- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
Asia J. turystyka
Temat: Katowice - gdzie mieszkać?
jeśli mogę przyłączyć sie do dyskusji;bardzo przypadło mi do gustu Ptasie Osiedle. Zielono, slicznie, lirycznie, blisko P.Kościuszki i centrum, lecz drogo niestety...
Paderewa tez jest fajna-mam na myśli lokalizację. Bo znajduje sie blisko Doliny Trzech Stawów z którego to miejsca mam super fajne wspomnienia..;) no i jest blisko centrum oczywiście.
pozdrawiam wszystkich
Przemek
Zalewski
Geodeta uprawniony
(1,4) tel. 695 587
505
Czesc.Co sadzicie Debowych Tarasach?
Przemek
Cześć. Dla mnie to wygląda tak:Zalety:
1. Dobry dojazd (transport publiczny przede wszystkim)
2. Fajny sklep nocny w zasięgu ;)
3. Park Chorzowski w zasięgu
ale drogie
1. Drogie mieszkania (tzn kupno, nie wiem jak wynajem)
2. Lokalizacja zdecydowanie mi się nie podoba, przecież to jest prawie tak jakby się mieszkało w Silesii. Nie wiem też co to za przyjemność mieć widok na gigantyczny parking.
Moim zdaniem lepszy jest Tauzen jeżeli chodzi o tamte okolice
A co sądzicie o tzw. Manhattanie i ulicy Radockiego?Temat: Katowice - gdzie mieszkać?
Czyżby nikt nic nie miał do powiedzenie o tej dzielnicy Katowic ;)
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
"Czy w mieście jest dzielnica, którą można uznać za idealną do życia? Zapytaliśmy wielu osób: przewodnika, agenta nieruchomości, dekoratorkę wnętrz, a nawet złotą rączkę. Ale najbardziej ciekawi nas wasza opinia.Kto jak kto, ale fachowiec w branży nieruchomości powinien wiedzieć. Bogusław Kotkowski, który w Katowicach sprzedaje mieszkania, nie ma wątpliwości. - Osiedle Tysiąclecia! Ludzie spędzają masę czasu w pracy, więc zależy im na dogodnym i szybkim przemieszczaniu się. Nie chcą stać w korkach, a z powodu wysokich cen paliw coraz częściej wybierają tramwaje i autobusy. Tysiąclecie jest świetnie skomunikowane z centrum, a do tego tuż obok osiedla jest WPKiW, w którym mogą odpocząć - mówi. Jego zdaniem na drugim biegunie są Nikiszowiec i Załęże. Ludzie raczej nie szukają tam mieszkań. Są przekonani, że to dzielnice niebezpieczne i lepiej się w nie nie zapuszczać.
Inaczej na Nikiszowiec patrzy Marian Zapa z katowickiego oddziału PTTK. - To absolutnie numer jeden, jeśli chodzi o grupy turystyczne, które odwiedzają Katowice. - Ludzie przyznają, że ta dzielnica ma niepowtarzalny klimat. Zachwycają się też starą częścią Giszowca - mówi.
Pan Artur, który reklamuje się jako złota rączka i świadczy mieszkańcom drobne domowe naprawy, ma wielu stałych klientów w centrum miasta. Podkreśla, że nigdy nie usłyszał, by ktoś psioczył na życie w śródmieściu. - Ludzie tutaj wszędzie mają blisko, na miejscu są urzędy i sklepy. A to wartość, których inne dzielnice nie przebiją - mówi.
Skoro o urzędach mowa, o ranking pytam w katowickim magistracie. Roman Buła, naczelnik wydziału budynków, uważa, że najlepszą sławą cieszą się Ligota i Koszutka. Pierwsza, bo samowystarczalna, o różnorodnej architekturze. Koszutka leży zaś blisko centrum, ale jednocześnie jest zamkniętą na wielkomiejski zgiełk enklawą. - Ludzie, którym proponuję mieszkania, często mówią, że wszystko dobre, byle nie Szopienice. Dla wielu osób to dzielnica familoków z mieszkaniami o niskim standardzie. Będziemy zmieniać ten wizerunek i wybudujemy tam nowe bloki na 200 mieszkań. Być może z czasem opinia o Szopienicach się zmieni - zastanawia się Buła.
Najwięcej buduje się w południowych dzielnicach: Kostuchnie, Zarzeczu i Podlesiu. A kto postawił dom, potrzebuje dekoratora wnętrz. - Ludzie uciekają z blokowisk. Zależy im na dobrym sąsiedztwie, zieleni i świętym spokoju - wylicza Beata Pniok, która zajmuje się aranżacją wnętrz i niemal sto procent zleceń ma właśnie z południa miasta."
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11132575,Wy...
IMHO Paderewa rulezz:)
Rafal
D.
Byle pod prad bo z
pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...
Jolanta I.:
IMHO Paderewa rulezz:)
:):):):):) prosze cie takie blokowisko to juz halas z A4 i lotniska nie przeszkadza i bloki nad brzegiem stawow .... jak dla mnie to Murcki i Gisz ale nie wszystkie miejsca
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Rafal D.:
:):):):):) prosze cie takie blokowisko to juz halas z A4 i lotniska nie przeszkadza i bloki nad brzegiem stawow .... jak dla mnie to Murcki i Gisz ale nie wszystkie miejsca
Są większe blokowiska, nie pokażę palcem:P
Co do hałasu z A4 i lotniska-zależy w której części się mieszka.
Owszem trochę autostradę nawet u mnie słychać, choć to bardziej Murckowska ale jak postawią bloki od tej strony i od A4 to u mnie będzie ciszej:P
A poważnie: blisko do centrum-na piechotę można zajść, blisko do wyjazdu na trasę-którąkolwiek, szkoła, przedszkole i kawałek zielonego, sklepy, czego chcieć więcej?:)
Inna sprawa, że ja tu niemal całe życie mieszkam:D.
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
W Ostrawie, od centrum mam 8 km... i też na piechotę mogę się tam wybrać. Też mi wyczyn :P
Rafal
D.
Byle pod prad bo z
pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...
i te korki na paderewie i te parkowanie :):) .... ja z Gisza tez z buta do a wlasciwie z centrum smigalem
Paweł N. ;)
8 km to jest z Ligoty, Paderewa jest max 1km od centrum - 10 min
Grzegorz
P.
urzędnik Służby
Cywilnej, radca
prawny
Jolanta I.:
A poważnie: blisko do centrum-na piechotę można zajść,
No to ciekawe, czy kiedyś to zrobisz :P
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Kolejny etap plebiscytu:http://katowice.gazeta.pl/katowice/56,35019,11180737,W...
Jolanta
I.
New challenge is
coming soon.
Plebiscyt wygrał:
http://katowice.gazeta.pl/katowice/5,35019,11217675,Ot...
Damian
P.
Trust me - I'm
an engineer.
Wygrało blokowisko. Co za naród...
Rafal
D.
Byle pod prad bo z
pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...
wygrywa ten kto ma najwiecej glosow podejrzewam lokalny patriotyzm w tym blokowisku najwiecej ludzi czytajacych wybiorcza mieszka pewnie to wygrywaja :).... ja tam wiem swoje jak kazdy z was gdzie najlepiej :)- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4