Krystian Podemski web developer
Temat: php -> django - wiem, że warto, pytanie kiedy?
Witam,Pierwszy mój temat w tej grupie, no i od razu pytanie :-)
Aktualnie czytam sporo na temat Django, wydaje mi się iż jest to na prawdę wygodne w użyciu narzędzie, a i pisanie z jego pomocą stanie się szybszy i przyjemniejsze, na co dzień zajmuje się front-end`em, posiadam również znajomość php lecz zawsze pisałem w nim strukturalnie, aktualnie przesiadam się na OOP, stąd też moje pytanie, czy kontynuować zagłębianie wiedzy jeśli chodzi o programowanie obiektowe stosując php, czy już teraz zdecydować się na przesiadkę z php na pythona i zacząć tworzyć aplikacje za pomocą Django? Pracowałem z CodeIgniter, oraz Kohana (to jeśli chodzi o php). Także pytanie proste, poznać OOP za pomocą tworzenia aplikacji w PHP czy próbować swoich sił przy Python + Django?
Piotr
Maliński
Programista
Python/Django/PyQt4
i PHP :)
Zależy jakie strony tworzysz. Django/Python ze względu na swoją mniejszą popularność od PHP w kategorii hostingu raczej przekreśla stosowanie go do prostych/tanich stronek bo klientom przestanie się to opłacać :)Co do obiektowości to zarówno CI czy Kohana jak i Django dają minimalny zestaw teorii obiektowych potrzebny do danej czynności = nie przynudzają przerostem implementacji obiektowych wzorców i rozwiązań ;) Więc dla programisty, który tworzy są dobrym podkładem.
Marcin Nowak Programista Python
Piotr Maliński:
Zależy jakie strony tworzysz. Django/Python ze względu na swoją mniejszą popularność od PHP w kategorii hostingu raczej przekreśla stosowanie go do prostych/tanich stronek bo klientom przestanie się to opłacać :)
Dodam, ze kolega z sukcesem stawia projekty na home.pl - http://onjin.net/index.php/2009/02/26/homepl-django-pi...
Piotr
Maliński
Programista
Python/Django/PyQt4
i PHP :)
Marcin Nowak:
Piotr Maliński:
Zależy jakie strony tworzysz. Django/Python ze względu na swoją mniejszą popularność od PHP w kategorii hostingu raczej przekreśla stosowanie go do prostych/tanich stronek bo klientom przestanie się to opłacać :)
Dodam, ze kolega z sukcesem stawia projekty na home.pl - http://onjin.net/index.php/2009/02/26/homepl-django-pi...
Python przez CGI? Można, ale przy czymś większym to bezsensowne rozwiązanie.
Marcin Nowak Programista Python
Piotr Maliński:
Python przez CGI? Można, ale przy czymś większym to bezsensowne rozwiązanie.
Pisałeś o prostych/tanich stronkach i w tym kontekscie wspomnialem o tym rozwiazaniu.
Piotr
Rusoł
Cudotwórcy był
taki film
Krystian Podemski:
Witam,
Pierwszy mój temat w tej grupie, no i od razu pytanie :-)
Aktualnie czytam sporo na temat Django, wydaje mi się iż jest to na prawdę wygodne w użyciu narzędzie, a i pisanie z jego pomocą stanie się szybszy i przyjemniejsze.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że masz rację. Próbowałem się już nauczyć różnych frameworków web ale tylko w Django z fazy poznawania do produkcyjnej przeszedłem w 5 dni. Ucząc się przy tym pythona. Według mnie jest to genialne narzędzie pozwalające mniejsze projekty tworzyć na poczekaniu a przy średnich skutecznie ciąć czas potrzebny na wytworzenie przy mniejszej liczbie ludzi. Problem z Django zaczyna się w dużych projektach o charakterze rozproszonym gdzie aplikacja musi integrować się z systemami zewnętrznymi. Tu prym wiedzie J2EE.
Także pytanie proste, poznać OOP za pomocą tworzenia aplikacji w PHP czy próbować swoich sił przy Python + Django?
Programowanie obiektowe nie jest związane stricte z konkretnym językiem. Co więcej napisałeś, że do tej pory miałeś styczność tylko z modelem strukturalnym. Z własnego doświadczenia i kilku moich kolegów mogę cię ostrzec, że przejście z jednego modelu na drugi nie będzie proste. Nie chodzi tu o dziedzinę tylko przestawienie mózgu z jednego toru myślenia na drugi. Jeżeli chcesz porządnie pojąć programowanie obiektowe polecam rozpocząć zgłębianie wiedzy od podstaw teoretycznych tego modelu. Następnie przejść do zgłębienia języka SmallTalk lub Java. (Odradzam C++ ze względu na za dużą ilość technicznych smaczków.) To pozwoli Ci patrzeć na programowanie obiektowe przez pryzmat modelu a nie języka. Co więcej poznanie kolejnych języków obiektowych to będzie kwestia techniczna dowiedzenia się jak w danym języku wygląda definicja i deklaracja klasy obiektu. Jeżeli przypomnisz mi się na priv to przeszukam biblioteczkę i postaram się przygotować jakieś publikacje od których mógł byś zacząć.Piotr Rusoł edytował(a) ten post dnia 24.09.09 o godzinie 02:19