- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
Temat: Skupienie, koncentracja, samodyscyplina.
Praca nad sobą myślę winna zaczynać się od zaakceptowania i pokochania siebie taki, jakim się jest. Taka miłość niby narcystyczna, niby:)Ok, jestem leniwa, jestem szalona, jestem nieostrożna. Ok. kochanie, spróbujmy jednak coś z tym zrobić.
Nie udało się? Ok. Spróbuję inaczej.
Też nie pasi? To może inny sposób.
A może spróbuję wykorzystać swoje wady do storzenia takiej pracy, w której będą one zaletami (trochę dziadka Eriksona)?
Artur
Król
Psycholog, coach:
specjalizacja
nieśmiałość i
odkochanie
Dziewczyny, dyskusje prywatne na PW. Jeśli ktoś ma własny problem - załóżcie nowy wątek. W tym wypowiedzi niezgodne z regulaminem wylatują - tutaj radzimy Michałowi.
Dominika
N.
na nogach stanę
siłą własnych
rąk
Rafał Jaworski:
Mam podobne odczucia. Ale jeśli nie walka to co? Pełna akceptacja swoich słabości i nadawanie im wartości?
Nie wiem, ale może wystarczy praca nad sobą? Dlaczego od razu walka? I po co? Może to tak naprawdę wiele nie zmienia, ale jednak uważam, że dobór słów ma znaczenie. Praca nad sobą rysuje pod czaszką wizje zmian i wydaje się być bardziej motywująca, walka ze sobą - trochę zniechęca w przedbiegach.
Choć to ino moje odczucie.
Elżbieta
Buszkiewicz
możemy zmienić
tylko siebie...
Zgadzam się . Wielka jest moc słów. Mnie walka bardzo źle się kojarzy. Nie lubię też określenia walka ze stresem. Moim zdaniem przy takim podejściu zdani jesteśmy na niepowodzenie przedsięwzięcia. Przecież tam gdzie jest walka pojawia się jeszcze większy opór. Naturalną sprawą jest przecież obrona.
Elżbieta
Buszkiewicz
możemy zmienić
tylko siebie...
Akceptacja siebie takim jakim jestem. Nie składam się z samych słabości. Całe życie zaspokajamy swoje potrzeby. One są uniwarsalne, jednak strategie na zaspokajanie każdy ma inne i smi też je zmieniamy w miarę upływu lat.Być w zgodzie sobą i wsłuchiwać się w siebie i swoją intuicję.
Ona wie najlepiej. Do tego jednak potrzebna jest uważność, wyciszenie.
W pośpiechu i gonitwie nic nie widzimy nie słyszymy, nie czujemy.
Warto zwolnić i wsłuchać się w siebie.
Niechaj tak będzie, niechaj tak zostanie. W zgodzie ze sobą :)))))
Rafał Jaworski:
Jagoda Kunikowska:
Walka z samym sobą to destrukcja. Po co się męczyć, może od razu kupić sobie pistolet i ciach.
Mam podobne odczucia. Ale jeśli nie walka to co? Pełna akceptacja swoich słabości i nadawanie im wartości?
Szymon
Przybylski
Starszy Projektant,
SE Bordnetze Polska
Sp. z o.o.
Dzień dobry,jakiś czas temu studiowałem ten wątek bardzo wnikliwie ;) no i co? no efekty były umiarkowane, chociaż i tak byłem zadowolony. Ale wciąż brakowało mi takiego "kopa" albo .... no właśnie, czegoś takiego... znalazłem to tutaj:
http://www.youtube.com/user/stefbot#p/u/20/h1WC6hNTONg
Stefan proponuje ciekawe wytłumaczenie źródła problemu odkładania - ale co najważniejsze, poczułem jak coś kliknęło w środku - jak natychmiastowa "zmiana paradogmatu" (lub ramy jak kto woli ;)
Pozdrawiam wszyskich, którzy walczą z odkładaniem i spóźnianiem i NIE PODDAJĄ SIĘ
Szymon
Marta Majdzik www.kursnakurs.pl
http://www.kursnakurs.pl/rekomendacja/471/Jak-poprawic...to chyba nie tylko dla dziecie:-)
"Counseling the procrastinator in academic settings"Henri C. Schouwenburg, PhD; Clarry Lay, PhD; Timothy A. Pychyl, PhD; and Joseph R. Ferrari, PhD
"Procrastination: Why You Do It, What to Do about It Now"
Jane B. Burka, Lenora M. Yuen
"Procrastination and task avoidance: theory, research, and treatment"
Autorzy Joseph R. Ferrari, Judith L. Johnson, William George McCown
"Still Procrastinating: The No Regrets Guide to Getting It Done"
Autorzy Joseph Ferrari