Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Maciej W. Konsultant Business
Intelligence

Temat: Reklama w tramwajach - czy to jest skuteczne?

Czy ktoś z Was dysponuje danymi dotyczącymi skutecznością tego typu reklamy?

I druga rzecz, zakładając, że w każdym wagonie są 4 plakaty, lepiej:
a) wykupić wszystkie 4 w mniejszej ilości wagonów, czy
b) wykupić np. po 1 w większej ilości wagonów?
22.09.2009, 17:40

Andrzej T. jak to się nie da?!

mówię jako użytkownik... nieskuteczna.

Co prawda zawieszam wzrok czy w autobusie w metrze czy w tramwaju, ale jak wyjdę to już nie pamiętam żadnej z tych reklam...
22.09.2009, 18:13

Maciej Kowalczyk Managing Director ::
Sparta Interactive
:: mconnection

Maciej W.:

Pytanie co chcesz reklamować i jaki uzyskać efekt. Są branże stworzone do wykorzystania takiego nośnika, są produkty, które widziałem na tramwajach - a nie miało to najmniejszego sensu.
22.09.2009, 18:16

Intelligence

Maciej Kowalczyk:
Pytanie co chcesz reklamować i jaki uzyskać efekt. Są branże stworzone do wykorzystania takiego nośnika, są produkty, które widziałem na tramwajach - a nie miało to najmniejszego sensu.
Racja. Chodzi o serwis internetowy.
22.09.2009, 18:18

Radek Hechłacz Prezes Zarządu
Strefa Komunikacji
Sp. z o.o.

Maciej W.:

Co do danych proponowałbym kontakt z MPK, a konkretnie z osoba odpowiedzialną za zarządzanie i sprzedaż powierzchni w tramwajach. Szczerze powiedziawszy, tramwaj -środek komunikacji - jedziesz i wysiadasz, jedziesz w ogromnym tłoku. Czasami najzwyczajniej w świecie trudno coś przeczytać z braku miejsca w tramwaju, wtedy pozostaje gazeta bądź książka jeżeli jedziesz dłużej. No i oczywiście target tramwajowy :) Ale to inna opowieść :)
22.09.2009, 18:22

Sparta Interactive

Radosław Hechłacz:
Maciej W.:

Co do danych proponowałbym kontakt z MPK, a konkretnie z osoba odpowiedzialną za zarządzanie i sprzedaż powierzchni w tramwajach. Szczerze powiedziawszy, tramwaj -środek komunikacji - jedziesz i wysiadasz, jedziesz w ogromnym tłoku. Czasami najzwyczajniej w świecie trudno coś przeczytać z braku miejsca w tramwaju, wtedy pozostaje gazeta bądź książka jeżeli jedziesz dłużej. No i oczywiście target tramwajowy :) Ale to inna opowieść :)

Z naszych doświadczeń nikt z "działu sprzedaży" w MPK, MZK lub jak to inaczej w różnych miastach się zwie, nic nie wie o takich wynikach badań. Nie planują tego też robić i wogóle "po co Pan pyta ? "
Fajnie jest na takich spotkaniach :):)
22.09.2009, 18:24

Intelligence

Dziękuję wszystkim za opinie, ale chodzi mi raczej o twarde dane, a nie o indywidualne odczucia :).

MPK może mi ewentualnie podać informacje odnośnie szacowanej ilości "odsłon" reklamy w danym okresie, mnie natomiast chodzi o skuteczność takich działań.
22.09.2009, 18:24

Strefa Komunikacji
Sp. z o.o.

Maciej W.:
Dziękuję wszystkim za opinie, ale chodzi mi raczej o twarde dane, a nie o indywidualne odczucia :).

MPK może mi ewentualnie podać informacje odnośnie szacowanej ilości "odsłon" reklamy w danym okresie, mnie natomiast chodzi o skuteczność takich działań.

Kontaktuj się z firmami, które w ten sposób reklamowały się, jeżeli znajdziesz produkt lub usługę pasującą do twojego sektora - to dobrze. Jeszcze tylko będziesz musiał liczyć na to, że firma pokaże Ci wyniki po kampanii, wyniki dotyczace sprzedazy. Najlepiej zeby ta firma reklamowala sie tylko w tramwajach. I oto twoje badania, ciezka sprawa.
22.09.2009, 18:33

konto usunięte

Z tego co pamiętam my używaliśmy reklamy kont osobistych BZ WBK <30 w autobusach w naszym regionie. Szczerze ... to wielkiego odzewu raczej nie było...Kasia B. edytował(a) ten post dnia 22.09.09 o godzinie 20:23
22.09.2009, 18:54

konto usunięte

Maciej W.:
Maciej Kowalczyk:

A serwis o czym traktuje?

K.
22.09.2009, 20:22

A skąd w ogóle pomysł, żeby się pakować w tramwaj? Jakby okleić cały z zewnątrz, "to jeszcze", ale plakat w środku?

Dla mnie osobiście plakat w tramwaju pasuje do festynu, ogłoszenia "miejskiego", "szkoły, która jest taka szybka w uczeniu języków, że nawet nie muszę się do niej zapisać, bo już umiem" :) ... itp.

Jaki to serwis? Dla kogo?
22.09.2009, 20:31

Adam Jakub Maciejczyk newPR :: Grupa AG
ESSEKER

Idealna dla kampani "zadzwoń lub wysli sms" lepiej wszystkie 4 w mniejszej ilości. Dodaj też fotokod :)
22.09.2009, 20:34

Ewa G. Copywriterka,
doktorantka,
kinomaniaczka,
lobbystka;)

Dziś na jednym z tramwajów widziałam naklejkę "22 września - dzień bez samochodu!" i sądząc po tłumie, ściśniętym w tramwaju, reklama ta była wysoce skuteczna;)
22.09.2009, 20:34

Ewa G.:
Dziś na jednym z tramwajów widziałam naklejkę "22 września - dzień bez samochodu!" i sądząc po tłumie, ściśniętym w tramwaju, reklama ta była wysoce skuteczna;)

Dobra, a pewna jesteś, że ten tłum się zebrał z okazji 22 września i w żaden inny dzień się taki nie zbiera?
22.09.2009, 20:35

Adam Maciejczyk:
Idealna dla kampani "zadzwoń lub wysli sms" lepiej wszystkie 4 w mniejszej ilości. Dodaj też fotokod :)

No właśnie, albo dla sms - horoskopu - "chcesz wiedzieć jak ci pójdzie dzisiaj w szkole/pracy? wróżka Latryna ci to powie za jedyne 2.44 z vat"
22.09.2009, 20:37

Strefa Komunikacji
Sp. z o.o.

Dominik Szewior:
Ewa G.:

Dobra, a pewna jesteś, że ten tłum się zebrał z okazji 22 września i w żaden inny dzień się taki nie zbiera

Codziennie dla niektórych jest dzień bez samochodu :)
22.09.2009, 20:38

Ewa G. Copywriterka,
doktorantka,
kinomaniaczka,
lobbystka;)

Nie, Dominiku, to był żart:)
22.09.2009, 20:39

Ewa G.:
Nie, Dominiku, to był żart:)

Mam jakieś dziadowskie poczucie humoru ostatnio... ;)
22.09.2009, 20:41

Magda Pilaszek zawodowe adhd

outdoor to outdoor
internet to internet
mysle ze budzet przeznaczony na pozycjonowanie i e-pr przyniesie wiekszy efekt i tym samym wiekszy ROI
ile ludzi w tramwajach oglada internet? dzis nikt nie ma glowy by pamietac linki z tramwajow
i to mowie w oparciu o zrealizowane nieudane kampanie tramwajowe zewn - na jedno duze miasto 50k miesiecznie i pol roku to za malo by odczuc efekt, a juz na pewno ROI
22.09.2009, 21:30

Sparta Interactive

Maciej W.:
Maciej Kowalczyk:

Zdecydowanie odradzam. Reklamowaliśmy 3 różne serwisy internetowe na przestrzeni kilku lat, w Warszawie i Łodzi oraz Trójmieście. Były to serwisy społecznościowe, e-sklepy z branży fotograficznej. Efekty żadne.
Internet zdecydowanie największe zwroty i najniższy koszt dotarcia "łapie" w Internecie.
23.09.2009, 19:20

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do