Anna
C.
SzczytnyCel.pl -
aukcje charytatywne
Temat: Literatura "podróżnicza" - co polecacie?
Nie wiem jak nazwać literaturę, o którą chcę spytać więc nazywam ją "podróżniczą". Chodzi mi o książki takie jak:1. Prowansalska seria Petera Mayle'a
2. Toskańskie życie u Frances Mayes
3. "Dom nad Aven" Moniki Handke
4. "Dom nad rozlewiskiem" Małgorzaty Kalicińskiej
Znacie jakieś inne, ale utrzymane w tym klimacie?
Alina Patrycja K. Szczęśliwa kobieta
Polecam bardzo "Driving over lemons. An optimist in Andalucia" Chrisa Stewarta. Jedna z moich ukochanych ksiazek, mam wydanie z 2000 r., nie wiem, czy już jest polskie tłumaczenie.
Marta
Sobolska
dziennikarka,
redaktor, projektant
struktury serwisów
int...
A "Dom nad rozlewiskiem" to czemu podróżniczy???
Agnieszka
Ł.
Inspektor ds.
płatności / Szukam
pracy w
Trójmieście
Anna Maria Czerwińska:
Nie wiem jak nazwać literaturę, o którą chcę spytać więc nazywam ją "podróżniczą". Chodzi mi o książki takie jak:
1. Prowansalska seria Petera Mayle'a
2. Toskańskie życie u Frances Mayes
3. "Dom nad Aven" Moniki Handke
4. "Dom nad rozlewiskiem" Małgorzaty Kalicińskiej
Znacie jakieś inne, ale utrzymane w tym klimacie?
Moim skromnym zdaniem, to chyba nie jest literatura podróżnicza... ;)
Magdalena
Majchrowicz
Konsultant Klienta,
Bank Millennium SA
"Kuba-daleka piękna wyspa" - Agnieszka Buda-Rodriguez :)Polecam gorąco :)
Agnieszka
K.
Prowadzę galerię,
piszę prozę i
najmuję się w
branży even...
Mówią, że książka Cejrowskiego jest rewelacyjna.Temat: Literatura "podróżnicza" - co polecacie?
Czuje sie w obowiazku napisac kilka słów:) literature podróżniczą uwielbiam:)Cejrowskiego zarówno Rio Anaconda jak i pierwsza Gringo wśród Dzikich plemion są fascynujące- Cejrowski świetnie przekazuje emocje jakie towarzysza wyprawą do Amazonii... polecam zacząć od pierwszej
Pawlikowska, pisze jakby łatwiej, lekko i przyjemnie- wszystkie "Blondynki" są godne uwagi :) ta na Ukajali według mnie najlepsza
Kuba- Rodriquez- to persektywa Kuby minionej- warta poznania
Bardzo gorąco polecam książke Kinga&Chopin "Prowadził nas Los"- 5 letnia podróż dookoła świata- w pamiętniku Kingi- pięknie wydana przez Poznaj Świat- FASCYNUJĄCA
Nie do końca podróżnicza- Bezsenność w Tokio-- klimat Japonii, chodz to nie dzieło o walorach poznawczych. Takkie natomiast maja reportaże Piotra Kłodkowskiego wydane przez ZNAK- świetnie pokazują różnice kulturowe poznawane podczas wielu podróży autora
...
Całkiem miła jest książka o wyprawie na Everest- Wojciechowskiej-, ja im dłużej czytałam tym mocniej okrywałam sie kocem- bo na Everescie jak wiadomo jest baaardzo zimno;)))
można wymieniać wiele... książek podróżniczych na rynku jest sporo:)Katarzyna Letyńska edytował(a) ten post dnia 30.08.07 o godzinie 15:57
Na pewno fantastyczna książka Martyny Wojciechowskiej o zdobyciu przez nią Mount Everest - "Przesunąć Horyzont", to nie tylko książka o samej wspinaczce, ale może przede wszystkim o tym jak ta kobieta potrafi realizować swoje cele mimo przeciwności losu. Martyna to nie głupia gąska, ale prawdziwa twardzielka, moja idolka he he he :)Mariusz Dziechciaronek edytował(a) ten post dnia 31.08.07 o godzinie 16:00Temat: Literatura "podróżnicza" - co polecacie?
twarda "baba":) i do tego naprawde dobrze pisze:)Temat: Literatura "podróżnicza" - co polecacie?
Mnie w tej książce zachwyciła jej walka. Martyna po jednym z programów z cyklu "Misja Martyna", realizowanego w Islandii uległa poważnego wypadkowi, miała pęknięty kręgosłup, patrzyła na śmierć swojego przyjaciela. Po wypadku lekarze, byli sceptyczni nawet do tego, czy Martyna będzie w stanie w ogóle kiedykolwiek biegać, nie wspominając już o takim wysiłku jakim jest wspinaczka i do tego po tak krótkim okresie rekonwalescencji. Rzecz jasna Martyna się nie poddała i jako nowicjuszka - himalaistka wspięła się w końcu na najwyższą górę świata...
Andżelina H. Pasja tworzenia
Polecam również książkę Agnieszki Martinki "Szybsza niż lew" o wyprawie rowerowej wokół jeziora Wiktorii
Marta W. strateg
reportaże podróżnicze: Kapuściński!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tomki na szlaku....dla młodszych i starszych
Pan samochodzik - dla małych i dużych chłopców
ostatnio kupiłam taką fajną w taniej książce za 10zł ale muszę zerknąć na właściwy tytuł - coś z podróżnikami.
A czy znacie coś co niekoniecznie można znaleźć na półce z bestselerami w Empiku, a co jest naprawdę wartą polecenia perełką?
Zawsze słyszę o Pawlikowskiej, Cejrowskim i Wojciechowskiej.
Czasem jeszcze o Haliku i Dzikowskiej.
Kamila
W.
specjalista d/s
analizy ryzyka,
Bieszczadzki
Oddział Stra...
"Japoński wachlarz" Joanny Bator
Małgorzata P. prawnik
1. Zdecydowanie Cejrowski.2. cała seria podróznicza Obieżyświat wydana przez Prószyńskiego. Sa tam lepsze i słabsze pozycje ale generalnie świetnie sie to czyta. Z tej serii moje ulubione (nei pamiętam autorów):
"Niewinny antropolog"
"Przejażdżka po Rosji"
"Delicje ciotki Dee"
"Okrążmy świat raz jeszcze"
Kalina P. HR
Ja dodam (patriotycznie) białostockiego ziomka i jego ostatnie dokonanie nt podróży do Etiopi: Ignacy Karpowicz "Nowy kwiat cesarza". Lekko, ironicznie, bardzo subiektywnie.
Agata
Z.
Filolog po
przejsciach :)
Polecam ksiazki Jacka Palkiewiczahttp://www.palkiewicz.com/ksiazki/index.php
Kamil Świątkowski język do wzięcia
nie jest to normalna podróżnicza księga - ale zawiera wiele ciekawych informacji.Krzysztof Szmidt - "Iriomote - wyspa dzikich kotów"
Jacek
M.
redactor y
periodista
Piszecie o różnych dziwnych autorach, a nikt nie wspomina choć Arkadego Fiedlera, naszego klasyka. Albo Halika.
Agata
Z.
Filolog po
przejsciach :)
Jacek M.:
Piszecie o różnych dziwnych autorach, a nikt nie wspomina choć Arkadego Fiedlera, naszego klasyka. Albo Halika.
Ok.Jacku,
Dorzucam Alfreda Szklarskiego i jego fantastyczna serie o przygodach Tomka Wilmowskiego :)Agata Zemska edytował(a) ten post dnia 21.12.08 o godzinie 23:38