- 1
- 2
- Następna »
Maciej
W.
Konsultant Business
Intelligence
Temat: Reklama w tramwajach - czy to jest skuteczne?
Czy ktoś z Was dysponuje danymi dotyczącymi skutecznością tego typu reklamy?I druga rzecz, zakładając, że w każdym wagonie są 4 plakaty, lepiej:
a) wykupić wszystkie 4 w mniejszej ilości wagonów, czy
b) wykupić np. po 1 w większej ilości wagonów?
Andrzej T. jak to się nie da?!
mówię jako użytkownik... nieskuteczna.Co prawda zawieszam wzrok czy w autobusie w metrze czy w tramwaju, ale jak wyjdę to już nie pamiętam żadnej z tych reklam...
Maciej
Kowalczyk
Managing Director ::
Sparta Interactive
:: mconnection
Maciej W.:
Czy ktoś z Was dysponuje danymi dotyczącymi skutecznością tego typu reklamy?
I druga rzecz, zakładając, że w każdym wagonie są 4 plakaty, lepiej:
Pytanie co chcesz reklamować i jaki uzyskać efekt. Są branże stworzone do wykorzystania takiego nośnika, są produkty, które widziałem na tramwajach - a nie miało to najmniejszego sensu.
Maciej
W.
Konsultant Business
Intelligence
Maciej Kowalczyk:Racja. Chodzi o serwis internetowy.
Pytanie co chcesz reklamować i jaki uzyskać efekt. Są branże stworzone do wykorzystania takiego nośnika, są produkty, które widziałem na tramwajach - a nie miało to najmniejszego sensu.
Radek
Hechłacz
Prezes Zarządu
Strefa Komunikacji
Sp. z o.o.
Maciej W.:
Co do danych proponowałbym kontakt z MPK, a konkretnie z osoba odpowiedzialną za zarządzanie i sprzedaż powierzchni w tramwajach. Szczerze powiedziawszy, tramwaj -środek komunikacji - jedziesz i wysiadasz, jedziesz w ogromnym tłoku. Czasami najzwyczajniej w świecie trudno coś przeczytać z braku miejsca w tramwaju, wtedy pozostaje gazeta bądź książka jeżeli jedziesz dłużej. No i oczywiście target tramwajowy :) Ale to inna opowieść :)
Maciej
Kowalczyk
Sparta Interactive
Radosław Hechłacz:
Maciej W.:
Co do danych proponowałbym kontakt z MPK, a konkretnie z osoba odpowiedzialną za zarządzanie i sprzedaż powierzchni w tramwajach. Szczerze powiedziawszy, tramwaj -środek komunikacji - jedziesz i wysiadasz, jedziesz w ogromnym tłoku. Czasami najzwyczajniej w świecie trudno coś przeczytać z braku miejsca w tramwaju, wtedy pozostaje gazeta bądź książka jeżeli jedziesz dłużej. No i oczywiście target tramwajowy :) Ale to inna opowieść :)
Z naszych doświadczeń nikt z "działu sprzedaży" w MPK, MZK lub jak to inaczej w różnych miastach się zwie, nic nie wie o takich wynikach badań. Nie planują tego też robić i wogóle "po co Pan pyta ? "
Fajnie jest na takich spotkaniach :):)
Maciej
W.
Konsultant Business
Intelligence
Dziękuję wszystkim za opinie, ale chodzi mi raczej o twarde dane, a nie o indywidualne odczucia :).MPK może mi ewentualnie podać informacje odnośnie szacowanej ilości "odsłon" reklamy w danym okresie, mnie natomiast chodzi o skuteczność takich działań.
Radek
Hechłacz
Prezes Zarządu
Strefa Komunikacji
Sp. z o.o.
Maciej W.:
Dziękuję wszystkim za opinie, ale chodzi mi raczej o twarde dane, a nie o indywidualne odczucia :).
MPK może mi ewentualnie podać informacje odnośnie szacowanej ilości "odsłon" reklamy w danym okresie, mnie natomiast chodzi o skuteczność takich działań.
Kontaktuj się z firmami, które w ten sposób reklamowały się, jeżeli znajdziesz produkt lub usługę pasującą do twojego sektora - to dobrze. Jeszcze tylko będziesz musiał liczyć na to, że firma pokaże Ci wyniki po kampanii, wyniki dotyczace sprzedazy. Najlepiej zeby ta firma reklamowala sie tylko w tramwajach. I oto twoje badania, ciezka sprawa.
Z tego co pamiętam my używaliśmy reklamy kont osobistych BZ WBK <30 w autobusach w naszym regionie. Szczerze ... to wielkiego odzewu raczej nie było...Kasia B. edytował(a) ten post dnia 22.09.09 o godzinie 20:23Temat: Reklama w tramwajach - czy to jest skuteczne?
Maciej W.:
A serwis o czym traktuje?
K.
A skąd w ogóle pomysł, żeby się pakować w tramwaj? Jakby okleić cały z zewnątrz, "to jeszcze", ale plakat w środku?Dla mnie osobiście plakat w tramwaju pasuje do festynu, ogłoszenia "miejskiego", "szkoły, która jest taka szybka w uczeniu języków, że nawet nie muszę się do niej zapisać, bo już umiem" :) ... itp.
Jaki to serwis? Dla kogo?
Adam Jakub
Maciejczyk
newPR :: Grupa AG
ESSEKER
Idealna dla kampani "zadzwoń lub wysli sms" lepiej wszystkie 4 w mniejszej ilości. Dodaj też fotokod :)
Ewa
G.
Copywriterka,
doktorantka,
kinomaniaczka,
lobbystka;)
Dziś na jednym z tramwajów widziałam naklejkę "22 września - dzień bez samochodu!" i sądząc po tłumie, ściśniętym w tramwaju, reklama ta była wysoce skuteczna;)Temat: Reklama w tramwajach - czy to jest skuteczne?
Ewa G.:
Dziś na jednym z tramwajów widziałam naklejkę "22 września - dzień bez samochodu!" i sądząc po tłumie, ściśniętym w tramwaju, reklama ta była wysoce skuteczna;)
Dobra, a pewna jesteś, że ten tłum się zebrał z okazji 22 września i w żaden inny dzień się taki nie zbiera?
Adam Maciejczyk:
Idealna dla kampani "zadzwoń lub wysli sms" lepiej wszystkie 4 w mniejszej ilości. Dodaj też fotokod :)
No właśnie, albo dla sms - horoskopu - "chcesz wiedzieć jak ci pójdzie dzisiaj w szkole/pracy? wróżka Latryna ci to powie za jedyne 2.44 z vat"
Radek
Hechłacz
Prezes Zarządu
Strefa Komunikacji
Sp. z o.o.
Dominik Szewior:
Ewa G.:
Dziś na jednym z tramwajów widziałam naklejkę "22 września - dzień bez samochodu!" i sądząc po tłumie, ściśniętym w tramwaju, reklama ta była wysoce skuteczna;)
Dobra, a pewna jesteś, że ten tłum się zebrał z okazji 22 września i w żaden inny dzień się taki nie zbiera
Codziennie dla niektórych jest dzień bez samochodu :)
Ewa
G.
Copywriterka,
doktorantka,
kinomaniaczka,
lobbystka;)
Nie, Dominiku, to był żart:)Temat: Reklama w tramwajach - czy to jest skuteczne?
Ewa G.:
Nie, Dominiku, to był żart:)
Mam jakieś dziadowskie poczucie humoru ostatnio... ;)
Magda Pilaszek zawodowe adhd
outdoor to outdoorinternet to internet
mysle ze budzet przeznaczony na pozycjonowanie i e-pr przyniesie wiekszy efekt i tym samym wiekszy ROI
ile ludzi w tramwajach oglada internet? dzis nikt nie ma glowy by pamietac linki z tramwajow
i to mowie w oparciu o zrealizowane nieudane kampanie tramwajowe zewn - na jedno duze miasto 50k miesiecznie i pol roku to za malo by odczuc efekt, a juz na pewno ROI
Maciej
Kowalczyk
Sparta Interactive
Maciej W.:
Zdecydowanie odradzam. Reklamowaliśmy 3 różne serwisy internetowe na przestrzeni kilku lat, w Warszawie i Łodzi oraz Trójmieście. Były to serwisy społecznościowe, e-sklepy z branży fotograficznej. Efekty żadne.
Internet zdecydowanie największe zwroty i najniższy koszt dotarcia "łapie" w Internecie.