Karol
Zielinski
dyrektor
zarządzający,
PayLane
Temat: JSF, EJB3, maven, JPA+hibernate, JBoss
Witam wszystkich,mam jedną małą techniczną prośbę i byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi w jakiś sposób pomóc.
Od kilku dni próbuję połączyć JSF, EJB3, maven'a, JPA+hibernate w jednym projekcie. A wszystko to odpalić na JBossie.
Czy robił ktoś z Was może coś w oparciu o te technologie (najlepiej w takiej konfiguracji)? Może macie jakiś nawet najprostszy z możliwych projekt z tymi technologiami? Może posiadacie jakiś tutorial, opis, artykuł związany z tymi technologiami, w tym połączeniu?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Michał Piotrowski Java Programmer
Karol Zielinski:
EJB3, JPA+hibernate w jednym projekcie
Ja jestem mlody w te klocki wiec spytam po prostu - czy to ma sens ? Na ile JPA nie jest w standardzie EJB3? I na ile tworcy Hibernate brali udzial w tworzeniu EJB3? Pytam powaznie.
Łukasz
Ważny
Tech Lead GG Network
S.A. / winning
doesn't really
m...
JBoss Seam?
Aleksander
Lech
Senior Software
Developer
Michał Piotrowski:
Karol Zielinski:
EJB3, JPA+hibernate w jednym projekcie
Ja jestem mlody w te klocki wiec spytam po prostu - czy to ma sens ? Na ile JPA nie jest w standardzie EJB3? I na ile tworcy Hibernate brali udzial w tworzeniu EJB3? Pytam powaznie.
JPA to bardziej standard JEE niż EJB3. A jeśli chodzi Ci o wkład Hibernate w tą technolegię (JPA) to był i jest on bardzo znaczący. Począwszy od wersji 1.0, do której wniósł m.in. adnotacje, aż do nadchodzącej (?) wersji 2.0 gdzie do standardu wejdzie słynne Hibernate Criteria API.
Co do pierwotnego pytania autora tego wątku to podpisuje się pod poprzednikiem: JBoss Seam :)Aleksander Lech edytował(a) ten post dnia 23.12.09 o godzinie 02:08
Karol
Zielinski
dyrektor
zarządzający,
PayLane
Chwilę po tym gdy zamieściłem pytanie na tym forum dowiedziałem się o JBoss Seam. Co prawda nie jest on defaultowo oparty o maven'a, na czym bardzo mi zależało. No ale da się coś i z tym fantem zrobić.JBoss Seam zdecydowanie zdaje egzamin. Póki co jestem bardzo zadowolony.
Bardzo dziękuję za pomoc!
Krzysztof Nazarkiewicz Software Developer
Aleksander Lech:
JPA to bardziej standard JEE niż EJB3. A jeśli chodzi Ci o wkład Hibernate w tą technolegię (JPA) to był i jest on
JPA wchodzi w skład EJB3 i jest to warstwa trwałośći, która zastąpiła Entity Beans (Container-Managed Persistence) z EJB2.
Ryszard
Ptach-Żurakowsk
i
Java Developer,
EJB3, jUnit
Jak najbardziej da się połączyć te technologie.Właśnie wdrażam projekt, który jest oparty na EJB3 (i JPA).
warstwa prezentacji to JSF 1.2.
Aplikacja działa na JBoss 5.1 i WebSphere 7 bez przeszkód. Sprawdzałem na różnych powiązanych bazach danych : Oracle, mySql, hsql.
Do tego testy integracyjne oparte na powiązaniu DBUnit i OpenEJB oraz hsql tak skonfigurowane, by wszystko odpalało się w pamięci.
Ryszard
Ptach-Żurakowsk
i
Java Developer,
EJB3, jUnit
Maven pełni funkcję rdzenia który złącza poszczególne modułów aplikacji.W moim przypadku wydzieliłem moduły:
- moduł logiki i trwałości: EJB3 + JPA
- moduł z prezentacją JSF1.2
- moduł scalający całą aplikację EAR
- i dodatkowe inne użyteczne moduły (w tym moduł narzędziowy do przeprowadzanie testów integracyjnych in memory na komponentach EJB3 - JPA)
Mateusz
Kurleto
Analizuję biznesowo
i zarządzam
projektami.
Wdrażasz syst...
Łukasz Ważny:JBoss Seam!:)
JBoss Seam?