Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Natalia Stankiewicz szukam ambitnych
zleceń (za pięć
stów nie wychodzę
z domu)

Temat: wysokie ambicje czy ukryte bezrobocie?

jakie są według Was motywy bycia freelancerem?

co ukrywa wolny strzelec? wysokie ambicje czy swoją nieatrakcyjność/nieadekwatność na rynku pracy?
1.09.2007, 15:36

Katarzyna Janicka PR ACCOUNT MANAGER

hie hie bardzo mi się podoba : "wysokie ambicje czy ukryte bezrobcie", Myślę, że to i to -przynajmniej w moim przypadku;)
15.11.2007, 13:55

Juliusz B. Public Relations,
Promocja, Reklama

wolny strzelec
nie powinien niczego ukrywać
20.11.2007, 08:27

Justyna Osika-Liczberska Żywiec Sprzedaż i
Dystrybucja Sp. z
o.o./ MIT EXPRESS,
INC.

Moim zdaniem bardzo prawdopodobne jest również to, że w każdym człowieku drzemie ogromny potencjał i niejednokrotnie brakuje możliwości ich w pełni zaprezentowania - zrealizowania się wpełni. Duża liczba ludzi jest również przekonana o swojej wyjątkowości i mają poczucie, iż nie pasują do ogólnie przyjętych szablonów
11.12.2007, 19:08

Promocja, Reklama

trudno jest mi zgodzić się z twierdzeniem,
że w każdym człowiek drzemie olbrzymi potencjał

rzeczywiście wielu wolnych strzelców ceni sobie to
że nie muszą się dopasowywać do szablonów
11.12.2007, 22:56

konto usunięte

Indywidualność- w moim przypadku- ktora bardzo sobie cenie.
11.02.2008, 23:10

Są też zawody takie jak mój, w których podstawę stanowią własnie wolni strzelcy.
12.02.2008, 07:42

Darek S. Quidquid latine
dictum sit altum
viditur

Natalia Stankiewicz:
jakie są według Was motywy bycia freelancerem?

co ukrywa wolny strzelec? wysokie ambicje czy swoją nieatrakcyjność/nieadekwatność na rynku pracy?

ukrywa niechęć do nudnej pracy w tym samym miejscu.

nieatrakcyjność?

a jesli jeden klient mnie zwolnił a dziesięciu innych wynajęło, i sprawiło, że zarobiłem kilka razy tyle co w normalnej pracy? :)

ambicje? raczej nie... raczej ciekawość tego co dzieje się w innych firmach a potem chęć poradzenia sobie z wyzwaniami.
12.02.2008, 12:37

Jan Magdziarz technik konserwacji
zabytków,grafik,
artysta
malarz,freel...

To chyba proba wyrwania sie z dziwacznego trybu zycia "9-17". Zniszczenie stereotypow tygodnia pracy i weekendu rozrywki. Wiem, ze to zabrzmi to gornolotnie, ale to daje wolsnosc, wyrywa z jarzma systemu fabrycznego podbijania kart. Pracujesz wtedy kiedy jestes wydajny, nie pracujesz jezeli nie jestes. Sam siebie nie oszukasz. Pracujac w inny sposob, czesto mozna spedzic dzien w pracy i nie zrobic nic, czyli zmarnowac dzien swojego zycia. Jako wolny strzelec, nie jestes w stanie tego zrobic, bo jezeli nie zrobisz nic, to znaczy, ze nie byles w pracy. Jestes sobie sterem, zeglazem, okretem. Co do ambicji to musze sie zgodzic, moze nie sa wysokie ale na tyle duze zeby stwierdzic, ze nie musi mna kierowac moj szef zebym wiedzial co mam robic. Moze, to nie tyle wysokie ambicje, co zaufanie do siebie. Brak atrakcyjnosci? Rynek to takie nieludzkie zwierze, ktore usmierca nie atrakcyjnych freelancerow. Bo bezproduktywny freelancer bedzie musial albo umrzec z glodu, albo przetac byc freelancerem.

Pozdrawiam serdecznie
14.02.2008, 18:47

Adrian Spóz Redkroft Studio

Praca w Agencji?

- Nie widzi mi sie wstawanie o 7 rano
- Niejednokrotnie jalmuzna zamiast pensji
- Patrzenie na rece
- Przypadkowe/narzucone zlecenia
- Szef, ktory zawsze wie lepiej

+ Fajnie jest mimo wszystko pracowac z ekipa
+ Mniejsza odpowiedzialnosc
+ Zalatwiaja za Ciebie ubezpieczenie, odprowadzaja podatki, czesto kase chorych.

Tak to mniej wiecej wyglada z mojego punktu widzenia.
17.02.2008, 14:15

Jarek Żeliński Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

Juliusz Bolek:
wolny strzelec
nie powinien niczego ukrywać

Trzymam "z tym Panem" :)

Dodał bym też, że są prace wymagajace niezalezności rezultatów i tu jest moim zdaniem rynek dla freelanecerów.

Jeżeli jakakolwiek praca wymaga jakiegoś niezaleznego, otwartego i innowacyjnego podejscia do problemu to wszelkie korporacyjne "reguły" czynią ją moim zdaniem nieprzydatną albo ryzyko, że nie spełnia ta praca rygorów niezależnosci jest ogromne.

Uważam, że bycie freelancerem wymaga także odwagi cywilnej do bycia nonkonformistą a to kosztuje...
5.03.2008, 13:35

Ewa Przyborowska Account Manager/
Digital One

Znam osoby, które porzuciły pracę w firmie na rzecz pracy na własny- freelancerski rachunek. Znam osoby które są freelancerami a tęsknią troszkę do uporządkowanego trybu życia, pracy od 8-16 i wolnego weekendu (ja?..e..). Zależy chyba od tego jaki sie ma cel i czy lubi się być traktowanym jak trybik w maszynie.
Ja jako młoda (? :-)) osoba motam sie czasami troszke w tym całym freelancingu- wszystkiego muszę nauczyć się sama. Nikt mi nie powie co mam robic, jaki jest zakres moich obowiązków. Mam nadzieję, że ktoś to kiedyś doceni. Bo ja mam z tego niewątpliwą satysfakcję. Wszystko co umiem, co mam wypracowałam tymi oto własnymi "ręcami".
12.03.2008, 01:48

Iza Biela lektor/tłumacz
angielskiego
(freelancer)

A ja uważam, że z freelancera bardzo łatwo można stać się pracoholikiem. I, mimo, że jestem bardzo zadowolona (chociaż to dopiero początki) i nie zamieniłabym jej na etat, to chyba frelancing kryje więcej pułapek niż przypuszczałam.Iza Czupryńska edytował(a) ten post dnia 14.03.08 o godzinie 22:50
14.03.2008, 22:13

Beata Liberda-Kalinows
ka
cosplay HARUCON 2012
- UWAGA! PREMIERA!
pierwsze zdjęcia
...

Iza Czupryńska:
A ja uważam, że z freelancera bardzo łatwo można stać się pracoholikiem. I, mimo, że jestem bardzo zadowolona (chociaż to dopiero początki) i nie zamieniłabym jej na etat, to chyba frelancing kryje więcej pułapek niż przypuszczałam.

ja najpierw byłam pracoholikiem potem freelancerem

z punktu "widzenia" zakładania działalności z dotacjami z unii w tle - Natalia ma poniekąd rację - żeby o niektóre z nich zabiegać trzeba "być" bezrobotnym. Co najlepsze bezrobotnym konkretnie kilka miesięcy te urzędowe tematy trwają...
choć jak sądzę Natalii nie o takie bezrobocie chodziło... :)Beata L. edytował(a) ten post dnia 15.03.08 o godzinie 17:31
15.03.2008, 17:31

Promocja, Reklama

Iza Czupryńska:
A ja uważam, że z freelancera bardzo łatwo można stać się pracoholikiem. I, mimo, że jestem bardzo zadowolona (chociaż to dopiero początki) i nie zamieniłabym jej na etat, to chyba frelancing kryje więcej pułapek niż przypuszczałam.Iza Czupryńska edytował(a) ten post dnia 14.03.08 o godzinie 22:50

Możesz wymienić pułapki, które odkryłaś, a których wcześniej się nie spodziewałaś?
16.03.2008, 08:31

Agata Wika K. art director, Studio
Reklamy wikaDESIGN

A ja nie widze w tym ani ambicji, ani skrywanego bezrobocia...
Któregoś dnia taki potencjalny wolny strzeleć budzi się i stwierdza, zę nie potrafi dostosować się do kanonów obowiązujących w firmie i że ma ochotę popracowac w domu - no i robi to... Tyle...
16.03.2008, 18:13

Iza Biela lektor/tłumacz
angielskiego
(freelancer)

Jasne, że mogę. Po pierwsze, akurat w moich zajęciach nie ma nic stałego, tzn. nie wiem np ile zarobię za miesiąc, nie wiem ile mi się "trafi" tłumaczeń w danym miesiącu, nie wiem, czy w ogóle coś będzie. Jeśli chodzi o nauczanie angielskiego, to ludzie często z różnych względów odwołują lub przekładają zajęcia, więc muszę być bardzo elastyczna. Poza tym, jak już wspomniałam, w moim przypadku freelancing prowadzi do pracoholizmu, bo miałam mieć wolne piątki ze względu na studia, ale jak tu nie przyjąć kolejne fajnej propozycji pracy? Ja poprostu uwielbiam to, co robię :) To tak na szybko :)

Pozdrawiam.

Możesz wymienić pułapki, które odkryłaś, a których wcześniej się nie spodziewałaś?
16.03.2008, 19:08

Agata Wika K. art director, Studio
Reklamy wikaDESIGN

wspomniałam, w moim przypadku freelancing prowadzi do pracoholizmu, bo miałam mieć wolne piątki ze względu na studia,

A może to nie pracoholizm, tylko zachłanność? ;)
Hehehe, ale tak poważnie - trudno zrobić sobie pt wolne, jesli nie wiadomo, ile się zarobi i czy w ogóle się zarobi... :)
16.03.2008, 19:42

Iza Biela lektor/tłumacz
angielskiego
(freelancer)

Agata K.:

A może to nie pracoholizm, tylko zachłanność? ;)

Niee, to raczej dążenie do wyrobienia sobie kontaktów i jakiejś tam renomy, no i oczywiście do odnalezienia się w światku tłumaczy :)
16.03.2008, 22:04

Agnieszka Melania Szymkowiak czekam na swoje
unplugged

Moi drodzy, a ja nie jestem żadnym specjalistą, jednak innej opcji niż bycie szefem sobie samemu nie widzę. Kolejna wspaniała praca,kolejna niezgodność charakteru między mną a przełożoną. No czy takie sytuacje biorą się z braku chemii między nami? Może to kolejny powód, taki podły charakter, co zmusza do szukania pieniążków na własną rękę?
18.03.2008, 09:02

Wyślij zaproszenie do