Ryszard Rychlicki Literatura w Formie
Temat: Myśleliście o tym, aby napisać książkę?
Trzymam kciuki! A ze slyszenia wiem, ze czasem odpowiadaja po tygodniu...
Daniel Radziejewski Anglista
Powodzenia! To prawda, ukończenie swojego dzieła po wielu długich miesiącach ciężkiej pracy przynosi ulgę, nie wspominając już o samym wydaniu - to dla autora jak brama do niebios! :-) Trzymam kciuki. Musi się udać! :-)
Grażyna M
Dobromilska
Miłośnik rozwoju
osobistego :-)
Freelancer DTP.
Sprawdzilam warunki dla autorow na wydaje.pl. Bardzo dobre. Jak moge powiedziec po wlasnych doswiadczeniach jako Wydawcy.
Grażyna M
Dobromilska
Miłośnik rozwoju
osobistego :-)
Freelancer DTP.
Bardzo dobre warunki oferuje tez virtualo.https://api.virtualo.pl/wspolpraca/z0x3/
To platforma sprzedazy, nie oferują numeru ISBN, choc wymagają, jak sie doczytalam w wytycznych do przygotowania pdf-a.
Ale dzieki temu nie związują autora ze sobą.
A mozna zostac wydawcą prywatnym i otrzymac bezpłatnie pulę numerów ISBN:
http://www.bn.org.pl/programy-i-uslugi/isbn/formularze
W kazdym zas przypadku trzeba po prostu ksiazke napisac pod czyjes konkretne potrzeby i zajmować sie jej marketingiem.
Jeden z panow autorow przeraza mnie tu trochę swoim stosunkiem do czytelnikow, ze nie obchodzi go, czy to sie komukolwiek podoba, co on pisze.
A-le jesli ma wydawce, ktory na jego utwory znajduje nabywcow, no to ok.
Pozdrawiam serdecznie, GrazynaGrażyna M Dobromilska edytował(a) ten post dnia 14.02.12 o godzinie 19:08
Halina
Krawczykiewicz
grafika komputerowa,
malarstwo, pisarstwo
Witam. Jestem tu nową osobą i może wejdą nie w wątek.Napisałam trzy powieści. Czwartą piszę. Napisałam też kilka książeczek dla dzieci. Powiem jedno. Uwielbiam to! Uwielbiam pisać. Świetnie się przy tym bawię. Przeżywam losy swoich bohaterów i czasami (nie zawsze :D) jest mi obojętne czy to ktoś wyda. Osobiście sama sfinansowałam wydanie jednej książki w formie papierowej i wydałam dwie w formie e-booka. Można je poczytać za 5 zł. na wydaje.pl. Brakuje mi tylko czasu. Gdybym go miała... ech.
A teraz trochę się zareklamuję. W dzisiejszych czasach ten kto tego nie robi - nie istnieje.
wena_obrazy.republika.pl maluję obrazy na zamówienie. Zobaczcie jak to robię :D
No i moje książki.
1. http://wydaje.pl/ebooks/show/633/Ludzie-nocy (również w postaci książki do nabycia w księgarniach lub u mnie - halinaka@wp.pl)
2. http://wydaje.pl/ebooks/show/650/Net
pozdrawiam :)
No i proszę! Mam nadzieję, że za szybką odpowiedzią nastąpią szybkie działania drukarskie :)
Władysław
Zdanowicz
opowiadacz
literackich historii
Tylko w przypadku, gdy Autor zdecyduje się za to sam zapłacić. Nie ważne co napisał i jak, ważne aby zapłacił za druk i sam zajął się dystrybucją 300 wydrukowanych egzemplarzy. To ściema i szukanie naiwnych ale już mi się to nie chcę cały czas powtarzać...
Nie wiem, Władysławie, czy ja coś przegapiłem, ale nikt chyba nie wspominał, że chodzi o POD. A ze słyszenia wiem, że wydawnictwa "normalne" także potrafią bardzo szybko odpowiedzieć. Z relacji znajomej - w tydzień.Personalnie mam duże gorsze doświadczenia - 6 miesięcy ...Ryszard Rychlicki edytował(a) ten post dnia 14.03.12 o godzinie 09:47
Władysław
Zdanowicz
opowiadacz
literackich historii
Ryszardzie i to mi chodziło, jeśli kogoś znasz w Wydawnictwie jest 10% szans, że otrzymasz odpowiedź w minimum miesiąc. Jeśli nikogo nie znasz, lub jesteś tzw. debiutantem pół roku to i tak dobry wynik, choć w 90% decyzja i tak jest negatywna.Choć akurat mnie to nie dotyczy, bo staram się sam sobie być sterem i okrętem... Nie chciałem tylko aby ktoś po lekturze powyższych postów doszedł do wniosku, że Wydawnictwa pracują nad wyraz poprawnie i błyskawicznie. Osobiście znam osobę, która wieczorem wysłała propozycje do Wydawcy ( ~ 400 stron ) a rano znalazła odpowiedź, że Wydawca jest zainteresowany wydaniem w systemie POD. Nikt tego nawet nie przeczytał, bo następnego dnia Autor próbował porozmawiać z "Wydawcą" i nikt nie znał i nie kojarzył tytułu, ani tym bardziej nawet ogólnej tematyki o której pisał.
Poza tym, w naszym kraju 99,99 % osób piszących i marzących o karierze pisarskiej nie zdaje sobie sprawy, że z tego trudno wyżyć do ostatniego dnia miesiąca a rozliczenia dotyczą okresu półrocznego lub rocznego. Próbuję im ten nieciekawy obraz przedstawić, ale nikt mi nie chce wierzyć bo gdzieś, kiedyś, ktoś, przeczytał że w Stanach ktoś wydał książkę i od razu stał się milionerem i znanym Autorem. Pisanie dla pisania - TAK. Założenie, że to będzie główny sposób na utrzymanie - NIE. W każdym razie dopóki nie napiszesz prawdziwego bestsellera lub dziesiąć - dwadzieścia książek będących cały czas na rynku wzorem Andrzeja (Pilipiuka).
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że te szybkie odpowiedzi mogą dotyczyć dwóch przypadków: POD oraz, w przypadku normalnego wydawnictwa - opinii na podstawie konspektu powieści. Niestety, pozytywna opinia wynikająca z szybkiej lektury streszczenia, może po pewnym czasie przerodzić się w nie (bo wreszcie mieliśmy czas przeczytać tekst) albo zaproponowaniem poważnych zmian, które dopasują powieść do aktualnej potrzeby rynku.Ale masz rację - podstawowy błąd popełniany przez debiutujących polega na tym, że stawiają swoje dzieło w samym centrum wszechświata... odrzucając siermiężną rzeczywistość procesu wydawniczego. :)
Władysław
Zdanowicz
opowiadacz
literackich historii
Nigdy tego nie napisałem, po prostu chciałem ostrzec, że to ciężka i trudna droga, ale wszystkim życzę aby im się udało. Poza tym sama Pani przyznaję, że jedni przeczytali a inni nie, więc nie demonizuję, tylko piszę, że oprócz samozaparcia, dyscyplinu i talentu, trzeba mieć jeszcze krztynę szczęścia, bo bez niego nic nigdy się nie uda.Mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze ale proszę pamiętać, że to dopiero początek drogi.