Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: Ćwiczenia na niedokrwione kończyny

Czy istnieje jakiś szczególny zestaw form dla ludzi z niedokrwistością (łatwo marznącymi) dłoni i stóp?
16.12.2009, 15:08

Tomasz Nowakowski Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist

Oleg P.:
Czy istnieje jakiś szczególny zestaw form dla ludzi z niedokrwistością (łatwo marznącymi) dłoni i stóp?

Jest wiele możliwości. Jedną z najlepszych jest regularna praktyka formy Ojca. Poprawia ona krążenie krwi we wszystkich tkankach ciała.
Inna to Pa Tuan Chin o który niedawno pytałeś. Zwłaszcza skłon z Pa Tuan Chinu, w naszej interpretacji szósta forma.
Jeszcze inna to regularna praktyka form Tai Chi z koncentracją na realizacji zasady: „Ruch prowadzony jest z talii".
16.12.2009, 17:44

konto usunięte

Dziekuję;)
16.12.2009, 17:50

Mariusz Pietrzak Nauczyciel Tai Ki
Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Witaj, stopy i dłonie należą do peryferii ciała i problem z ich łatwym wychładzaniem jest związany raczej z krążeniem krwi, a nie z niedokrwistością.
Otwarcie stawów - pojęcie którego często używa się w Tai Chi oznacza wytworzenie w ich obrębie, i co za tym idzie w całym organizmie takiej swobody(przestrzeni) aby zachodzące tam procesy mogły przebiegać swobodnie i bez przeszkód. Dotyczy to również swobodnego przepływu krwi, tak by mogła odżywić i ogrzać każdą cześć ciała, również te najbardziej odległe.
Ponieważ z Twoich wypowiedzi wiem, że praktykujesz w naszej szkole to oczywiście polecam formę ojca, mi pomogła.
Drugą formą, którą mogę Ci polecić, a którą również powinieneś znać jest Pa Tuan Chin, szczególnie pomocne jest tu czwarte ćwiczenie, które pomaga odblokować barki i górny(szyjny) odcinek kręgosłupa.
Ćwiczenie to można wykonywać jako pojedynczą samodzielną formę, ale wykonywanie jej wraz z całym zestawem zdecydowanie zwiększa jej efektywność.
Dobrze by było gdybyś skonsultował pracę w tej formie ze swoim nauczycielem, na pewno Ci pomoże ukierunkować tą pracę. Warto też popracować z zawieszeniem głowy i uwolnieniem barków w pozycjach i krokach form, które ćwiczysz. Na koniec warto też dołożyć do tego pracę ze świadomym otwieraniem/uaktywnianiem dłoni.

Mam nadzieję, że to Ci pomoże.
Mi pomogło.

pozdrawiam
MariuszMariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 16.12.09 o godzinie 20:40
16.12.2009, 18:23

konto usunięte

Dziekują Wam moje dłonie i stopy:)
17.12.2009, 13:49

Michał Adam Widera waking up to what
you do

Nawiązując delikatnie do tematu :) pytam:
Czy jest jakieś ćwiczenie niwelujące drętwienie prawej nogi od stawu kolanowego w dół ?
Drętwienie się pojawia - wówczas jak siedzę w tzw. półlotosie na poduszce medytacyjnej dłużej niż 30min...:(
18.12.2009, 08:31

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Witaj.

Na pewno warto skorzystać z różnego rodzaju krążeń otwierających stawy nóg i poruszających całą ich strukturę. Trudno mi tu opisywać konkretne ćwiczenia ale ponieważ pisałeś, że ćwiczysz Tai Chi to na pewno korzystacie z tego rodzaju ćwiczeń.
Z tego co piszesz drętwienie pojawia się po dłuższym siedzeniu, na pewno warto zanim usiądziesz poruszyć i otworzyć nieco stawy nóg i to samo tyle że z większą uważnością i delikatnością zrobić po siedzeniu.
Warto też zastosowac pewną bardzo prostą i praktyczną technikę stosowaną w naszej tradycji, a właściwie nie technikę a metodę polegającą na dzieleniu praktyki medytacyjnej na kilka krótszych części, pomaga to w utrzymaniu koncentracji, a co za tym idzie we właściwej kontroli pozycji ciała tak by nie przeciążyc stawów.
Przy dłuższym siedzeniu jeśli nie mamy dostatecznej praktyki możemy stracic częściowo kontrolę nad pozycją i wówczas łatwo o przeciążenia, czy nawet uszkodzenia jeśli zignorujemy sygnały płynące z ciała.

Mariusz
20.12.2009, 23:27

Michał Adam Widera waking up to what
you do

Dzięki wielkie Mariuszu :)
21.12.2009, 10:21

Barbara Pieśkowska Myśl o tym, czego
chcesz, a nie o tym,
czego nie chcesz :-)

Mariusz Pietrzak:
Witaj, stopy i dłonie należą do peryferii ciała i problem z ich łatwym wychładzaniem jest związany raczej z krążeniem krwi, a nie z niedokrwistością.
Otwarcie stawów - pojęcie którego często używa się w Tai Chi oznacza wytworzenie w ich obrębie, i co za tym idzie w całym organizmie takiej swobody(przestrzeni) aby zachodzące tam procesy mogły przebiegać swobodnie i bez przeszkód. Dotyczy to również swobodnego przepływu krwi, tak by mogła odżywić i ogrzać każdą cześć ciała, również te najbardziej odległe.
Ponieważ z Twoich wypowiedzi wiem, że praktykujesz w naszej szkole to oczywiście polecam formę ojca, mi pomogła.
Drugą formą, którą mogę Ci polecić, a którą również powinieneś znać jest Pa Tuan Chin, szczególnie pomocne jest tu czwarte ćwiczenie, które pomaga odblokować barki i górny(szyjny) odcinek kręgosłupa.
Ćwiczenie to można wykonywać jako pojedynczą samodzielną formę, ale wykonywanie jej wraz z całym zestawem zdecydowanie zwiększa jej efektywność.
Dobrze by było gdybyś skonsultował pracę w tej formie ze swoim nauczycielem, na pewno Ci pomoże ukierunkować tą pracę. Warto też popracować z zawieszeniem głowy i uwolnieniem barków w pozycjach i krokach form, które ćwiczysz. Na koniec warto też dołożyć do tego pracę ze świadomym otwieraniem/uaktywnianiem dłoni.

Mam nadzieję, że to Ci pomoże.
Mi pomogło.

pozdrawiam
MariuszMariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 16.12.09 o godzinie 20:40
Może się przyda :-)
http://www.taichi-goldenhill.org/PA%20TUAN%20CHIN%20A.pdf
17.01.2010, 22:24

chcesz, a nie o tym,

Czy przy tych ćwiczeniach mogą wychodzić emocje?Barbara Pieśkowska edytował(a) ten post dnia 18.01.10 o godzinie 16:36
18.01.2010, 12:38

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Barbara Pieśkowska:
Czy przy tych ćwiczeniach mogą wychodzić emocje?Barbara Pieśkowska edytował(a) ten post dnia 18.01.10 o godzinie 16:36

Tak. Pa Tuan Chin jest kompletną metodą Qi Gong (Chi Kung), która pracuje nad tworzeniem równowagi Yin Yang w całym systemie energetycznym człowieka. Przywraca naturalną równowagę w tzw. ośmiu meridianach specjalnych (cudownych) i dwunastu meridianach makrokosmicznego obiegu.
Te ostatnie są związane z funkcjami energetycznymi poszczególnych organów według klasyfikacji pięciu przemian ( pięciu elementów, pięciu żywiołów, są to różne nazwy związane z jedną z podstawowych teorii w medycynie chińskiej).
PIęć przemian obejmuje wszystkie przejawy energii życiowej człowieka (Chi lub Qi), również emocje.
W czasie praktyki Oi Gong zwłaszcza intensywnej, następuje głębokie rozluźnienie i „rozpuszczenie" bloków ograniczających krążenie energii Chi w meridianach.
W czasie takiego procesu czasami uwalniają się związane z tymi blokami głęboko wytłumione emocje. Proces ten jest generalnie pozytywny. Jest to proces wewnętrznego samooczyszczania.
Powinien jednak przebiegać stopniowo i naturalnie, bez gwałtownych burz.
Taki stopniowy i naturalny przebieg zapewnia systematyczna, najlepiej codzienna praktyka, połączona z naturalnym, spokojnym, płynnym ruchem zarówno zewnętrznym (ruch ciała), jak i wewnętrznym (płynny, naturalny i spokojny oddech).
W sytuacji kiedy uwolnione emocje przybierają na sile i wywołują niepokój należy koncentrować się na punktach Youngchuan, położonych na stopach. W spojeniu łuków poduszek pod palcami stóp. Jest to punkt akupunkturowy, pierwszy punkt meridianu nerek (N 1). Łatwo go znaleźć na ilustracjach opisujacych system meridianów w dobrych książkach o akupunturze, Tai Chi Chuan lub Qi Gong (Chi Kung).

Pozdrawiam serdecznie

Tomasz Nowakowski
19.01.2010, 15:57

chcesz, a nie o tym,

Dziękuję Tomku :-)Barbara Pieśkowska edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 10:30
19.01.2010, 16:47

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Barbara Pieśkowska:
Dziękuję Tomku :-)Barbara Pieśkowska edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 10:30

Cieszę się Basiu, że praktykujesz Pa Tuan Chin. To bardzo watościowa metoda. Chętnie też odpowiem na Twoje pytania i ewentualne wątpliwości w przyszłości.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci sukcesów,

Tomasz Nowakowski
20.01.2010, 14:01

chcesz, a nie o tym,

Wrazie pytań skorzystam z Twojej wiedzy :-)
Wczoraj wieczorem były 2 ćwiczenia a później relaks z mudrami a później jeszcze na odległość od koleżanki miała dikszę :-)

Dzisiaj rano już były 3 ćwiczenia i przyznam że po nich poczułam się lepiej (więcej energii).

Wcześniej zadałm tutaj pytanie ale wczoraj doczytałam sobie odpowiedź w e-booku.
Tomasz Nowakowski:
Barbara Pieśkowska:

Cieszę się Basiu, że praktykujesz Pa Tuan Chin. To bardzo watościowa metoda. Chętnie też odpowiem na Twoje pytania i ewentualne wątpliwości w przyszłości.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci sukcesów,

Tomasz Nowakowski
20.01.2010, 19:08

chcesz, a nie o tym,

To mam pytanie
Dwa źródła z internetu i w jednym poniższy teks dotyczy trzeciego ćwiczenia a w drugim dotyczy 4 ćwiczenia.

"Podobnie jak poprzednie, to ćwiczenie także rozluźnia stawy barkowe, poprawiając przepływ energii do ramion. Pomaga w lepszym ukrwieniu rak w przypadku, gdy są zawsze chłodne. Zwiększa ruchliwość szyjnego odcinka kręgosłupa oraz rozluźnia napięcia karku. Pozwala usunąć blokadę tej części kręgosłupa, poprawiając ukrwienie mózgu. Przeciwdziała problemom psychicznym, jakimi są nieśmiałość i depresja. Jest pierwszym z serii ćwiczeń (4,5,6), które oddziałują na rdzeń kręgowy i wpływają na wegetatywne funkcje organizmu."
20.01.2010, 22:24

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Barbara Pieśkowska:
To mam pytanie
Dwa źródła z internetu i w jednym poniższy teks dotyczy trzeciego ćwiczenia a w drugim dotyczy 4 ćwiczenia.

"Podobnie jak poprzednie, to ćwiczenie także rozluźnia stawy barkowe, poprawiając przepływ energii do ramion. Pomaga w lepszym ukrwieniu rak w przypadku, gdy są zawsze chłodne. Zwiększa ruchliwość szyjnego odcinka kręgosłupa oraz rozluźnia napięcia karku. Pozwala usunąć blokadę tej części kręgosłupa, poprawiając ukrwienie mózgu. Przeciwdziała problemom psychicznym, jakimi są nieśmiałość i depresja. Jest pierwszym z serii ćwiczeń (4,5,6), które oddziałują na rdzeń kręgowy i wpływają na wegetatywne funkcje organizmu."

Witam,
opis który cytujesz dotyczy 4 ćwiczenia Pa Tuan Chin.
Tekst w opisie ćwiczenia jest pewnie przesunięty względem nagłówka strony.
Dziękuje za pytanie, postaramy się poprawić tekst.

Mariusz Pietrzak

PS. Wspominasz o dwóch źródłach z internetu, mogła byś podać link do tego drugiego?Mariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 22:46
20.01.2010, 22:42

chcesz, a nie o tym,

Mariusz Pietrzak:
Barbara Pieśkowska:
To mam pytanie

Witam,
opis który cytujesz dotyczy 4 ćwiczenia Pa Tuan Chin.
Tekst w opisie ćwiczenia jest pewnie przesunięty względem nagłówka strony.
Dziękuje za pytanie, postaramy się poprawić tekst.

Mariusz Pietrzak

PS. Wspominasz o dwóch źródłach z internetu, mogła byś podać link do tego drugiego?Mariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 22:46
Internetowy magazyn "Świat Nei Jia"

Tak tekst jest nad ćwiczeniem 4 dlatego moje pytanie.

Przyznam że dla swpjego użytku zamieniam sobie plik pdf na zwykły worda z powodu że rozciągnięcie ilustracji w tym pliku powoduje że trudno mi się zapamiętuje ćwiczenie z monitora komputerowego.
W tym internetowym magazynie jest ich 4 w rzędzi i troche mi łatwiej.
20.01.2010, 22:52

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Witaj Basiu,

Widzę, że z dnia na dzień robisz postępy. Bardzo fajnie, jak dojdziesz do 8 formy, to po kilku dniach ćwiczenia całości, niektóre formy będą Ci się bardziej podobać. U każdego przebiega to trochę inaczej.
Dlatego też, jestem ciekaw które będą Twoje ulubione. Napisz mi wtedy o tym proszę.

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę kolejnych sukcesów,

Tomasz N.
21.01.2010, 13:58

konto usunięte

Zawziąłem się na ćwiczenia kostek, kolan, bioder z pierwszej części Formy Ojca oraz te, które pracują ze stawem barkowym. Chyba się uzalezniłem od uczucia, które mi wywołały:)
21.01.2010, 17:32

(Tai Ki Kung),
Visual artist

Oleg P.:
Zawziąłem się na ćwiczenia kostek, kolan, bioder z pierwszej części Formy Ojca oraz te, które pracują ze stawem barkowym. Chyba się uzalezniłem od uczucia, które mi wywołały:)

Witaj Olku,

Zrobiłeś bardzo dobry wybór z tym początkiem formy „Ojca". Właśnie w tych grupach stawów które wybrałeś odkłada się sporo napięć. I dobrze jest pracować przynajmniej z początkiem formy „Ojca" żeby je rozluźnić.

Pozdrawiam serdecznie,

Tomasz N.
21.01.2010, 21:27

Wyślij zaproszenie do