Konkursy, a aktywacja społeczności
Borys MusielakWłaściciel
Filmaster.pl,
społeczności
miłośników kina
Temat: Konkursy, a aktywacja społeczności
Zarzucę taki temat: konkursy w portalach społecznościowych oraz na blogach z dużą i wierną społecznością.Czy (współ)organizowaliście takie wydarzenia? Jakie macie doświadczenia? (chodzi o przykłady, nie teoretyzowanie).
Żeby nie być gołosłownym, kilka przykłądów z życia wziętych:
1. Pierwszy konkurs tego typu rozganizowałem w serwisie OSnews.pl tuż po jego powstaniu (2 lata temu). OSnews to społecznościowy serwis informacyjny IT, więc celem konkursu było zachęcenie czytelników do bardziej aktywnego wzięcia udziału w konkursie i pisania niusów. Nagrodą główną był duży pendrive (4GB dwa lata temu to było dużo) oraz gadżety sponsorowane przez jednego z dystrybutorów Linuksa. Zainteresowanie było początkowo duże, ale jako że konkurs trwał miesiąc, szybko wyłoniła się grupa trzech autorów, którzy zmonopolizowali konkurs pisząc bardzo wiele niusów. Przez to inni właściwie nie mieli po co zaczynać, bo jednym z kryteriów była liczba napisanych tekstów.
Konkurs został powtórzony w tej samej formie jeszcze 2 razy i sytuacja się powtórzyła -- pojawiały się najczęściej 2 osoby które konkurowały ze sobą o nagrodę. Raz była to tylko jedna osoba, co dość negatywnie wpłynęło na liczbę i jakość niusów.
Co się nauczyłem? Konkurs nie może trwać zbyt długo jeśli wszyscy mogą na bieżąco śledzić wyniki. Po prostu zbyt duża przewaga innych demotywuje do działania i przez to mniej osób zgłasza się do udziału w takich konkursach.
2. Drugi konkurs przeprowadziłem na wortalu jakilinux.org w zeszłym roku. Nagroda była o wiele ciekawsza: był to netbook. Konkurs był jednak trudniejszy: trzeba było napisać artykuł na temat ulubionego narzędzia pracy w trybie konsoli (Linux/UNIX). Zmiana jaką zrobiłęm tym razem była taka, że nie publikowaliśmy tekstów przed upłynięciem deadline'a. Spokojnie spływały one do skrzynki e-mail, by następnie ogłosić wyniki oraz zacząć publikację konkursowych artykułów.
Konkurs okazał się pełnym sukcesem: pojawiło się 15 tekstów, z czego większośc świetnej jakości. Można je sobie wyszukać wpisując w Google tytuł konkursu "Magia czarnego ekranu".
3. Trzeci konkurs przeprowadziłem w tym roku jesienią na jakilinux.org. Idea identyczna jak w przypadku drugiego, tyle że tym razem niestety nie dopisali tak bardzo sponsorzy i nagrody były mniej spektakularne. Efekt: tylko 6 zgłoszonych tekstów. Czyli dużo mniejszy zysk dla serwisu.
Kilka wniosków:
- nagrody muszą być odpowiednio atrakcyjne, żeby zainteresować społeczność
- co implikuje, że trzeba znać swoją społeczność przed rozpoczęciem konkursu -- inaczej można się sparzyć, wydać kupę kasy na nagrody, żeby okazało się, że zysk z konkursu będzie mizerny i nie pokryje tych kosztów
- ważny jest efekt rywalizacji (kilka osób konkurujących o główną nagrodę w czasie rzeczywistym)
- ale można się też na nim sparzyć -- zniechęca to innych do wzięcia udziału (ee, na pewno już nie mam szans).
Opierając się na tych wnioskach zorganizowałem niedawno nowy konkurs (szczegóły konkursu na stronie: Konkurs OSnews.pl – pisz niusy, zgarniaj nagrody!). W skrócie: teraz aby wygrać wystarczy napisać tylko jednego niusa. Stawiamy więc na jakość, a nie na ilość. Jeśli będziecie zainteresowani, dam znać jakie były wyniki, ale na pierwszy rzut oka (właśnie dziś kończy się pierwszy miesiąc konkursu i rozdajemy pierwsze nagrody, od jutra wszystko się zeruje i zaczynamy od zera) wygląda to ciekawiej -- ludzie piszą nieco mniej, ale za to pojawiła się większa różnorodność.
A jakie są Wasze doświadczenia w tego typu zabawach? W jakim celu organizujecie konkursy? Czy tego rodzaju zabawy są w stanie zaktywizować ludzi, którzy bez motywatora nie wykonaliby danej akcji?
A może z drugiej strony: co Was składnia do wzięcia udziału w konkursie, a co odrzuca?
To miał być krótki post, ale strasznie się rozpisałem. Dzięki za dotrwanie do końca i liczę na ciekawą dyskusję.
pozdrawiam,
Borys
Paweł Grzegorczykprogramista i
współwłaściciel
Nauko.pl
Cześć.Bardzo ciekawe i trafne spostrzeżenia.
Niestety nie wesprę tego wątku doświadczeniem, ale może trochę rozkręcę dyskusję.
Właśnie uruchomiliśmy nowy serwis (startup Nauko.pl) i właśnie konkursem chcemy zachęcić nowych użytkowników do tej 'początkowej aktywności' (potem mamy nadzieje jakoś się pokręci).
Serwis jest dla nauczycieli, wszyscy mogą dodać zadanie - wszyscy mogą z zadań później korzystać.
Startujemy konkurs 6 grudnia - trwać będzie do 23 grudnia (Od mikołaja do gwiazdki).
Różnica jest taka, że nie robimy jednej fajnej/dużej/drogiej nagrody, tylko wiele drobnych codziennie inna nagroda (nie będzie liderów), ale na tyle atrakcyjna, aby zachęcić do dodawania zadań.
Czy taka forma to dobry pomysł ? Czy ktoś już to przerabiał ? Sprawdza się rozdawanie wielu drobnych nagród ??Paweł Grzegorczyk edytował(a) ten post dnia 01.12.09 o godzinie 03:00
Borys MusielakWłaściciel
Filmaster.pl,
społeczności
miłośników kina
Paweł Grzegorczyk:
Właśnie uruchomiliśmy nowy serwis (startup Nauko.pl) i właśnie konkursem chcemy zachęcić nowych użytkowników do tej 'początkowej aktywności' (potem mamy nadzieje jakoś się pokręci).
Serwis jest dla nauczycieli, wszyscy mogą dodać zadanie - wszyscy mogą z zadań później korzystać.
Myśleliście żeby współpracować jakoś z Fundacją Nowoczesna Polska (projekty WolneLektury.pl i WolnePodreczniki.pl)?
Startujemy konkurs [...] Różnica jest taka, że nie robimy jednej fajnej/dużej/drogiej nagrody, tylko wiele drobnych [...]
Czy taka forma to dobry pomysł ? Czy ktoś już to przerabiał?
Myślę, że dobry. Najważniejsze to dotrzeć do nauczycieli z informacją o konkursie, bo jak nie będą o nim wiedzieli to nic z tego :)
Polecam reklamy AdTaily na portalach nauczycielskich z jakimś nośnym hasłem.
B.
Cezary KrampDeepSense
Przeprowadzałem już wiele konkursów na łamach magazynów, gazet i na serwisach www, z nagrodami o bardzo różnych wartościach. Nie piszę, żeby się chwalić :) ale żebyście wiedzieli skąd są moje spostrzeżenia.Oto one:
- zasady muszą być dość proste, ale nie banalne. Ludzie lubią szukać rzeczy na stronie mimo że na to narzekają, za to pisać nie lubią. Owszem mała nagroda mniej zachęci do pisania, a duża bardziej, ale nawet mała nagroda przyciągnie dużo osób, gdy zadania będą mniej wymagające.
A najlepiej jak łączy się jedno i drugie. Raz udało się zdobyć jako nagrodę jeden z najdroższych telefonów świata - Vertu. Zasady były dość proste, konkurs był jednak wieloetapowy. Ludzie walczyli do samego końca, a liczba odsłon była absolutnie rekordowa.
- więcej nagród, ale drobnych. Wiele osób jak widzi pojedyncza nagrodę - myśli, że nie da rady. Gdy nagród jest kilkanaście, każdy czuje że ma szansę. Drobne nagrody mają też sens przy nagradzaniu za aktywność. I wcale nie jest tak, że laptop cieszy dużo bardziej niż koszulka :)
- banał, ale jednak... promocja konkursu. Trzeba znaleźć strony na których znajdzie się aktywnych użytkowników. Bazowanie tylko na własnych userach często kończy się niepowodzeniem.
Anna C.SzczytnyCel.pl -
aukcje charytatywne
Ja non stop organizuję konkursy na stronie Pies.plMoje spostrzeżenia:
1. Gdy zadanie jest łatwe i przyjemne udział w konkursie bierze wielu użytkowników (nawet niemal 1000 zgłoszeń), gdy zadanie wymaga więcej czasu, do konkursu zgłasza się 30 osób...
2. Użytkownicy chętniej biorą udział w konkursie, gdy nagroda jest ściśle sprofilowana, tj. dotycząca tematyki strony (w tym wypadku dotyczy psów, a najlepiej, gdy jest to coś dla psów)
3. Zdecydowanie więcej kontrowersji budzą konkursy, gdzie prace użytkowników na bieżąco są publikowane, tj. po ogłoszeniu wyników użytkownicy mogą też zobaczyć prace nienagrodzone. Wtedy też pojawia się ruch na stronie, bo użytkownicy ciągle wchodzą, aby zobaczyć konkurencję :)
4. Jeżeli opublikowane są tylko zwycięskie prace ZAWSZE w komentarzach pod konkursem pojawia się zarzut nieuczciwości z naszej strony
5. Dużo daje rozpropagowanie konkursu na innych stronach, wprowadza trochę nowych użytkowników
6. Nigdy nie zadowoli się wszystkich, zawsze pojawiają się malkontenci, którym albo nie pasują nagrody, albo jakiś warunek jest nie taki, albo w ogóle formuła konkursu jest "bez sensu"; wniosek - nie należy się tym przejmować
7. Gdy do wygrania jest książka - zawsze w środku piszę dedykację. Później bardzo często dostaję maile z podziękowaniami za miłe słowa. Taki drobiazg - a cieszy :)
8. Użytkownicy lubią, gdy konkursy są zróżnicowane, powtarzanie tej samej formuły szybko ich nudzi
To takie wnioski "na szybko" :)
Piotr LewalskiProgramista
Witam,niestety nie mam jeszcze praktycznego doświadczenia w tym temacie, jednak pozwolę sobie podpiąć się z pytaniem.
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na pozyskiwanie użytkowników z takich konkursów?
Widzę tu rozbicie na dwa typy potencjalnych użytkowników - bezpośrednio biorący udział i zachęcani do głosowania przez tych pierwszych.
Zastanawiam się czy warto zachęcać użytkowników do promowania swoich prac wśród rodziny/znajomych - tak aby rejestrowali się i głosowali na nie, czy raczej grozi to wysypem fikcyjnych kont.