- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- Następna »
Krzysztof B. unavailable until
Temat: Masz już lub zakładasz własną działalność?
Filip Zajączkowski:Warunkiem zachowania ciągłości jest albo przedłużenie licencji albo wykupienie praw. A po wygaśnięciu licencji... to już nie jest Twoja sprawa.
ale ciekawi mnie po prostu co się dzieje z logo po tym jak ktoś zrezygnuje z "licencji"
pytanie dość proste ... bo ja np. nie chciałbym aby logo, które jest "poniekąd" mojeDlatego właśnie trzeba za prawa zapłacić, by pozyskać logo na zawsze.
Bo między "moje" a "poniekąd moje" jest subtelna różnica wyraźnie informująca o posiadaniu lub nie. I jak się logo opatrzy i nabierze wartości to i cena wykupu może być znacznie wyższa.
Niedowiarkom należy przypomnieć casus NIKE. Logo kupione za kilkanaście dolarów od studentki, PO LATACH trzeba było wykupić za
całkiem spore pieniądze, nieoficjalnie mówi się o pakiecie akcji i 1,5 miliona dolarów w gotówce.
Więc może warto jednak zainwestować te 3k na samym początku i mieć z głowy?
Natomiast czy zainwestowane pieniądze się zwrócą, to już nie zależy od projektanta tylko operatywności właściciela firmy.
I raczej trudno oczekiwać by projektant tę działalność kredytował swoją pracą, nie sądzisz?
Naturalnie najwygodniej jest by wszyscy wkoło ponosili koszty tego, że pan hrabia prowadzi firmę. Tu konkurs na logo, tam konkurs na papier do drukarki, połowa pracowników to stażyści opłaceni z UE, tylko jak to jest, że taki 'hojny' biznesmen co innym "dałby" w konkursie, SWOJE wynagrodzenie chciałby już teraz w całości i najlepiej gotówką.
Dariusz T. DariuszTryba.pl
Czy to znaczy, że jeżeli kupuję licencję na logo to ktoś w tym samym czasie może też kupić licencję i używać tego samego logo?
Naturalnie, że tak.Na przykład w przypadku franszyzy mamy do czynienia z sytuacją, gdy wiele podmiotów licencjonuje to samo logo. I nikt nie ma do nikogo pretensji bo franszyzobiorca korzysta z renomy/marki franszyzodawcy i dzięki temu zarabia na chleb.
W przypadku zaś logo projektowanego na zamówienie, licencja jest wyjściem w stronę klienta posiadającego niższy kapitał startowy.
Projektant ma zagwarantowany stały dochód a start-up profesjonalny wizerunek na starcie, czyli wtedy, gdy jest najbardziej istotny.
Warto też mieć na uwadze przepisy prawa, które stanowią, że:
Art. 44.
W razie rażącej dysproporcji między wynagrodzeniem twórcy a korzyściami nabywcy autorskich praw majątkowych lub licencjobiorcy, twórca może żądać stosownego podwyższenia wynagrodzenia przez sąd.
To znaczy, że jeśli teraz ktoś za logo zapłacił 300 złotych, to za kilkanaście lat może do tego dopłacić, bo twórca uzna że wziął za mało.
No, ale jeśli ktoś wizerunek własnej firmy traktuje jak piąte koło u wozu, to takimi detalami nie powinien sobie zaprzątać głowy.
Wystarczy najtańsza drukarka, jakiś karton po wafelkach i już można drukować wizytówki.
Warto jednak mieć na uwadze starą maksymę:
Nie będzie drugiej okazji by zrobić pierwsze wrażenie.Krzysztof B. edytował(a) ten post dnia 27.11.09 o godzinie 23:34
Dariusz T. DariuszTryba.pl
No tak, przypadek franszyzy rozumiem, jednak jestem ciekaw czy autor tego wątku przewiduje sytuację sprzedania licencji na użytkowanie tego samego logo kilku różnym firmom.Ja bym takiego logo nie chciał, już wolałbym dozbierać do wykupu całości.
Antek
Korzeniowski
projektant
znaczków...
Studio Otwarte
Dariusz T.:W tym samym czasie nie przewiduję możliwość udzielenia licencji kilku podmiotom jednocześnie (wyjątkiem jest gdy firma klienta udziela franszyz).
(...) czy autor tego wątku przewiduje sytuację sprzedania licencji na użytkowanie tego samego logo kilku różnym firmom.
Natomiast po wygaśnięciu licencji i jej nieprzedłużeniu, bądź nie wykupieniu praw do znaku, taka możliwość istnieje.
Ja bym takiego logo nie chciał, już wolałbym dozbierać do wykupu całości.Bardzo dobre podejście :)
Antek
Korzeniowski
projektant
znaczków...
Studio Otwarte
Dariusz T.:Jest to ciekawa oferta ale w przypadku logo nie sprawdzi się.
Właśnie natknąłem się w sieci na ciekawą promocję dla młodych przedsiębiorców - 50% zniżki na stronę www jeżeli z wpisu do ewidencji wynika, że firmę prowadzi się nie dłużej niż dwa miesiące.
Moim zdaniem pomysł całkiem fajny więc skoro Antek kieruje swoją ofertę do młodych przedsiębiorców właśnie to może było by to rozwiązanie godne rozważenia.
Design strony można zmieniać co jakiś czas i początkowy upust można doliczyć do kolejnych zleceń.
Logo natomiast niezmienione istnieje 10, 15 lat i nie ma możliwości wyrównania takiego upustu. Chyba, że w umowie jest taka możliwość, ale wtedy to nie jest upust tylko raty 50/50 :)
Damian
K.
Wciąż w pogoni za
lepszej jakości
życiem
Taka ciekawostka.Nie wiem, czy już ktoś to napisał, ale logo Nike kosztowało 35$.
Nawiasem mówiąc, nie podoba mi się. :)Damian K. edytował(a) ten post dnia 03.12.09 o godzinie 16:30
Damian K.:
Taka ciekawostka.
Nie wiem, czy już ktoś to napisał, ale logo Nike kosztowało 35$.
Jesteś pewien?
Zanim odpowiesz, zastanów się dobrze... i przeczytaj ze zrozumieniem (jeśli potrafisz) mój post z 27.11.2009, 22:18.
Ale pamiętaj, ZE ZROZUMIENIEM.
Damian
K.
Wciąż w pogoni za
lepszej jakości
życiem
Nie miałem czasu czytać całego wątku, także przepraszam.Wiedziałem, że projektantka dostała po latach pakiet akcji firmy, ale myślałem, że to raczej był prezent. Przynajmniej tak kiedyś czytałem.
Możesz powiedzieć, jak można się uchronić przed ewentualnymi konsekwencjami tego paragrafu 44.? Troszkę to jest bez sensu. Skoro ktoś zgodził się coś zrobić za określoną kwotę i przekazać do tego prawo, nie powinien już mieć do tego żadnych roszczeń.
Tak jak napisano niżej, zarobki firmy nie zależą głównie od logo.
Nie można się uchronić.O tym czy wynagrodzenie było rażąco niskie decyduje sąd, chyba, że podmioty wcześniej dojdą do porozumienia.
W przypadku Nike doszło do ugody ponieważ przy pierwszym zakupie popełniono błędy. Podobno na tyle poważne, że przez te wszystkie lata logo nie było formalnie własnością firmy.
Damian
K.
Wciąż w pogoni za
lepszej jakości
życiem
No ale czy nie jest argumentem w sądzie, że logo jako samo w sobie w niewielkim stopniu przyczyniło się do sukcesu firmy?Zostało zaprojektowane, gdy wartość przedsiębiorstwa była znikoma i wartość logo była adekwatna do poziomu jego [przedsiębiorstwa] "rozwinięcia", ówczesnej wartości.
A to, że ktoś powiedzmy poświęcił 20 lat zasuwając od rana do wieczora, rezygnował z urlopów, aby powiekszać jego kapitał - gdzie tu zasługa projektanta? Logo jest tylko jednym z wielu czynników decydujących o powodzeniu biznesu. I z całą pewnością nie należy do tych najważniejszych. Przykładowo Microsoft - sam "zwykły" napis, czy obrzydliwy logotyp Google.Damian K. edytował(a) ten post dnia 03.12.09 o godzinie 20:14
Filip
Zajączkowski
Otwarty na nowe
możliwości
Damian K.:
No ale czy nie jest argumentem w sądzie, że logo jako samo w sobie w niewielkim stopniu przyczyniło się do sukcesu firmy?
Zostało zaprojektowane, gdy wartość przedsiębiorstwa była znikoma i wartość logo była adekwatna do poziomu jego [przedsiębiorstwa] "rozwinięcia", ówczesnej wartości.
A to, że ktoś powiedzmy poświęcił 20 lat zasuwając od rana do wieczora, rezygnował z urlopów, aby powiekszać jego kapitał - gdzie tu zasługa projektanta? Logo jest tylko jednym z wielu czynników decydujących o powodzeniu biznesu. I z całą pewnością nie należy do tych najważniejszych. Przykładowo Microsoft - sam "zwykły" napis, czy obrzydliwy logotyp Google.Damian K. edytował(a) ten post dnia 03.12.09 o godzinie 20:14
1. jesli firma stanie się rozpoznawalna na calym swiecie (lub kraju), to nie udowodnisz niezaleznosci sukcesu od logo (bo logo trwale będzie utożsamiane z firmą i każdy nowy klient pirwsze co będzie wiedział o firmie to jakie ma logo i w ten sposób chociażby będzie w stanie trafić do odpowiedniego sklepu i kupic określony produkt ... i tymsamym przyczynić się do sukcesu rynkowego firmy)
2. sprawa Nike _nie_była_ standardową sprawą ... paragraf 44 tyczy się tylko teraźniejszości, czyli czy ktoś zapłacił (mniej więcej) godziwie za twoją pracę i np. nie wprowadził ciebie w błąd. Jeśli ktoś się będzie sądził, że jego logo przyczyniło się do globalnegop sukcesu firmy (i nie będzie przy tym błędów w papierach odnośnie praw do znaku) to może się już na starcie cmoknąć czule w dzyndzel :)
ciekawi mnie opinia prosów na ten temat:
nie jestem grafikiem, artystą, kreaturą a uważam swoje dziełko za bardzo udane.
czas wykonania - 15 minut
czas przeznaczony na wymyślenie logo - kilka dni
narzędzie - photoshop
jestem młodym przedsiębiorcą bez 3000zł a z głową i podstawowymi umiejętnościami. osoby z którymi miałem styczność uznały logo za bardzo ciekawe :)
Łukasz D. ITdoors.pl
Krzysztof B.:
Damian K.:
Taka ciekawostka.
Nie wiem, czy już ktoś to napisał, ale logo Nike kosztowało 35$.
Jesteś pewien?
Zanim odpowiesz, zastanów się dobrze... i przeczytaj ze zrozumieniem (jeśli potrafisz) mój post z 27.11.2009, 22:18.
Ale pamiętaj, ZE ZROZUMIENIEM.
Ze zrozumieniem?
Krzysztof B.:
I nikt nie ma do nikogo pretensji bo franszyzobiorca korzysta z > renomy/marki franszyzodawcy i dzięki temu zarabia na chleb.
Hmmm...a kto to jest "fanszyzodawca"? Dawca klauzuli umownej czy jak?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Franszyza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Franczyza'
http://www.franchise-net.pl/PL/Informacje/Archiwum-new...
Łukasz Domagalski:
Hmmm...a kto to jest "fanszyzodawca"?
Jak rozumiem jedyne co potrafi prezes zarządu, to złapać za literówkę?
http://megaslownik.pl/slownik/polsko_angielski/55145,f...
przyznam szczerze, że miałem zgryz czy "cz" czy "sz" bo słownik pwn NIE ZNA słowa franczyza...
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=franczyza
Więc pytanie czy spolszczyć przez sz czy cz jest otwarte.
Natomiast gros artykułów w internecie stosuje pisownię przez "sz", ale dziękuję za spostrzeżenie, ma kolosalne znaczenie dla dyskusji...
Michał Szydłowski:
ciekawi mnie opinia prosów na ten temat:
nie jestem grafikiem, artystą, kreaturą a uważam swoje dziełko za bardzo udane.
1. Pozwoliłem sobie umieścić na długopisie reklamowym.
Dla ułatwienia długopis jest w skali 1:1 (pi razy drzwi)
W pierwszym przypadku (na górze) logo jest w optymalnym rozmiarze, ok. 1/3 powierzchni liczonej po obwodzie czyli tyle, ile oko zobaczy w całości. Niestety Twojego logo nie zobaczy w całości, bo z proporcji wychodzi że widelec trzeba obciąć. Znaczy się on jest, ale znika z pola widzenia.
W drugim przypadku więc logo zostało zmniejszone tak, by widoczne było całe. Niestety czytelność spadła. Coś tam widać ale raczej słabo.Poniżej dowód.

2. Proporcje znaku są niestandardowe na tyle, że może to utrudnić koegzystencję w sytuacji umieszczenia na zbiorowych planszach sponsorskich. Każdy dostanie taki sam kwadrat, po odjęciu pola ochronnego, Twoje logo będzie trudnoczytelne. Coś tam będzie widać, ale raczej mało. Ten kto ma znak w kwadracie albo wysokim prostokącie będzie miał optyczną przewagę.
Poniżej dowód. Porównałem Twoj znak z jednym z moich starszych projektów. Z bliskiej odległości widać dość dobrze oba znaki.

Tak z nieco dalszej. Coś jeszcze widać, ale trzeba się mocno przyjrzeć.

A tu z daleka. Co widać? Widelec zniknął.

A gdyby był lekki deszcz a samochód jechał dość szybko?

Praktycznie nic nie widać w Twoim znaku. W moim też słabiej niż statycznie, ale zarys jest niemal nietknięty.
To tylko dwa proste przykłady, z czym trzeba się zmierzyć projektując logo. Mocno uproszczone przykłady na potrzeby tego krótkiego wykładu.
Dlatego miedzy innymi logo kosztuje tyle ile kosztuje, bo ktoś, kto je projektuje MUSI przewidzieć wiele RÓŻNYCH sytuacji. Sytuacji w których logo straci na czytelności, to oczywiste, bo projektant deszczu nie zatrzyma, ale nadal będzie rozpoznawalne.
A tylko rozpoznawalne logo daje szansę na utkwienie w pamięci odbiorców i zbudowanie obrazu marki.
Jeśli zaś do dobrego logo dołożymy cegiełkę w postaci dobrego produktu/usługi oraz obsługi przed i posprzdażnej to dopiero wtedy jest szansa na zaistnienie w świadomości odbiorców i zbudowanie silnej marki.
cenne uwagi i dawno tak konstruktywnych nie czytałem :) dzięki
Wojciech Małota Folk24.pl
Krzysztof B.:
2. Proporcje znaku są niestandardowe na tyle, że może to utrudnić koegzystencję w sytuacji umieszczenia na zbiorowych planszach sponsorskich. Każdy dostanie taki sam kwadrat, po odjęciu pola ochronnego, Twoje logo będzie trudnoczytelne. Coś tam będzie widać, ale raczej mało. Ten kto ma znak w kwadracie albo wysokim prostokącie będzie miał optyczną przewagę.
Poniżej dowód. Porównałem Twoj znak z jednym z moich starszych projektów. Z bliskiej odległości widać dość dobrze oba znaki.
Tyle, że to akurat bardziej wina długiej nazwy niż samego znaku.
Wojciech Małota:
Tyle, że to akurat bardziej wina długiej nazwy niż samego znaku.
Niestety nie mogę się zgodzić. Poniżej zestawienie ze znakiem o jeszcze dłuższej nazwie. Wszystkie znaki mają to samo pole znaku i to samo pole ochronne. Dla ułatwienia. Najlepiej obejrzeć w powiększeniu

Widać wyraźnie, że kompozycja jest kluczowa. O ile przy krótkich nazwach nie rzuca się w oczy, to przy długich wszystko wychodzi na światło dzienne.
remedium?zmniejszyć odstęp pomiędzy poszczególnymi znakami, ale to wydaje mi się kosmetyką
wariacje na temat "d z widelcem" w różnych układach, bądź też wstawienie samego "d" jako logo.
nie to żebym się porównywał do nike ale sam widok łyżwy doskonale nam mówi co to za firma