wielokrotnie gdzie rozwiązanie nie najlepiej zoptymalizowane z punktu widzenia sztuki programowania etc., świetnie spełniało założenia biznesowe i to był warunek sukcesu projektu. Jeśli chcesz iść w "górę" uważam, że to jedyne-słuszne podejście.

P.S. Niestety motory to nie moja bajka :)Sergiusz Bezniakow edytował(a) ten post dnia 04.05.08 o godzinie 13:38
4.05.2008, 13:37

Aleksandra Młyńczyk Analiza i
optymalizacja

Sergiusz Bezniakow:
P.S. Niestety motory to nie moja bajka :)

zabawne, ale mam wrażenie, że forum dla kobiet w IT ewidentnie rozruszał mężczyzna :D
4.05.2008, 16:45

bright side of life

Aleksandra Nowak:
Sergiusz Bezniakow:
P.S. Niestety motory to nie moja bajka :)

zabawne, ale mam wrażenie, że forum dla kobiet w IT ewidentnie rozruszał mężczyzna :D

rzeczywiscie :)))

a pozostajac w temacie - dla mnie 'gora' to bycie jak najlepszym specjalista :). No chyba, ze sie marzy o awansie hmm... stanowiskowym - to tak :)
4.05.2008, 22:59

/ Trener

Monika Skowrońska:
a pozostajac w temacie - dla mnie 'gora' to bycie jak najlepszym specjalista :). No chyba, ze sie marzy o awansie hmm... stanowiskowym - to tak :)

Tak się tylko wytłumaczę :)
Moje oznaczenie góra-dół, nie jest oceniające (tzn. nie oznacza to wyżyny sukcesu i dno). Określiłam specjalizacje jako schodzenie w dół, bo tak mi się wizualizuje, jako pochylanie się coraz niżej, żeby widzieć coraz dokładniej jeden szczegół :)

Z drugiej strony zmiana stanowiska z testera na kierownika testerów, kojarzy się zwykle z pięciem w górę po drabince korporacyjnej hierarchii :)

W każdym bądź razie nie oceniam. Każdy ma inne predyspozycje i inaczej lubi pracować. Ja po prostu nudzę się szybko, więc nie wyobrażam sobie wieloletniego zgłębiania jakiejś technologii. Po miesiącu miałabym skłonności samobójcze :)
Taki mam temperament (czyt. słomiany zapał), że chętnie coś inicjuje, mam pomysł, rozgryzam temat, i zarażam pomysłem wszystkich dookoła, ale najlepiej, żeby skończył to ktoś inny :D

Na szczęście każdy ma swoje miejsce w dobrej firmie :)

Pozdrawiam! :)
5.05.2008, 18:35

Anna Goleń-Nowocień specjalista ds. IT

Sergiusz Bezniakow:

Co to za pytanie?
Pracowałbyś przy szydełkowaniu albo wywozie odchodów jakby w branży dużo płacili?

Do wszystkiego trzeba mieć powołanie :)
14.05.2008, 16:42

Anna Goleń-Nowocień specjalista ds. IT

czym się zajmuję?

wdrażanie systemu na miarę to długi proces
konsultuję sie z klientem i programistami i tłumaczę z polskiego branżowego na informatyczny i odwrotnie :)
projektuję i nierzadko grzebię w oprogramowaniu
testuję i przedstawiam klientowi
szkolenia również przeprowadzam
14.05.2008, 16:46

Wyślij zaproszenie do