- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Dawid
T.
Scripto.pl,
Interactiv.pl -
właściciel
Temat: Katowice - gdzie mieszkać?
Rozważam ostatnio przenosiny do Katowic. Przez ostatnie dni podglądam grupę w poszukiwaniu ciekawych informacji (szacunek za temat ze zdjęciami miasta, bardzo pożyteczny temat). Z Waszych postów wywnioskowałem, że ciekawym miejscem na mieszkanie jest osiedle Tysiąclecia. Fajnie zagospodarowane tereny, dużo zieleni. Jakie miejsca jeszcze polecacie?Ważne aby lokalizacja było blisko centrum, sprawna komunikacja, w pobliżu mile widzialne tereny zielone i ogólnie żeby miejsce miało swój klimat :)
Innym ważnym kryterium jest relacja jakość/cena ;) (wynajem)
Chętnie poznam Wasze opinie.
Anna Bocheńska Specjalista PR
Tysiąclecie nie jest specjalnie tanie ze względu na szerokopojętą lokalizację. Mogę też polecić Dąb to kolejna przyparkowa dzielnica a bliskość WPKiW no cóż...bezcenne :)
Adrian
G.
Senior Consultant -
IBM
Brynów, Ligota?
Grzegorz
P.
urzędnik Służby
Cywilnej, radca
prawny
Odległość do centrum Ligoty jest dosyć spora. Znacznie bliżej już z os. Paderewskiego, a i terenów zielonych w pobliżu nie brakuje. Warto też zwrócić uwagę na Giszowiec - dużo lasów w pobliżu. Jeszce lepiej pod tym względem wypadaja Murcki, ale to już spory kawałek od centrum.
Paweł N. ;)
Dawid T.:Przyjedź z rowerem w weekend o ile będzie słońce to Ci pokażę :)
Rozważam ostatnio przenosiny do Katowic. Przez ostatnie dni podglądam grupę w poszukiwaniu ciekawych informacji (szacunek za temat ze zdjęciami miasta, bardzo pożyteczny temat). Z Waszych postów wywnioskowałem, że ciekawym miejscem na mieszkanie jest osiedle Tysiąclecia. Fajnie zagospodarowane tereny, dużo zieleni. Jakie miejsca jeszcze polecacie?
Ważne aby lokalizacja było blisko centrum, sprawna komunikacja, w pobliżu mile widzialne tereny zielone i ogólnie żeby miejsce miało swój klimat :)
Innym ważnym kryterium jest relacja jakość/cena ;) (wynajem)
Chętnie poznam Wasze opinie.
A wg mnie to Paderewa i Tauzen są dobre do mieszkania, także Brynów (mam tu na myśli okolice Wincentego Pola) zieleni też jest sporo na Ligocie. Zresztą... liczna zieleń jest prawie wszędzie więc lepiej skupić się na szukaniu dobrej komunikacji - tu zdecydowanie Tauzen
Małgorzata
Kłych
etnolog z wyboru i
powołania :-)
Zawodzie, blisko na dolinę.
Roland
K.
Product Manager, Air
Liquide Welding
Polska
jeśli spokój i dużo zielenie to Ligota-Panewniki :) ze skazaniem na tę dzielnicę na P.może i daleko do centrum ale dla zmotoryzowanych to chyba nie jest większy ból.
coraz więcej domków, nawet wysyp można by powiedzieć ...
polecam
Ewe K Shh, listen...,
Koszutka??? zielono-spokój-czysto-wszedzie blisko a jak dla mnie urokliwe :)
Anna
W.
Siedzę i dumam, a
kiedy nie dumam, to
nie siedzę:)
Brynów .. jak kolega Paweł wspomniał - okolice W.Pola ..mieszkam więc szczerze polecam :).. wszędzie blisko i do tego cisza,spokój;)
Mateusz
M.
webmaster,
Uniwersytet Śląski
Ze względu na ciągle rosnący ruch odradzałbym wybór dzielnic południowych dalszych niż Brynów. Z propozycji które już się tu pojawiły zdecydowanie popieram Koszutkę i Dąb. Z doświadczenia mogę też zaproponować osiedle Ducha (okolice ulicy Widok). Cicha dzielnica i dobrze się tam żyje, pod warunkiem, że mieszkanie znajdziesz w tych 2-3 piętrowych blokach lub jakimś domu wielorodzinnym. Powodzenia!
Michał
Brzoza
Na końcu mojej
tęczy jest garnek
pełen żarcia :)
Cóż, w połączonych kategoriach komunikacja/ zieleń/ bliskość centrum zdecydowanie wygrywa Tauzen, czyli Osiedle 1000- lecia. Ligota i Panewniki są świetne, komunikacja jest ok, ale od centrum to już kawałek. Osiedle Paderewskiego, choć samo w sobie niezbyt ładne, jest bardzo blisko Doliny Trzech Stawów (mnóstwo zieleni), nie najdalej od centrum, ale z komunikacją jest tu raczej kiepsko. Wspomniane Osiedle Ducha było by też świetnym miejscem. Natomiast stanę w opozycji do propozycji ul. W. Pola. Jeśli ktoś lubi horrory, wystarczy przejść na prawą stronę ulicy, wstąpić na ul. Bugli... :)Michał Brzoza edytował(a) ten post dnia 21.09.09 o godzinie 08:35
Paweł N. ;)
Michał Brzoza:Hm jaki horror masz na mysli? :-)
Jeśli ktoś lubi horrory, wystarczy przejść na prawą stronę ulicy, wstąpić na ul. Bugli... :)Michał Brzoza edytował(a) ten post dnia 21.09.09 o godzinie 08:35
Ja sie kierowalem tym - blisko Park Kosciuszki.
Dobra komunikacja - niemal wszystkie autobusy z poludniowych dzielnic jada tedy.
Blisko centrum - przejsc piechota na druga strone autobany i juz sie jest w srodmiesciu.
Jarek
B.
zawód wolny,
Tłumacz
przysięgły języka
węgierskiego ,
bie...
Gorąco popieramokolice Parku Kościuszki sa bardzo spokojne :)
poza tym południowe dzielinie - mają chyba lepsze powietrze:)
Paweł N. ;)
Na pewno maja inne, bo centrum jest w dolinie rawy (ktora plynie w strone Wisly)A Ligota w dolinie Klodnicy ktora plynie w strone Odry
W Panewnikach tuz przy granicy z Ruda jest miejsce gdzie mieszkancy maja specyficzny mikroklimat - nizsza temeperature o 5 stopni i permamentna mgle :-)
Marcin
P.
Zakamuflowany
programista
Anna W.:O, to może piwko? ;)
Brynów .. jak kolega Paweł wspomniał - okolice W.Pola ..mieszkam więc szczerze polecam :).. wszędzie blisko i do tego cisza,spokój;)
A co do dzielnic w których warto mieszkać ze względu na dobrą komunikację i zieleń w pobliżu. To właśnie okolice przystanku W. Pola(Warto dodać jeszcze dojazd tramwajem i przejść się przez park) i osiedle ptasie(stara część).
Paweł N. ;)
na tramwaj to z WPola raczej daleko jest;)
Marcin
P.
Zakamuflowany
programista
Paweł a gdzie tam, 8 minut zajmuje mi przejście z przystanku Park Kościuszki na przystanek W. Pola ;)
Paweł
L.
"Ja jestem wolny
,mam swoje zdanie
,to czego pragnę ,
to ...
Polecam Giszowiec, Murcki i Kolonie Wysockiego. Małe osiedle położonę obok lasu :) Zielenie tu jest baaardzo dużo i blisko na Muchowiec.Jeżeli chodzi o bliźsze centrum to polecam ...Osiedle Paderewwskiego lub Koszutka ;)
Agnieszka
Wiącek
entrepreneuress,
textmaker, scientist
Ja tez polecam Paderewę - po prostu zieleń, spokój, blisko centrum - można pieszo iść jak się uprzesz :) dodatkowym bonusem jest fakt, iż ja tam mieszkam :D
Sebastian P. Zakupy
Nie będę niczego polecał, poniżej moja lista plusów i minusów danych dzielnic w Katowicach (subiektywna). nie uwzględniłem wszystkich, tylko te w których mieszkają moi znajomi i rodzina (mieszkam tu od 1975r)centrum, koszutka, - plusy - komunikacja, minusy - cena, hałas, miejsca parkingowe (a raczej ich brak)
tauzen, paderewa, gwiazdy, bogucice, (obok UŚ, ul. rozdzieńskiego) - plusy - wysoka podaż (stosunkowo dużo wysokich budynków)stąd w miarę niska cena,, komunikacja, minusy - hałas j.w. (zależy od konkretnego mieszkania, np. tauzen im dalej od chorzowskiej i DTŚ tym spokojniej), miejsca parkingowe. dodatkowy plus dla tauzena - park chorzowski
zawodzie i załęże - plusy - komunikacja, w zasadzie powinny się znaleźć w kategorii centrum, ale to dwie dzielnice mające gorszą sławę, dlatego chyba można tam wyszukać coś tańszego. moim zdaniem zła sława załęża to już historia (wokół odnowionej gliwickiej wręcz kwitnie), co do zawodzia - nie mam aktualnych danych, jeśli ktoś tam mieszka to proszę o opinie.
murcki, giszowiec, ptasie osiedle, brynów, ligota: plusy - spokojnie, tylko nieco gorsza komunikacja (np. ligota ze względu na akademiki UŚ jest, moim zdaniem, bardzo dobrze skomunikowana z centrum), bardzo dużo lasów i terenów "zielonych". co do minusów - trudno znaleźć coś za rozsądną cenę, jest trochę wysokiego budownictwa (radockiego w piotrowicach), ale tutaj raczej jest większy popyt niż podaż (subiektywne odczucie, nie prowadziłem badań:).
kostuchna, podlesie, zarzecze - plusy - jak na wsi ale jest prąd (i dostęp do internetu), lasy, grzyby, jagody, trasa na wisłę, duży spokój, no i nie ma problemu z parkowaniem:) minusy - KOMUNIKACJA a raczej jej brak, jeśli nie możesz/nie chcesz korzystać z własnego samochodu to te dzielnice odpadają. dodatkowo bardzo mało "wielkiej płyty", zdecydowanie drogo.
Mam nadzieję ze niezaleznie od wyboru będzie Ci się dobrze mieszkało w tym miejscu.
pzdr
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »