Natalia
Dołżycka
social media /
emarketing / ePR /
copywriting
Temat: Idealny portal pracy to...
...nie, nie Jobexpress.pl, choć pewnie chcielibyśmy, żeby tak było. :)Chciałam Was zapytać, jakie cechy powinien mieć idealny portal pracy. Jakie funkcjonalności powinien zawierać, co mieć a czego nie? Można (a nawet trzeba) popuścić wodze fantazji.
Wojciech
K.
Poszukiwacz
ścieżek rozwoju,
pasjonat
japońskiego budo
Przede wszystkim dobrą i przyjazną dla użytkownika wyszukiwarkę ofert. Może jakiś orientacyjny podział na kategorie, chociaż te podziały bywają mylące. Poza tym newsletter dla zarejestrowanych z najnowszymi ofertami pracy.Tyle mi przychodzi do głowy o tej późnej porze. ;-)
Natalia
Dołżycka
social media /
emarketing / ePR /
copywriting
A co myślicie o takich gadżetach, jak video-cv czy system dopasowania cv, jak w jobmatch? Czy dobry portal pracy powinien się skupić tylko i wyłącznie na rzetelnym przedstawieniu pisemnych ofert i łatwości wysyłania CV, czy może takie nowinki są jak najbardziej na miejscu? :)
Magdalena
Kujawa
znaleźć swoje
miejsce
Nowinki tak, ale... :) Potrzebne by były bardzo szczegółowe dane, żeby zarówno pracodawca, jak i kandydat mogli tymi samymi słowami określić, co oferują i czego wymagają.Tak na początek, dla mnie zawsze największym problemem jest określenie poziomu znajomości języka: wybór pomiędzy komunikatywny - dobry - biegły nie jest wystarczający. Biegły poziom deklarują zarówno absolwenci filologii, jak i ludzie po maturze na poziomie rozszerzonym. A chyba różnica w poziomie jest znaczna.Magdalena K. edytował(a) ten post dnia 26.08.09 o godzinie 09:47
Natalia
Dołżycka
social media /
emarketing / ePR /
copywriting
Anna Bartoszewicz:
Uważam że dobry portal pracy powinien posiadać kontakty z pracodwacami z któreymi kandydat mógłby porozmawiać np maile ,gg wiecej dowiedzieć się o oferowanej ofercie pracy by móc lepiej przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej.Każda oferta pracy powinna posiadać kontakt do pracodawcy z któremu można by było zadać kilka pytać przed udaniem się na rozmowe. Co o tym myslicie.
Ja osobiście akurat wolę chyba portale, na których aplikuje się bezpośrednio (i to wcale nie dlatego, że właśnie w Jobexpressie jest taki system ;)), czyli za pomocą guziczka "Wyślij CV". Oferują one zazwyczaj możliwość stworzenia dobrego CV online, z wszystkimi potrzebnymi informacjami, wyglądającego estetycznie. Dodatkowo mam podgląd tego, co o mojej kandydaturze sądzi pracodawca (wiem, czy moją aplikację zaakceptował, odrzucił i czy w ogóle ją przejrzał).
A kontakt z pracodawcą? Osobiście nie uważam tego za dobrą praktykę - pracodawca i tak nie zdradzi więcej, niż jest w ogłoszeniu,a może się tylko zniechęcić, jeśli tysięczna osoba z rzędu będzie pytać o stanowisko... Zresztą - przygotowanie do rozmowy to głównie wejrzenie w siebie, zastanowienie się, jakie atuty należy wyeksponować, a jakie nie, co z wiadomości i umiejętności przyda się potencjalnemu pracodawcy + research na stronie internetowej firmy, by i ją poznać nieco lepiej. Mnie do takiego przygotowania się wystarczą zazwyczaj dane zawarte w ogłoszeniu. No, chyba, że nie ma tam nic więcej, niż nazwa stanowiska i nr telefonu, ale takie oferty omijam szerokim łukiem... :)
Niema idealnego jak ktoś na jakimś znajdzie pracę powie że on jest idealny itp....:)Pozdrawiam