Jacek
Witkowski
Dyrektor Sprzedaży
w Billennium
Temat: Różne prezentacje - ważne szczegóły czy oprawa?
Witam wszystkich!Widziałem już różne prezentacje. Z racji mojego zawodowego doświadczenia, głównie z obszaru telekomunikacja/IT/oprogramowanie.
Jak odróżniacie się od konkurencji i co jest waszą unikalną wartością w obszarze tworzenia prezentacji. Może wrzućcie kilka screenów z przygotowanych prezentacji, żebyśmy mogli ocenić.
PZDR,
JW
Łukasz
R.
Dyrektor ALMA MSP -
Management
Consulting
Witam,Jak powszechnie wiadomo, ruch, kolor, dzwięk przyciąga uwagę, prezentacja cyfr, tabelek, sprawiają wrażenie profesjonalizmu i przygotowania ale czy w dzisiejszym "brzęczącym i kolorowym" świecie to już nie za mało, by zostać zauważonym?
Przygotowywałem wiele prezentacji głównie z obszaru IT, obecnie pracuje w firmie optymalizującej koszty, spotkania głównie z CEO międzynarodowych firm.
Prezentacje jakie prowadze, bazują na rozmowie strukturyzowanej, przez co zachowuje porządek przekazywanych informacji, a jednocześnie staje się bardziej partnerem dla klienta, niż tylko prezenterem. Takie działanie pozwala na pełne zaangażowanie uwagi klienta, co na pewno przekłada się na ilość zapamiętanych informacji (teoria zasobów poznawczych) i zaangażowanie jego "Ja" w proces(co chyba jeszcze ważniejsze).
No i oczywiście oszczędność czasu i większa swoboda odnośnie miejsca spotkania.
Taka forma prezentacji mi odpowiada i podaje ją tylko jako alternatywę dla tradycyjnych ppt, każdy indywidualnie może określić, co dla niego jest najlepsze.
Patryk
Ziobroń
Starszy Projektant,
Asseco Poland SA
Witam !Zgadzam sie z tezą, iż profesjonalne prezentacje u nas w kraju to rzadkość. Ugruntowałem się w tym przekonaniu podczas konferencji JDD2009 gdzie właśnie miałem okazję przyglądać się z wielkim zaciekawieniem wystąpieniom gości z Polski i innych krajów jak np. USA. Uważam podobnie jak mój przedmówca,że najważnieszy jest dobry kontakt i zmniejszenie dystansu między przemawiającym a słuchaczami. Dobra oprawa estetyczna jest raczej dopełnieniem choć trudno jest mi sobie wyobrazić prezentację z obszaru IT bez udziału komputera :) Najlepiej jest gdy przez prowadzącego przemawia pasja i radość dzielenia się swoimi doświadczeniami z innymi. To właśnie najbardziej mi się podoba u amerykanów :) Poza tym cenię sobie pragmatyczne podejście i jak najwięcej praktycznych przykładów...
Podsumuwując, nawet najlepsze slajdy z "fajerwerkami" nie zastąpią charyzmy prowadzącego czy umiejętności zaciekawienia tematem i zarażenia innych swoją pasją.
Stan
K.
Prezes, KANGUREX
Group,
Export-Import, Owner
KANGUREX Global
Ciekawe, ze szyscy mowia o tym samym a kazdy ma na mysli co innego...Dla wiekszosci profesjonalna prezentacja kojarzy sie z wukladem w sali konferencyjnej, gdzie presenter - wykladowca, stoi za katedra wyposazony w ostatnie gadgety, jest placony od godziny i kaze sluchaczom siedziec do przerwy, potem kawa i druga czesc...
Tymczasem temat jest o wiele szerszy...
Adam Tomasz
K.
Zaawansowana
modyfikacja
rzeczywistości.
Patrząc na prezentacje mojej obecnej firmy, widzę jeden trend: papier firmowy, szablony firmowe, prezentacje firmowe. Szablony ich wygląd, przygotowują graficy, handlowcy dodają wymaganą treść.Sama prezentacje elektroniczna jest tylko narzędziem pomagającym w przedstawieniu produktu, ograniczonym formą (szablon firmowy).
Prezentacja elektroniczna ma ułatwić przekazanie informacji, uporządkować tok wypowiedzi i podkreślić najistotniejsze punkty rozmowy, obecny pod-temat. Moim zdaniem poza wprowadzaniem porządku i ewentualnym zwizualizowaniem tematu/pomysłu, nie ma wielkiego znaczenia.
To co naprawdę się liczy to postać prezentera i jego charyzma, kontakt z odbiorcami a forma to już dowolna, ograniczona wyobraźnią i energią. Tu polecam poszukać filmiku ze Stevem Ballmerem - szło to mniej więcej tak: developers, developers, developers...
Odpowiadając na pytanie z tematu to wychodzi, że ani szczegóły ani oprawa, nie są ważne. :-) Warto natomiast mieć trochę umiejętności aktorskich.Adam Tomasz Kajer edytował(a) ten post dnia 31.10.09 o godzinie 21:54
Tomasz Pawlak CBDO CEE
Rynek amerykański w recesji, jednak należy pamiętać, że w dalszym ciągu wyznacza trendy, modele zachowań biznesowych, które docierają do Europy. W zakresie prezentacji silnie promowany jest trend materiałów opartych głównie o grafy, wykresy, ew. tabelki czyli zaspokajanie potrzeb po stronie kanału wzrokowego interlokutora. Przekaz merytoryczny w głowie prezentera, więc zgadzam się z potrzebą polotu, charyzmy niezbędnej do pokazania wartości "mięsa" ujętego w materiale (na kanał wzrokowy nakładamy słuchowy + ładunek emocjonalny). Etap trzeci to co zostaje po prezentacji, czyli wzmocnienie przekazu oraz zaspokojenie potrzeb kinestetycznych. Widziałem procesy prezentacyjne wręcz wzorcowe, ale znakomita większość była słaba (odczyt slajdów - masakra mechaniczna piłą łańcuchową). Poniżej ciekawy link, basic, ale nieźle zebrany.http://blog.guykawasaki.com/2005/12/the_102030_rule.ht...
T@
Agata
Rzędowska
Trener grupowy oraz
wystąpień
publicznych,
specjalista or...
http://www.nf.pl/Artykul/10028/6-smaczkow-Zen-Prezenta...akurat dziś się ukazało
Pozdrawiam,
Agata
Jacek Witkowski:Zdecydowanie kontrowersj,
Witam wszystkich!
Widziałem już różne prezentacje. Z racji mojego zawodowego doświadczenia, głównie z obszaru telekomunikacja/IT/oprogramowanie.
Jak odróżniacie się od konkurencji i co jest waszą unikalną wartością w obszarze tworzenia prezentacji. Może wrzućcie kilka screenów z przygotowanych prezentacji, żebyśmy mogli ocenić.
PZDR,
JW
mocne uderznie
nie wzne w jkai sposb, musiz byc zauwazony
muisisz stac se expertem w swojej branzy
muisz wierzyc w siebie w produkt, serwice
musisz byc inny
peter
Arkadiusz
K.
Nova Trading S.
A.
Patryk Ziobroń:
Podsumuwując, nawet najlepsze slajdy z "fajerwerkami" nie zastąpią charyzmy prowadzącego czy umiejętności zaciekawienia tematem i zarażenia innych swoją pasją.
Tu również się zgodzę. Ba, jestem od dawna o tym przekonany! Oczywiście poprawność prezentacji graficznej - jeśli o takowej jest mowa - jest ważna, ale ona sama nic nie zdziała. Źle się stanie, gdy odbiorca zapamięta kolor ramek i czcionkę liter, a nic nie wyniesie z treści.. Lepiej chyba, gdy jest odwrotnie? ;P
Pasja liczy się jak najbardziej, prezentujący/szkolący musi być troszkę aktorem, który w odpowiednim momencie zawiesi głos, uda, że śmieszny slajd znalazł się tu przypadkiem... A czasem - zrezygnuje z prezentacji, gdy zauważy że widownia "zasypia" i przejdzie do innego przedstawienia treści. Choćby na chwilkę ;) Nie mniej istotne jest wprowadzenie i zakończenie - koniecznie lżejsze niż cała reszta. Taka spinająca ramka, pozwalająca na powolne skupienie, a potem - rozluźnienie (ach, te słupki i zależności ;P)
Z tego wniosek, że ważna jest oczywiście dobra znajomość zawartości prezentacji/treści wystąpienia. Nic nie robi takiego wrażenia jak nie spojrzenie ani razu na ekran za nami, a podczas tego bezbłędne mimo wszystko poruszanie się po slajdach - w górę, w dół... :)
A na koniec - niezwykle miłe uczucie satysfakcji, gdy publiczność jest wyraźnie ożywiona (zamiast zaspana) ... i czuje lekki niedosyt tematu. Z tego właśnie biorą się później długie dyskusje za kulisami konferencji :)