- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następna »
Anna
Cieplicka
Student,
Politechnika
Wrocławska
Temat: Jaka stawka za tekst?
Dostałam właśnie zlecenie na napisanie treści portalu internetowego i kompletnie nie wiem, jak to rozliczyć. Wiem, co i jak napisać, ale jaka jest stawka za stronę? Ile wynosi tzw. wierszówka dziennikarska? Czy może rozlicza się ilość znaków? Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Czas mnie trochę goni i muszę dać odpowiedź, a nie mam pojęcia od czego zacząć.
Rafał S. PRINCE2
Anna Cieplicka:
Dostałam właśnie zlecenie na napisanie treści portalu internetowego i kompletnie nie wiem, jak to rozliczyć. Wiem, co i jak napisać, ale jaka jest stawka za stronę? Ile wynosi tzw. wierszówka dziennikarska? Czy może rozlicza się ilość znaków? Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Czas mnie trochę goni i muszę dać odpowiedź, a nie mam pojęcia od czego zacząć.
Groszowe sprawy ;)
Michał Tadeusz
Gajewski
copywriter,
promotor, menedżer
0,015 gr / znak
Agnieszka
Krzysztoń
Przede wszystkim
tłumaczę
Michał Gajewski alias Smoke Detector:Serio???
0,015 gr / znak
Michał Tadeusz
Gajewski
copywriter,
promotor, menedżer
... indywidualnych negocjacjach i dla pisma polonijnego
Agnieszka
Krzysztoń
Przede wszystkim
tłumaczę
Jeśli się nie mylę, to wychodzi 27 zł za stronę tekstu? Tłumaczenie od 30zł się zaczyna. Gdzie tu logika?
Adam
Jutrzenka
Fotograf
(freelancer)
Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłaś. Chodzi Ci o napisanie całego portalu, czyli konkretnych działów (np. o nas, kontakt, reklama itp.)? Jeśli tak to bardziej pytanie do twórców stron www. Jeśli chodzi o pisanie artykułów to ja dostaję 30zł za tekst. Zaznaczę jeszcze, że jestem początkującym "pismakiem" i zaawansowanym fotografem ;)
Monika
M.
http://czytanki-przy
tulanki.blogspot.com
/
Michał Gajewski alias Smoke Detector:
0,015 gr / znak
chyba miałeś na myśli
0,015 zł/znak czyli 1,5 gr/znak
Michał Tadeusz
Gajewski
copywriter,
promotor, menedżer
chyba tak ;-)Temat: Jaka stawka za tekst?
Monika M.:
0,015 gr / znak
chyba miałeś na myśli
0,015 zł/znak czyli 1,5 gr/znak
naprawdę za tyle piszecie?? zapraszam na priv- czeka duuuużo pracy :)
Monika
K.
Tłumacz
przysięgły jęz.
angielskiego
http://qualicom.pl
Agnieszka Krzysztoń:
Jeśli się nie mylę, to wychodzi 27 zł za stronę tekstu? Tłumaczenie od 30zł się zaczyna. Gdzie tu logika?
Tłumaczenie zaczyna się od 25 zł, a są i tacy, co nawet taniej zrobią (choć jakość może wtedy pozostawiać wiele do życzenia).
Marta Wojtanowska niezależna
My bierzemy 0,018 zł za znak.Profesjonalne SEO Copywriting!
Marek
Jeleśniański
właściciel agencji
Oxido, autor bloga
eredaktor.pl
Pytanie pojawia się co jakiś czas... :) Przy podawaniu cen zapominacie o ważnej kwestii - co innego napisać tekst o Ani z Zielonego Wzgórza, a co innego techniczny artykuł opisujący konstrukcję płyty głównej.I inna kwestia: w internecie przyjęło się płacenie nie od znaku, a od tekstu o bardzo płynnie określonej długości - strony www nie mają ograniczeń znanych z prasy; nikt Wam nie powie - "na tej podstronie mamy 20 cn2 miejsca, zapełnij to czymś".
To, że tłumaczenia bywają nieznacznie droższe od napisania tekstu, wcale mnie nie dziwi. I w ich wypadku rozliczanie się od znaku ma sens. (Podobnie jak w przypadku pisania tekstów reklamowych i wszelkiego rodzaju artykułów redagowanych na potrzeby prasy - mówię tak dla jasności :))
...który tekst powinien być droższy?
Marek
Jeleśniański
właściciel agencji
Oxido, autor bloga
eredaktor.pl
Masz na myśli internetowy i ten do prasy?Temat: Jaka stawka za tekst?
nie, "Anię" i "konstrukcję płyty"
Marek
Jeleśniański
właściciel agencji
Oxido, autor bloga
eredaktor.pl
Konstrukcja płyty głównej oczywiście... Podam skrajny przykład. Kiedyś pracowałem nad książką Anatomia PC. Napisanie jednej strony znakowej o technologii, o której dotąd nikt w Polsce nie pisał, może zająć kilka godzin - bo trzeba przeanalizować zazwyczaj anglojęzyczne specyfikacje techniczne, które na dodatek bardzo ciężko zdobyć, a do tego umieć z nich wyciągnąć wartościowe informacje.Ania to synonim Marysi - takiej sierotki - tyle że mniej oklepany :) O Ani, Marysi czy działającej w "standardowej branży" firmie stronę znakową można napisać w godzinę, a nawet szybciej.Marek Jeleśniański edytował(a) ten post dnia 15.01.10 o godzinie 15:03
Marku, moje pytanie było oczywiście trochę prowokacją, ale wraz z Twoją odpowiedzią pokazuje problem.prawdę mówiąc, nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "standardowa branża". Na pewno tekst który podałeś jako przykład, jest trudny do napisania- natomiast tekst pt. konstrukacja "jakiejś tam" płyty głównej banalnie prosty. w sumie nawet pisać nie trzeba bo jestem pewien, że w wikipedii jest taki opis.
czyli chodzi o unikalność informacji raczej, a nie temat którego dotyczą.
Wracając do Ani :)
Może nie jest trudno napisać streszczenie tej książki - wystarczy "tylko" przeczytać i w miarę sprawnie pisać, ale napiszesz np. "Wpływ lektury ,Ani z Zielonego wzgórza' na sposób doboru życiowych partnerów przez kobiety w krajach postkolonialnych w świetle najnowszych gender studies" ?
ja nie, a nawet jeśli, to zajmie mi to tyle czasu (sam research), że nie ma to sensu.
Myślę, żę każda branża ma swoich ekspertów i oni udostępniając szczególnie atrakcyjne dla czytelnika informacje powinni więcej zarabiać.
...ale tutaj też różnie bywa, bo często np. naukowcy są skłonni udostępnić materiał taniej lub nawet bezpłatnie, jeśli dotyczy projektu czy idei, które chcą promować.
Agata
K.
Redaktor serwisów
internetowych, Agora
SA
A czy ktoś by zechciał wkleić jakiś link do swojego tekstu? takiego napisanego za 30zł? Chciałabym po prostu zobaczyć, rzucić okiem, co to za teksty.
Karol A. small biznes
0,015 gr / znak
serio?
jeśli tak to przepłacam podwójnie :)
chętnie nawiąże współprace, branża medyczna i horeca :)