- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jakub Zienkiewicz konsultant jde
Temat: Polska literatura fantastyczna
ja teraz męczę się z Kossakowską - o ile "Upiór Południa: Czerń" - był świetny (w życiu nie pomyślałbym, że pisała to kobieta - strasznie "męski" styl :) ), o tyle kolejny tom ("Upiór Południa: Pamięć Umarłych") to moim zdaniem totalna porażka, a i trzeci tom Upiora ("Burzowe Kocie") nie zaczyna się powalająco.Pozostaje tylko wzdychać za "Siewcą Wiatru" i czekać spokojnie na "Zbieracza Burz" ... ciekawe jak teraz, zwołana w sytuacji kryzysowej grupa archaniołów i arystokracji piekła, poradzi sobie z dalszym "bezkrólewiem" ;)
Jagoda S. kobieta domowa
o, jeśli o Upiora idzie, to mnie się to podobało dokładnie wedle kolejności, z tym że dwa pierwsze zdecydowanie bardzo, Burzowe kocię - może byłoby niezłe, gdyby nie zestawiać z dwoma poprzednimi, a Czas mgieł to chyba jednak najmniej mi przypadł do gustu. Ale Upiór jako całość zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, podziwiam zdolność Kossakowskiej do pisania w różnych konwencjach.Oczywiście temat wydania czegoś, co spokojenie mogło zmieścić się w jednej książce, w czterech to już osobna kwestia i chyba raczej od wydawnictwa niż od autorki zależna.
Małgorzata A. projektantka
Szalenie inspirujące są opowieści fantastyczne dla młodzieży. Rozwijają wyobraźnię, a to podstawa rozwoju. Czy uważacie, że tej literatury jest za mało na rynku?
Witek
Tkaczyk
właściciel,
Agencja
nieruchomości
będę mało oryginalny jeśli powiem, że Sapkowski? ;) w każdym razie niedługo nowa część Wiedźmina :)
Agata Chani
S.
Kung över folken av
troll!
Witek Tkaczyk:Rzecz w przyjemności czytania, anie oryginalności :D
będę mało oryginalny jeśli powiem, że Sapkowski? ;) w każdym razie niedługo nowa część Wiedźmina :)
Od ładnych kilku lat wierna jestem Pilipiukowi. "Oko jelenia" połknęłam jednym tchem, drugim - "Kuzynki". Ale najwierniejsza jestem Jakubowi Wędrowyczowi - staremu jak świat bimbrownikowi:)
Ewa
Błaszczyk
Process Executive
for Enhanced
Accounting Program,
Infosy...
Przegląd najnowszych i najciekawszych polskich autorów znajduję w piśmie Science Fiction Fantasy i Horror. Czytam od deski do deski od pierwszego numeru.Odkąd się ukazało to pismo zapomniałam prawie o anglojęzycznych autorach, tak wielu polaków pisze doskonałe krótkie formy. Z niektórych wyrastają potem kultowe powieści i całe cykle, patrz Sapkowski, Ziemiański, Pilipiuk.
Autorów i tytułów wymieniać nie będę - odsyłam do strony pisma:
http://www.science-fiction.com.pl/
Szczerze polecam, obok Nowej Fantastyki, albo nawet zamiast :)
Zapomniałam o anielskim cyklu Kossakowskiej - jak w to weszłam, nie było mnie w rzeczywistym świecie kilka dni. Żal że nie ma więcej :)Ewa Błaszczyk edytował(a) ten post dnia 12.02.12 o godzinie 22:35
Rafał
Strumidło
Młodszy Kierownik
ds. Aptecznego
Marketingu
Handlowego
Witam wszystkich . . . .Ostatnimi czasu coś z pogranicza fantastyki i sensacji - Adam Przechrzta "Białe Noce" "Chorągiew Michała Archanioła" oraz "Demony Leningradu"
I cały czas pod wrażeniem Jacka Piekary "Cykl Inkwizytorski" oraz Jarosław Grzędowicz "Pan Lodowego Ogrodu" I-III.
Katarzyna
N.
ściskając w ręku
kamyk zielony...
Ja polecam Achaję Ziemiańskiego - pierwsze dwa tomy wbijają w fotel, trzeci nieco słabszy, ale nadal lepszy niż spora część tego, co czytałam.
Jarek
M.
POP (Pan Od
Pudełek), czasem i
inne...
Ewa Błaszczyk:
Przegląd najnowszych i najciekawszych polskich autorów znajduję w piśmie Science Fiction Fantasy i Horror. Czytam od deski do deski od pierwszego numeru.
Odkąd się ukazało to pismo zapomniałam prawie o anglojęzycznych autorach, tak wielu polaków pisze doskonałe krótkie formy. Z niektórych wyrastają potem kultowe powieści i całe cykle, patrz Sapkowski, Ziemiański, Pilipiuk.
Autorów i tytułów wymieniać nie będę - odsyłam do strony pisma:
http://www.science-fiction.com.pl/
Szczerze polecam, obok Nowej Fantastyki, albo nawet zamiast :)
Zapomniałam o anielskim cyklu Kossakowskiej - jak w to weszłam, nie było mnie w rzeczywistym świecie kilka dni. Żal że nie ma więcej :)
Niestety, numer majowy SF bedzie chyba ostatnim....
szkoda
Ryszard Rychlicki Literatura w Formie
Widzę dwa bardzo dobre nazwiska w polskiej fantastyce: Dukaj i Huberath. Tacy, co pozostaną...
Piotr
D.
Tester
Oprogramowania
Katarzyna N.:
Ja polecam Achaję Ziemiańskiego - pierwsze dwa tomy wbijają w fotel, trzeci nieco słabszy, ale nadal lepszy niż spora część tego, co czytałam.
Obecnie wyszedł I tom kontynuacji.
Jurand
Mirkowski
St. specjalista
obsługi klientów
(Presales)
Bardzo polecam wszystkim miłośniczkom i miłośnikom polskiej fantastyki 3 tomy Magdaleny Kozak: Nocarz, Renegat, Nikt. Jestem nimi zachwycony, drugą część wchłonąłem podczas jednego posiedzenia a podkreślę, że nigdy nie byłem fanem książek i filmów o wampirach.
Katarzyna
N.
ściskając w ręku
kamyk zielony...