Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Ireneusz B. Zastępca Wójta,
Urząd Gminy Zielona

Temat: Marka lubuskie - nowy pomysł ?

Witam
Nowy marszałek (od roku) rozpoczyna kolejne zmagania z marką lubuskie oczywiście za nie małe pieniądze, które dostanie firma Bakalie. Zobaczymy co mają do zaproponowania. Zaczynają się pierwsze spotkania na powyższy temat.
Pozdrawiam
I.B.
14.11.2009, 22:39

Krzysztof Chmielnik niezależny ekspert
- specjalista z
zakresu komunikacji
sp...

Uczestniczyłem w jednym ze spotkań. Zapowiada się interesująco.
Niedawno otrzymałem pierwsze wyniki. Zachęcam do czytania w przeglądzie lubuskim w zakładce Marka Lubuska
30.01.2010, 22:33

Anna Szulwińska Konsultant i
Specjalista Ds.
Marketingu i PR,
Project & B...

Z powodu innych projektów kompletnie sie odciełam i nie brałam udziału w tej akcji. Trochę żałuję, ale dyskretnie na razie obserwuję - i uważam, że efekty nie są takie złe.
Rzeczywiście widać, że nie do końca "wyłapano" to co można było. Slabo tez wykorzystano do tego samych Lubuszan, możliwość ich konstruktywnego wkładu, przedsiębiorców, mieszkańców, ich wizji, opini, uwag. Widać, że można było dużo lepiej to zrobić.

Swoją drogą, bardziej martwi i śmieszy mnie jednocześnie, a jako rodowitą lubuszankę - nawet oburza, że TAKIE, niemałe jakby nie patrzeć pieniądze i tyle nietrafionych działań zdołano wyprodukowanć bez wiekszych problemów, ale kilka projektów wizerunkowo-kulturalnych, w jakich mialam okazję brac udział, kończyło się na decyzjach odmownych, nawet na symboliczne projekty (10 000 - 100 000 pln), zw. z kluczowymi i trafionymi projektami (znam sie na tym i mowie to z pelna odpowiedzialnością) dla (W moim wypadku) lubuskiego i Gorzowa.

To jest dla mnie paranoja. Piszę konkretnie o Urzędzie Miasta Gorzów i Wydziale Promocji, przekonalam sie o tym juz kilkakrotnie...
Albo siedzą tam ludzie, którzy nie znają sie na promocji miasta, ocenie inicjatyw i nie potrafią podejmowac trafnych decyzji co do projektów i wydatkowania
- albo cos jest mocno nie tak, jak byc powinno.
2.03.2010, 21:18

- specjalista z
zakresu komunikacji
sp...

Anna Szulwińska:
Swoją drogą, bardziej martwi i śmieszy mnie jednocześnie, a jako rodowitą lubuszankę - nawet oburza, że TAKIE, niemałe jakby nie patrzeć pieniądze i tyle nietrafionych działań zdołano wyprodukowanć bez wiekszych problemów,

To typowy w Polsce symptom prowincjonalizmu. To efekt myślenia "moskiewskiego" pięknie opisany w "Rewizorze" Gogola. Dla polskiej władzy zawsze mądrzejszy jest ktoś z większego miasta. W Strzelcach z Gorzowa, w Gorzowie z Poznania, w Poznaniu z Berlina.
Zupełnie inaczej Niemcy, Francuzi, Anglicy.

Dlatego to co każde z nas w kwestii wizerunku może swoim miastom zaproponować jest tak dla władzy jak i lokalnej społeczności mało warte. Ani Tobie, ani mnie nawet do głowy by nie przyszło, aby Gorzów był "Ziemia Obiecaną". Ale jak wymyślił tę bzdurę ktoś z ... no to miejscy urzednicy zamiast puknąc się w głowę, zapłacli za niewypał.
3.03.2010, 00:08

Specjalista Ds.
Marketingu i PR,
Project & B...

Coś w tym jest.
Przyznam, że niedługo mam zaplanowane wstepnie spotkanie, tym razem z Wydziałem Kultury. Wydział Promocji w G-wie (dodajmy, nie znając nawet szczegółów projektu!), juz po wtepnej rozmowie i kiedy usłuszał kwote wkładu min. 10 000 zl, uznał, że to nie dla niego, za duzy budzet(! :D ) i przerzucił go dalej...

Nie mam teraz czasu na nawracanie, tlumaczenie, edukowanie, ale faktem jest, że przeszło mi przez myśl, żeby cos z tym zrobic,
bo to w interesie miasta i każdego z nas.
Mogloby dziać sie wiele, wiele ciekawego, ale...
No właśnie... na przykład, na gazetki samorządowe, które sa jednym wielkim nieporozumieniem i wiedzą o tym wszystkie bardziej rozgarnięte kraje i miasta - fundusze są... Ale na inicjatywy, które mozna stworzyc lub wdrożyć i naprawdę miałyby ciekawy odźwiek w regionie i nie tylko, nagle nie ma funduszy albo decyzje są odmowne - i to nawet bez zapoznania sie ze szczegółami.
Bez tych szczegółów, uważam - i odważe sie to napisac, tylko kompletni ignoranci albo osoby nieodpowienia na tych stanowiskach mogą wydac w ten sposób - i takie decyzje. Takie niestety mam doświadczenia, wiedzę i odczucia na chwile obecną.
Moze spotkania kolejne to zmienią, zobaczymy.
Dla jasności - ciśnienia nie mam :) Ja robie swoje i już.
Ale wiem jak wiele osób tez zniecheca to, robią to co robią dobrze, mają dobre pomysly, o niebo lepsze, a nawet tansze, niz to co jest - a wybiera sie decyzje typu: "niezmienianie" (czyli dobrze jest tak jak jest), "obce" (powielanie lub wszystko co z zewnatrz jest rzekomo lepsze).
Szkoda, bo czasami naprawde mogloby byc lepiej...Anna Szulwińska edytował(a) ten post dnia 03.03.10 o godzinie 17:09
3.03.2010, 16:56

- specjalista z
zakresu komunikacji
sp...

zapraszam na mój portal http://przegladlubuski.pl jeśli zobaczysz to przedsięwzięcie z dobrej strony zapraszam do zostania korespondentem lub do redagowania jednego z wątków
3.03.2010, 19:52

Specjalista Ds.
Marketingu i PR,
Project & B...

Dziękuje za zaproszenie :)
Przejrzę i przyjrzę się portalowi - może nie na już, ale na pewno jest kilka możliwości nawiazania satysfakcjonującej współpracy :)
Pozdrawiam i pozwolę odezwac sie na PW.
5.03.2010, 21:04

- specjalista z
zakresu komunikacji
sp...

No jest oczekiwana marka Lubuskie. Załączam link dla zainteresowanych szczegółami. Załączam także link do mojego blogu na którym prezentuję opinię w tej sprawie.
Jak dotąd słyszę więcej pozytywnych jak negatywnych reakcji. A to mnie raczej zaskakuje.Krzysztof Chmielnik edytował(a) ten post dnia 15.05.10 o godzinie 15:38
15.05.2010, 15:38

Jarosław Sawicki badacz | ewaluator |
konsultant

Witam!
Z zaciekawieniem śledziłem poczynania marszałkowni i Bakalii w zakresie stworzenia marki Lubuskie. Mimo że jestem wrocławianinem i Dolnoślązakiem, to jakoś sentymentalnie jestem związany z Waszym województwem (realizowałem m.in. pierwsze badania wizerunku dla Gorzowa, razem z kolegą tworzyłem pierwszą koncepcję wstępnych badań nad marką Lubuskie [częściowo wykorzystaną przez Wydział Promocji i inna ekipę badaczy], a potem startowałem w przetargu na stworzenie marki Lubuskie, który ostatecznie wygrały Bakalie).
Co sądzić o marce Lubuskie? Należy się cieszyć, że w ogóle jest, albo raczej należałoby powiedzieć - dopiero powstaje. Według mnie dobrze się stało, że powstała strategia marki i są duże szanse na to, by w końcu Lubuskie przestało mylić się z Lubelskim, a Polacy zobaczyli jaki skarb mają pod nosem. Trzymam kciuki za powodzenie promocji Lubuskiego, a do samej marki, loga i strategii na razie się nie odniosę, bo muszę zapoznać się z dokumentami (jeśli oczywiście zostaną ujawnione).
Pozdrawiam
JS
16.05.2010, 12:45

Wyślij zaproszenie do