Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: zarobki architektów

czy zarobki architektow w polsce sa wymierne do wynagrodzen w innych sektorach?
ja pracuje jako architekt wnetrz we wrocławiu. zarobki moich kolegów ze studiow pracujacych dla roznej wielkosci firm wachaja sie od 1500[!!!skandal]-4000netto. jak jest u was?

pozdrawiam
7.09.2007, 09:49

konto usunięte

Nie wiem, czy znajdziesz tu architektów aktywnie się wypowiadających. ostatnio wszystkie tematy tu zdychają;-(

Dobrzy architekci są w stanie zakładać własne firmy, młodzi po studiach to zazwyczaj wyrobnicy w biurach projektowych.
1500zł zdarza się dla ludzi jeszcze studiujących chyba?

Nie ma jak być na własnym:-)
7.09.2007, 20:58

Adrian G. architekt

Cześć!
Ostatnio robiłem małe badania rynku we Wrocławiu w związku z pracą.Przedstawia sie to mniej więcej tak:
Świeży absolwent z rocznym doświadczeniem (praca podczas studiów)
2000 netto okres próbny,później 2500 netto.

Robotnik po 2 miesięcznym kursie spawania 4000 netto:) gdzie tu sens i logika.
8.09.2007, 17:12

konto usunięte

...dzieki za glosy w tej sprawie.

zenujące stawki w wielu biurach ~2500netto mobilizuja do zakladnia wlasnych firm "Nie ma jak być na własnym:-)"

moze wypowie sie na ten temat jeszcze ktos z wrocławia lub innego polskiego miasta?
10.09.2007, 11:03

2500 netto??
pozazdrościć!!
zaczynam ostatni rok studiów w łodzi, ale od półtora roku pracuje, bo wiem, że bez praktyki po studiach to ja będę mogła jedynie pomarzyć o satysfakcjonującej pracy, a mimo to mogę liczyć na ok 8 zł za godzinę. Po przeliczeniu 160 godzin razy 8 daje 1280 zł. I co Wy na to??
Przyznam szczerze, że dopiero niedawno zaczęło do mnie docierać jak ciężkie są realia w tym zawodzie.
Dobrze wiemy, że finanse to zawsze ciężki temat i nie każdy się do nich szczerze przyznaje, niemniej stawka średnio 8 zł (niedawno jeszcze 6 zł) do niczego nie zachęca. Mało tego ostatnio jednej z moich koleżanek zaproponowano 5 zł za godzinę pracy w biurze, naturalnie rzecz biorąc powinna mieć już doświadczenie przy sporządzaniu projektów techniczno-budowlanych. Nawet nie zapytano ją, jakie są jej oczekiwania co do wynagrodzenia, po prostu poinformowano ją o wymaganiach jakie stawia firma. Oczywiście podziękowała za propozycje.......Joanna Wędzonka edytował(a) ten post dnia 20.09.07 o godzinie 12:27
20.09.2007, 12:22

Maciej Franta Architekt,
frantagroup.pl
certyfikatyslask.pl

popeiram 2500 netto to calkiem niezle...Warszawa ma inne stawki ale to normalne. W Katowicach 2500 to dobra kasa.
pozdrawiam
20.09.2007, 22:35

konto usunięte

witam
dobrze wiecie jakie sa realia jak wielu architektow zaniza wyceny za wlasne uslugi...
wedlug ustawy powinno byc ok 6% od wartosci inwestycji a powiedzcie mi jaki inwestor u nas zaplaci tyle za projekt jesli czesto uwaza dokumentacje za malo istotna!!
czesto bardziej ceni majstra na budowie a nasze projekty na kartce za wirtualne...
a druga sprawa to pamietacie ile kiedys bylo domkow jednorodzinnych do zaprojektowania
a teraz co osiedla typowek jadno za drugim powstaje bez skladu i ladu...
22.09.2007, 16:10

konto usunięte

zgadzam sie ze najlepiej zalozyc wlasna firme... :)

a wracjając do tematu zarobków architektów etatowych: wydaje mi sie, ze wiele firm zatrudniajacych projektantow roznych branż[od wnetrz po instalacje] tkwi jeszcze w przekonaniu, ze mlodzi ludzie po studiach beda mieli ochote pracowac za te 2000-2500 netto... biorąc pod uwage, ze jest to 1/3 wartosci m2 mieszkania we wroclawiu lub 1/2 pensji murazrza - to zarobki na tym poziomie skutecznie zacheca mlodych projektantow do wyjazdu do bahrajmu, dubaju czy w innych nowych kierunkach.

zastanwaiam sie jakie moze byc rozwiazanie naprawy chorej sytuacji, co psuje rynek pracy projektantow?
26.09.2007, 12:46

Karolina K. architekt, urbanista

Maciej Franta:
popeiram 2500 netto to calkiem niezle...Warszawa ma inne stawki ale to normalne. W Katowicach 2500 to dobra kasa.
pozdrawiam

Dziękuję za tego posta, bo już bliska załamania byłam ;)
26.09.2007, 22:21

Jasne ze swietnie by bylo zarabiac tak jak na zachodzie. Tylko ciekaw jestem kto z kolegow architektow dostaje honoraria cennikowe ?
Czy platnosci sa w terminie ?
Tzw typowe projekty tak zniszczyly rynek domow jednorodzinnych ze projekty indywidualne za porzadne stawki to pewnie maly promil budowanych w Polsce domów.
Co do stawek zarobków - trzeba rozróżnic stawki architektów - czyli osób Z UPRAWNIENIAMI od projektantow tych uprawnien nie posiadajacych i w zwiazku z tym nie ponoszacych odpowiedzialnosci prawniej za swoje rysowanie.

Sam pracowalem w Belgii przez dluzszy czas i wiem jak roznia sie standardy pracy i płacy ale takze standardy honorariow i inwestorow sa zupelnie inne.
27.09.2007, 09:48

konto usunięte

Michał Grzymała-Kazłowski:
Jasne ze swietnie by bylo zarabiac tak jak na zachodzie. Tylko ciekaw jestem kto z kolegow architektow dostaje honoraria cennikowe ?
Czy platnosci sa w terminie ?
Tzw typowe projekty tak zniszczyly rynek domow jednorodzinnych ze projekty indywidualne za porzadne stawki to pewnie maly promil budowanych w Polsce domów.
Co do stawek zarobków - trzeba rozróżnic stawki architektów - czyli osób Z UPRAWNIENIAMI od projektantow tych uprawnien nie posiadajacych i w zwiazku z tym nie ponoszacych odpowiedzialnosci prawniej za swoje rysowanie.

Sam pracowalem w Belgii przez dluzszy czas i wiem jak roznia sie standardy pracy i płacy ale takze standardy honorariow i inwestorow sa zupelnie inne.

Cala Prawda!!!Rafał Berezowski edytował(a) ten post dnia 27.09.07 o godzinie 11:44
27.09.2007, 11:43

Krzysztof B. unavailable until

Rafał Berezowski:
wedlug ustawy powinno byc ok 6% od wartosci inwestycji a powiedzcie mi jaki inwestor u nas zaplaci tyle za projekt jesli czesto uwaza dokumentacje za malo istotna!!

Każdy normalny inwestor zapłaci nawet 10%.

W zasadzie to praca dla innego architekta jest jedynie przystankiem niezbędnym do uzyskania uprawnień. Więc potem te 2500 PLN zamienia się na samodzielne studio z zyskami zależnymi li tylko od umiejętności, pracowitości, renomy, etc.
27.09.2007, 23:41

Każdy normalny inwestor zapłaci nawet 10%.

no tak normalny ale w Polsce o normalność niezmiernie trudno
28.09.2007, 08:48

Piotr J W. architekt, grafik

Szanowni Koledzy i Kolezanki po "fachu"
kwestia wynagrodzen w naszej branzy nie ma umocowan prawnych-4%czy 6% to jedynie propozycje> problem tkwi w dumpingu cenowym stosowanym w naszym srodowisku i pseudo prestizu pracowni dzialajacym na rynku od wielu lat> przy obecnej koniunkturze na uslugi projektowe jest sie czym dzielic wszystko zalezy od.....
pozdrawiam
Piotr
16.10.2007, 19:12

Łukasz Franosik atelier LPF - biuro
projektowe

Ja pracuje w Krakowie. Swoją prakykę zawodową zaczołem już na trzecim roku, więc w obecnej chwili mam już ponad cztery lata praktyki, i kilka ciekwych obiektów zrealizowanych z zakresu architektury wnętrz, architektury przemysłowej i użyteczności publicznej, oczywiście wszystko to zrobione na etatcie w biurze. Dodatkowo zajmuję się prywatnie projektowaniem wnętrz, bo wtedy jestem w stanie dodatkowo coś zarobić. Nie mam problemu żeby te 2500 zł dostać w Krakowie, z umową jest już trudniej. Dopóki studiowałem, nie było to konieczne, umowa o dzieło wystarczyła, teraz kiedy zależy mi na umowie, w większości biur proponują Ci co najwyżej wynagordzenie minimalne na umowie o pracę, reszta najczęściej na lewo lub umowa zlecenie, i ciężko coś znaleźść. Na szczęście uporczywie szukałem i znalazłem, jednak i tak wiem, że własna firma to jest to, do tego dążę, nawet jeśli miałbym zajmować się tylko wnętrzami, designem i projektami ogrodów.
pozdrawiam serdecznie
ŁUKASZ
28.10.2007, 19:24

Andrzej Grochocki Architekt, Blue
Architektura

Agnieszka Stachańczyk:
a ja w takiej sprawie.., ide jutro na pierwsze "widzenie" do biura w sprawie wykonania inwentaryzacji kamienicy ( jeszcze nie wiem co gdzie i jak duza) i na pewno uslysze lub sama zadam pytanie " za ile""
chcialabym sie od Was dowiedziec jakiej kwoty moze oczekiwac studentka przy robieniu inwentaryzacji, ( czy prace liczyc jako dzielo wykonane, czy za godziny??)

chcialabym wiedziec poniewaz jest przy tym duzo pracy a z wolontariatem kiepsko z mojej strony w sprawach inwentarek:)z wlasnej woli.

pozdrawiam:)

Wszystko zależy od tego jaką powierzchnię ma ta kamienica i czy jest zamieszkiwana przez lokatorów. Inwentaryzacja zamieszkiwanej kamienicy to naprawdę upierdliwe zajęcie. Na studiach "zmierzyłem" kilka takich budynków na warszawskiej Pradze i przyznam, że było dużo zabawnych sytuacji, ale generalnie to niefajny kawałek chleba - patologia, zapchlone piwnice i obsrane przez gołębie poddasza. Nie mówiąc już o tym, że jeśli niedajboże coś się stanie podczas mierzenie dachu... nikogo nie będzie to obchodzic. Zaopatrz się w zabezpieczenia na wypadek chodzenia po dachu.
Generalnie jeśli budynek nie przekracza powiedzmy 40tys. m2 to powinnaś wycenic tę pracę na około 2800-3200PLN.
P.S. Weź kokoś do pomocy, bo samej będzie Ci ziężko.
Pozdrawiam.
31.10.2007, 15:27

Jarek Dudziński artevis -
wizualizacje,
animacja, grafika

Joanna Wędzonka:
2500 netto??
pozazdrościć!!
zaczynam ostatni rok studiów w łodzi, ale od półtora roku pracuje, bo wiem, że bez praktyki po studiach to ja będę mogła jedynie pomarzyć o satysfakcjonującej pracy, a mimo to mogę liczyć na ok 8 zł za godzinę. Po przeliczeniu 160 godzin razy 8 daje 1280 zł. I co Wy na to??
Przyznam szczerze, że dopiero niedawno zaczęło do mnie docierać jak ciężkie są realia w tym zawodzie.
Dobrze wiemy, że finanse to zawsze ciężki temat i nie każdy się do nich szczerze przyznaje, niemniej stawka średnio 8 zł (niedawno jeszcze 6 zł) do niczego nie zachęca. Mało tego ostatnio jednej z moich koleżanek zaproponowano 5 zł za godzinę pracy w biurze, naturalnie rzecz biorąc powinna mieć już doświadczenie przy sporządzaniu projektów techniczno-budowlanych. Nawet nie zapytano ją, jakie są jej oczekiwania co do wynagrodzenia, po prostu poinformowano ją o wymaganiach jakie stawia firma. Oczywiście podziękowała za propozycje.......

Te stawki to jakaś patologia! Przecież to mniej (8zł, o reszcie już nawet nie wspominam...), niż ma kelner/ka w kawiarni.Jarosław D. edytował(a) ten post dnia 15.11.07 o godzinie 03:44
15.11.2007, 03:42

Justyna Łuczak architekt /
architekt wnętrz

coz tal to jest
jezeli chce sie zarabiac to na wyspach
ale nie jest tak zle bomozna wszak juz wyjechac prawie wszedzie legalnie
16.11.2007, 20:16

Stanisław Pamuła Nowoczesne
Technologie w
Ekologii

Joanna Wędzonka:
2500 netto??
pozazdrościć!!
Dobrze wiemy, że finanse to zawsze ciężki temat i nie każdy się do nich szczerze przyznaje, niemniej stawka średnio 8 zł (niedawno jeszcze 6 zł) do niczego nie zachęca. Mało tego ostatnio jednej z moich koleżanek zaproponowano 5 zł za godzinę pracy w biurze, naturalnie rzecz biorąc powinna mieć już doświadczenie przy sporządzaniu projektów techniczno-budowlanych. Nawet nie zapytano ją, jakie są jej oczekiwania co do wynagrodzenia, po prostu poinformowano ją o wymaganiach jakie stawia firma. Oczywiście podziękowała za propozycje.......Joanna Wędzonka edytował(a) ten post dnia 20.09.07 o godzinie 12:27
ile by kosztował projekt wtórny na priva
16.11.2007, 23:03

Rafał J. Doradca personalny

Przeczytałem wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku, że problem polega na tym, że trzeba po prostu dobrze poszukać. Dobrze płatna praca dla architektów jest i to w Polsce. W ubiegłym tygodniu zakończyłem projekt rekrutacyjny gdzie kluczowym wymaganiem było właśnie wykształcenie o kierunku Architektura. Wynagrodzenie wynosiło 12 tys zł. W tej chwili szukam architekta dla jednej z międzynarodowych firm, która jest w stanie zapłacić 15 do 20 tys. Jeżeli koś jest zainteresowany szczegółami zapraszam do kontaktu.

rjanowski@sigmarpoland.pl

Pozdrawiam
21.11.2007, 10:46

Wyślij zaproszenie do