Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Tobiasz Jaskuła Junior Product
Manager, Zott Polska

Temat: Europejska Stolica Kultury 2016 - hasła polskich miast

Witam!

W zmaganiach o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016 startuje 10 polskich miast: Białystok, Gdańsk, Katowice, Lublin, Łódź, Poznań, Szczecin, Toruń, Warszawa i Wrocław.
Poszukuję haseł, któe promują te miasta. Mam już połowę. Jeśli ktoś zna inne hasła, bardzo proszę o pomoc.

Gdańsk: Wolność kultury. Kultura wolności.
Katowice: Katowice – tu się tworzy.
Toruń: Tradycja rewolucji.
Warszawa: Warszawa. Każdemu po drodze.
Wrocław: Wrocław miastem spotkań.

Pozdrawiam!

Tobiasz
3.01.2010, 17:14

Anna Kurdel z przyjemnością!

poprawka - Warszawa nie ma hasła: główna idea, slogan raczej, to VARSOVIA CREATIVA.

no! ;)Anna Dąbrowa edytował(a) ten post dnia 04.01.10 o godzinie 11:38
4.01.2010, 10:03

.Anna Dąbrowa edytował(a) ten post dnia 04.01.10 o godzinie 11:37
4.01.2010, 11:37

.

jeennyy... ale sie porobiło nieładnie.. ;( przepraszam, ale to chyba efekt powrotu do pracy po dłuuugiej nieobecnosci ;)Anna Dąbrowa edytował(a) ten post dnia 04.01.10 o godzinie 11:39
4.01.2010, 11:37

Katarzyna M. Jestem
marketingowcem.
Dbam o relacje.

Łódź - Naturalne Środowisko Sztuki
(To hasło z ostatniej akcji billboardowej.)
4.01.2010, 12:12

"Lublin - miasto inspiracji"Paweł Janulewicz edytował(a) ten post dnia 17.01.10 o godzinie 15:44
17.01.2010, 15:44

Jan J. specjalista
wizerunku

jakoś nie mogę pojąć sensu w tym pędzie do hasła. Byle mieścina juz tworzy sobie logo / koniecznie / i hasło / im bardziej niezrozumiałe , tym lepiej /. Posłuzmy się podanymi tu przykładami
Kogo i czym inspirował Lublin? Do czego? Zada takie pytanie dociekliwy turysta i wez mu wytłumacz bez polewania.Albo Wrocław
z tymi spotkaniami. A któremu z większych miast można odmówić
tej cechy. Dlaczego przynależna Wrocławiowi? I co? Bedzie się
tym miasto chciało wyrózniać? Bedzie tworzyć sobie specjalną tożsamość? Katowice i tworzenie jakoś mi się nie kojarza.
Tam sie produkuje, wydobywa ale nie tworzy. Toruń z tą tradycją rewolucji to już bzdura.Przekażcie tym komunikatem wiedzę jakąkolwiek. Ze co? Ze i tradycja i rewolucja? Cóż ma ta senna miescina z rewolucja / o tradycji nie wspomnę / jako wyróżniku miasta?Naprodukowali sobie za ciężkie pieniądze bełkotliwych hasełek i pstrzą nimi różne wydawnictwa i malunku wielkoformatowe
Prawdziwa ,,kultura wolności,,
25.01.2010, 23:10

konto usunięte

Białystok nie startuje.
14.02.2010, 16:22

konto usunięte

Jan J.:
jakoś nie mogę pojąć sensu w tym pędzie do hasła. Albo Wrocław
tym miasto chciało wyrózniać?

Tak, Janie. Tym sie wyróżnia. Chodzi o podkreślenie faktu, ze jest to miasto otwarte, nie hermetyczne, przyjmuje gosci, nie pyta o pochodzenie, tak jak np. Kraków, nie jest też tak anonimowe jak Warszawa (przybysze do Warszawy w tygodniu pracują , w weekendy jadą do miast rodzinnych. Przybysze do Wrocławia weekendy spędzają we Wrocławiu, sciągając tutaj rodziny). Hasło jest niemal doskonałe.
14.02.2010, 16:25

Jan J. specjalista
wizerunku

a znasz miasta zamknięte ? Hermetyczne? Pytające przyjezdnego o pochodzenie? Znasz miasta anonimowe? Skąd ta wiedza że w weekendy
Warszawa pustoszeje, bo wszystko wyjezdża? Hasło by było prawdziwe
musi rzeczywistosć prezentować a nie zaklinać. Już jeden z prezydentów zaparł się żeby miasto było najcieplesze? I co? Tłumy zjechały się by się pogrzać?
14.02.2010, 19:17

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyński projektant, eagler i
orloger

Jarosław Karpiński:
Jan J.:
jakoś nie mogę pojąć sensu w tym pędzie do hasła. Albo Wrocław
tym miasto chciało wyrózniać?

Tak, Janie. Tym sie wyróżnia. Chodzi o podkreślenie faktu, ze jest to miasto otwarte, nie hermetyczne, przyjmuje gosci, nie pyta o pochodzenie, tak jak np. Kraków, nie jest też tak anonimowe jak Warszawa (przybysze do Warszawy w tygodniu pracują , w weekendy jadą do miast rodzinnych. Przybysze do Wrocławia weekendy spędzają we Wrocławiu, sciągając tutaj rodziny). Hasło jest niemal doskonałe.
Wrocław się wyróżnia spotkaniami?? skąd to wziąłeś tych weekendowych przybyszów co to ino do Wrocka ciągną? Warszawa anonimowa? rozbawiłeś mnie do łez
.
14.02.2010, 23:25

konto usunięte

widzisz, Wrocław ma dzielnice Spotkań, w kwadracie o boku kilkuset metrów masz cztery kościoły czterech różnych wyznań. Poza tym, miasto w całości składa się z elementów napływowych, dlatego własnie forsuje to właśnie hasło. Zaprasza do Wrocławia kogo się da i kiedy się da. Firmy z innych rejonów robią tu biznes, czego nie da się powiedzieć o Poznaniu czy Krakowie. I tak dalej. Hasło, moim zdaniem, jest celne i dobre. Brzmi ono dokładnie" Wrocław Miasto Spotkań".
15.02.2010, 11:28

orloger

Jarosław Karpiński:
widzisz, Wrocław ma dzielnice Spotkań, w kwadracie o boku kilkuset metrów masz cztery kościoły czterech różnych wyznań. Poza tym, miasto w całości składa się z elementów napływowych, dlatego własnie forsuje to właśnie hasło. Zaprasza do Wrocławia kogo się da i kiedy się da. Firmy z innych rejonów robią tu biznes, czego nie da się powiedzieć o Poznaniu czy Krakowie. I tak dalej. Hasło, moim zdaniem, jest celne i dobre. Brzmi ono dokładnie" Wrocław Miasto Spotkań".
Co ty powiesz, umieszczenie 4 kosciołów to już taki wyjątek? Firmy z innych regionów robią interesy wyłącznie we Wrocku, a gdzie indziej nie? dobre. Rozumiem lokalny patriotyzm, ale z klapkami na oczach?

To że miasto składa się z elementów napływowych nie ma nic wspólnego ze spotkaniami, no chyba że pod przymusem. Natomiast ta napływowość dała efekt ogromnej tolerancji.
15.02.2010, 14:56

konto usunięte

ale po co Ty sie kłócisz? władze miasta wybrały takie strategie promocyjne i tak uzasadniają. Po co to krytykanctwo?
A dzelnica spotkań nie ma odpowiednika w Europie: kościół prawosławny, katolicki, protestancki i synagoga, wszystko w zasięgu kwadransa spaceru. Już ten sam fakt starczy za promocję.Jarosław Karpiński edytował(a) ten post dnia 15.02.10 o godzinie 16:30
15.02.2010, 16:30

Barbara Rutkowska Marketing / P&G

Zapewne wiele polskich miast to miejsca spotkań, tak całkowicie logicznie i swobodnie myśląc. Ale w marketingu chodzi też o to, żeby wybrać daną cechę i sobie "zawłaszczyć" po to, żeby być z nią kojarzonym. Po pewnym czasie może ona stać się wyróżnikiem danego miejsca.
Generalnie, chyba żadne inne polskie miasto nie korzystało dotąd z atrybutu bycia miejscem spotkań, wiec Wrocek go "wziął" :) Miasta nie znam, więc nie wiem, czy naprawde nie było niczego lepszego do utożsamiania się z tym i obtaczania marketingowego.
Może nie - w końcu chyba ktoś to zbadał.
Równie dobrze można by sie przyczepić do kampanii Krakowa jako miasta imprez, miasta, gdzie w nocy się nie śpi - przecież reszta Polski chyba sie nie nudzi, idąc grzecznie spać po dobranocce.
15.02.2010, 17:35

Jan J. specjalista
wizerunku

czytam i własnym oczom nie wiierzę ,, w marketingu chodzi tez o to. zeby wybrać daną cechę i sobie ,,zawłaszczyć,, po to zeby być z nią kojarzonym,, Mój Boże. Niech sobie Pani zawłaszczy cechę niejakiej Lopez po to by byc z nia kojarzona / po pewnym czasie, ma się rozumieć /. Można sobie największą bzdurę wmawiać ale to nie znaczy że stanie się ona / ta bzdura/ elementem to zsamości a co za tym idzie tworzywem budowy wizerunku / tu jako celu marketingowego miasta /. Jak można wciskać określenia ,, miejsce spotkań,, skoro nikt się masowo tu nie spotyka!Jak w sferze czysto realnej być wiarygodnym głosicielem ,,miejsca spotkań,, A jak w sferze pozarealnej? Z czego to zbudować? Jaka treścią wypełnić?
A może jest jakaś wizja turystyczna Wrocławia wg której będziemy się tam spotykać? Słyszał ktoś o takiej? Hasło powinno budzić zainteresowanie, zaciekawienie, pozytywne odczucia także dla mieszkańców Wrocławia. Jest nim miejsce spotkań? Co może oryginalnego komunikować takie hasło? Jakąż to cechę odmienna od np Opola tym hasłem prezentuje Wrocław? Jest ta cecha wyłącznością tego miasta czy łatwo ją stracić jak np Gdańsk wymysli jakies spotkania?
15.02.2010, 18:54

Barbara Rutkowska Marketing / P&G

No cóż :) chyba wszyscy jesteśmy świadomi, że miasto jest specyficznym produktem, trudno modyfikowalnym i to w długim okresie czasu.
Ale jak w przypadku każdej marki, do promocji poszukuje się takich wartości, które miasto już posiada i które nie zostały jeszcze zagospodarowane przez inne miasto (no trudno żeby sie teraz Wrocław porywał bezpośrednio na kulture i zabytki, skoro ten obszar jest już obstawiony przez innych silnych graczy).
Oczywiście, taka cecha zdecydowanie powinna być wyróżnikiem, czymś unikatowym i niepodważalnym, a "miejsce spotkań" trudno o to podejrzewać.
Ale może ktoś odpowiedzialny za tą strategię znalazł przesłanki, że Wrocławowi szczególnie sie ten slogan należy. Tego bym się chętnie dowiedziała bo jak inni sie zastanawiam o co chodzi. Może Wrocław chce uchodzić za szczególne miejsce spotkań i coś sie planuje w tym względzie?

Chaciałam również zauważyć, że gdybam jak Wy wszyscy, natomiast swojej oceny co do tej strategii jeszcze nie wyraziłam :) Staram się unikać linczu bez zgłębienia tematu. Mam natomiast nadzieję, że Wrocław ma coś wiecej do zaoferowania.

PS. Jeśli sobie zawłaszczę cechę JLo, to będę jej podróbą, bo to jej cecha. Samo określenie "cecha Lopez" oznacza, że jest już ona zarezerwowana i w kreowaniu mojego wizerunku - nie przydatna :)
15.02.2010, 20:11

orloger

Jarosław Karpiński:
ale po co Ty sie kłócisz? władze miasta wybrały takie strategie promocyjne i tak uzasadniają. Po co to krytykanctwo?
Po pierwsze się nie kłócę. Po drugie myślę samodzielnie a nie pod dyktando i wyciągam wnioski. To że miasto coś wybrało ani święte ani od razu szczyt szczytów. Po trzecie wypadałoby wiedzieć co jest krytykanctwem a co nie, przed obrażaniem innych.
Poza bulgotaniem o krytykanctwie nie dostałem na razie odpowiedzi na żadne z pytań i raczej nie dostanę.
Patriotyzm lokalny to nie ślepe poklaskiwanie każdej lokalnej bzdurze za ciężkie pieniądze.
A co do tych 4 kościołów to rozejrzyj się po Polsce trochę szerzej niż granice Wrocławia.

PS tak dla jasności Wrocław znam z autopsji, żyłem, uczylem się etc :]

Do Barbary - a dlaczego to ma nie móc porywać się na kulturę i zabytki? To że coś "obstawione" to należy iść na łatwiznę?
I jeszcze jedno pytanie - wiesz co to takiego "lincz"? może sprawdź.
15.02.2010, 21:05

orloger

Jarosław Karpiński:
Białystok nie startuje.
owszem startuje.
15.02.2010, 21:06

Jan J. specjalista
wizerunku

Barbara Rutkowska:
No cóż :) chyba wszyscy jesteśmy świadomi, że miasto jest specyficznym produktem, trudno modyfikowalnym i to w długim okresie czasu.
Miasto jest produktem a istotą każdego produktu są korzyści. Z marketingowego punktu widzenia właśnie te korzyści sa naistotniejsze. Korzyść ta musi być rzeczywista a nie wyobrażona w przypadku tak specyficznego produktu.W przypadku miasta korzyścia taką bezie użyteczność / dla inwestora, dla turysty, dla mieszkanca/Nie widzę możliwości budowy korzyści oferowanych przez Wrocław / jego użytecznosci / wyrażanych dyskutowanym hasłem. Będą to po prostu nieprawdziwe korzyści, zerowa użyteczność.Coż to znaczy miasto spotkań? Bez tego miasta czy obok niego spotkania nie b eda taż atrakcyjne, ważne, istotne? To badania marketingowe ujawniły czy ktoś po prostu wpadł na pomysł wartości spotkaniowej i broni tego jak niepodległosci?
15.02.2010, 23:11

Wyślij zaproszenie do