Zyski z raju podatkowego
Rafał Chmielewskie-Marketing
Prawniczy, Blogi i
Marketing
Społecznościowy
...
Janusz P.Inwestor, Promotor
(leniuch)
Temat: Zyski z raju podatkowego
Witam serdecznie.Ja mam inny problem, ale o podobnym charakterze. Mianowicie chodzi mi o to, w jaki sposób opodatkować zyski z akcji spółki zakupionych legalnie w USA za pośrednictwem Internetu.
Jest to prywatna spółka nienotowana na giełdzie, a zajmująca się między innymi inwestycjami na Forex-ie.
Mogę przelać dywidendy na polskie konto tylko, w jaki sposób je opodatkować, bo zyski mam dość spore.
Założyłem sobie konto w Vandior, ale nie zdecydowałem się jeszcze, aby tam inwestować. Rozważam ryzyko.
Janusz
Prawniczy, Blogi i
Marketing
Społecznościowy
...
Hej Janusz! Wydaje mi się, że to będzie opodatkowanie dywidendy zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania PL-USA, zakładając oczywiście, że to faktycznie jest dywidenda, czyli zysk spółki przeznaczony do podziału. Zastanawiam się bowiem, czy nie masz na myśli któregoś z funduszy inwestujących w akcje spółek z całego świata, gdzie zysk jest przypisywany inwestorom co dziennie (jak np. w Genius Funds). Ogromne zyski, ale tutaj nie można raczej mówić o dywidendzie :)Pozdrawiam!
Rafał
(leniuch)
Witaj Rafale.chodzi mi o dywidendy z akcji spółki w USA, spółka ma siedzibę w NJ.
wysyłając z Polski pieniądze w danych przelewu umieściłem "zakup Akcji" i teraz chcąc "sprowadzić" kasę na terytorium podatkowe Polski powinienem się rozliczyć z tego dochodu.
Drugi temat: USA są rajem podatkowym dlatego, że dochody kapitałowe dla Polaków zwolnione są z podatku.
Pozdrawiam
Prawniczy, Blogi i
Marketing
Społecznościowy
...
Janusz, dowidendę powinieneś opodatkować normalnie w Polsce. Prawdopodobnie będzie ona również opodatkowana w USA, więc aby uniknąć podwójnego opodatkowania powinieneś od podatku obliczonego w Polsce odjąć podatek zapłacony w USA. Mówi o tym art. 20 umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania PL-USA.Wedle tej umowy masz prawo do tego, aby dywidenda ta była opodatkowana w USA stawką 15% (art. 11 tej umowy).
Uważaj na prawidłowe przeliczenie USD na PLN! :)
Pozdrawiam!
Rafał
(leniuch)
Witaj,na jakiej podstawie twierdzisz, że przychody kapitałowe z akcji, których posiadaczem jest obywatel Polski są opodatkowane w USA?
Chodzi mi o to czy muszę opodatkowywać te dochody w USA.
JanuszJanusz Płocki edytował(a) ten post dnia 17.12.09 o godzinie 15:36
Prawniczy, Blogi i
Marketing
Społecznościowy
...
Hej, napisałem "prawdopodobnie", gdyż nie wiem tego na 100%. Być może nie są opodatkowane, ale to raczej wyłoby dziwne, aby taki kraj, jak USA, zrezygnował z tego dochodu. Niemniej nigdy tego nie sprawdzałem :)Jeżeli jednak to opodatkowanie miałoby miejsce, to raczej podatek zostanie pobrany "automatycznie" przez wypłacającego.
Rafał
Mariusz Pogońskidoradca podatkowy
Autor pytania pisze, że sprzedał akcje. Jeśli tak to o jakiej dywidendzie jest mowa? Zysk ze sprzedaży akcji rozliczamy odrębnie od dywidend. Umowa o UPO ze Stanami nie zawiera wprost postanowień o opodatkowaniu akcji, ale w art. 14 mówi o opodatkowaniu zysków ze sprzedaży „walorów kapitałowych”. Jednocześnie zgodnie z art. 30b updof dochód ze zbycia akcji podlega opodatkowaniu w PL również wtedy gdy dochód ten został zanotowany za granicą – jeśli sprzedający jest polskim rezydentem podatkowym (jak się domyślam Autor pytania nim jest).Na tyle na ile rozumiem pojęcie „walor kapitałowy” to wydaje mi się, że chodziło tu także o papiery wartościowe w tym akcje (pamiętajmy, że tą umowę pisano w latach 70-tych). Tak więc zyski ze sprzedaży akcji w USA nie powinny podlegać opodatkowaniu w Stanach, a tylko w PL. Trzeba dowiedzieć się w Stanach czy co do zasady podatek od sprzedaży akcji potrąca płatnik czy sprzedający jako nierezydent samodzielnie musi się rozliczyć? Jeśli samodzielnie to zgodnie z powyższym art. 14 nie ma podstaw do płacenia podatku w Stanach, jeśli przez płatnika to trzeba płatnika uprzedzić o fakcie posiadania rezydencji w PL i zapisach umowy o UPO. A jeśli mimo to płatnik pobierze podatek to będziemy mieli możliwość odliczenia tego podatku w polskim PIT-38.
Dochód ze zbycia akcji uzyskany za granicą należy rozliczyć w polskim PIT-38 wraz z innymi ewentualnymi dochodami kwalifikującymi się do ujęcia w tym zeznaniu. Jeśli podatek w Stanach został faktycznie zapłacony (pobrany przez płatnika) to stosujemy odliczenie podatku zgodnie z 30b ust. 5a. PIT-38 należy również (a może tym bardziej) złożyć wówczas, gdy podatek nie został pobrany w Stanach.
Pozdrawiam,
M
Na marginesie. Czy ktoś słyszał o pracach nad nowelizacją umowy PL-USA?