Andrzej
Podgóreczny
(Ape)
Medicoach z pasją,
czyli empatia w
praktyce
Temat: Co można zrobić, gdy matka utrudnia kontakty z dzieckiem
Nie zazdroszczę Ci tej wizyty, jednak to konieczne.Nie daj się ponieść nerwom - to będzie połowa sukcesu.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
Andrzej
C.
“ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...
Andrzej Podgóreczny (Ape):
Nie zazdroszczę Ci tej wizyty, jednak to konieczne.
Nie daj się ponieść nerwom - to będzie połowa sukcesu.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
Andrzej ,
miałeś tego rodzaju badanie ?. Czy jest możliwe , aby wywiad był przeprowadzany z uwzględnieniem faktów ?.
Waldemar Kalinowski Tatagdańsk
Rodzina jest podstawą funkcjonowania i spójności społeczeństwa, dlatego stała się celem ataku. Jak pokazałem w moim artykule o skardze konstytucyjnej na kodeks rodzinny i opiekuńczy, prawo jest tak konstruowane aby pod byle pretekstem doprowadzać do skłócenia i rozpadu rodzin. Temu samemu służą tzw. Ośrodki Pomocy Rodzinie. Osoby, które miały z nimi kontakt w sytuacji kryzysowej, potwierdzają, że pod pozorem pomocy dąży się do skłócenia małżonków i rozpadu rodziny. Po „pomocy” ośrodka następuje ciąg dalszy, sąd rodzinny, psycholodzy, terapie i komornik ściągający alimenty. Przy okazji prowokuje się awanturę, fabrykuje oskarżenia i „sprawca”, zazwyczaj mąż i ojciec, dostaje wyrok, na początek w zawieszeniu. Daje to pretekst do nasyłania kuratora i dalszego węszenia w prywatnych sprawach. W ten sposób państwowa sitwa przejmuje kontrolę nad naszym życiem......... Z analizy wypowiedzi ministra sprawiedliwości czy zachowania się urzędników ministerstwa wynika jasno, że w Polsce ciałem sterującym ową destrukcyjną działalnością jest właśnie ministerstwo „sprawiedliwości”. Towarzyszy temu perfidna propaganda o działaniach właśnie dla dobra rodziny....
Jest to ideologia perfidnej destrukcji używająca pozytywnych terminów jak dobro dziecka i praworządność.
.....gdy jeszcze miałem nadzieję, że politykom można coś wytłumaczyć, bywałem w Sejmie na komisjach sejmowych i spotykałem się z posłami informując ich o poczynionych obserwacjach. Spotykałem się ze zmową milczenia lub w najlepszym wypadku z pozornymi działaniami. Tak było na przykład z próbami wprowadzenia prawa narzucającego obowiązek wspólnego wychowywania dzieci przez obojga rodziców w przypadku rozwodu...
...nie było wówczas dyskusji o najważniejszych sprawach jak antyrodzinna i antyspołeczna polityka państwa ...
Bogdan Goczyński
http://bogdangoczynski.nowyekran.pl/post/48338,rzady-p...
Andrzej
Podgóreczny
(Ape)
Medicoach z pasją,
czyli empatia w
praktyce
Andrzej C.:
Andrzej ,
miałeś tego rodzaju badanie ?. Czy jest możliwe , aby wywiad był przeprowadzany z uwzględnieniem faktów ?.
Miałem kilka razy.
To badanie nie jest wywiadem w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie chodzi tu o fakty z życia, a raczej dotyczy więzi emocjonalnych. Odpowiadasz głównie na zadawane pytania i wypełniasz test.
Prawda jest jednak taka, że wydana opinia nie jest zawsze rzetelna, a i sąd różnie ją interpretuje.
Andrzej
C.
“ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...
Andrzej C.:
Andrzej ,
Miałem kilka razy.
To badanie nie jest wywiadem w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie chodzi tu o fakty z życia, a raczej dotyczy więzi emocjonalnych. Odpowiadasz głównie na zadawane pytania i wypełniasz test.
Prawda jest jednak taka, że wydana opinia nie jest zawsze rzetelna, a i sąd różnie ją interpretuje.
OK, chyba zrozumiałem.
Andrzej
C.
“ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...
Witam,w dniu dzisiejszym odbyła sprawa w sprawie o ukaranie matki za utrudnianie kontraktów.
Trwała około 30 min . Wywiad obu stron . Bez minimum jakim powinno być sprawdzenie lub wyjaśnienie faktów . Dokumenty były przygotowane przez prawnika i opierały się na faktach natomiast złożone pismo na sprawie przez drugą stronę dotyczyło wielu wątków , które nie dotyczyło tematu .
Niestety mam wrażenie ,że nikt nie czytał moich dokumentów i wynik jest tradycyjny - oddalenie .
Interpretacja następująca ,że za pierwszym razem nie można ukarać .
Izabela
K.
Specjalista ds.
Finansowych
A już miałam nadzieję, że coś się na lepsze pozmieniało w tych sądach.Przykre to...
Andrzej
Podgóreczny
(Ape)
Medicoach z pasją,
czyli empatia w
praktyce
Andrzej C.:
...za pierwszym razem nie można ukarać .
To było do przewidzenia...
Poproś o uzasadnienie wyroku/decyzji. Pamiętaj tylko, że na piśmie i w zawitym terminie!
Oczywiście - przy najbliższej nadarzającej się okazji - złóż ponownie wniosek o ukaranie. Do skutku.
Andrzej
Podgóreczny
(Ape)
Medicoach z pasją,
czyli empatia w
praktyce
Pierwszy krok, to wniosek o pomówienie, a drugi o ubezwłasnowolnienie matki.Szczegóły jednak warto uzgodnić z prawnikiem.
Izabela
K.
Specjalista ds.
Finansowych
Jak długo się czeka na sprawę w sądzie od momentu złożenia wniosku? Czy to zależy od rodzaju sprawy?
Andrzej
Podgóreczny
(Ape)
Medicoach z pasją,
czyli empatia w
praktyce
Różnie. Generalnie jednak kilka miesięcy. Zależy to głównie od "przepustowości" sądu. Ekspresowo jedynie idą sprawy alimentacyjne.
Ryszard
Leśniewski
kadra kierownicza,
BUDMAR
Witam! Wydaje mi się, że trafiłem w dobre miejsce z moimi problemami. Przeczytałem dość dokładnie wcześniejsze posty ale jakoś nie znalazłem tego co mnie interesuje. Do grudnia żyłem w konkubinacie jednak moja patnerka wyprowadziła się praktycznie bez przyczyny wraz z naszym 4 miesięcznym synem. Czy to prawda, że w tej sytuacji jestem kompletnie bezradny jeśli chodzi o widzenia z dzieckiem? Praktycznie w ciągu 2 miesięcy widziałem małego około 3,5 godziny i to tylko dlatego ,że przyszła po resztę swoich rzeczy. Oczywiście w rozmowie wszystko jest normalnie - ona zgadza się na kontakty co weekend ale za każdym razem jest milion powodów by to spotkanie nie doszło do skutku. Wiem, że gdy będzie już rozprawa alimentacyjna to sąd powinien określić formę moich widzeń z dzieckiem......tylko, że jak na razie to konkubina nie złożyła jeszcze pozwu więc myślę, że potrwa to może kolejne 2 miesiące. Ostatnio usłyszałem, że dzieckop jest jej i jak będzie chciała to wcale go nie zobaczę.....czy pozostaje tylko zacisnąć zęby i cierpliwie czekać? Z chęcią bym posłuchał jakichś dobrych rad
Jacek
A.
Ech życie, Ty
najgorsza kochanko.
Dajesz mi tak mało
a i ...
Ryszard Leśniewski:
Wiem, że gdy będzie już rozprawa alimentacyjna to sąd powinien określić formę moich widzeń z dzieckiem......
Sprawa alimentacyjna i sprawa o uregulowanie kontaktów z dzieckiem to dwie osobne sprawy i z tego co mnie poinformował sąd wynika, że trzeba złożyć osobny wnosek. Formę takiego dokumentu i niezbędne załączniki znalazłem w internecie. Warto załączyć też wezwanie o umożliwienie kontaktów z dzieckiem wysłane do matki poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Piotr
Nawrocki
Corporate Dealer,
BRE BANK SA
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że masz w tej chwili pełne prawa nawet do tego, żeby zabrać dziecko z powrotem do siebie i nawet nie wpuszczać matki jeśli nie jest tam zameldowana.Oczywiście nie zachęcam do takiego postępowania ale powinieneś wiedzieć jakie masz prawa.
Natomiast nie sądzę aby w trakcie sprawy alimentacyjnej sąd zajmował się ustalaniem kontaktów. To Ty powinieneś wystąpić z osobną sprawą właśnie o ustalenie tych kontaktów (równocześnie o zabezpieczenie tych kontaktów na czas trwania sprawy) i dziwie się, że nie zrobiłeś tego do tej pory bo samo oczekiwanie na postanowienie tymczasowe może potrwać następny miesiąc mimo, że sąd ma na to zdaje się tydzień.
Wniosek do sądu znajdziesz w internecie albo zgłoś się do Komitetu Ochrony Praw Dziecka http://www.tkopd.leszno.pl/.
Oczywiście najpierw warto poprosić również o wspólne spotkanie z mediatorem, możesz nawet poprosić o kontakt z nią na przykład mediatorów z KOPD.
Piszesz, że matka nie złożyła jeszcze wniosku o alimenty, wyślij więc do niej pisemną propozycję alimentacyjną i Twoich spotkań z dzieckiem. Oczywiście poleconym.
Ryszard Leśniewski:
Witam! Wydaje mi się, że trafiłem w dobre miejsce z moimi problemami. Przeczytałem dość dokładnie wcześniejsze posty ale jakoś nie znalazłem tego co mnie interesuje. Do grudnia żyłem w konkubinacie jednak moja patnerka wyprowadziła się praktycznie bez przyczyny wraz z naszym 4 miesięcznym synem. Czy to prawda, że w tej sytuacji jestem kompletnie bezradny jeśli chodzi o widzenia z dzieckiem? Praktycznie w ciągu 2 miesięcy widziałem małego około 3,5 godziny i to tylko dlatego ,że przyszła po resztę swoich rzeczy. Oczywiście w rozmowie wszystko jest normalnie - ona zgadza się na kontakty co weekend ale za każdym razem jest milion powodów by to spotkanie nie doszło do skutku. Wiem, że gdy będzie już rozprawa alimentacyjna to sąd powinien określić formę moich widzeń z dzieckiem......tylko, że jak na razie to konkubina nie złożyła jeszcze pozwu więc myślę, że potrwa to może kolejne 2 miesiące. Ostatnio usłyszałem, że dzieckop jest jej i jak będzie chciała to wcale go nie zobaczę.....czy pozostaje tylko zacisnąć zęby i cierpliwie czekać? Z chęcią bym posłuchał jakichś dobrych rad
Ryszard
Leśniewski
kadra kierownicza,
BUDMAR
Wielkie dzięki za pomoc. teraz to jestem dużo mądrzejszy...człowiek uczy się na błędach. Wreszcie wiem jak działać. Oczywiście już wysłałem do matki dziecka wezwanie o umożliwienie mi kontaktów choć sądzę ,że to i tak nic nie zmieni a sam dokument będzie miał niewielkie znaczenie przed sądem. Oczywiście nie chcę podejmować żadnych radykalnych działań....choć ciekawe co by zrobiła policja wezwana na interwencję gdyby dziecko znalazło się na powrót w swoim miejscu zameldowania....pewnie nagle byłbym bandytą. Kolejny krok to złożenie do sądu wniosku o ustalenie kontaktów z dzieckiem i zobaczymy co będzie dalej. Nie można mi się dziwić bo dla mnie to nowa sytuacja i wiele wynika po prostu z niedoinformowania....znając upór matki dziecka to myślę, że wkrótce stanę się niezłym expertem od tych spraw.....oby tek nie było. Raz jeszcze serdeczne dzięki za rady.
Andrzej
C.
“ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...
Andrzej C.:
...za pierwszym razem nie można ukarać .
To było do przewidzenia...
Poproś o uzasadnienie wyroku/decyzji. Pamiętaj tylko, że na piśmie i w zawitym terminie!
Oczywiście - przy najbliższej nadarzającej się okazji - złóż ponownie wniosek o ukaranie. Do skutku.
złożyłem zażalenie i czekam na odpowiedz
Andrzej
C.
“ WAŻNIEJSZE OD
ROBIENIA WSZYSTKIEGO
TAK JAK TRZEBA JEST
...
Nie zazdroszczę Ci tej wizyty, jednak to konieczne.
Nie daj się ponieść nerwom - to będzie połowa sukcesu.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
Andrzej ,
miałeś rację co do wiarygodności wyników badania . Badanie i wywiad bardzo miła atmosfera nawet udało się paniom wzbudzić moje zaufanie . Odpowiadałem na wszystkie pytania szczerze i starałem się poruszyć wszystkie tematy.
Niestety opinia jest bardzo stronnicza , a nawet oskarżająca na podstawie relacji żony . Nie ma żadnego odniesienia do moich słów i faktów . Wszystko co mogłoby pomóc w mojej ocenie zostało pominięte . Wnioski są oparte na modelowanych przez żonę i psychologa faktach.
Można by podsumować - wszystko co Facet powie jest mało ważne lub nie istotne . Nie ważne są opinie kuratora dołączone do akt nikt tego nie czyta . Jeżeli kobieta powie ,że facet spożywa alkohol , to "biegła" opisze to co najmniej czterokrotnie jako fakt , a nie jako ocenę . Dodatkowo druga "biegła" wyciągnie z dziecka takie określenia ,że czapka spada . Są to słowa psychologa wrzucone w usta dziecka .
Nikogo nie interesuje ,że ojciec od trzech lat walczy o spokój dziecka i swój .
Mówiono mi ,że RODK w Warszawie przy ulicy Siennej 63 - jest nie obiektywny oraz nastawiony przeciwko ojcom , ale nie wierzyłem .
Po przeczytaniu tego co te dwie "biegłe " napisały straciłem szacunek do tych kobiet . I mam nadzieję ,że ich mężowie nie wiedzą co te kobiety robią ?.
Pedagog Grażyna H
Psycholog Izabela M.
A do tych Pań takie małe przesłanie mam nadzieję , że Wasi synowie ( jeżeli macie ) nie spotkają się z tego rodzaju " biegłymi " , albo nie inaczej marzę o tym - aby byli identycznie potraktowani .
Ciekawy jestem jakie wartości przekazywano Paniom w dzieciństwie ?. Bo na pewno o rzetelności i bezinterosowności nie słyszałyście .
Facetowi mówi się - żyj tak , abyś mógł spojrzeć na swoją twarz podczas golenia .
Pozdrawiam wszystkich pokrzywdzonych przez tego rodzaju opinie .
Arkadiusz K. SUSHI
Piotr
Ż.
Dyrektor Handlowy,
Hermar S.A.
WitamZamierzam złożyć wniosek o ustalenie widzeń z dziećmi.
Synek 9 m-cy, córka 5 lat.
Czy Waszym zdaniem realne jest ustalenie:
2 weekendy w miesiącu + 2 dni w każdym tygodniu popołudniami ( chętnie wziąłbym też na noc wtedy, żeby na drugi dzień odwieźć córkę do przedszkola a małego do opiekunki).
Dodam, że do tej pory miałem doskonały kontakt z dziećmi i chciałbym przebywać z nimi jak najwięcej. Nie wspomnę o silnej więzi z dziećmi( córka nie chce zasypiać beze mnie itp..., bardzo tęsknimy za sobą).
I niestety nie mogę dłużej czekać, aż łaskawie żona wydzieli mi godziny wizyt. Kończą się Święta, a ja widziałem dzieci 2,5h. Masakra...
PozdrawiamPiotr Ż. edytował(a) ten post dnia 09.04.12 o godzinie 17:49