Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Bartosz B. Asystent Projektanta

Temat: Zmiana umowy o prace na staz

Witam.
Mam pytanie takie:

Jestem obecnie zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony.
W październiku bronię mgr i doszły mnie słuchy, że mam być zwolniony i zatrudniony na nowo na staż (przy tych samych pieniądzach w kieszeni).

Jeśli dla mnie to będzie bez różnicy, mogę się zgodzić (negocjując podwyżkę). Czy wiąże się z tym coś niekorzystnego dla mnie?
Jak postąpić? Z Góry dzięki za pomoc.Bartosz B. edytował(a) ten post dnia 18.09.09 o godzinie 19:07
18.09.2009, 15:13

To zależy, co dla Ciebie jest priorytetem.
Jeżeli są to wyłącznie pieniądze i możesz wynegocjować podwyżkę, to dla Ciebie nie będzie straty.
Jednakże wygląda to tak, że z pracownika stajesz się stażystą, co zdecydowanie powinno przybrać odwrotną kolejność, a z punktu widzenia swojej kariery to jakbyś się cofnął.
24.09.2009, 21:31

konto usunięte

Rozważając obecna sytuację na rynku pracy rezygnować z umowy na czas nieokreślony (naprawdę ciężko zwolnić takiego pracownika) ja bym się osobiście na takie coś nie zdecydowała.
24.09.2009, 21:43

Artur Brzozowski Analityk Kosztów
Personalnych,
Hensen,
www.hensen.pl

Witaj,

tracisz na swojej emeryturze bo pracodawca nie będzie odprowadzał za Ciebie składek w czasie stażu. Tak jak powiedziała Magdalena kolejność zupełnie nie ta, a pracodawca zawierając praktykę absolwencką po umowie o pracę ( w dodatku na czas nieokreślony !!) jedzie po bandzie. Obecnie zależnie od okresu zatrudnienia masz od 2 tygodni do 3 miesięcy okresu wypowiedzenia. Pracodawca musi podac Ci powód wypowiedzenia konkretny, rzeczywisty i uzasadniający wypowiedzenie. Jak rozwiążesz umowę o pracę i zawrzesz umowę o praktykę absolwencką masz tydzień okresu wypowiedzenia i Twój szef nie musi podawać powodu.
24.09.2009, 21:52

konto usunięte

Dodajmy, że powód musi być naprawdę konkretny. Ze znakomitą większością naciąganych powodów można iść do Sądu Pracy i wywalczyć spore odszkodowanie.

edit: bądź przywrócenie do pracy, ale to tylko teoretycznie, bo atmosfera wtedy wiadoma ;)Anna H. edytował(a) ten post dnia 24.09.09 o godzinie 21:54
24.09.2009, 21:54

Zuzanna Gębka Account Manager,
TradeDoubler Sp. z
o.o.

A wiadomo skąd i po co taki genialny pomysł? Jeżeli chodzi tylko o składki, to jest to po prostu obchodzenie prawa ubezpieczeniowego i jest niezgodne z prawem.
Poza tym umowa o staż różni się od umowy o pracę. Mają tam zastosowanie tylko niektóre przepisy KP- o zakazie dyskryminacji,dobowej i tygodniowej normie czasu pracy- nie ma na przykład nic o urlopie, a jeżeli składki nie są odprowadzane to i l4 nie jest płatne...
24.09.2009, 22:31

No właśnie.. nie podobało mi się to od samego początku. Stąd pytanie do Was, bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów.

Jak mam rozumieć, że składki nie są odprowadzane, które? Nie odprowadza ich UP (a jeśli to pewnie od niższej kwoty niż mam teraz na umowie(bo na umowie stażowej chyba kokosów nie ma?))?

Muszę mieć argumenty, które przedstawię pracodawcy w razie konretnej rozmowy w tym temacie.
24.09.2009, 22:38

TradeDoubler Sp. z
o.o.

A i zapomniałam...chyba najważniejsze: umowa o staż jest krótka, chyba 3 miesiące i nie można z jej tytułu zarobić więcej niż dwukrotność minimalnego wynagrodzenia brutto czyli 2552 zł brutto. Nie wiem ile zarabiasz, ale obawiam się, że oczekiwana podwyżka może nie być duża.
24.09.2009, 22:38

Zuzanna Gębka:
A wiadomo skąd i po co taki genialny pomysł? Jeżeli chodzi tylko o składki, to jest to po prostu obchodzenie prawa ubezpieczeniowego i jest niezgodne z prawem.
Poza tym umowa o staż różni się od umowy o pracę. Mają tam zastosowanie tylko niektóre przepisy KP- o zakazie dyskryminacji,dobowej i tygodniowej normie czasu pracy- nie ma na przykład nic o urlopie, a jeżeli składki nie są odprowadzane to i l4 nie jest płatne...

Myślę, że pomysł pojawił się z niewiedzy :].... w październiku będę miał obronę zaległej pracy mgr... i zdaje się, że staż skojarzył się pracodawcy z ulgami w składkach dla świeżych absolwentów... Tyle, że ja od roku pracuję na umowie o pracę, więc na programy pomocowe się nie łapię.
24.09.2009, 22:44

TradeDoubler Sp. z
o.o.

Po pierwsze spytaj swojego pracodwacy: czy jest zadowolony z Twojej pracy. Jeżeli tak, to po co chce to zrobić? Poza tym, czy masz pewność, ze coś takiego będzie miało miejsce? Dla pracodawcy naprawdę jest to ryzykowne, a oszczędności z tego tytułu niewielkie. Chyba, że chce Cię zwolnić w białych rękawiczkach- nie ma dobrego powodu, a wypowiedzenie umowy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy skutkowałoby koniecznością wypłaty odszkodowania, ale i tak jest to tańsze i bardziej bezpieczne niż ryzykowanie obchodzenia prawa pracy i przepisów o ubezpieczeniach społecznych.Może też być to wynik braku świadomości Twojego pracodawcy.

Nie każdy tytuł rodzi obowiązek odprowadzania składek, bądź wszystkich składek. Przepisy są opasłe, ale ustawa nie skutkowała zmianami w nich tylko w ustawie o podatku dochodowym- jest to Twój przychód stanowiący podstawę opodatkowania 18% (Tutaj nie jestem pewna, bo już nie dogrzebałam się w ustawach Zusowskich, jeżeli się mylę, proszę nie bijce tylko poprawcie:))
24.09.2009, 22:47

A jak się ma umowa stażowa ze składkami zdrowotnymi?
Bo niemożliwe mi się wydaje zostawienie takiego stażysty bez możliwości korzystania z publicznej opieki zdrowotnej (czy możliwe:D?). Dlaczego więc L4 miało by być niepłatne?
24.09.2009, 23:05

Wyślij zaproszenie do