- 1
- 2
- 3
- Następna »
Marcin
Serkiz
Handlowiec
Zawodowiec
Temat: Firma telemarketingowa za succes fee
Witam!W ostatnim czasie wpadl mi w rece kontakt do jednej firmy telemarketingowej, ktora umawia spotkania b2b. Wynagrodzenie tej firmy to tzw. succes fee, czyli kasa za konkretne umowione spotkanie, ktore doszlo do skutku. Jezeli spotkanie nie doszlo do skutku, bo klient rozmyslil sie, nie ma czasu etc. - kasy nie ma.
Wynagrodzenie za jedno takie spotkanie to ok. 20zl.
Juz nawiazalem kontakt z ta firma i nawiazalismy wspolprace.
Pytanie. Powiem szczerze, ze bylem w szoku widzac takie warunki. Przewaznie wszystkie firmy zadaja jakis kwot wstepnych, za udostepnienie bazy, godzine pracy telemarketera etc. A tutaj takie uczciwe warunki.
Czy ktos spotkal sie juz z firmami dzialajacymi w tym modelu? Jak tak to czy moze podzielic sie namiarami?
Pozwolcie, ze ja danych tej firmy nie podam. Jak mniemam to nieduza firma i nie chcialbym, aby naraz pol Polski zwalilo sie jej na glowe. Ew. pol firm telemarketingowych bedzie zialo jadem za "psucie rynku"...
Jezeli ktos zna jakies ciekawe firmy, a nie chce ich danych podac tutaj to zapraszam na priv. Ja odwdziecze sie danymi firmy, ktora opisalem wyzej.
Niemniej jakby dyskusja sie rozwinela rowniez i tutaj byloby ciekawie :-)
Pozdrawiam!Marcin Serkiz edytował(a) ten post dnia 04.01.10 o godzinie 12:17
Łukasz
Gwara
www.dih.pl -
właściciel
Marcin Serkiz:
Witam!
W ostatnim czasie wpadl mi w rece kontakt do jednej firmy telemarketingowej, ktora umawia spotkania b2b. Wynagrodzenie tej firmy to tzw. succes fee, czyli kasa za konkretne umowione spotkanie, ktore doszlo do skutku. Jezeli spotkanie nie doszlo do skutku, bo klient rozmyslil sie, nie ma czasu etc. - kasy nie ma.
Pytanie. Powiem szczerze, ze bylem w szoku widzac takie warunki. Przewaznie wszystkie firmy zadaja jakis kwot wstepnych, za udostepnienie bazy, godzine pracy telemarketera etc. A tutaj takie uczciwe warunki.
Czy ktos spotkal sie juz z firmami dzialajacymi w tym modelu? Jak tak to czy moze podzielic sie namiarami?
Pozwolcie, ze ja danych tej firmy nie podam. Jak mniemam to nieduza firma i nie chcialbym, aby naraz pol Polski zwalilo sie jej na glowe. Ew. pol firm telemarketingowych bedzie zialo jadem za "psucie rynku"...
Jezeli ktos zna jakies ciekawe firmy, a nie chce ich danych podac tutaj to zapraszam na priv. Ja odwdziecze sie danymi firmy, ktora opisalem wyzej.
Witam, to w takim razie znalazłeś ideał. Po co szukać dalej?
Jak możesz to podaj kontakt do tej firmy na priv. Niestety nie odwdzięczę Ci się podobnym, ponieważ jak swego czasu szukałem takiej firmy to znajdywałem dokładnie takie jak opisujesz, czyli kupę opłat przed tym jak ktokolwiek ruszy palcem:)
Pozdrawiam!
Marcin
Serkiz
Handlowiec
Zawodowiec
Łukasz Gwara:
Marcin Serkiz:
Witam!
W ostatnim czasie wpadl mi w rece kontakt do jednej firmy telemarketingowej, ktora umawia spotkania b2b. Wynagrodzenie tej firmy to tzw. succes fee, czyli kasa za konkretne umowione spotkanie, ktore doszlo do skutku. Jezeli spotkanie nie doszlo do skutku, bo klient rozmyslil sie, nie ma czasu etc. - kasy nie ma.
Witam, to w takim razie znalazłeś ideał. Po co szukać dalej?
Jak możesz to podaj kontakt do tej firmy na priv. Niestety nie odwdzięczę Ci się podobnym, ponieważ jak swego czasu szukałem takiej firmy to znajdywałem dokładnie takie jak opisujesz, czyli kupę opłat przed tym jak ktokolwiek ruszy palcem:)
Pozdrawiam!
Szukam bo dopiero rozpoczalem z ta firma wspolprace i narazie czekam na efekty.
Szukajac trafilem na inna, ktora zgadza sie na system platnosci jak opisalem wyzej, z tym, ze za umowione spotkanie 22zl. Ale mimo wszystko chca na dzien dobry jednorazowo 1500zl, bo musza przeszkolic ludzi itp.
Na scislosc moze i daloby sie to przelknac, ale narazie sie nie zdecydowalem...
Włodzimierz
Gończ
broker baz danych
ZUMI.pl
Panowierozliczenie za sukces jest tylko dobrym rozwiązaniem dla klienta a nie wykonawcy
Takie projekty sa często realizowane jednak najpierw testuje sie założenia i potem dobiera cenę.
Uczciwe rozwiązanie jest wtedy gdy obie strony traktują sie jak partnerzy i wspólnie przy projekcie ponoszą jego ryzyko dzieląc sie kosztami i zyskami
Dodam jeszcze że ważna jest jakość bo co sie stanie jak odbędzie sie 100 spotkań i żadne nie zamknie sie umową ??
Gratuluje entuzjazmu ale osobiście był bym ostrożny :)
Marcin
Serkiz
Handlowiec
Zawodowiec
Włodzimierz Gończ:
Panowie
rozliczenie za sukces jest tylko dobrym rozwiązaniem dla klienta a nie wykonawcy
Takie projekty sa często realizowane jednak najpierw testuje sie założenia i potem dobiera cenę.
Uczciwe rozwiązanie jest wtedy gdy obie strony traktują sie jak partnerzy i wspólnie przy projekcie ponoszą jego ryzyko dzieląc sie kosztami i zyskami
Dodam jeszcze że ważna jest jakość bo co sie stanie jak odbędzie sie 100 spotkań i żadne nie zamknie sie umową ??
Uczciwe, ze place za cos, czego tak naprawde nie jestem pewny? Bo jak mam sprawdzic ile osob dzwonilo i przez jaki czas?
A 100 spotkan i zadne nie zamknie sie umowa. Jezeli do spotkania dojdzie (przed udaniem sie na spotkanie osobiscie je jeszcze weryfikuje i potwierdzam) i nie zakonczylo sie one umowa, to tylko i wylacznie moja wina.
Jacek
Krajewski
Sales Coordinator,
GoldenLine.pl
Włodzimierz Gończ:
Panowie
rozliczenie za sukces jest tylko dobrym rozwiązaniem dla klienta a nie wykonawcy
Partnerskie podejście - to jest słowo-klucz, o którym niekiedy zapominają obie strony negocjując zasady współpracy. Stawianie sprawy na ostrzu noża : "albo efekt albo nic" mija się z tą ideą.
Zawsze albo prawie zawsze można wypracować optymalne dla obu stron rozwiązanie - dajmy na to test z częściowym rozliczeniem za efekt, a częściowym za roboczogodziny.
Włodzimierz
Gończ
broker baz danych
ZUMI.pl
Uczciwe, ze place za cos, czego tak naprawde nie jestem pewny? Bo jak mam sprawdzic ile osob dzwonilo i przez jaki czas?
no od tego sa raporty zresztą w standardzie :)
A 100 spotkan i zadne nie zamknie sie umowa. Jezeli do spotkania dojdzie (przed udaniem sie na spotkanie osobiscie je jeszcze weryfikuje i potwierdzam) i nie zakonczylo sie one umowa, to tylko i wylacznie moja wina.
teoretycznie tak ale jesli mamy klienta u którego nie została dobrze zdiagnozowana potrzeba trudniej bedzie mu cos sprzedać
oczywiście życzę powodzenia calej operacji bo to z pożytkiem dla całej branży :)
Katarzyna
Wrzesień
Trener Biznesu |
Kierownik Działu
Telemarketingu |
Handlo...
Moim zdaniem success fee jest tutaj określeniem na wyrost, kiedy ja sprzedawałam usługę call center za to określenie uważało sięprocent od zrealizowanej sprzedaży, a nie za umówienie spotaknia.
Jest to oczywiście ryzykowne, ponieważ odpowiedzialnosc za sukces spada na dwie strony, z jednej strony telemarketer, który umawia spotkanie, z drugiej styrony handlowiec, który ma za zadanie zamyknąć sprzedaż na spotkaniu / spotkaniach...
Natomiast 20 zł za spotkanie to trochę za mało - trzeba ponieść jakieś koszty i nie koniecznie muszą to być koszty jednorazowe- np kilkaset złotych za spotkanie, które dojdzie do skutku...jeżeli firma jest dobra, musi mieć tzw. wymiataczy telefonicznych, a oni raczej się cenią.
Ja pracowałam w modelu rozliczania tylko za spotkanie, ale koszt jednego przewyższał koszt 20 zł kilkukrotnie...można sobie odbyć 100 spotkań, ale popatrz jakie to są koszty, jeżeli handlowiec ma odbyć tyle spotkań (koszty dojazdu, koszty alternatywne) a skuteczność ich jest niska...lepiej wydać więcej za spotkanie, a w ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej:)
Zależy jeszcze jakie warunki współpracy Ci gwarantuje ta firma tj. jakie są etapy projektu?? Jak wygląda baza danych, czy ustalane są parametry spotkań np. czy jest jakiś zakreś informacji, które potencjalny klient musi usłuszeć od telemarketera??czy masz prawo niezaakceptować takiego spotkania po odbyciu??
Jest to bardzo cienka granica, dlatego w tym biznesie potrzebna jest wiarygodność oraz zaufanie obu partnerów...Katarzyna Wrzesień edytował(a) ten post dnia 25.01.10 o godzinie 15:58
Jędrzej
J.
Projekt za
projektem, projektem
pogania.
Witam,Czy mogę prosić o namiary na firmy działające według tego modelu (oczywiście najlepiej sprawdzone)? Jeśli ktoś nie chce robić reklamy może być na maila jedrzej.jeziorowski (at) recontel.pl
Dariusz
Boniukiewicz
Section One - Grupa
KAIZEN
Włodzimierz Gończ:
Witaj!
Też znam firmę która pracuje za samą prowizję. Obserwuję, że tak mogą pracować małe firmy, często mające rozproszonych Telemarketerów, ale świetnie wyszkolonych, więc także mogących sobie pozwolić na pracę prowizyjną.
Ta o której pisze bierze większe pieniądze za umówione i odbyte spotkanie, ale tylko prowizję.
Co do Twojego pytania: Klient określa target, jeżeli spotkania są umówione z osobami kwalifikowanymi, pozyskana jest przy okazji rozmowy większość informacji wymaganych przez Klienta, to... trzeba przeszkolić handlowców, bo nie potrafią sprzedawać :)))
Anna
Podlasin
Właściciel Usługi
Ubezpieczeniowo-Inwe
stycyjne
Witam serecznie.Jestem w trakcie poszukiwań firm telemarketingowych które zechciałyby wspolpracować ze mną.Umawianie spotkań pod katem ubezpieczeń i odszkodowań.Za wszelkie namiary na takie firmy będę wdzięczna.
pozdrawiam serdecznie
Ania
601-700-016
Robert
S.
Bezpieczeństwo
Biznesu
Również podpisałem umowę z firmą na tych zasadach z tym że za spotkanie umówione było 50 zł ale firma się wycofała bo nie podołała...
Małgorzata Dajcz Asystent Zarządu
Przeczytałam wątek z dużym zainteresowaniem, bowiem bardzo interesuje mnie temat firm świadczących takie usługi - interesuje mnie szczególnie wspracie sprzedaży usług informatycznych dla branży medycznej. Może ktoś mógłby polecić mi firmę? Z góry dziękuję za pomoc.Małgorzata Dajcz
Omega Systemy Komputerowe Sp. z o.o.
malgorzata.dajcz@osk.om.pl
0693 748 333
Łukasz
Koterwa
Help Desk Consultant
/ Web Developer
Witam,Jeżeli jednak macie dane kontaktowe do takich firm i nie są ściśle tajne dla Was prosiłbym o podanie ich na priva.
Pozdrawiam będę wdzięczny.
Marta
Jadach
kierownik biura
handlowego, Muflon
s.j.
Witam!Pragnę zaproponować usługi z zakresu szeroko pojętego telemarketingu, telesprzedaży, badań marketingowych, weryfikacji baz danych.
Jeśli będą Państwo zainteresowani, chętnie udzielę dodatkowych informacji i przygotuję propozycje dostosowane do Państwa potrzeb.
Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że wyceny realizowanych przez nas projektów są bardzo atrakcyjne i konkurencyjne w stosunku do pozostałych call center.
W razie pytań jestem do dyspozycji
Marta Jadach
kierownik biura handlowego
marta@muflon.com
510 291 353
Magdalena
Świerzewska
kapitan własnego
statku :)
.Magdalena Świerzewska edytował(a) ten post dnia 18.01.11 o godzinie 17:50
Marcin
Kocuł
Dyrektor Handlowy ,
Dyrektor Regionalny
Witaj Marcin. Przeczytałem opis firmy z jaką nawiązałeś współpracę ?Mam pytanie - czy jesteś z niej zadowolony ?
Proszę podaj mi namiary na tą firmę na priva.
Dzięki
Jarosław Szczepanik Właściciel, SIRSI
Zlecę obdzwonienie około 1000 firm (sektor MSP) - dostarczę własną bazę danych.Zlecenie polega na zebraniu informacji czy planowana jest jakakolwiek inwestycja informatyczna w firmie o wartości co najmniej 200 tys. zł i czy firma nie planuje pozyskać środków unijnych na tą inwestycje.
Warunkiem jest fix-pricowa cena, dość szybka realizacja i płatność 50/50 (50% za wykonanie zlecenia i 50% za osiągnięcie odpowiedniego efektu sprzedażowego - co najmniej 10 umówionych spotkań).
Takie zlecenia mam do wykonania średnio 4 razy do roku, a jeśli rezultat będzie zadowalający bardzo chętnie będę zlecał kolejne prace.
Czekam na ofertę.
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Bogdański
Multipurpose
Chalangetaker -
always makes you
glad . . .
Ad. Całego wątku. Firmy TMK za success fee są doskonałym rozwiązaniem. Okresy testowe są dla obu stron wyłącznie in plus, ponieważ zarówno Klient jak i Firma realizująca projekt ma wtedy doskonałe rozeznanie rynku. Daje nam to następujące informacje:a. Czy rynek potrzebuje danego produktu
b. jak bardzo "przeorana" jest grupa docelowa :)
c. jakie mogą być efekty - wszystko zależy głównie od branży, jakości usług lub produktów oraz ceny :)
jeden z Was wspomniał, że 1 500 zł za okres testowy to ryzykowne - moim zdaniem cena bdb. Za te pieniądze nie dość, że dostaniesz rozeznanie w rynku, to jeżeli projekt ruszy to zaczniesz zarabiać na spotkaniach/sprzedaży, które Firma Ci dostarcza a wkład finansowy będzie naprawdę niewielki :) Najważniejsze to znaleźć rzetelną Firmę. Wtedy jak nie sprzedaż i spotkania to przynajmniej dostaniesz w tej cenie rzetelny feedback jakie są szanse i jakie przeciwności Twojego sektora rynku :) odradzam Firmy najtańsze, lepiej zapłacić ciut więcej i mieć pewność, że się dobrze wybrało.
Są Firmy, które nie proponują rozwiązań CPC, tylko ryczałty, tutaj ustalany jest najczęściej target. Rozwiązanie cholernie drogie i szczerze mówiąc przydaje się raczej korporacjom a nie sektorowi MSP.
najważniejsze to partnerskie relacje oraz szczerość i uczciwość obu stron. Wtedy zarówno Klient jak i Firma obsługująca będą bardzo zadowoleni z efektów.
Pozdrawiam i życzę sukcesów :)
Radosław
Kowalski
Właściciel Agencji
Novaline. Modeling.
Identyfikacja
wizu...
Marta Jadach:
Witam!
Pragnę zaproponować usługi z zakresu szeroko pojętego telemarketingu, telesprzedaży, badań marketingowych, weryfikacji baz danych.
Jeśli będą Państwo zainteresowani, chętnie udzielę dodatkowych informacji i przygotuję propozycje dostosowane do Państwa potrzeb.
Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że wyceny realizowanych przez nas projektów są bardzo atrakcyjne i konkurencyjne w stosunku do pozostałych call center.
W razie pytań jestem do dyspozycji
Marta Jadach
kierownik biura handlowego
marta@muflon.com
510 291 353
? muflon.com to pościel wełniana - firma się przebranżowiła? :)