Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Tomasz M. geofizyk

Temat: Literatura "podróżnicza" - co polecacie?

Diana P.:
Małgorzata P.:
Diana P.:
"Rumunia.Podróże w poszukiwaniu Diabła."
Michał Kruszona
błee, przedziwna ksiązka

LOL

ja polecam Kazimierza Nowaka w podróży

Nowak dobry, polecany tu juz z 5 razy ;)

ale jest ten inny Nowak ale Wlodzimierz
i dwie pozycje polecam z wydawnictwa Czarne
Obwód głowy i Serce narodu koło przystanku

reporterka wysokich lotow
5.05.2010, 09:12

Natalia Barbara P. Odważ się być
mądrym. (Sapere
aude).

"GEOGRAFIA SZCZĘŚCIA" Eric Weiner
Czy jesteście szczęśliwi? Albo inaczej: czy bywacie szczęśliwi? Lub jeszcze inne pytanie: czy mieszkańcy naszego kraju to ludzie szczęśliwi? To trudne pytania. A na to ostatnie chyba nie da się odpowiedzieć jednoznacznie i zgodnie z prawdą.

Jest jednak na świecie człowiek, który pokusił się o odnalezienie kraju i ludzi szczęśliwych. Rezultat jego poszukiwań mam przed sobą – to książka zatytułowana „Geografia szczęścia”, autor zaś nazywa się Eric Weiner i jest amerykańskim dziennikarzem, który objechał wszystkie kontynenty w pogoni za szczęściem. Jego relacja zaś jest książką, którą wszystkim polecam.

To nie tylko najdowcipniejsza relacja reporterska z podróży dookoła świata, ale i niezwykle celne portrety i państw, i narodów. Na dodatek - mimo ciągłego chichotu autora oraz czytelników - to książka mądra.

Powołuje się autor na najwyższe autorytety. Pisze np.: „Arystoteles miał rację, stwierdzając, że drobne powodzenia (a także drobne niepowodzenia) nie przeszkadzają w odczuwaniu szczęścia.(…) Nic nie ma na to wpływu. Co nieuchronnie prowadzi nas do pytania: po co w takim razie wstawać rano?”

Odpowiedź jest prosta: Holendrzy, by zapalić skręta z marokańskiego haszyszu, Szwajcarzy – zjeść kawałek czekolady z madagaskarskiego ziarna kakaowego, Katarczycy – wygrać na loterii, Anglicy – pójść do pracy, a Amerykanie – wrócić do domu.

W Bhutanie zaś Eric Weiner odkrywa, że najważniejszy jest spokój: „ Nie jest to spokój wywołany alkoholem czy środkami odurzającymi, ale prawdziwe odczucie płynące prosto z wnętrza. Wyjmuje pióro i zapisuję te słowa w moim notesie.” I ja to czytam wierząc autorowi, że to też jest uczucie szczęścia. A każdy miewa je od czasu do czasu nie wydając na dalekie podróże na krańce świata. Wystarczy co rano zajrzeć we własne wnętrze.
5.05.2010, 10:07

Kamila W. Rekruter Executive
Search

Na szlaku do Composteli, autorstwa niemieckiego komika Kerkelinga Hape. Lekka i przyjemna, ale z posmakiem refleksji nad poszukiwaniami nas samych. Doskonale się czyta i poprawia humor - miłe zaskoczenie nawet dla osób, które nie są amatorami gatunku.
16.06.2010, 10:44

'Samsara' Tomka Michniewicza.
Dowcipna, ciekawa, wciągająca - 'opis' drogi od Indii, Nepalu przez Tajlandię i Kambodżę do Malezji. Nie jest to klasyczna relacja z podróży, raczej zapiski ciekawych rozmów i zabawnych sytuacji, które miały miejsce po drodze. Połknęłam książkę w 2 dni - jakbym miała więcej czasu to bym ją łapnęła 'na raz' :)
16.06.2010, 20:09

Diana Pogodna wolny zawod

"Zapiski na biletach" Michała Olszewskiego to książka o "folklorze" podróżowania po Polsce.
6.12.2010, 02:38

Leszek S. podróże-fotografia
-filozofia-sztuka-sp
oł.obywatelskie

a pozwolicie, że zwrocę uwagę na moją książkę? Wiem, że dziś w tym gatunku liczą się trzy „nazwiska”, którymi wszyscy są oszołomieni... ale widzę, że stać Was na zdrowy dystans, więc bez kompleksów chciałbym też namówić do lektury „Świata na wyciągnięcie ręki”, książki, która śmiało wyznacza nowy, wartki, bardzo subiektywny styl podróżniczego reportażu.
Wszelkie szczególy są na mojej stronie: http://leszekszczasny.blogspot.com
Natomiast jeśli macie ochotę wziąć udzial w którymś z moich slajdowisk, to na stronie też podaję aktualne informacje.
Zapraszam serdecznie, dziękuję za minimalne choćby zainteresowanie, pozdrawiam i wierzę, że do zobaczenia na jakimś pokazie, wystawie, może między kartkami książki albo i na samym szlaku:)))
leszek szczasny
http://leszekszczasny.blogspot.com
20.07.2011, 13:14

Biała gorączka Jacka Hugo - Badera
O podróży przez Rosję, tę mniej znaną. Doskonale przybliża mentalność i życie współczesnych Rosjan.
20.07.2011, 19:11

Lenin, szaman, gadający kamień. Jacek Hugo-Bader na Syberii

Obszerne fragmenty w Dużym Formacie :

http://wyborcza.pl/1,75480,10998830,Okno_do_piekla.htm...
17.02.2012, 20:25

Karolina Ł. Somewhere over the
rainbow :)

Diana Pogodna:
Lenin, szaman, gadający kamień. Jacek Hugo-Bader na Syberii

Obszerne fragmenty w Dużym Formacie :

http://wyborcza.pl/1,75480,10998830,Okno_do_piekla.htm...
dzięki temu fragmentowi kupiłam książkę :)
17.02.2012, 21:24

Karolina Ł.:
dzięki temu fragmentowi kupiłam książkę :)

Ja też :)
17.02.2012, 21:29

Janina G. Koordynator
ds.eksportu, Uponor
Sp.Z.o.o

"Dzienniki Kołymskie" Jacka Hugo - Badera podróż na największy cmentarz Świata
17.02.2012, 22:02

Wyślij zaproszenie do