- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Tomek Banasik creative group head
Temat: Czy własna działalność się opłaca - mam ją 2 lata i...
Tak sobie po 2 latach prowadzenia własnej mikro firmy zrobiłem mały rachunek sumienia i co mi wyszło:Warto mieć własną działalność bo:
1. Można co nieco wrzucić w koszty
2. Dla niektórych jest się wiarygodniejszym partnerem
3. Jest się na przysłowiowym "swoim"
i tyle plusów.
Natomiast nie warto mieć własnej działalności bo:
1. Płaci się minimum 41% podatków + ZUS + księgową itp.
2. Wiele osób którym wystawia się faktury nie ma świadomości tego co napisałem powyżej (czyli że z każdej kwoty państwu oddaje się - upraszczając - prawie połowę), a przez to myślą, że płacą Ci kosmiczne pieniądze
3. Co miesiąc trzeba pilnować przelewów, na 5 różnych kont (3 konta ZUS i 2 podatkowe), każdego dokładnie opisanego "cyfrowym kodem"
4. Prawdopodobieństwo niezapłacenie faktury jest dalece większe, niż nieprzelania wypłaty
5. W powyższym przypadku prawdopodobieństwa odzyskania zaległej należności jest dramatycznie mniejsze w przypadku faktury niż zaległej wypłaty
6. ...a w przypadku ogłoszenia upadłości firmy która wisi Ci kasę jest w praktyce równe zeru (wypłaty przynajmniej częściowo muszą wtedy być wypłacone)
7. Urzędnicy potrafią ścigać za jednodniowe spóźnienie płatności kilku zł. A jednocześnie sami potrafią gubić złożone, kluczowe dokumenty.
8. Biurokracja zabija całą satysfakcję z prowadzenia własnej działalności.
9. Jest się pod stałą kontrolą, co jest niewskazane dla fanów Franza Kafki.
10. Rozliczanie podatku Belki jest absurdalnie zorganizowane (tak samo jak zapewne setki innych przepisów, na które jeszcze się nie nadziałem).
11. Gdy robi się zakupy, żeby mieć co wrzucić w koszty, to nagle człowiek zdaje sobie sprawę z tego, że... nic nie oszczędza.
12. Od stycznia nie będzie można odliczyć VAT za benzynę.
13. Generalnie ma się poczucie bycia dojną krową, którą wszyscy chcą robić w...
14. Solidarność biznesu w PL nie istnieje. UWAGA: 2 LATA PÓŹNIEJ: Po udanych i nieudanych windykacjach z 2009 roku, prawie całkowicie zmieniłem listę kontrahentów. Obecnych mogę tylko chwalić pod tym względem.
15. Kultura biznesowa w wielu przypadkach też. UWAGA: 2 LATA PÓŹNIEJ: j.w.
16. Zakładanie firmy i zmiana jakichkolwiek danych to droga przez mękę.
Więc tak po tym rachunku sumienia nadal sobie zadaję pytanie i nie mogę na nie odpowiedzieć - po co jeszcze się w to bawię? Miał już ktoś podobne wątpliwości i doszedł do jakichkolwiek wniosków?Tomek Banasik edytował(a) ten post dnia 01.03.12 o godzinie 09:24
Tomasz
Serwański
Konsultant Systemów
UNIX, SII /
Citigroup
Tomek Banasik:z tym to roznie bywa, znamy chyba wszyscy kwestie garnitura, lokalu mieszkalnego czy pralni :)
1. Można co nieco wrzucić w koszty
2. Dla niektórych jest się wiarygodniejszym partneremszczegolnie dla bankow :)
i tyle plusów.jest wiecej; ale nie o tym..
1. Płaci się minimum 41% podatków + ZUS + księgową itp.hm. zarobiles 1000 netto, 1220 brutto; zalozmy ze 300 netto to Twoje koszta, a 'placsisz' 22% (vat) plus 19% ale od kwoty nie przychodu, ale zysku (700pln) - takze minimum wcale nie wyniesie 41% :)
3. Co miesiąc trzeba pilnować przelewów, na 5 różnych kont (3 konta ZUS i 2 podatkowe), każdego dokładnie opisanego "cyfrowym kodem"juz bez przesady.. fakt ze musisz miec konto firmowe tez mozna w ten sposob uznac za minus :p
4. Prawdopodobieństwo niezapłacenie faktury jest dalece większe, niż nieprzelania wypłatyto probablistyka - majac wiecej kontrahentow masz wiekszy problem, podobnie jak majac wiecej pracodawcow.. co ciekawe, kazdy przedsiebiorca chce miec jak najwiecej kontrahentow - wiec po co, po to zeby miec wieksze prawdopodobienstwo nieoplacania faktur?..
7. Urzędnicy potrafią ścigać za jednodniowe spóźnienie płatności kilku zł., a jednocześnie sami potrafią gubić złożónekluczowe dokumenty.i to jest temat rzeka - sporo osb narzeka, ale prawda jest taka ze jezeli masz dobre biuro ksiegowe to zapominasz o urzedasach; place 200 pln w wawie, do tej pory mialem dwa wezwania z urzedow do wykazania/pokazania/udowodnienia czegos, przekazywalem je do ksiegowej i.. po problemie. skad sie Wam biora takie problemu z urzedami?..
8. Biurokracja zabija całą satysfakcję z prowadzenia własnej działalności.trzeba unikac, unikac.. da sie.
12. Od stycznia nie będzie można odliczyć VAT za benzynę.[edit]wlasnie wyliczylem przykladowe kwoty dla 10000 przychodu i 1000 kosztow paliwa (netto) - wyszlo mi ze roznica miedzy odliczeniem vat a wrzuceniem calosci w koszta wyniesie prawie 180 pln na korzysc odliczenia vat - wiec jest to faktycznie pewien argument do rozwazenia - ale to chyba od branzy zalezy zeby kwota miala faktycznie znaczenie?
13. Generalnie ma się poczucie bycia dojną krową, którą wszyscy chcą robić w...e..
14. Solidarność biznesu w PL nie istnieje.kapitalizm, wszyscy chcieli.. to cos jak narzekac na kota ze drapie
16. Zakładanie firmy i zmiana jakichkolwiek danych to droga przez mękę.e.. zmiana danych konta firmowego w mbanku, to byla meka!.. zakladanie firmy i operacje zamykania/otwierania na nowo to przy mbanku pikus
no i slowo od krytyka - wykazujesz tak typowe naszej nacji podejscie 'wszedzie dobrze gdzie nas nie ma'; wiecej obiektywizmu trzeba, radosci z zycia, i poze zastanowienia sie jak sobie ulatwic. moze tez warto spojrzec od drugiej strony - jestes pewien ze przechodzac teraz na etat mialbys porownywalne dochody? jezeli tak, to moze wroc na etat? :)Tomasz Serwański edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 01:45
Ewa Ż. WWW.CAFECARMEL.PL
Tomek Banasik:
Natomiast nie warto mieć własnej działalności bo:
7. Urzędnicy potrafią ścigać za jednodniowe spóźnienie płatności kilku zł., a jednocześnie sami potrafią gubić złożónekluczowe dokumenty.
8. Biurokracja zabija całą satysfakcję z prowadzenia własnej działalności.
16. Zakładanie firmy i zmiana jakichkolwiek danych to droga przez mękę.
Więc tak po tym rachunku sumienia nadal sobie zadaję pytanie i nie mogę na nie odpowiedzieć - po co jeszcze się w to bawię? Miał już ktoś podobne wątpliwości i doszedł do jakichkolwiek wniosków?
w końcu ktoś powiedział glośno pytania, które sama sobie zadaję od x czasu ...
no właśnie to skoro tak można narzekać na swój biznes to po co w nim tkwimy,
pewnie po te 3 pierwsze punkty które wymieniłeś na początku
i po satysfakcję, że durny szef nie stoi nad tobą i nie drze się (dodam że miliard razy nie mając racji ani powodu) w końcu ja sama mogę pośmiać się z siebie, jak mi coś nie wyjdzie
a ile nerwów oszczędzam :)ewa Ż. edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 01:35
Marcin
K.
Radca prawny;
Akredytowany
weryfikator rocznych
raportów ...
z własną firmą bywa różnie i fakt często płynność finansowa stracona (ale to najczęściej przez przejedzenie VAT-u płaconego kwartalnie :))Jednak ja plusów widzę kilka:
1. mogę pracować kiedy chcę, a przez to wstawać kiedy chcę (nie mówię że nie mam obowiązków i sztywnych terminów ale stanowią one nie więcej niż 20% czasu)
2. co zrobię i co osiągnę jest na moje konto zapisywane - to ja pracuję przy projekcie xyz i to mnie ludzie rozpoznają nie zaś jakąś korporacje,
3. zarabiam godnie i pracuje nad ciekawymi projektami – fakt, że w kancelarii sieciowej mógłbym zarobić więcej i dla większych tuzów pracować ale tam był bym szarym żuczkiem
ogólnie na własnym jest dobrze i jak patrzę za siebie jestem zadowolony.
Pozdrawiam
moze tez warto spojrzec od drugiej strony - jestes pewien ze przechodzac teraz na etat mialbys porownywalne dochody? jezeli tak, to moze wroc na etat? :)
To prawda, w tej chwili na etat chcą ściągać ludzi za grosze. Ale pomijając ten (jak sądzę tymczasowy) fakt - tak wracając na etat miałbym podobne pieniądze. Dlatego - zgadza się - właśnie nad tym się zastanawiam, więc zadałem to pytanie.
A co do płatności faktur - niestety - nie zgadzam się. Faktury notorycznie płacone mam po terminie, (czasem bardzo długo po terminie) trzeba się o nie upominać, a i od strony prawnej windykowanie faktury jest trudniejsze niż windykowanie wypłaty.
Plusy z prowadzenia działalności widzę, a owszem. Tylko, że mam też przykłady znajomych z których jeden założył firmę w Czechach, drugi w Irlandii i przynajmniej części moich problemów nie mają, a korzyści tyle samo albo i więcej (o niższych podatkach już nie wspominając, bo to już kwestia wyboru któremu państwu się je płaci).Tomek Banasik edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 09:02
Robert
S.
dziennikarz /
redaktor /
właściciel /
ekspert marketingu
...
Proszę mnie nie straszyć!!!Właśnie dojrzewam do uruchomiania mojej firmy.
Czy liczę na to, że będę więcej zarabiał i mniej pracował? Nie! Myślę, że dla Klienta nie ma znaczenia, czy podpisuje umowę z firmą, czy dzieło/zlecenie. Dla niego liczy się kasa – więc na pewno firmie nie zapłaci więcej niż pracownikowi. Z tym, że ja chcę wreszcie uruchomić swoje projekty, a nie wykonywać to co teraz tylko na zasadzie innej umowy.
Druga sprawa to wspomniana niezależność. Ja pracuję w domu dla kilku firm/wydawców – więc i tak wstaję kiedy chcę, idę spać kiedy chcę i wychodzę na spotkania kiedy chcę. Tylko w tym czasie nie pracują na moją wypłatę inni – i to się nie zmieni nawet po otwarciu firmy. Tak więc czego nie zrobię idąc na prywatna kawę w ciągu dnia, muszę nadrobić w nocy. Teraz pracuję po kilkanaście godzin na dobę i tak pracował będę pewnie za podobne, jeśli nie mniejsze, – przynajmniej w pierwszym okresie – pieniądze.
Plusy?
*Będę sobie sam płacił ZUS (tzn. będę w ogóle miał płacone ubezpieczenie).
*Będę pracował i rozwijał swoje marki – tu będę mógł być prawdziwie kreatywny, bo na razie nikt moją kreatywnością i pomysłami zainteresowany nie jest (schematy i standardowe myślenie przede wszystkim :-)).
--
Robert
http://marketingmiejsca.com.pl
Marcin
K.
Radca prawny;
Akredytowany
weryfikator rocznych
raportów ...
Z płaceniem faktur nie jest "źle", o ile:1. naiwnie się nie oczekuje, że kasa będzie na czas,
2. pilnuje się terminów płatności,
3. proces windykacji wszczyna się dość szybko
4. pilnuje się papierów – umowa pisemna – zrozumiałą i przejrzysta, protokoły zdawczo- odbiorcze, zaakceptowane faktury
Ja czynię w następujący sposób ZAWSZĘ proszę o odesłanie podpisanej faktury, tłumacząc że ja LUBIĘ je mieć no i że bez podpisanej faktury księgowa się czepia (blef, ale podpisana [zaakceptowana] faktura jest prosta w windykacji w sądzie gospodarczym - wręcz banalna)
Odsyła podpisaną fakturę ok 80% klientów ale i dla tego wyniku warto (ostatnio zapewniło mi to spokój - klient który zerwał umowę [przed podpisaniem jej ale po wykonaniu już dużej części pracy] zgodził się zapłacić zaliczkę wcześniej ustaloną i odesłał podpisaną fakturę - później zwlekał 2 miesiące z płatnością – twierdził nawet że kasę puścił przekazem pocztowym!!!)
Prócz zbierania faktur podpisanych pierwsze upomnienie o kasę czynię już po 5-7 dniach od terminu, telefon i ustalenie o co chodzi (zwykle faktura nie dotarła do księgowości) ustalam termin płatności (raczej w przeciągu kolejnego tygodnia) - tu płaci nie więcej niż 30%.
Gdy brak wpłaty czynię kolejny telefon do księgowości - główna księgowa, dodatkowo sygnalizuje problem osobie wskazanej do kontaktów w umowie - po tym etapie spływa kolejne 30 - 40% kasy
Dalej już ścigam wszystkich świętych z prezesem lub dyrektorem działu włącznie - w zależności od rozmiarów firmy i z kim miałem przyjemność się poznać.
Reasumując, przed upływem 2-3 tygodni od terminu płatności uda się ściągnąć 70% pieniędzy, a w ciągu miesiąca 90 %, do sądu nigdy nie musiałem iść, a pisemne wezwania do zapłaty to także rzadkość...
ludzie płacą ale sami mają różne problemy i też należy to szanować, a na brak płynności najlepszy sposób to takie ilości zleceń i kasy w fakturach aby nic nas nie ruszało - czego sobie i Państwu życzę :)
Monika
K.
Tłumacz
przysięgły jęz.
angielskiego
http://qualicom.pl
To prawda z tą benzyną?! Ktoś ma może jakiegoś linka, który bypotwierdzał te dobijające wiadomości?Monika K. edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 11:04
Filip
Zajączkowski
Otwarty na nowe
możliwości
Monika K.:
To prawda z tą benzyną?! Ktoś ma może jakiegoś linka, który bypotwierdzał te dobijające wiadomości?Monika K. edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 11:04
tak ... od aut z homologacją osobową
Filip
Zajączkowski
Otwarty na nowe
możliwości
Tomek Banasik:
Naprawde ? Bo ja płace 19% + ZUS ... Chętnie poznam sposób wyliczenia rzeczonych 41% (może miało byc 14% ?? ;)
Filip
Zajączkowski
Otwarty na nowe
możliwości
Tomek Banasik:
A co do płatności faktur - niestety - nie zgadzam się. Faktury notorycznie płacone mam po terminie, (czasem bardzo długo po terminie) trzeba się o nie upominać, a i od strony prawnej windykowanie faktury jest trudniejsze niż windykowanie wypłaty.
To kiepsko sobie wybierasz kontrachentów ... to chyba coś nad czym Ty powinieneś się zastanowić, a nie narzekać.
Tomasz
Serwański
Konsultant Systemów
UNIX, SII /
Citigroup
Filip Zajączkowski:no.. i to jest poniekad rozsadne podejscie; te 41% bylo liczone - zakladam - wg schematu 22% vat+19% podatku od kazdej kwoty brutto; tyle ze faktycznie przedsiebiorcy operuja kwota netto - a jako 'bonus' maja dodatki z tego co sie uda urwac z vat-u do zwrotu.. czyli jeszcze raz, same plusy dg :)
Tomek Banasik:
Naprawde ? Bo ja płace 19% + ZUS ... Chętnie poznam sposób wyliczenia rzeczonych 41% (może miało byc 14% ?? ;)
Widać obaj nie doczytaliście następnego punktu - powiedz mi ile osób którym np. pstryk robi zdjęcia na weselu, albo dziennikarz upomina się u redaktora o wypłatę spotyka po drugiej stronie przedsiębiorcę wiedzącego od razu, że VATu się nie liczy?
Filip
Zajączkowski
Otwarty na nowe
możliwości
Ja się jeszcze z takimi nie spotkałem, którzy by liczyli sobie VAT :)
Agata K. architekt wnętrz
Tomasz Serwański:
Tomek Banasik:z tym to roznie bywa, znamy chyba wszyscy kwestie garnitura, lokalu mieszkalnego czy pralni :)
1. Można co nieco wrzucić w koszty2. Dla niektórych jest się wiarygodniejszym partneremszczegolnie dla bankow :)i tyle plusów.jest wiecej; ale nie o tym..1. Płaci się minimum 41% podatków + ZUS + księgową itp.hm. zarobiles 1000 netto, 1220 brutto; zalozmy ze 300 netto to Twoje koszta, a 'placsisz' 22% (vat) plus 19% ale od kwoty nie przychodu, ale zysku (700pln) - takze minimum wcale nie wyniesie 41% :)3. Co miesiąc trzeba pilnować przelewów, na 5 różnych kont (3 konta ZUS i 2 podatkowe), każdego dokładnie opisanego "cyfrowym kodem"juz bez przesady.. fakt ze musisz miec konto firmowe tez mozna w ten sposob uznac za minus :p4. Prawdopodobieństwo niezapłacenie faktury jest dalece większe, niż nieprzelania wypłatyto probablistyka - majac wiecej kontrahentow masz wiekszy problem, podobnie jak majac wiecej pracodawcow.. co ciekawe, kazdy przedsiebiorca chce miec jak najwiecej kontrahentow - wiec po co, po to zeby miec wieksze prawdopodobienstwo nieoplacania faktur?..7. Urzędnicy potrafią ścigać za jednodniowe spóźnienie płatności kilku zł., a jednocześnie sami potrafią gubić złożónekluczowe dokumenty.i to jest temat rzeka - sporo osb narzeka, ale prawda jest taka ze jezeli masz dobre biuro ksiegowe to zapominasz o urzedasach; place 200 pln w wawie, do tej pory mialem dwa wezwania z urzedow do wykazania/pokazania/udowodnienia czegos, przekazywalem je do ksiegowej i.. po problemie. skad sie Wam biora takie problemu z urzedami?..8. Biurokracja zabija całą satysfakcję z prowadzenia własnej działalności.trzeba unikac, unikac.. da sie.12. Od stycznia nie będzie można odliczyć VAT za benzynę.[edit]wlasnie wyliczylem przykladowe kwoty dla 10000 przychodu i 1000 kosztow paliwa (netto) - wyszlo mi ze roznica miedzy odliczeniem vat a wrzuceniem calosci w koszta wyniesie prawie 180 pln na korzysc odliczenia vat - wiec jest to faktycznie pewien argument do rozwazenia - ale to chyba od branzy zalezy zeby kwota miala faktycznie znaczenie?13. Generalnie ma się poczucie bycia dojną krową, którą wszyscy chcą robić w...e..14. Solidarność biznesu w PL nie istnieje.kapitalizm, wszyscy chcieli.. to cos jak narzekac na kota ze drapie16. Zakładanie firmy i zmiana jakichkolwiek danych to droga przez mękę.e.. zmiana danych konta firmowego w mbanku, to byla meka!.. zakladanie firmy i operacje zamykania/otwierania na nowo to przy mbanku pikus
no i slowo od krytyka - wykazujesz tak typowe naszej nacji podejscie 'wszedzie dobrze gdzie nas nie ma'; wiecej obiektywizmu trzeba, radosci z zycia, i poze zastanowienia sie jak sobie ulatwic. moze tez warto spojrzec od drugiej strony - jestes pewien ze przechodzac teraz na etat mialbys porownywalne dochody? jezeli tak, to moze wroc na etat? :)Tomasz Serwański edytował(a) ten post dnia 15.10.09 o godzinie 01:45
dorzucic eszcze plusow?
a wolnosc?a niezaleznosc? a samodzielnosc? a wlasny wybor i decyzje: z kim pracowac? i za ile? a mozliwosc rozwoju? itd itp...
to przeciez tez atuty wlasnej firmy, prawda?
Tomasz
Serwański
Konsultant Systemów
UNIX, SII /
Citigroup
Agata Kotowska:jak dla mnie nie musisz, przekonuj narzekaczy.. ;)
dorzucic eszcze plusow?
a wolnosc?a niezaleznosc? a samodzielnosc? a wlasny wybor i decyzje: z kim pracowac? i za ile? a mozliwosc rozwoju? itd itp...
to przeciez tez atuty wlasnej firmy, prawda?
Igor
Janicki
Software maker.
Java, Perl ...
freelancer for hire.
powtórzę to co napisałem na "freelancer":po kilkunastu latach szarpaniny odetchnąłem z ulgą po wyrejestrowaniu działalności.
robię to samo na umowę o dzieło :)
i Świat stał się prostszy.
P.S. aha jeśli będę musiał wznowić to już nie w Polsce, ostatecznie po coś tam wstępowaliśmy do tej Unii, nie ?
Robert
S.
dziennikarz /
redaktor /
właściciel /
ekspert marketingu
...
Kiedyś prowadziłem działalność. Zawiesiłem po pewnym okresie, a zerowe deklaracje VAT i tak musiałem składać w US - a jesli nie złożylem w terminie deklaracji z moimi danymi osobowymi i "zerami" to otrzymywałem list z prośbą o natychmiastowe stawianie sie w urzedzie i wyjasnienie sytuacji :)Teraz musi to za mnie robić biuro rachunkowe ;)
Filip Zajączkowski:
Ja się jeszcze z takimi nie spotkałem, którzy by liczyli sobie VAT :)
To w jakimś idealnym świecie żyjesz, ja nie mam tyle szczęścia :)
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »