Temat: programy do projektowania (inside outside) w srodowisku 3D
Paweł O.:
CAD, 3D Studio MAX to są naprawdę drooogie programy a już tym bardziej jeżeli chce sobie zaprojektować mieszkanie. Osobiście pracuję w programie Blender i co tu dożo mówić, nie tylko pracuje (hobbistycznie) ale przedewszystkim zarabiam na nim i to nieźle. Na pierwszy żut oka może nie wygląda speclanie ale ma
Ja kiedyś (a nawet niekiedy) podłubię coś w blendzie. Ale pytanie, najbardziej mnie denerwuje brak jednostek SI. Generalnie nie da się zrobić czegoś dokładnie, trzeba różne obejścia stosować. Jak sobie z tym radzisz?
Paweł O. Po prostu 3D
Krzysztof Radzikowski:Szczerze? Jak ja to mówię "na wyczucie" :), np przyjmuję że 0.1 jednostek blendera to 0.1 cm albo 1px :], i tak ze wszystkim. Zresztą prawda jest taka że trzeba chwilkę popracować w blenderze aby nabrać wyczucia. Przypuszczam że wiele z niedogodności (obecnych) zostanie usunięta w wersji 2.5 (która wkrótce ma się pojawić) ale mnie jakoś smutno się robi na myśl że człowiek nie będzie się wkurzał tak często jak wcześniej :]
Paweł O.:
CAD, 3D Studio MAX to są naprawdę drooogie programy a już tym bardziej jeżeli chce sobie zaprojektować mieszkanie. Osobiście pracuję w programie Blender i co tu dożo mówić, nie tylko pracuje (hobbistycznie) ale przedewszystkim zarabiam na nim i to nieźle. Na pierwszy żut oka może nie wygląda speclanie ale ma
Ja kiedyś (a nawet niekiedy) podłubię coś w blendzie. Ale pytanie, najbardziej mnie denerwuje brak jednostek SI. Generalnie nie da się zrobić czegoś dokładnie, trzeba różne obejścia stosować. Jak sobie z tym radzisz?
No fakt jest to jakiś sposób, ale dla mnie problematyczny, przy projektowaniu jakiś dokładnych detali się nie da działać. Ale miejmy nadzieję, że w końcu wprowadzą jednostki SI i będę zadowolony. :)
Patrycja Kortyka projektant
WitamJa pracuje na InteriCAD-a
program z platformą CAD co umozliwia robienie rysunków wykonawczych, ma też funkcje do tworzenia własnych modeli 3D.
W programie są 3 platformy 2d do prostego projekotwania, Modeling do tworzenia skomplikowanych pomieszczeń, oraz Rendering - platforma do robienia wizualizacji.
Z programem otrzymujesz bibliotekę z 5 000 modeli mebli i wyposażenia łazienek i kuchni.
Tu możesz dowiedzieć się więcej o programie.
http://www.goldenline.pl/forum/intericad
Pozdrawiam Patrycja
Piotrek Rozalski Doradca
WitamTroszkę odbiegnę od tematu i poproszę o odpowiedź w jakim programie mogę zrobić szablony jak to jest pokazane na filmie. Nie chodzi mi oczywiście o takie duże szablony, interesuje mnie bardziej strona modelarska czyli coś co sobie wydrukuje na zwykłej drukarce np taki sam samochód w skali 1:18. Z góry dziękuje za odpowiedzi
a tu filmik z Youtube:
!