Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: Portal Społeczności ....Śląska?

Cześć,

Obrazek

Chciałbym przedstawić pod dyskusję mój najnowszy projekt web2.0.
Jest to Portal Społeczności Śląska w którym będzie można znaleźć informacje o wydarzeniach i miejscach w tymże regionie.

Wzorem był serwis http://dziejesie.pl jak i http://going.com

Ciekawszymi funkcjami serwisu jest kalendarz wydarzeń przyjaciół i wyszukiwanie wydarzeń, miejsc, ludzi którzy pasują do naszego profilu(zainteresowania, praca, miejsce zamieszkania etc... )

Starałem się go stworzyć tak by działał zarówno z wyłączonym JS(np. w komórkach) jak i udogodnieniami JS(np. ajax)

Portał Społeczności ŚląskaMarcin Pilśniak edytował(a) ten post dnia 19.07.07 o godzinie 22:42
19.07.2007, 22:29

Marek Z. Organizator,
MniamMniam.pl

Koncepcyjnie bardzo ciekawy serwis.
Osobiście podoba mi się jedna funkcjonalność, że do określonego miejsca różni ludzie mogą dodawać zdjęcia. Liczę, że za jakiś czas będzie w agrafce dużo zdjęć fajnych śląskich miejsc (jest duże pole do popisu). Trzymam kciuki za pomyślnosć :)
Zdradzisz ile osób robi serwis?
20.07.2007, 06:39

Drobna uwaga z zakresu usability. Podczas uzupełniania profilu po rejestracji brak przycisku "zapisz" wywołuje konsternację.

Po kilkunastu minutach i kilku próbach doszedłem do tego, że po uzupełnieniu pół należy nacisnąć "edytuj". Ale w powszechnym użyciu "edytuj" oznacza coś zupełnie innego.
20.07.2007, 08:32

Mirosław O. spodek20.pl /
netbomb.pl

Marek Zakrzewski:
Zdradzisz ile osób robi serwis?

Jeden młody zdolny programista
Jedna zdolna młoda graficzka
Jeden stary programista przerobiony na admino-projekt-menadżera
;D

@Marcin: słuszna uwaga, zostanie poprawione, dzięki.Mirosław O. edytował(a) ten post dnia 20.07.07 o godzinie 10:13
20.07.2007, 10:11

Marcin Kraszewski Kierownik Sklepów
Internetowych, LPP
S.A

Pomysł ok, wykonanie też fajne, dużo plusów widzę. Coś mi jednak tutaj graficznie tak jakoś nie pasuje. Ciężko mi jest określić co, ale powoduje to uczucie bałaganu, którego nawet nie naprawiają duże rozmiary. Wydaje mi się, że kolory są za bardzo losowe, np. menu jest jasnozielone, a zielony używany w tekście jest ciemny, nie ma konkretnego pomysłu graficznego (chyba, że takie założenie :)). Np. pole od menu jest na dole zaokrąglone, a reszta pól ma ostre krawędzie, to się tak trochę bije ze sobą. Kalendarz (ten zielony kolor) mi tak walnął na wejściu po oczach, że logo nie zauważyłem nawet, a informacje o co chodzi z ta stroną (dla kogo jest) wyszukałem dopiero po minucie, jako szary nieczytelny napis pod logo. Trudno mi radzić co zmienić, bo super grafikiem nie jestem, ale jako użytkownik mam niedosyt - brakuje mi tego czegoś - pomysłu graficznego.
Powodzenia chłopaki ślązaki.
20.07.2007, 10:27

Co do grafiki to ja mam zastrzeżenia do układu opisu wydarzeń. Część informacji jest w brązowej ramce, z czego najważniejsza (najwyżej) dotyczy osoby dodające i tagów.

W ramce znalazło się miejsce na "gdzie", ale brakuje "kiedy", które jest poniżej.

To co poniżej jest już inaczej rozplanowane i zaprezentowane. Trudno jednym rzutem oka ogarnąć całe wydarzenie. Chwilę zajęło mi natrafienie na daty.

Po za tym chaos redakcyjny w zajawkach wydarzeń, np.

"I Jazz w Ruinach 2007
Druga część Jazzu w Ruinach Jazz w Ruinach 2007 odbędzie się...".
20.07.2007, 10:53

netbomb.pl

Marcin H.:

to nie chaos tylko pierwsze n-znaków treści ;)

Co do uwag tych i przyszłych: bardzo dziękujemy, wszystko jest zapisywane w moim tomboyu i na pewno będzie brane pod uwagę przy zmianach/poprawkach.
20.07.2007, 11:02

Mirosław O.:
Marcin H.:

to nie chaos tylko pierwsze n-znaków treści ;)

Tak podejrzewałem :)
20.07.2007, 11:27

konto usunięte

Co do uwag tych i przyszłych: bardzo dziękujemy, wszystko jest zapisywane w moim tomboyu i na pewno będzie brane pod uwagę przy zmianach/poprawkach.

Znowu się zapowiada dużo roboty, a jeszcze nie skończyłem lokalizatorów(wykrywanie wydarzeń, miejsc w promieniu kilometra od miejsca w którym się znajdujemy).

Ale oczywiście dziękujemy ;)
20.07.2007, 11:51

netbomb.pl

@Marcin: ciiiii (!!!!).... konkurencja nie śpi ;)
20.07.2007, 12:06

konto usunięte

Mirek, a tam. Pomysłów tyle co gruszek na gruszy ;)
20.07.2007, 13:54

Rafał Z. ABM Space Education
Sp. z o.o.

AJAXowe dodatki wydaja sie nie dzialac na Opera 9.2, a to duzy minus. Poza tym OK:>

Gdy probuje sie zalogowac zblednymi danymi, wracam do strony:

http://zicherka.pl/Logowanie

Mam wowczas jeden formularz w centrum i jeden po prawej.
Dziwnie to wyglada.

Pozdrawiam,
RafalRafał Z. edytował(a) ten post dnia 20.07.07 o godzinie 16:36
20.07.2007, 16:34

Michalina M. www.rybniczanka.pl

na środku strony pod fotkami (o nich za moment) macie najnowsze miejsca, ale juz najnowsze wydarzenia z boku na belce, chyba ze zamysł był taki ze wybrane wydarzenia sa wazniejsze niz najnowsze wydarzenia (widze teraz ze są wydarzenia na dzis i jutro)ale dlaczego wizualnie nie jest to pokazane tak jak najnowsze miejsca?
fotki są tak poukładane ze pod miejscami macie zdjęcia z wydarzen, a pod wydarzeniami zdjęcia z miejsc...po prostu za bardzo te wydarzenia są rozjechane w kilku miejscach IMHO
co w sumie jest najwazniejszą informacją na tej stronie?
20.07.2007, 16:53

konto usunięte

Uznaliśmy że najważniejsze są wydarzenia na dziś, jutro, w następnej kolejności wydarzenia na cały tydzień(dostępne po kliknięciu w zakładkę wydarzenia)
AJAXowe dodatki wydaja sie nie dzialac na Opera 9.2, a to duzy minus. Poza tym OK:>

Grr, jak ja nie lubię Opery.

----

JS poprawiłem, ale pełna interpretacja CSS przez Opere jest chyba nie możliwa do zrobienia.Marcin Pilśniak edytował(a) ten post dnia 20.07.07 o godzinie 18:03
20.07.2007, 16:56

Piotr B. Grafik - projektant

Faktycznie ciekawy projekt, potencjał dostrzegalny. Osobiście mam jednak mieszane uczucia co do oprawy graficznej (podobnie jak Marcin K.). Również mam wrażenie, że panuje mały chaos, od siebie dodam, że prawa kolumna z opcjami jest z lekka „przesadzona” - poszczególne elementy mają różne wielkości i kolory, przyciągane są do lewej, prawej i wyśrodkowane, coś jest nie tak z odległościami, więc ostatecznie tworzy się zamęt. Niepotrzebnie niektóre odnośniki podświetlane są na szaro, inne na zielono, jeszcze inne na żółto, czarno, biało. Poza odczuciem braku konsekwencji, pozornie duża ilość kolorów sprawia, że ogólny wygląd jest jednak nieco mdły. Razi mnie trochę puste miejsce pod menu (menu zresztą także;), tło w inputach przy logowaniu i ten zielony kalendarz :) Projekt wart jest zachodu, więc dopieszczajcie go jak najlepiej. Pozdrawiam.
20.07.2007, 19:25

Miсhal S. quidquid latinum
dictum est, altum
viditur

pyrsk ludkowie!
20.07.2007, 19:55

netbomb.pl

michal s.:
pyrsk ludkowie!

Pyrsk pieronie!
Mom nadzieja, ze chnet dociepniesz co od siebie na nyszo strona ;)
20.07.2007, 20:39

Marcin Kraszewski Kierownik Sklepów
Internetowych, LPP
S.A

Właśnie Piotrek zaprezentował nowy design streemo.pl, takie coś mi się spodobało, można by trochę podciągnąć zicherke w tym kierunku.
20.07.2007, 21:30

netbomb.pl

streemo nie podobało mi się ani wcześniej, ani teraz, strasznie nadziubdziane tam jest. co nie zmienia faktu, iż Zichera potrzebuje liftingu ale imho po osiągnięciu już swojej pełnej funkcjonalności. bo rozbudowa techniczna wraz z przerabianiem wyglądu wprowadza tylko chaos (co momentami widać).
20.07.2007, 21:40

konto usunięte

bo rozbudowa techniczna wraz z przerabianiem wyglądu wprowadza
tylko chaos (co momentami widać).

Gdyby graficzka nie była prosto z Hiszpanii, to graficzka podczas pracy by zabiła programistę, a ten by się jej odpłacił :D

Czasem dobrze jak team jest rozsiany po świecie :)
20.07.2007, 21:54

Wyślij zaproszenie do