Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Arkadiusz Nowiński Business English

Temat: Czy to jest spam?

Witam,

Mam małe pytanie. Moja firma zamierza wprowadzić w życie pewną inicjatywę związaną z certyfikacją lektorów języka angielskiego dla biznesu. Ze względu na potężną i nieuczciwą konkurencję w tej branży poziom lektorów jest coraz niższy. Słabi lektorzy radykalnie obniżają ceny i dobrzy mają coraz większe trudności w zdobywaniu nowych klientów, przez co częściej odchodzą z zawodu.

Myśl jest taka, żeby wprowadzić ideę certyfikatów trenerskich właśnie dla lektorów języka angielskiego dla biznesu, tak jak to się dzieje w przypadku trenerów biznesu. Za certyfikatem stałaby duża wiedza z dziedziny biznesu, języka angielskiego w biznesie oraz metodologii nauczania tego typu języka.

Maje pytanie to, czy spamem jest przesłanie podobnej do powyższej informacji do firm. Nie chodzi tu o żadną ofertę, ale jedynie o poinformowanie o takiej inicjatywie. A jeśli to jest spam, to w jaki sposób najlepiej o czymś takim poinformować.

Pozdrawiam,
Arkadiusz Nowiński
27.09.2009, 23:39

Seweryn J. Wolny człowiek

Sam jesteś przedstawicielem firmy szkoleniowej, wiec taki pomysł - choć pewnie słuszny - może zostać odebrany przez konkurencję negatywnie. No bo dlaczego Ty ma wydawać takie certyfikaty, a nie ktoś inny? Nie macie jakiegoś stowarzyszenia branżowego, które mogło by firmować taką inicjatywę? W ten sposób nie będzie to traktowane jako "spam".
28.09.2009, 09:50

konto usunięte

polecam : http://biznes-elektroniczny.blogspot.com/ :)
28.09.2009, 10:08

konto usunięte

Arkadiusz Nowiński:
Maje pytanie to, czy spamem jest przesłanie podobnej do powyższej informacji do firm.

najpierw zadzwoń z prośbą o możliwość podesłania oferty
nie masz prawa przedstawić informacji handlowej bez zgody adresata - możesz też napisać w pierwszej wiadomości: "mam coś fajnego - na razie nie mogę napisać co to (ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną itd) - chceta się dowiedzieć ?" - z doświadczenia powiem, że efekt będzie mierny
28.09.2009, 10:12

Arkadiusz Nowiński Business English

Seweryn J.:
Sam jesteś przedstawicielem firmy szkoleniowej, wiec taki pomysł - choć pewnie słuszny - może zostać odebrany przez konkurencję negatywnie. No bo dlaczego Ty ma wydawać takie certyfikaty, a nie ktoś inny? Nie macie jakiegoś stowarzyszenia branżowego, które mogło by firmować taką inicjatywę? W ten sposób nie będzie to traktowane jako "spam".

No właśnie nie ma stowarzyszenia, które zajmowałoby się jakością pracy i doświadczenia lektorów. Są organizacje zajmujące się jakością nauczania języka obcego w ogóle, ale to dotyczy szkół językowych. Mi chodzi właśnie o założenie takiego stowarzyszenia, centrum szkoleniowo-egzaminacyjnego, w którym lektorzy mogliby się stać trenerami języka angielskiego dla biznesu z odpowiednim certyfikatem. Chodzi też o to, żeby pokazać różnicę między osobami naprawdę profesjonalnymi, a osobami, które na miano profesjonalisty nie zasługują.

Oczywiście klient i tak w końcu będzie mógł wybrać, czy chce pracować z profesjonalistą czy nie, ale przynajmniej będzie miał taką możliwość. Szkoły językowe, ze względu na koszty coraz częściej zatrudniają osoby bez odpowiednich kwalifikacji i doświadczenia, więc one w coraz mniejszym stopniu są gwarantem wysokiej jakości lektora. Nie mówię, że nie ma dobrych szkół, bo są, ale mają coraz trudniej jeśli chodzi o skompletowanie dobrej kadry.
28.09.2009, 12:15

Paweł Józef Dąbrowski trener - doradca
-coach

Ciekawy pomysł,
ciekawa idea...

a co do pytania - to piewsza definicja którą "wygooglowałem: to
>>Spam is flooding the Internet with many copies of the same message, in an attempt to force the message on people who would not otherwise choose to receive it.

( http://spam.abuse.net)

istotne, że
*Most* spam is commercial advertising,

"most"...

wg mnie- jeśli wyśliesz znajomym firmom, to oczywiście "OK",
wybranym - też, jeśli byłoby to z "automatu" to już byłby to spam..

Drogaefektywna to
*założyć stowarzyszenie*, grupę,firm która by to zrobiła..
choć nie wierzę do końca w certyfikację - no bo co by obejmowała?
Studia biznesu to w praktyce często b. niewiele...
studia n.p. w Australii kończą często ludzie o baaardzo różnym poziomie angielskiego...

a może po prostu
- współpracować z ludźmi o dużym poziomie kompetencji
- podawać kwalifikacje swoich trenerów (firmy często zatrudniają bardzo różnych ludzi, chwalą się dobrymi referencjami, kiepskie chowają... i tyle..
30.09.2009, 04:44

konto usunięte

Paweł J. Dąbrowski:
wg mnie- jeśli wyśliesz znajomym firmom, to oczywiście "OK",
wybranym - też, jeśli byłoby to z "automatu" to już byłby to spam..

definicje zachodnie ok, a to co przez polskie prawo nazwane jest "informacją handlową" oraz "spamem" jednoznacznie kwalifikują postępowanie - bez zgody odbiorcy nie można - koniec.
30.09.2009, 10:37

Mariusz Korzeniecki "I'm a
great lover,
I'll bet."
Emo Ph...

Podpiąłem się pod ten trochę stary temat, bo pasuje on do mojego pytania. Czy wysłanie ankiety z konkursem (z nagrodami) do konkretnej bazy firm/osób jest spamem. Załóżmy że mam taką bazę, ale nie mam ich zgody na przetwarzanie danych/otrzymywanie korespondencji tego typu. I czy na otrzymywanie mailingu musi wyrazić zgodę tylko osoba indywidualna czy również firma?
Z Wiki (tak wiem, nie jest to może najwiarygodniejsze źródło:) wynika, że spam, żeby był spamem musi spełniać 3 warunki jednocześnie:
1. Treść wiadomości jest niezależna od tożsamości odbiorcy.
2. Odbiorca nie wyraził uprzedniej, zamierzonej zgody na otrzymanie tej wiadomości.
3. Treść wiadomości daje podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść zyski nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy.

I tak baza, zawiera potencjalnych klientów (nie jest to jakiś random). I jak określić proporcjonalność korzyści?Bo wg mnie odbiorca może skorzystać bardzo dużo z maila którego dostanie:)

Dzięki za odpowiedź.Mariusz Korzeniecki edytował(a) ten post dnia 22.02.10 o godzinie 14:37
22.02.2010, 14:31

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do