- 1
- 2
- Następna »
Marcin
Herman
Architektura Wnętrz
PREMIERE DESIGN,
Agencja Reklamowa
PE...
Temat: MARKETING ZAPACHOWY/nowa forma reklamy i tworzenia wizerunku
Witam,Gorąco polecam nową na rynku polskim metodę druku zapachowego. Wykorzystanie zapachu i zaangażowanie kolejnego zmysłu znacznie wzmacnia działania promocyjne.
A cóż nowego jest w tej metodzie?
Marcin
Herman
Architektura Wnętrz
PREMIERE DESIGN,
Agencja Reklamowa
PE...
Jest kompletnie nieznana i niedoceniana w Polsce. Więc namawiam.Temat: MARKETING ZAPACHOWY/nowa forma reklamy i tworzenia wizerunku
Zatem chodzi o druk zapachowy w sensie generalnym, a nie jakąś nową jego technikę? Hmm... w tym ujęciu twierdzenie, że jest on "kompletnie nieznany" uznałbym za... odważne :)
Krzysztof B. unavailable until
Znaczy się drukujesz choinki zapachowe czy jak?
Dominik Oślizło IS / PM
Hm, zapraszam do sklepów z odzieżą (chyba damską tylko - ja się tam nie ubieram) sieci Mango. Przynajmniej w Poznaniu delikatny zapach owocu mango powoduje, że prawie każdemu portfel od razu się otwiera...
Marcin
Herman
Architektura Wnętrz
PREMIERE DESIGN,
Agencja Reklamowa
PE...
Nie nie choinki, np. opakowania, papiery firmowe, katalogi i wiele innych. Mango - masz rację to działa.Temat: MARKETING ZAPACHOWY/nowa forma reklamy i tworzenia wizerunku
czy to nie jest lekkie "nadużycie semantyczne"? - marketing zapachowy... a jak będą lampeczki co mrugają to będzie marketing błyskający? marketing stroboskopowy?że coś pachnie to fajowo - ale żeby od razu marketing...
Joanna Jaworska ekant
O ile pamietam był na ten temat artykuł w brief-ie :) - nr 86/11 25.11-24.12.2006 (jej... az sie pofatygowałam i przeszukałam na półce żeby znaleźć, w którym numerze to było)Myślę, że zarówno dla sceptyków i osób juz zainteresowanych bedzie dobrym wprowadzeniem w temat.
Pozdrawiam
Michał
Strzelecki
radca prawny,
praworeklamy.blogspo
t.com
a macie w swojej ofercie feromony? :)Słyszeliście o przypadkach wykorzystania takiej techniki podprogowej?
Joanna Jaworska ekant
Słyszałam tylko o firmach, które się chwalą, że sprzedają perfumy z wiekszym natężeniem feromonów. Oczywiście 100% skuteczności :/Osobiscie, nie spotkałam się (chyba)z kimś kto uzywa i nie słyszałam czy to działa.
Aczkolwiek jestem w tym przypadku nastawiona sz gory ceptycznie :)
Bartłomiej M. SOLUTION Sp. z o.o.
Wykorzystywaliśmy zapach przy okazji promocji produktów pewnej firmy która produkuje przyprawy. Przy hostessie stał mały mechanizm wypuszczający zapach przypraz z częstotliowścia ok 2-3 min. Akcja miała miejsce ok poł roku temu w kilku sieciach handlowych w Polsce.
Paweł
Tkaczyk
Branding, marketing,
reklama i social
media. The Jedi way.
O ile pamiętam z jakiejś rozprawy naukowej, produkcja perfum z feromonami nie jest możliwa (bo nie są trwałe), więc firmy wciskające perfumy z feromonami wciskają kit ;)Co do marketingu zapachowego -- był nawet taki temat na forum, jesteśmy na bieżąco z nowościami ;)
Arkadiusz Sówka:Zatem chodzi o druk zapachowy w sensie generalnym, a nie jakąś nową jego technikę? Hmm... w tym ujęciu twierdzenie, że jest on "kompletnie nieznany" uznałbym za... odważne :)
powiedziałabym, że mocno odważne... o druku zapachowym słyszałam już naprawdę dawno... psy wąchające miski z Pedigree przyklejone do płytek chodnikowych przed sklepami zoologicznymi, a także billboardy pachnące kawą pokazywane były jako przykład niestandardowych kampanii outdoorowych na EuroReklamie conajmniej rok temu - i już wtedy nie była to nowość...
Iwona M. branża beauty:)
Nie wiem jak u Was, ale u mnie węch to bardzo ważne "narzędzie" decyzyjne,dlatego w torebce noszę zawsze testerek ładnych perfumek i w momencie zagrożenia smrodem psikam sobie np. na szaliczek i odrazu czuję się lepiej, bezpieczniej, bardziej komfortowo..tak tak bo czyż dane zapachy nie wywołują u nas różnych emocji, zamknijcie oczęta i pomyślcie sobie o czymś miłym...tak..czujecie ten zapach?. Markting zapachowy myślę, że dopiero się u nas rozwija, myślę, że może wywołać wiele kontrowersji, bo czyż nie jest to kolejna forma manipulacji?,a może nie jest?Prawda jest taka tam gdzie nam ładnie pachnie, przebywamy dużej, wzrasta nasza chęć do zakupów, rośnie zaufanie...
taak, a specjaliści, już dwoją się i troją jak uwieść klienta na nos! :-)
Iwona M. edytował(a) ten post dnia 28.01.07 o godzinie 11:20
tak jest np. w Galerii Kazimierz w Krakowie... Uwielbiam zapach, który się po niej rozchodzi... na mnie działa...
Iwona M. branża beauty:)
hmmm...Aniu powiem Ci, że w Galerii Kazimierz bywam dosyć często - jedyna Galeria, która mnie nie przytłacza i o ile można nazwać tak galerie jest w miarę przytulna:)..no i nie mogę skojarzyć z nią żadnego zapachu..może dlatego, że już z powodu częstego odwiedzania, już go nie rozpoznaję?:)...napewno wiem jedno nic mi tam nie śmierdzi :)Temat: MARKETING ZAPACHOWY/nowa forma reklamy i tworzenia wizerunku
Anka Dzierża:tak jest np. w Galerii Kazimierz w Krakowie... Uwielbiam zapach, który się po niej rozchodzi... na mnie działa...
Kiedyś była aromatyzowana cała galeria teraz jedynie wejścia ;-(
Generalnie tak się składa , że zajmuję sie zawodowo marketingiem zapachowym i mogę powiedzieć z doświadczeń moich klientów...TO DZIAŁA!!! Zresztą , kazdy z Was , kto jeździł trochę po świecie zdaje sobie sprawę, że działania marketingowo reklamowe oparte o doznania sensoryczne są najskuteczniejsze, przynoszą naprawdę daleko idące efekty w postaci wzrostów sprzedaży ale przede wszystkim budowania wizerunku i tożsamości firm.
co do druku zapachowego to żadna to nowość. Zależ też o czym mówimy ponieważ do tej pory znana była jedynie technologia mikrokapsułek (znana np. z katalogów AVON) czyli zapach po potarciu. Inne technologie się nei sprawdzają ponieważ nie ma tak trwałego zapachu, który wytrzymałby i pachniał na papierze intensywnie ponad miesiąc.
mam nadzieję , że nie zostanie to uznane za SPAM ale zapraszam
http://aroma-marketing.eu
http://air.aroma.pl
Marcin
Rzeczywiście zauważyłam, że ostatnio przy wejściu pachniało bardzo intensywnie, a później ten zapach gdzieś zaniknął... a jednak rzeczywiście to działa bo - gdyby mnie ktokolwiek zapytał o to, czy w Galerii pachnie powiedziałabym - Z CAŁĄ STANOWCZOŚCIĄ PRZEPIĘKNIE :pTemat: MARKETING ZAPACHOWY/nowa forma reklamy i tworzenia wizerunku
Anka Dzierża:Rzeczywiście zauważyłam, że ostatnio przy wejściu pachniało bardzo intensywnie, a później ten zapach gdzieś zaniknął... a jednak rzeczywiście to działa bo - gdyby mnie ktokolwiek zapytał o to, czy w Galerii pachnie powiedziałabym - Z CAŁĄ STANOWCZOŚCIĄ PRZEPIĘKNIE :p
nawet wiem czym ;-)