Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Białowieża - jak dojechać?

Damian Hajduk[ Profil zawiera
lokowanie usług ]
Konsultant :
Projekty ...

Temat: Białowieża - jak dojechać?

Ponieważ najbardziej spektakularne wg mnie są ptaki w locie.
19.01.2010, 15:45

Karolina Ł.Somewhere over the
rainbow :)

Damian Hajduk:
Ponieważ najbardziej spektakularne wg mnie są ptaki w locie.
:)
19.01.2010, 15:46

Joanna L.Właściciel Joanna
Lebiedź Holding,
Autor i trener wielu
s...

Damian Hajduk:
Joanna L.:
Jeśli ptaki - ja osobiście polecam Biebrzę. Przeloty ptasie wiosną. Weź syna w jakiś weekend w marcu, aparat, conajmniej dwie lornetki. Potem już nie ma tylu ptaków, bo odlatują dalej na północ. A w czasie przelotów są ich tysiące, a może i więcej. Wrażenia niezapomniane.Joanna L. edytował(a) ten post dnia 19.01.10 o godzinie 11:57

Pani Joanno, w którym rejonie najlepiej, ponieważ Biebrza trochę się ciągnie? :)

---

Jeszcze do Białowieży - nie wiem jak można doradzać obserwacje lotów ptasich z perspektywy polany pośród gęstej puszczy jaką jest otoczona zewsząd Białowieża - ale być może czegoś nie wiem jako dyletant w kwestiach ornitologicznych :)

Pobyt w rejonie Narewki/Siemianówki ma tą zaletę, że krajobraz jest urozmaicony - oprócz lasu jest też jezioro a w zasadzie Zalew Siemianówka, są otwarte przestrzenie - moim zdaniem dużo lepsze do obserwacji ptactwa. Jest rzeka Narew. Jest linia kolejowa ze słynną groblą kolejową przez Zalew.
Można jeździć konno po urozmaiconym terenie, pływać po zalewie - wpław albo na sprzęcie pływającym.
Krótko mówiąc jest ZNACZNIE więcej atrakcji niż na małej zamkniętej polance śródleśnej z domkami, jaką jest Białowieża.

Zawsze też - jeśli ktoś potrzebuje się przekonać naocznie - można wybrać się na zwiedzanie Białowieży i BPN - skrótem przez Puszczę to kilkanaście kilometrów.
I ten skrót przez Puszczę to jedyna doświadczona realnie atrakcja jaką mógłbym przypisać Białowieży. Przy najmniej mogę przypisać skojarzeniowo, bo z samą miejscowością Białowieża nie ma wiele wspólnego. Niestety Białowieża wydaje się być po prostu przereklamowana.

Pozdrawiam serdecznie
W zasadzie każdy fragment blisko rozlewisk i bagien.
Basen południowy - okolice Wizny, dalej Zajki, bagno Ławki i wzdłuż Biebrzy (Burzyn, Mścichy) Tutaj wiosną przeróżne rodzaje gęsi (gęgawy, bernikle...), żurawie, bataliony, łabędzie krzykliwe, bekasy, bąki, brodźce i cała masa "podrózujących", zatrzymujących się tylko na chwilę ptaków.
Basen pólnocny - okolice Czerwonego Bagna - rycyki, cietrzewie i masa innych, że nie sposób wymienić.
Wiosną najciekawiej, bo samce mają szatę godową, no i są gody :))
Nie wspominając o spacerujących po szosie łosiach, których masa.
19.01.2010, 16:00

Andrzej BagniukEventMapa.pl

W naszej publikacji znajdzie Pani sporo informacji o Białowieży:
„Białowieża oraz inne destynacje Podlasia”

pozdrawiam
19.01.2010, 16:02

lokowanie usług ]
Konsultant :
Projekty ...

Joanna L.:
Damian Hajduk:
Joanna L.:
Jeśli ptaki - ja osobiście polecam Biebrzę. Przeloty ptasie wiosną. Weź syna w jakiś weekend w marcu, aparat, conajmniej dwie lornetki. Potem już nie ma tylu ptaków, bo odlatują dalej na północ. A w czasie przelotów są ich tysiące, a może i więcej. Wrażenia niezapomniane.Joanna L. edytował(a) ten post dnia 19.01.10 o godzinie 11:57

Pani Joanno, w którym rejonie najlepiej, ponieważ Biebrza trochę się ciągnie? :)

---
Basen południowy - okolice Wizny, dalej Zajki, bagno Ławki i wzdłuż Biebrzy (Burzyn, Mścichy) Tutaj wiosną przeróżne rodzaje gęsi (gęgawy, bernikle...), żurawie, bataliony, łabędzie krzykliwe, bekasy, bąki, brodźce i cała masa "podrózujących", zatrzymujących się tylko na chwilę ptaków.
Basen pólnocny - okolice Czerwonego Bagna - rycyki, cietrzewie i masa innych, że nie sposób wymienić.

Dzięki.

---

Ps. P. Karolino, może i myliłem się - jak widać są jednak ciekawsze fazy biografii ptactwa - niż tylko samo latanie :)

Oj to coś mnie ominęło, ponieważ jadąc ponad 70 km wzdłuż Biebrzy szlakiem ze Strękowej Góry przez Gugny - Mroczki - Goniądz do Suchowoli nie spotkałem żadnego łosia :)

( nie wliczam kierowców którzy podobnie jak ja dali się nabrać zarządcy drogi i/lub kartografom, że jest to trasa o znośnych parametrach :))
19.01.2010, 17:25

Lebiedź Holding,
Autor i trener wielu
s...

Damian Hajduk:
Joanna L.:
Damian Hajduk:
Joanna L.:

---

Dzięki.

---

Ps. P. Karolino, może i myliłem się - jak widać są jednak ciekawsze fazy biografii ptactwa - niż tylko samo latanie :)

Oj to coś mnie ominęło, ponieważ jadąc ponad 70 km wzdłuż Biebrzy szlakiem ze Strękowej Góry przez Gugny - Mroczki - Goniądz do Suchowoli nie spotkałem żadnego łosia :)

( nie wliczam kierowców którzy podobnie jak ja dali się nabrać zarządcy drogi i/lub kartografom, że jest to trasa o znośnych parametrach :))
OOOOO, to faktycznie, jak nic jechał Pan carską drogą, więc łosie powinny być - ale..... zależy jaka to była pora roku i dnia :)
Zimą i wczesną wiosną - od brzasku do 8.00 rano. Latem łosie przenoszą się na bagna - i na szosach ich nie ma :))
19.01.2010, 17:49

lokowanie usług ]
Konsultant :
Projekty ...

Joanna L.:
Gugny - Mroczki - Goniądz [/url] do Suchowoli nie spotkałem żadnego łosia :)

OOOOO, to faktycznie, jak nic jechał Pan carską drogą, więc łosie powinny być - ale..... zależy jaka to była pora roku i dnia :)
Zimą i wczesną wiosną - od brzasku do 8.00 rano. Latem łosie przenoszą się na bagna - i na szosach ich nie ma :))

Droga istotnie wyglądała jakby powstała gdzieś za czasów ostatnich Romanowów i od tamtej pory wiele się na niej nie zmieniło.

Jechałem pod koniec lata (wrzesień) i to też raczej popołudniu przy pogodzie... lekko bagiennej.

To dziękuję - następny raz będę wiedział jak celować z czasem, żeby spotkać te sympatyczne zwierzęta, jakimi są łosie.
19.01.2010, 18:14

Lebiedź Holding,
Autor i trener wielu
s...

No, jak wrzesień, nie było szansy na carskiej na spotkanie oko w oko (róg) z łosiem :))
We wrześniu jest bukowisko (gody łosiowe) - więc bagna i bagna. Przy odrobinie szczęścia widać łosia z wielkimi łopatami uganiającego się za klempą - z wież widokowych. Kilka takich wież zainstalowanych jest w rejonie Gugn (Gugien, Gugnów???). Ale zasada co do pory dnia ta sama. Świtem, a później ok. 15-16.00.Joanna L. edytował(a) ten post dnia 19.01.10 o godzinie 18:23
19.01.2010, 18:21

Renata Rolko"Mówiąc,
wypowiadasz tylko
to, co już wiesz -
słuchając, ...

Dokładnie Karolina ma racje oczywiście przeloty ptaków to coś wspaniałego, ale te siedzące na gałązce, brodzące itp. są równie piękne :) puki co zarezerwowałam nocleg w Siemianówce, a rozmowa z właścicielem dała mi do myślenia czy nie zostać tam na dłużej a do B. dojechać sobie po prostu (obowiązkowo musimy być w Topile)no w każdym razie Białowieża została do przemyślenia, niemniej bardzo dziękuje za wszelkie informacje bardzo pomocne zresztą :)

Jeśli chodzi o losie to niestety widzę je zimą dosyć często w moich rejonach. niestety bo czasami trzeba nieźle hamować choć to zwierzęta bardzo powolne i dostojne wchodzą na szosę nie spodziewanie, albo zostawiają na niej swój łeb i zaglądają kierowcom przez szyby :)

Zapewne kiedyś wybiorę się nad Biebrzę i wtedy już wiem do kogo udam się po wskazówki
19.01.2010, 19:03

Tadeusz DaniłkoGospodarstwo
Agroturystyczne "Na
Uboczu"

Renata
Joanna
Damian
Karolina.

Przeglądam ten temat od jakiegoś czasu i zanim zdążyłem "sprzedać" swoją ukochaną Biebrzę inni zrobili to za mnie.Kochani piszecie o Biebrzy troszke chaotycznie,ale wcale się temu nie dziwię i rozumiem Was.Mieszkam nad Biebrzą od pół wieku,jestem przewodnikiem po Biebrzańskim PN,nadbiebrzańskie mokradła,torfowiska i lasy przedeptałem wzdłóż i wszeż i ciągle łapie się na tym,że odkrywam coś nowego,coś co fascynuje ,coś co działa jak magnes-przyciąga i przyciąga.Mam takich znajomych,którzy byli tu po kilka razy i zamierzają wracać i wracać.
Żeby poczuć się "biebrzniętym"trzeba Biebrzę poznawać w różnych miejscach i o róznych porach roku.Tutaj każdy tydzień przynosi coś nowego i ciekawego.
Zainteresowanym służe radą i pomocą-możecie do mnie dzwonić i mailować na prv.Proszę też zerknąć na http://biebrza.wczasy.prv.pl.Serdecznie zapraszam!!!!!!!!

Aha! Na ptaki marzec totrochę za wcześnie,początek kwietnia to czas kiedy trzeba podpytywać miejscowych co i jak.

A więc do zobaczenia(mam nadzieje)w biebrzańskich ostępach.
Z biebrzańskim pozdrowieniem Tadek Daniłko
19.01.2010, 22:12

Renata Rolko"Mówiąc,
wypowiadasz tylko
to, co już wiesz -
słuchając, ...

Tadeusz Daniłko:
Renata
Joanna
Damian
Karolina.

Przeglądam ten temat od jakiegoś czasu i zanim zdążyłem "sprzedać" swoją ukochaną Biebrzę inni zrobili to za mnie.Kochani piszecie o Biebrzy troszke chaotycznie,ale wcale się temu nie dziwię i rozumiem Was.Mieszkam nad Biebrzą od pół wieku,jestem przewodnikiem po Biebrzańskim PN,nadbiebrzańskie mokradła,torfowiska i lasy przedeptałem wzdłóż i wszeż i ciągle łapie się na tym,że odkrywam coś nowego,coś co fascynuje ,coś co działa jak magnes-przyciąga i przyciąga.Mam takich znajomych,którzy byli tu po kilka razy i zamierzają wracać i wracać.
Żeby poczuć się "biebrzniętym"trzeba Biebrzę poznawać w różnych miejscach i o róznych porach roku.Tutaj każdy tydzień przynosi coś nowego i ciekawego.
Zainteresowanym służe radą i pomocą-możecie do mnie dzwonić i mailować na prv.Proszę też zerknąć na http://biebrza.wczasy.prv.pl.Serdecznie zapraszam!!!!!!!!

Aha! Na ptaki marzec totrochę za wcześnie,początek kwietnia to czas kiedy trzeba podpytywać miejscowych co i jak.

A więc do zobaczenia(mam nadzieje)w biebrzańskich ostępach.
Z biebrzańskim pozdrowieniem Tadek Daniłko

Panie Tadeuszu
wyrazy uznania, pełen profesjonalizm :D
No i zasiał Pan ziarnko, a w zasadzie całe pole ciekawości :D
nie na wakacje ale kto wie czy nie wiosną....
mam nadzieje poznać Pana osobiście :D
20.01.2010, 19:02

lokowanie usług ]
Konsultant :
Projekty ...

P. Tadeuszu

Ustanowił Pan wysoką poprzeczkę konkurencyjną dla dotychczas rozważanych przeze mnie na przyszłość lokalizacji pobytowych w regionie.

---
Ps. Dla poprawienia oferty, sugeruję podanie chociaż bazowych cen
w ofercie oraz wykup własnej (płatnej) domeny :)
Za to muszę dać duży plus za pomysłowe obrazowe pokazanie dojazdu na zdjęciu kluczowego skrzyżowania.

edit. Niechże Pan jeszcze podpowie też na swojej stronie, jak do Pana najlepiej dojechać - w szerszym znaczeniu tego przedsięwzięcia.
Albowiem ze wzmiankowanego doświadczenia wiem, że teoretycznie wybór najkrótszych i wcale nie zawsze niskiej kategorii dróg (np. DW 670), bywa w tym rejonie bardzo ryzykownym przedsięwzięciem. Można się pod tym względem wpakować w niezłe... gugny ;)
Warto też podać współrzędne geograficzne lokalizacji - docenią Pana GPS-owcy.
---

Przepraszam za w/w mały off-top... Ale w uznaniu starań Pana Tadeusza uznałem za stosowne.Damian Hajduk edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 23:01
20.01.2010, 22:54

Agroturystyczne "Na
Uboczu"

Damian Hajduk:
P. Tadeuszu

Ustanowił Pan wysoką poprzeczkę konkurencyjną dla dotychczas rozważanych przeze mnie na przyszłość lokalizacji pobytowych w regionie.

---
Ps. Dla poprawienia oferty, sugeruję podanie chociaż bazowych cen
w ofercie oraz wykup własnej (płatnej) domeny :)
Za to muszę dać duży plus za pomysłowe obrazowe pokazanie dojazdu na zdjęciu kluczowego skrzyżowania.

edit. Niechże Pan jeszcze podpowie też na swojej stronie, jak do Pana najlepiej dojechać - w szerszym znaczeniu tego przedsięwzięcia.
Albowiem ze wzmiankowanego doświadczenia wiem, że teoretycznie wybór najkrótszych i wcale nie zawsze niskiej kategorii dróg (np. DW 670), bywa w tym rejonie bardzo ryzykownym przedsięwzięciem. Można się pod tym względem wpakować w niezłe... gugny ;)
Warto też podać współrzędne geograficzne lokalizacji - docenią Pana GPS-owcy.
---

Przepraszam za w/w mały off-top... Ale w uznaniu starań Pana Tadeusza uznałem za stosowne.Damian Hajduk edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 23:01
Witam serdecznie

Ciesze się,że to co piszę ktoś czyta i zauważa dokładnie co mam na myśli.A chodi mi o promocję naszych pięknych stron.
Cen celowo nie podajemy na stronie,bo jeśli kogoś zainteresuje nasza oferta to zawsze można się dagadać z ceną.Tak na marginesie-ceny mamy średnie jak na Biebrzę.
Współrzędne napewno syn wrzuci na stronę,a temat dróg to pomińmy,bo widzę,że "carską" Pan zaliczył.
Pozdrawiam ciepło z nad zamarzniętej Biebrzy Tadek
21.01.2010, 00:00

Lebiedź Holding,
Autor i trener wielu
s...

No i proszę, Panie Tadeuszu, jak mi się udało (że się nieskromnie pochwalę) wypromować moje ukochane strony i zainteresować szanowne Koleżanki i Kolegów przepieknymi biebrzańskimi ostępami :))
Może i ja wpadnę do Dolistowa ...
22.01.2010, 10:06

Agroturystyczne "Na
Uboczu"

Pani Joanno ma Pani dobry pomysł żeby wpaść do Dolistowa.W Dolistowie można zobaczyć prawdopodobnie największą w Europie kolekcję lilii(około1500 odmian).Kwitną tak od 20 czerwca do 20 lipca,a szczyt kwitnienia to pierwsza dekada lipca.Jest też więcej ciekawostek,ale nie wszystkie są na emaila.

Joanna L.:
No i proszę, Panie Tadeuszu, jak mi się udało (że się nieskromnie pochwalę) wypromować moje ukochane strony i zainteresować szanowne Koleżanki i Kolegów przepieknymi biebrzańskimi ostępami :))
Może i ja wpadnę do Dolistowa ...
23.01.2010, 21:01

lokowanie usług ]
Konsultant :
Projekty ...

Mnie zawsze zastanawia czemu takie perełki odkrywane są mniejszym lub większym przypadkiem,
do jakiego zaliczam w pewnym sensie nasze forum.

Czy nie można robić tego w sposób jakiś bardziej systemowy, zorganizowany - z pożytkiem dla branży turystycznej i tym samym dla całej gospodarki?

Czemu jadąc "carską" nawet nie wiedziałem, że ona się tak nazywa?
Nie mówiąc już o jakichkolwiek drogowskazach na miejsca gdzie łosie polują na klempy :D
Czy porządne oznakowanie atrakcji turystyczno-przyrodniczych jest aż taką ogromną inwestycją?

---
Żeby nie być gołosłownym powołam się na model francuski, gdzie bez trudu mogłem znaleźć w odwiedzanych miejscowościach office-de-tourisme i uzyskać wiedzę o miejscowym obszarze.

Z mojego punktu widzenia mają te biura turystyczne jeszcze jedną zaletę. Mianowicie taką, że można porozumieć się po angielsku, co we Francji jest niestety rzadkością. Podczas gdy mój francuski jest na wstydliwie beznadziejnym poziomie (choć jak na język którego nigdy się nie uczyłem, bywa że potrafię sklecić nawet małe wystąpienie publiczne "z niczego" ;).
24.01.2010, 01:24

Lebiedź Holding,
Autor i trener wielu
s...

Panie Damianie
Ja po prostu, będąc za pierwszym razem nad Biebrzą, dwa dni poruszalam się z przewodnikiem (zimą - łosie), potem powtórzyłam na wiosnę (ptaki, wyprawa na Czerwone Bagno)- też dwa dni. Teraz wiem sporo, znam ostoje zwierzyny, oraz miejsca, gdzie można obserwować ptaki. Radzę skorzystać z pomocy Pana Tadeusza, rzeczywiście nie ma lepszej metody na zwiedzanie wyłacznie wartościowych miejsc, a do tego mnóstwo ciekawych opowieści. Żadna książka tego nie zastąpi.
Jest też w twierdzy w Osowcu firma Biebrza Eco-travel - gdzie i przewodnicy są dostępni, i kwatery do wyboru. Można ich wyguglować (chyba http://biebrza.eco-travel.pl)
24.01.2010, 02:36

Agroturystyczne "Na
Uboczu"

"Żeby poznać w pełni uroki Biebrzy,to trzeba tu pomieszkać.Trzeba tu przyjechać na tydzień,dwa.Trzeba pomoknąć w wodzie,wpaść w błoto aż po dupę,zanurkować z głową do rzeki w ubraniu,albo zmoknąć do ostatniej nitki na grądach Czerwonego Bagna"
Mikołaj Samojlik "Szlakiem urokliwości biebrzańskich"

Pani Joanna odkryła najprawdziwszą prawdę-tak ogromny obszar trudno szybko i po omacku poznać.Turystyka na Biebrzy dopiero zaczyna się rozwijać,dlatego są pewne problemy z organizacją tego wszystkiego.Powoli zaczyna się to organizować.Nie chcę opisywać tutaj konkurencji(bo i po co),ale spróbuję zareklamować swoją nieskromną(ale tylko czasami) osobę.Od 5 lat prowadzimy z żoną bardzo kameralne gospodarstwo agroturystyczne,wypożyczamy kajaki,oprowadzam turystów po Biebrzańskim PN i nie tylko,jak trzeba to służymy transportem(miejskie auta nie wszędzie pojadą).Często objeżdżam szlak rękodzieła ludowego(kowal,garncarz,łyżkarz,tkaniny dwuosnowowe).Po drodze zajeżdżamy do cerkwi,meczetu,na tatarskie jadło bądz na sękacza do Centrum Europy.Namiary na nas można znależć na http://biebrza.wczasy.prv.pl

Mam serdeczną prośbę-jeśli podoba się Wam to co piszę o Biebrzy wrzućcie mnie do swoich znajomych.A może ktoś ma dobry pomysł jak mógłbym się lepiej sprzedać jako przewodnik po BPN(mam licencję).Kajaczki też mogłyby więcej pływać np na trasie Dowspuda(na Rospudzie),Augustów,Dolistowo.Płyniemy wtedy Rospudą,jeziorami augustowskimi,Kanałem Augustowskim(atrakcja-śluzowania),Nettą i Biebrzą.W 4 dni można to swobodnie przepłynąć,a jeśli ktoś ma życzenie płynąć dalej to nie widzę problemu.
Może na dzisiaj dosyć bo i tak z wątku o Białowieży zrobiliśmy wątek o Biebrzy
24.01.2010, 12:27

lokowanie usług ]
Konsultant :
Projekty ...

To wszystko fajne co Państwo piszecie.

Ale czy jadąc "carską" napotkam łatwo biuro obsługi ruchu turystycznego, siedzibę lokalnej czy regionalnej organizacji turystycznej?

Nie interesują mnie inicjatywy czysto prywatne w tym momencie, lecz państwowe/samorządowe. W końcu płacimy za to żeby nas obsługiwali.

To nie musi być biuro nie-wiadomo-jakie, aby było - i było czynne częściej niż w każdy co piąty wtorek miesiąca od 07:00 do 07:45.

Może Państwo założą LOT "Carska" na przykład i pozyskają fundusze na takie biuro, albo nawet i 2 biura.
24.01.2010, 23:22

Lebiedź Holding,
Autor i trener wielu
s...

Damian Hajduk:
To wszystko fajne co Państwo piszecie.

Ale czy jadąc "carską" napotkam łatwo biuro obsługi ruchu turystycznego, siedzibę lokalnej czy regionalnej organizacji turystycznej?

Nie interesują mnie inicjatywy czysto prywatne w tym momencie, lecz państwowe/samorządowe. W końcu płacimy za to żeby nas obsługiwali.

To nie musi być biuro nie-wiadomo-jakie, aby było - i było czynne częściej niż w każdy co piąty wtorek miesiąca od 07:00 do 07:45.

Może Państwo założą LOT "Carska" na przykład i pozyskają fundusze na takie biuro, albo nawet i 2 biura.

Panie Damianie.
Przy samej carskiej tuż za Gugnami jest Dwór Dobarz, piękny zajazd z dobrym jedzonkiem i wygodnymi pokojami. Codziennie jest tam Król Biebrzy, Krzychu, warto z nim porozmawiać.
Przenocować sobie, dają śniadanie. Jest u nich wyżywienie całodzienne. Smaczne. Dalej do wyboru - albo zostaje Pan tam i już. Albo można szukać dalej. Zaraz jak carska się kończy w Twierdzy w Osowcu jest biuro Biebrza Eco Travel - z przewodnikami, masą kwater do wyboru. To biuro czynne codziennie od rana do wieczora. Trzeba wpisać Biebrza Eco travel w Google, namiary są, na maile odpowiadają. Rozmawiać najlepiej z Kasią Ramotowską - ona tam rządzi :)) Jak chcecie z przewodnikiem - trzeba wcześniej "zaklepać" bo ci najbardziej rozchwytywani mają kalendarz napięty. Co do lotu - tam może Pan latać balonem, to zalatwi Król Biebrzy. Atrakcji można mieć co nie miara. Spróbujcie jeszcze zimą na łosie :)), pozdrawiam, JL
25.01.2010, 00:13

Wyślij zaproszenie do