Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Małgorzata Maciejewska Właściciel, PIK
TORS S. A.

Temat: Co zrobić, gdy na Twoich oczach wywalają śmieci?

Co zrobić, gdy na Twoich oczach wywalają śmieci?

Dzwonić po policję? Straż miejską?

a może i tak zdążą uciec, a podobno trzeba na gorącym uczynku złapać.

Jak to wygląda z punktu widzenia prawa?
7.12.2009, 14:56

Krzysztof Ostrowski Kierownik Oddziału,
Netro42 Sp. z o.o.
Oddział w Polsce

Jeśli dobrze pamiętam, ktoś kiedyś probowł dowiedzieć się, jak wygląda sprawa z np. nieprawidłowym parkowaniem. Czy dostarczenie na Policję zdjęcia z komórki jest wystarczającym "dowodem" do wszczęcia postępowania. Jeśli pamięć mnie nie myli, to po kilku dniach "dopytywań" udało się to potwierdzić.
By zgłosić sprawę na policję i wszcząć postępowanie wystarczy zdjęcie z komórki.
Teraz nasuwają się pytania odnośnie skuteczności naszej Policji w zwalczaniu procederu wysypywania śmieci, kiedy postępowanie wszczęte jest na podstawie zdjęcia z telefonu. Trzeba o radę dopytać. Jednak prywatnie uważam, że jeśli zarejestrujemy na zdjęciu osobę wyrzucającą śmieci z samochodu o widocznych numerach rejestracyjnych - wystawienie mandatu powinno być formalnością.
7.12.2009, 15:05

Piotr N. newborn copywriter

hmm a mi się wydaje, że czytałem ostatnio, że takie zdjęcie -z komórki- nie może być dowodem, na podstawie którego można rozpocząć postępowanie karne

ale mogę się mylić - później postaram się odszukać ten art
7.12.2009, 16:15

Łukasz Pasternak Junior Account
Manager, Smart
Education
International Sp....

Małgorzata Maciejewska:

Po prostu ruszyć dupę(za przeproszeniem), znaleźć najbliższy kontener tudzież kosz, wziąć śmieci/śmiecia do ręki i go wyrzucić tam gdzie jego miejsce.
Problem polega na tym, że ludziom najzwyczajniej w świecie się nie chce, czasem to "nie chcenie" kwitują obrzydzeniem itp.
Wyznaję zasadę, że jak chcesz zmieniać świat, to zacznij od siebie. Warto dać dobry przykład, pokazać "jak to się robi" być może ktoś nas zauważy i w podobnej sytuacji postąpi podobnie jak my.Łukasz Pasternak edytował(a) ten post dnia 07.12.09 o godzinie 22:24
7.12.2009, 22:15

Małgorzata Maciejewska Właściciel, PIK
TORS S. A.

Łukasz Pasternak:
Małgorzata Maciejewska:

Po prostu ruszyć dupę(za przeproszeniem), znaleźć najbliższy kontener tudzież kosz, wziąć śmieci/śmiecia do ręki i go wyrzucić tam gdzie jego miejsce.
Problem polega na tym, że ludziom najzwyczajniej w świecie się nie chce, czasem to "nie chcenie" kwitują obrzydzeniem itp.
Wyznaję zasadę, że jak chcesz zmieniać świat, to zacznij od siebie. Warto dać dobry przykład, pokazać "jak to się robi" być może ktoś nas zauważy i w podobnej sytuacji postąpi podobnie jak my.

Uwaga!!!

Łukasz chętny do sprzątania wysypisk :) kierować do niego adresy. Łukasz, tylko weź ze sobą koparę ;)

Łukaszu, jestem przekonana, że szybko by ludzie zobaczyli, że jest frajer, który po nich stale sprząta i tylko bym ich nagrodizła swoim "ruszaniem dupy" a to nie o to tylko chodzi by było przez chwilę czysto, ale także o to by ludzie zmienili nawyki.

Ciągle sprzątając zmienisz świat na chwilę, a za chwilę brudzący znowu to zrobią.Małgorzata Maciejewska edytował(a) ten post dnia 08.12.09 o godzinie 15:51
8.12.2009, 10:40

Małgorzata Maciejewska:

zgadzam się w 100%. trzeba zmieniać nawyki i mentalność. dwie płaszczyzny działania: u podstaw (dzieci - edukacja) oraz u samej góry (władza - nacisk).
8.12.2009, 13:21

Mateusz Tułecki buszujący w
sieci...

ot co. Do dzieci, szkół będziemy uderzać, jak również do władz lokalnychjak i centralnych...

trzeba zmienić postawy...
Maciej T.:
Małgorzata Maciejewska:

zgadzam się w 100%. trzeba zmieniać nawyki i mentalność. dwie płaszczyzny działania: u podstaw (dzieci - edukacja) oraz u samej góry (władza - nacisk).
8.12.2009, 14:30

Łukasz Pasternak Junior Account
Manager, Smart
Education
International Sp....

Pani Małgorzato,

proszę mnie źle nie zrozumieć:) odnośnie nawyków, uświadamiania społeczeństwa co do kwestii wywalania śmieci - jak to Pani ujęła - wydaje mi się, że warto takiej osobie zwrócić uwagę, ewentualnie podejść i wyrzucić śmieci do kubła. Z pewnością nie rozwiąże to całego problemu, ale z drugiej strony przynajmniej człowiek będzie miał poczucie, że w takiej sytuacji nie stał z założonymi rękoma. Jak Pani widzi to nie jest postawa na chwilę, po prostu mam świadomość, że środowisko mamy jedno i że to od nas samych zależy czy będziemy żyli w brudzie, syfie czy może chociaż minimalnym nakładem sił czyli zrozumieniem powagi problemu o nie zadbamy.

Odnośnie nielegalnych wysypisk - wydaje mi się, że wcześniej dobrze byłoby sprawę nagłośnić w lokalnych mediach, a później zastanowić się jakie następne kroki przedsięwziąć.
Nie jestem specjalistą z dziedziny prawa ale o ile dobrze się oriemtuję - wartałoby zanzajomić się z ustawą o odpadach komunalnych. Być może tam znajdą się poszukiwane artykuły :)

Pozdrawiam serdecznie
8.12.2009, 19:52

Paweł Kopeć Mój profesjonalny
brak opisu

Osobiście przetestowaliśmy kiedyś pewien sposób. Nie jest do końca legalny ale na pewno skuteczny ;) Po zauważeniu w/w działania zebraliśmy wszystkie śmieci z nielegalnego wysypiska i "odnieśliśmy" na ogródek tej osoby, które je wyrzuciła + bonusy (które tam się walały). "Ułożyliśmy" je na całym ogródku i zostawiliśmy karteczkę z informacja kiedy przyjeżdża odpowiednia maszyna do której można zapakować owe śmieci. Cala sytuacja miała miejsce kolo 24 a o 6 rano już był ogródek posprzątany ;)

No i co ważne więcej śmieci już tam nie wynoszono.
10.12.2009, 08:33

Piotr Andreasik www.andreasik.com

Panie Pawle, czy zamysł ten był zaczerpnięty z pewnego filmu fabularnego, emitowanego jeszcze do niedawna w TVP? Przyznam, że pomysł jest szalony, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu, a motywacja do jego realizacji z pewnością była jeszcze bardziej - nazwijmy to - odlotowa :) A teraz myśl na gorąco, może warto w realizacji niniejszego projektu wykorzystać znamiona marketingu partyzanckiego, tzw. guerilla marketing, na wzór podobnego przedsięwzięcia, oto link:
12.01.2010, 22:24

konto usunięte

Ten sposób faktycznie jest dobry ;) Aczkolwiek jak mówisz trochę nielegalny.
Do tego potrzeba trochę ludzi, energii i czasu :)
Podoba mi się.

Co do innych sposobów.
Pewnego dnia moja kuzynka wraz z mężem wybrali się na swój staw. Tam znaleźli zrobione wysypisko śmieci. Ponieważ nie byli w stanie nikogo przyłapać na gorącym uczynku, postanowili przegrzebać śmieci w poszukiwaniu jakiś śladów. Zadanie nie łatwe, tym bardziej, że było tam pełno zużytych pampersów. Znaleźli adres jegomościa, który został w całości zamieszczony przez jedną z firm wysyłkowych, do tego rachunki. Zebrali to wszystko i zgłosili odpowiednim władzom. Efekt - człowiek musiał zapłacić karę.
Chyba więcej już nie wyrzucał śmieci gdziekolwiek, aczkolwiek nie daję nic swojego. Ludzie oj często są głupio uparci i nie dają się edukować.
Pozdrawiam
2.02.2010, 09:55

Wyślij zaproszenie do