Marcin
Piosik
Człowiek do zadań
specjalnych,
wszelkie nowe mile
widzian...
Temat: Muzyka?
Slychacie muzyki naszych wschodnich sasiadow?Znacie jakies godnych polecenia artystow?
Piotr
Guz
młodszy kierownik
projektu, TP S.A.
bylem na Małance w CDQ w ostatnia sobotemuza głównie ludowo-folkowa jesli moge to tak ujac.
najbardziej mi sie podobał zespół Czeremszyna. polecam.
za to ujela mnie niesamowice ballada innego zespolu w ktorej refren brzmial: chytry polski pan ;))))) dziwna sprawa zwazywszy ze Polska sponsoruje bialoruskich studentow...
ale ogolnie muzyka fajna
z ukrainskich mi sie osobisie najbardziej podoba We-We. tez folk z rockowa nuta. najslynniejszy jest Okean Elzy ale dla mnie to zwykly pop i mi srednio podchodzi. We-We jest lepszy.
Ania
Kobuszewska
Kierowniczka Działu
Rozwoju i Szkoleń -
Contact Center (c...
Marcinie, a co Cię interesuje?ja mogę polecić coś, co znalazłam kiedyś we Lwowie - miał to być zespół rockowy - na moje oko łączy jednak rózne tradycje muzyczne - Vopli Vidopliasowa:)
tu znajdziesz więcej informacji na ich temat
http://www.rosjapl.info/muzyka/vopli.php
:)
Właśnie zauważyłam, ze Piotr juz o tym napisał:)
Ania Kobuszewska edytował(a) ten post dnia 17.01.07 o godzinie 22:29
Aleksander
Rak
Santander Consumer
Bank - Główny
Księgowy
Jak dla mnie:Okean Elzy - wg mnie znakomicie łączy komercję z fajnymi klimatami - jak (przy zahowaniu skali) U2 albo polskie Wilki z początku lat 90.
Taras Czubaj i Płacz Jeremiji - super głos barda rewolucji
Warto jeszcze wyróżnić Mandry - klimat folkowy, ale podany bardzo nowocześnie.
Katarzyna Hagmajer dziennikarka
Ja w zeszłym roku przeżyłam falę miłości do 5'nizzy (piatnicy) - Ukraińcy śpiewający wprawdzie po rosyjsku ale za to w bardzo przyjemnym bujającym klimacie, szczerze polecam :)
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
Jeżeli chodzi o muzykę, to w zależności od tego kto co lubi! Nie możemy tu przekreślać zespołów gdyż każdy ma inny gust itd. a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje :PJa np. słucham dosłownie wszystkiego od folku poprzez pop a skonczywszy na mocniejszych uderzeniach.
Jednak od jakiegoś czasu jestem fanem Tartaku - "Hulajhorod", a jeżeli chodzi o OE (Okean Elzy) to sprawa jest bardzo prosta. To zasłużony zespół który zapoczątkował na UA tego typu muzykę. Wszystkie ich płyty są rewelacyjne. Szczególnie polecam album "Ja na nebi buw" i "Tam de nas nema". Wracajac do sprawy VV, to pragnę też podkreślić ze to zasłużony hurt z UA z licznymi podbojami scen zagranicznych. Zresztą co tu dużo mówić - czego Pipa się nie dotknie to i tak ma masę fanów :). Polecam album VV "Fajno". Nie wiem czy wiecie ale Pipa obecnie gra w Borszczu.
Folkowych zespołow jest cała masa zaczynając od Anny Czeberenczuk a skonczywszy na Czeremszynie czy Werchowynie.
Jednakże ja jestem zwolennikiem rocku. I tu mogę polecić pare zespołów takich jak: Arachnofobija, Borszcz- "Padlo", Czornyj Wereseń, który zmienił teraz nazwę na Gorgiszeli, De Shifer - "Terroryst", Flit, Fozzey - "META MORE FOZZEY", Hajdamaky, Mad Heads, Mandry, Nomer 482, Skrjabin, The Ukrainians, TNMK, Tartak. No i oczywiście zespół Flyzzza, który gra głównie rege :)
Bardzo często organizujemy w Polsce różnego typu imprezy masowe, na których wiele z wyżej wymienionych przeze mnie zespołów miało okazję koncertowania.
Jedna z większych imprez tego rodzaju to FESTIWAL KULTURY UKRAINSKIEJ, ktory odbywa się w Operze Leśnej w Sopocie. UKRAIŃSKI JARMARK MŁODZIEŻOWY - coroczna impreza w Gdańsku. Zazwyczaj odbywająca sie w listopadzie. Wszelskiego rodzaju Watry czy to w Żdyni czy w Głembocku oraz KUPAŁA, na których naprawę warto się pojawic jeśli jest się zwolennikiem właśnie Ukrainy i jej muzyki :P. Imprezy te są naprawe fantastyczne z niesamowitym klimatem. O wszystkich tego typu imprezach będę starał się na bieżąco informować :)
Serdecznie Pozdrawiam.
Marcin
Piosik
Człowiek do zadań
specjalnych,
wszelkie nowe mile
widzian...
Dzieki za dobre info.Ja wlasciwie gustuje w dwu nurtach z UA - folk (bo momentami podobny do naszego, a jednak ma cos intrygujacego) i o dziwo muzyka rozrywkowa (nie bojac sie slowa "pop").
Werchowyna i Czeremszyna - klasa sama w sobie.
Z rozrywkowych rzeczy, ciekawie slucha sie ukrainskich stacji radiowych - czesc z nich raczy milymi krajowymi dzwiekami, artystow wielu lepszych i gorszych.
Milosnikom beztroskiej, niezaangazowanej rozrywki polecam Ani Lorak (wiadomo ze pop, ale niektore kompozycje ciekawe).
(PS. Gdyby Zemfira byla z UA, mialaby u mnie pierwsze miejsce w tym miejscu, a tak laczy ja tylko jezyk - w koncu rosyjski na Ukrainie nadal w uzyciu)
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
Marcin Piosik:Dzieki za dobre info.
Ja wlasciwie gustuje w dwu nurtach z UA - folk (bo momentami podobny do naszego, a jednak ma cos intrygujacego) i o dziwo muzyka rozrywkowa (nie bojac sie slowa "pop").
Werchowyna i Czeremszyna - klasa sama w sobie.
Z rozrywkowych rzeczy, ciekawie slucha sie ukrainskich stacji radiowych - czesc z nich raczy milymi krajowymi dzwiekami, artystow wielu lepszych i gorszych.
Milosnikom beztroskiej, niezaangazowanej rozrywki polecam Ani Lorak (wiadomo ze pop, ale niektore kompozycje ciekawe).
(PS. Gdyby Zemfira byla z UA, mialaby u mnie pierwsze miejsce w tym miejscu, a tak laczy ja tylko jezyk - w koncu rosyjski na Ukrainie nadal w uzyciu)
Nie ma problemu Marcin - a jeżeli masz tylko jakieś pytania odnośnie muzyki to z przyjemnością odpowiem :).
Ani Lorak ano też :) szczególnie kawałki: "Mrij pro mene", "Moji bazannja" :)
Tak na Ukrainie jezyk Rosyjski jest jeszcze niestety w użytku. Powiem wiecej - jeszcze na pewno przez długi okres nie zniknie to jeżeli sami ludzie nie będą tego chcieli. Jednakże w takich regionach jak Lwów itd. sami Ukraincy nie tolerują jezyka Rosyjskiego, fantastycznym widokiem niezmiernie kojącym moje oko był ua napis na płocie: "BYJ KACAPA MOSKALJA ŻENY JOHO Z WIDSILA" :):):)
Aleksander
Rak
Santander Consumer
Bank - Główny
Księgowy
Jarosław Bakun:Jednak od jakiegoś czasu jestem fanem Tartaku - "Hulajhorod"
Świetna płyta. W zasadzie poza tym nie lubię Tartaku - nie mój klimat, wolę tradycyjnego rocka. Ale to co zrobili na tej płycie... Bajka! Takiej dawki energii, jaką ma "Czernomorec", to ja chyba nie słyszałem :)
Piotr
Guz
młodszy kierownik
projektu, TP S.A.
powiem szczerze ze przy okazji ukrainskiej muzy, przypomnialem sobie nasze: np Kapela ze Wsi Warszawa
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
Tak, Tartak - "Hulajhorod" to fenomen! Żeby połączyć rocka z białymi głosami to nielada wyczyn :) A im to się udało i to jak? :D Tylko winszować im pomysłu i odwagi :) Bo jest czego! :)A co do Kapeli ze Wsi Warszawa - owszem fajnie, aleeeee :P zdecydowanie bardziej polecam Orkiestrę Pod Wezwaniem Św. Mikołaja. Polski zespół śpiewający zarówno polski folk jak i ukraiński. Warte uwagi. Szczególnie polecam CD - "jeden koncert". :)
Piotr
Guz
młodszy kierownik
projektu, TP S.A.
Jareka gdzie taka muze mozna kupic? watpie zebym znalazl to w Empiku ;)
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
Piotrek,Jeżeli chodzi o Orkiestre Pod Wezwaniem Sw. Mikołaja to być może jest już w Empiku, ja dostałem od nich CD przy okazji organizowania Festiwalu. Ale wpisz sobie w wyszukiwarce "Orkiestre Pod Wezwaniem Sw. Mikołaja" i tam powinien byc sklepik na jednej ze stron, bo jakiś czas temu przypadkiem widziałem. Na pewno znajdziesz :)
A jeżeli chodzi o UA CD to zazwyczaj przywożę z Ukrainy, zamawiam przez neta albo poprostu ściągam :P
Ania
Kobuszewska
Kierowniczka Działu
Rozwoju i Szkoleń -
Contact Center (c...
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
Grzegorz
H.
Trener
NeuroTransgresji,
NLP, hipnozy;
dziennikarz....
ko...
Zespół DakhaBrakha- urzekła mnie ta muzyka do tego stopnia, że stała się tłem mojego najnowszego filmu
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
hmmm.... W takim razie zniecierpliwością czekam na film :)
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
O ja pierdziele! ostro :DFajna sprawa!
moje uszanowanie! :)
Piotr
Guz
młodszy kierownik
projektu, TP S.A.
a mi sie ten link nie odpala
Jarosław
Bakun
Student, Wyższa
Szkoła Turystyki i
Hotelarstwa WSTiH
Mi się odpala wpisz http://youtube.com w wyszukiwarce: Mesmeric hypnosis.Wczoraj zafascynowany tymi rytmami ściągnąłem sobie całą CD DakhaBrakha i co mogę powiedzieć? - SUPER! :)