Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Temat: Śląskie drogi
Różne tematy mamy na grupie, mniej lub bardziej motoryzacyjne czy drogowe, jednak brakuje mi takiego gdzie będzie można podyskutować o innych drogach niż A4.To, że mamy jedne z lepszych-jeśli nie najlepsze- drogi w tym kraju nad Wisłą jest oczywistą oczywistością :).
W krótkim czasie zakończono w całości bądź częściowo dwie duże inwestycje drogowe: węzeł Murckowska i część węzła Sośnica.
Gdzieś w którymś artykule kierowcy narzekali, na rzekomo złe oznakowanie węzła Murckowska.Specjalnie dzisiaj się przejechałam i muszę swtierdzić, że narzekacze chyba nie widzieli złego oznakowania, wg mnie jest OK, trudno się pogubić.Grunt to patrzeć na znaki i stosować się do....ograniczeń prędkości bo łuki mogą być zgubne.
Rozbawiają mnie do łez kierofcy, którzy przed łukami cisną ile się da a potem uskuteczniają ostre hamowanie-można te łuki przejechać bez dotykania hamulca z prędkością nawet lekko powyżej ograniczeń.Dodatkowo na łukach są migające strzałki, nawierzchnia dość dobrze wyprofilowana, choć studzienki mogły by być bardziej na środku.Życzyłabym sobie i innym żeby inne inwestycje drogowe w tym kraju były wykonywane w takim tempie i z taką jakością jak te u nas.

Oprócz węzła Murckowska to w ubiegłym tygodniu ostał otwarty 15 kilometrowy odcinek A1 z Bełku do gliwickiej Sośnicy:
"Bez fanfar i zadęcia został w środę otwarty pierwszy w woj. śląskim odcinek autostrady A1 z Bełku do Sośnicy. Kierowcy mogą też korzystać z węzła Sośnica, choć nie jest jeszcze do końca gotowy.
Termin otwarcia 15 km autostrady A1 ważył się do ostatniej chwili. Jeszcze we wtorek trwały ostatnie odbiory techniczne i wcale nie było pewne, czy drogowcy wyrobią się przed świętami. W końcu zapadła jednak decyzja i około godz. 16.30 w środę trasa została otwarta. Nie było jednak przecinania okolicznościowej wstęgi, drogowcy tylko rozmontowali betonowe zapory, usunęli zakazy wjazdu.
(...)
Autostrada z Bełku do Sośnicy ma po trzy pasy ruchy w każdym kierunku i trzy węzły: w Knurowie, Dębieńsku oraz Bełku (nazwy tymczasowe). Punkt poboru opłat znajduje się w Gliwicach. Nowy odcinek będzie na razie bezpłatny, bo przetarg na pobieranie opłat zostanie rozpisany dopiero, kiedy będą gotowe wszystkie odcinki A1 w regionie. Wtedy też ustalone zostaną stawki za przejazd. Nie stanie się to na pewno wcześniej niż w 2012 roku.
Miejsca obsługi podróżnych z parkingiem i toaletami są w Knurowie.
W ramach kontraktu wybudowano 14 wiaduktów, 12 mostów oraz podziemne przejście dla pieszych. Na szczególną uwagę zasługuje też 800-metrowa estakada w Knurowie, przerzucona nad stawem Moczury, linią kolejową oraz ulicą Dworcową.
(...)Węzeł dalej jest w budowie (ma potrwać do maja), kierowcy mogą już natomiast bez problemów wjechać z autostrady A4 na A1 w kierunku Rybnika i odwrotnie. Jazda A1 z Rybnika w kierunku Wrocławia wciąż może być kłopotliwa i przy sporym ruchu trzeba liczyć się z korkami."

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,7393580,Dro...
A pod tym linkiem animacja:
http://motoryzacja.interia.pl/raport/autostrady/budowa...
Maciej P. zgrany.wordpress.com
Chciałbym zobaczyć ten węzeł w Sośnicy, z opisu to istny kosmos :)A co do Murckowskiej, to zgubiłem się tam raz, zamiast na Paderewę pojechałem na Sosnowiec ;) A co do łuków bez gazu - zgodzę się, aczkolwiek ja wolę pod koniec "przycisnąc". Do niedawna jeździłem na łukach bez gazu aż mnie raz brzydko obróciło i teraz nie ryzykuję.
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Maciej P.:
Chciałbym zobaczyć ten węzeł w Sośnicy, z opisu to istny kosmos :)
Nie pzoostaje nic innego jak się przejechać, może się zbiorę i zrobię to w następny weekend:).
A co do Murckowskiej, to zgubiłem się tam raz, zamiast na Paderewę pojechałem na Sosnowiec ;) A co do łuków bez gazu - zgodzę się, aczkolwiek ja wolę pod koniec "przycisnąc". Do niedawna jeździłem na łukach bez gazu aż mnie raz brzydko obróciło i teraz nie ryzykuję.
Obróciło Cię na suchym? Chociaż większe szanse na obrócenie mają ci jadący z wciśniętym hamulcem:).
Paweł N. ;)
ja raz miałem poślizg na suchym (teoretycznie) na łuku na Sosnowiec ale nie wiem czy to była plama oleju czy nie, ale w pewnym momencie kierownica wyrwała mi się z rak i zaczęła dynamicznie raz w lewo raz w prawo wraz z kołamiudało mi się wyhamować z 80 i miałem szczęście że pierwszy skręt był w stronę wewnętrzną łuku oraz że inni kierowcy przytomnie zauważyli to.
Anna S. http://zeglujemy.eu
Pierwsze wrażenia z jazdy nowym węzłem Sośnica.2 raz już po ciągłej skręcałam na Gliwice ;-) (jakoś mi się za wcześnie tablica pojawia)
Zawrotka na A1 jest 'zabawna'. Na tymczasowym połączeniu dróg już są dziury.
Korek na moście jak był tak był. W sumie może powinni darować sobie światła na skrzyżowaniu z Pocztową?
Dzisiaj widząc korek na moście pojechałam przez Okrężną.
Co do wyjazdu z Gliwic- jest dobrze oznakowany, bez problemu przejechałam. Na a4 wyskakuje się tuż przed samym pylonem, który nomen omen podobno jest schrzaniony. Jedzie się i jedzie, żeby skręcić. Ogólne wrażenie : pozytywne
Było lekko mokro - woda ze śniegiem padała a sam zakręt nie jest za dobrze wyprofilowany :(
Anna S. http://zeglujemy.eu
Do trzech razy sztuka ;-)Nie ma przerywanej linii jak się zjeżdża na Gliwice od KTW, po prostu za ciągłą pojawiają się pasy do skrętu w prawo.
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
"Wydawało się, że na drodze ekspresowej Sosnowiec - Katowice remonty już się skończyły. Tak by było, gdyby wspomniane remonty zostały dobrze przeprowadzone. A co do tego są poważne wątpliwości. Kilka dni temu przy modernizowanym pół roku temu wiadukcie, na jezdni pojawił się uskok. I może się okazać, że dobrym słowem drogowcy go nie przeskoczą."Rozwalił mnie tekst, że "niewykluczone iż trzeba będzie postawić ograniczenie prędkości" -a to Polska właśnie.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,7480119,No_...
Grzegorz
P.
urzędnik Służby
Cywilnej, radca
prawny
Jolanta I.:
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,7480119,No_...
Chyba przy prognozowanym -15 technologie jeszcze nie pozwalają lać betonu. Tak, że na razie trudno o szybki remont.
O rany, ale porażka :(A propo ograniczeń prędkości, jechałem ostatnio pomiędzy Ochojcem a Giszowcem, ulicą 73 Pułku Piechoty i zszokowało mnie w pewnym momencie ograniczenie do 30 km/h :/
Weronika
Marczyk
Quality Assurance
Senior Associate
Maciej P.:
O rany, ale porażka :(
A propo ograniczeń prędkości, jechałem ostatnio pomiędzy Ochojcem a Giszowcem, ulicą 73 Pułku Piechoty i zszokowało mnie w pewnym momencie ograniczenie do 30 km/h :/
policja tam często czyha na takich właśnie zszokowanych kierowców;)
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Weronika Marczyk:
Maciej P.:
O rany, ale porażka :(
A propo ograniczeń prędkości, jechałem ostatnio pomiędzy Ochojcem a Giszowcem, ulicą 73 Pułku Piechoty i zszokowało mnie w pewnym momencie ograniczenie do 30 km/h :/
policja tam często czyha na takich właśnie zszokowanych kierowców;)
Pytanie na ile to ograniczenie jest tam zasadne?
Czy może jak to często bywa roboty zakończone a znak pozostał?
W takim przypadku zawsze można odmówić przyjęcia ewentualnego mandatu.
Paweł N. ;)
1. tam sa ścieżki rowerowe w poprzek - może to przez to - bo to jest zaraz pprzy Ochojcu.2. jadąc od strony Giszowca tam jest zakręt za którym mogą być już korki
wydaje mi się że to jest zasadne.Paweł N. edytował(a) ten post dnia 21.01.10 o godzinie 23:37
Wojtek
P.
Przedstawiciel
Farmaceutyczny
A propos tego uskoku...no masakra jakas. Nadzialem sie dwa razy ostatnio. Piekna robota :)
Paweł N.:
1. tam sa ścieżki rowerowe w poprzek - może to przez to - bo to jest zaraz pprzy Ochojcu.
2. jadąc od strony Giszowca tam jest zakręt za którym mogą być już korki
wydaje mi się że to jest zasadne.Paweł N. edytował(a) ten post dnia 21.01.10 o godzinie 23:37
Rzeczywiście tam była jakaś ścieżka rowerowa w okolicy chyba. Zakręt jest o wiele dalej. Dzięki za info z policją, będę uważał (na rowerzystów również :)
A o tej odmowie przyjęcia mandatu w przypadku brak zasadności znaku też nie wiedziałem - oby się nie przydało, dzięki Jolu! :)
Wojtek P.:
A propos tego uskoku...no masakra jakas. Nadzialem sie dwa razy ostatnio. Piekna robota :)
Współczuje :(
Wojtek
P.
Przedstawiciel
Farmaceutyczny
Maciej P.:
Wojtek P.:
Współczuje :(
No bez przesady :P
Aleksandra Rzeźniczek szkolenia, coaching
Nic dodać nic ująć. Co robią nasi posłowie? Oni tam w ogóle są na Wiejskiej?http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/408242,chociaz-...
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Niestety ale z ilością dziur równamy do...Wrocławia.korzystając z urlopu jeżdżę trochę po Katowicach i jestem zbulwersowana tym, że kompletnie nic się w kwestii łatania dziur nie dzieje.
Czy MZUIM znowu śpi?
Edt.żeby nie było, że tylko marudzę pofatygowałam się i zadzwoniłam do MZUIMu rozmawiałam z panem kierownikiem Działu Robót drogowych.
Harmonogram prac jest, ale ze względu na pogodę, mają miesiąc opóźnienia, nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekać aż zaczną prace-tylko jak to wytłumaczę moim amortyzatorom, wahaczom i innym elementom zawieszenia?Jolanta I. edytował(a) ten post dnia 31.05.10 o godzinie 13:50
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.