- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Natalia
K.
wydawca, redaktor,
instruktor jogi
Temat: Jaka stawka za tekst?
Witam, jestem wydawcą custom publishing. Wcześniej pracowałam w największych tego typu wydawnictwach w stolicy i NIGDY nie spotkałam się ze stawkami 500-700 PLN. Za najbardziej specjalistyczne artykuły płaci się 400 PLN (ok. 4.000 znaków), ale generalnie jest to 250-300 PLN za 2000 znaków i po 150 PLN za wywiad. Za redakcję tekstu 50 PLN.pozdrawiam
Sabina Stodolak:
Najnowszy Press (12/11) publikuje stawki w warszawskich mediach. jest i Internet. Może kilka przykładów, które dadzą obraz stawek (i odsyłam do tekstu w Pressie):
Prasa drukowana - tekst poradnikowy na 10.000 znaków do Wyborczej - 800 brutto
5.000 znaków Puls Biznesu - 500 zł
5000 znaków do magazynu okolicznościowego na imprezę firmową 1200 brutto
2000 znaków do magazynu branżowego o modzie - 70 brutto
5000 znaków custom publishing - 500 -700 brutto
Internet: 8.000 znaków do Onetu - 400 - 800 brutto
inny, mniejszy serwis - 400 - 500 zł brutto
Tekst na www do 30.000 znaków - 1000 zł brutto (coś mało, prawda? czyżby studenciaki za zeta obniżyły średnią?)
Może równajmy do stawek podanych przez branże? zamiast pisać po 10 zeta za 1000 znaków?
Sonia Grodek piszę i rysuję.
no i tak to jest ze "średnimi " stawkami...ktoś napisał artykuł do internetu za 2 zł, ktoś inny jest wybitnym medialnym specjalistą i za artykuł dostał 5 000 zł , średnia to 2 500 zł i każdy się głowi, skąd się te dane bierze..pozdrawiam
nawiasem mówiąc (co do danych zamieszczonych w poście wyżej ) to zdarzyło mi się napisać do branżowego magazynu o modzie i nie było to za 70 zł brutto, a także chętnie zobaczyłabym tą internetową , "mniejszą" redakcję, gdzie za artykuł dostaje się 400 zł...
naprawdę trudno jest podać średnią stawkę, bo zależy od paru indywidualnych czynników i możemy dawać orientacyjne stawki, tylko gdy je znamy. np. napisałam raz za darmo do świetnego pisma, które ma kilkanaście edycji na świecie, tyle że pismo było tak świetne, że niewiele osób w Polsce chciało je kupować , przez co "nie miało" pieniędzy. ale pisałam też bzdurne artykuliki na 3000 zn do pisemka z mocno średniej półki za 400 zł brutto...za niezbyt długi i trudny artykuł do niszowego pisemka można dostać więcej, niż za tekst nad którym trzeba siedzieć kilka dni pisany dla bardzo znanej gazety codziennej...wszystko zależy od stawek w danym wydawnictwie, od ludzi z którymi się ma do czynienia, długości, warsztatu, czasem od doświadczenia, chyba też od tego, czy to redakcja w warszawie czy jakaś gazeta lokalna , czasem od nakładu lub tego, czy to jest miesięcznik czy dziennik lub od tematu, od tego czy to portal internetowy, czy prasa tradycyjna, itp itdSonia Grodek edytował(a) ten post dnia 08.01.12 o godzinie 21:26
Sonia Grodek piszę i rysuję.
No tego jeszcze nie było :http://krakow.gumtree.pl/c-Praca-praca-inne-Szybkie-pi...
Pisanie artykułów, nie dość że 6 zł za godzinę, to jeszcze trzeba się do niego do domu pofatygować i siedzieć tam obok niego przy komputerze, bo autor ogłoszenia "nie wierzy w pracę zdalną" (?)
Ktoś chętny? :>
Mam nadzieję, że to żartSonia Grodek edytował(a) ten post dnia 21.01.12 o godzinie 11:53
Natalia
K.
wydawca, redaktor,
instruktor jogi
hahah :)))) dobreSzkoda, że nie każe sobie płacić za możliwość pisania dla niego tekstów ;)
Sonia Grodek:
No tego jeszcze nie było :
http://krakow.gumtree.pl/c-Praca-praca-inne-Szybkie-pi...
Pisanie artykułów, nie dość że 6 zł za godzinę, to jeszcze trzeba się do niego do domu pofatygować i siedzieć tam obok niego przy komputerze, bo autor ogłoszenia "nie wierzy w pracę zdalną" (?)
Ktoś chętny? :>
Mam nadzieję, że to żart
Katarzyna
Słocińska
Student,
Uniwersytet Opolski,
dziennikarz, twórca
tekstó...
Jeszcze jakiś czas temu pisałam precle za netto 98gr...., czyli jednak żałosny wynik...
Jakub
Łoginow
Nie ma kangurów w
Austrii
Od kiedy precle to dziennikarstwo? To nie ta grupa.
Katarzyna
Słocińska
Student,
Uniwersytet Opolski,
dziennikarz, twórca
tekstó...
Gdzie napisałam, że to rodzaj tekstu dziennikarskiego? Precle to teksty.Ot tyle.
Joanna
Ł.
copywriter,
dziennikarka,
skrzypaczka,
grafik,tancerz
zależy jak kto widzi precel...jak pisałam precla gość stwierdził że to za wysoka jakość...
widać nie umiem pisać bez sensu..
jak dla mnie typowy precel to nawet nie tekst...to śmietek ze słowem kluczowym
Jakub
Łoginow
Nie ma kangurów w
Austrii
Katarzyna Słocińska:
Gdzie napisałam, że to rodzaj tekstu dziennikarskiego? Precle to teksty.Ot tyle.
Jesteśmy na grupie "Dziennikarstwo internetowe". Proszę nie mieszać tych dwóch spraw, nawet nie zestawiać ich obok siebie, bo precle to zaprzeczenie dziennikarstwa, to szajs i paskudztwo co nie ma i nie powinno mieć z dziennikarstwem nic wspólnego. Ani nawet nie powinno leżeć na tej samej półce co dziennikarstwo. To tak jakby zestawić Sierra Leone z Holandią, Szwecją i Danią i powiedzieć, że to ta sama klasa państw.